Andy Mikita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Andy Mikita
Született 20. század
Állampolgársága kanadai
Nemzetisége kanadai
Foglalkozása televíziós rendező
producer

Andy Mikita kanadai televíziós rendező és producer. Több mint húsz éve dolgozik a filmiparban.[1] Legismertebb munkái a Csillagkapu, a Csillagkapu: Atlantisz és a Stargate Universe sci-fi sorozatok.

Karrier[szerkesztés]

Andy Mikita filmes karrierjét az 1980-as évek közepén kezdte. Társalapítója volt a Pincher Creek Film Society nevű társaságnak. 1997-ben írta alá szerződését az MGM akkor induló sorozatának, a Csillagkapu című sci-fi sorozat bevezető epizódjára.[2] Azóta számos televíziós sorozaton dolgozott rendezőként és illetve producerként, többek között a Csillagkapu spin-offjai, a Csillagkapu: Atlantisz és a Stargate Universe című sorozatokon. Állítása szerint a rendezés az elsődleges munkája, a produceri státusz a Csillagkapu-franchise-zal indult.[2]

Színészként is megjelent a Csillagkapu sorozat Wormhole X-Treme! című epizódjában, majd a esküvői vendégként a 200 epizódban.

Mikita rendezője lesz az első csak DVD-re megjelenő Csillagkapu: Atlantisz filmnek (Stargate: Extinction).[3]

Filmjei[szerkesztés]

Rendező[szerkesztés]

Rendezőasszisztens[szerkesztés]

Producer[szerkesztés]

Színész[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Andy Mikita' (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2009. december 29.)
  2. ^ a b Nuytens, Gilles: 'Interview with Andy Mikita' (angol nyelven). The Sci Fi World, 2006. július 13. (Hozzáférés: 2009. december 29.)
  3. Read, David: 'Mikita to direct Atlantis movie' (angol nyelven). GateWorld, 2009. január 15. (Hozzáférés: 2009. december 29.)

További információk[szerkesztés]