Andy Mikita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Andy Mikita
Született 20. század
Állampolgársága kanadai
Nemzetisége kanadai
Foglalkozása televíziós rendező
producer
Fontosabb munkái Csillagkapu
Csillagkapu: Atlantisz
Stargate Universe

Andy Mikita weboldala
Andy Mikita az IMDb-n
Andy Mikita PORT.hu-adatlapja

Andy Mikita kanadai televíziós rendező és producer. Több mint húsz éve dolgozik a filmiparban.[1] Legismertebb munkái a Csillagkapu, a Csillagkapu: Atlantisz és a Stargate Universe sci-fi sorozatok.

Karrier[szerkesztés]

Andy Mikita filmes karrierjét az 1980-as évek közepén kezdte. Társalapítója volt a Pincher Creek Film Society nevű társaságnak. 1997-ben írta alá szerződését az MGM akkor induló sorozatának, a Csillagkapu című sci-fi sorozat bevezető epizódjára.[2] Azóta számos televíziós sorozaton dolgozott rendezőként és illetve producerként, többek között a Csillagkapu spin-offjai, a Csillagkapu: Atlantisz és a Stargate Universe című sorozatokon. Állítása szerint a rendezés az elsődleges munkája, a produceri státusz a Csillagkapu-franchise-zal indult.[2]

Színészként is megjelent a Csillagkapu sorozat Wormhole X-Treme! című epizódjában, majd a esküvői vendégként a 200 epizódban.

Mikita rendezője lesz az első csak DVD-re megjelenő Csillagkapu: Atlantisz filmnek (Stargate: Extinction).[3]

Filmjei[szerkesztés]

Rendező[szerkesztés]

Rendezőasszisztens[szerkesztés]

Producer[szerkesztés]

Színész[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Andy Mikita' (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2009. december 29.)
  2. ^ a b Nuytens, Gilles: 'Interview with Andy Mikita' (angol nyelven). The Sci Fi World, 2006. július 13. (Hozzáférés: 2009. december 29.)
  3. Read, David: 'Mikita to direct Atlantis movie' (angol nyelven). GateWorld, 2009. január 15. (Hozzáférés: 2009. december 29.)

További információk[szerkesztés]