Elizabeth Weir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Elizabeth Weir
Csillagkapu, Csillagkapu: Atlantisz-szereplő
Torri Higginson collectormania 2007.jpg
Megjelenési információk
Első megjelenése Az elveszett város I. (Csillagkapu)
Felemelkedés (Csillagkapu: Atlantisz)
Megalkotta Brad Wright, Robert C. Cooper
Megszemélyesítője Jessica Steen (Csillagkapu 7x21-7x22)
Torri Higginson
Michelle Morgan (Tau'ri-Replikátor)
Magyar hang Németh Kriszta
Elizabeth Weir adatai
Faja Tau'ri, később Tau'ri-Replikátor hibrid
Neme
Született 1974. október 14.
Foglalkozása diplomata, az Atlantisz-expedíció vezetője
Családja Simon (exvőlegény)
Nemzetisége amerikai

Dr. Elizabeth Weir egy kitalált szereplő a Csillagkapu: Atlantisz című amerikai sci-fi sorozatban.

Korai évei[szerkesztés]

Weir egy jól képzett, civil diplomata volt, aki több éven keresztül dolgozott a színfalak mögött az amerikai kormányzatnak. A nemzetközi politika egyik neves szakértője, az ENSZ jól ismert közvetítője volt. A közvetítésével egy tucat nemzetközi egyezmény született meg. A Georgetownon tanított politológiát, különböző követségeken dolgozott a világ minden táján és öt nyelven beszél, többek között oroszul és latinul is.

Az Atlantisz-expedíció vezetője politikai aktivistaként kezdte a karrierjét: a hadseregre költött rengeteg pénz folyósításának megszüntetését szerette volna elérni. Az amerikai elnök pont a hadsereggel kapcsolatos múltja miatt nevezte ki a Csillagkapu Parancsnokság vezetőjévé egy rövid időre.

Nagyon szoros kapcsolatban állt édesapjával. A tőle kapott zsebórát még Atlantiszra is elvitte. Édesanyjáról, Katherine Weirről nem sokat tudni: miközben a nanitok megfertőzték, feltűnt Elizabeth álmában, ebből arra lehet következtetni, hogy életben volt még akkor. Washington közelében élt jegyesével, Dr. Simon Wallace-szel.[1][2][3]

Szerepe a Csillagkapuban[szerkesztés]

Először a 7. évad 21. részében tűnik fel, amikor az akkori amerikai elnök, Henry Hayes Csillagkapu Parancsnokság élére nevezi ki George Hammond tábornok helyett. Hayes elmondta neki, hogy diplomáciai háttere, és a katonaságról alkotott véleménye miatt tökéletes a CSKP vezetésére. Egy barátságos arcú vezetőt keresett, hogy amikor – ha egyáltalán valaha is – nyilvánosságra kerül a program, megnyugtassa az embereket.

Robert Kinsey alelnök megpróbálta manipulálni saját céljai elérése érdekében. Az érkezése körülményei miatt a CSK-1 tagjai kezdetben bizalmatlanok voltak vele.

Jóváhagyta, hogy Jack O'Neill ezredes az Ősök Elveszett városának keresése érdekében a Proclarush Taonas bolygóra utazzon. Mivel ellenállt Kinsey alelnöknek, jó benyomást tett a CSKP személyzetére, és ekkor Dr. Daniel Jacksonnal való barátsága is elkezdett kialakulni.[1]

Szerepe a Csillagkapu: Atlantiszban[szerkesztés]

Ezután az antarktiszi Ős-bázisra küldték, ahol elkezdte szervezni a világ legjobb tudósaiból álló Atlantisz-expedíciót, és 2004-ben a Csillagkapun keresztül átléphetett a távoli Pegazus-galaxisba. Itt három éven keresztül vezette az expedíciót, míg végül az Asuran replikátorok egyik tagja, Niam, megfertőzte őt nanitokkal. Később a replikátorok támadása során ez az életét mentette meg, azonban amikor a Replikátorok anyabolygójára ment a csapattal, hogy ZPM-et szerezzenek, a többiek meneküléséért feláldozta magát, és nem jutott ki a bolygóról. Az expedíció számára nagy veszteség, eltűnését nehezen tudták feldolgozni.[4][5]

Később a felemelkedést kutató renegát replikátorok megalkották egy másolatát, amely teljes egészében tartalmazta emlékeit, személyiségét, és teste is szerves anyagból volt, csak éppen nanitok hozták létre. Amikor ez a csoport megsemmisítette magát, és tudatát a szubtérbe sugározta, a másolat-Weir is velük tartott, de ez a fajta létezés kellemetlen volt (Weir migrénhez hasonlító érzésként jellemezte), így visszatértek Atlantiszra, ahol erőszakkal új replikátortesteket alkottak maguknak. Az atlantisziak egy új bolygót ígértek nekik, ehelyett a biztonsági kockázat miatt a csillagkapun át az űrbe küldték őket, ahol fagyott állapotba kerülve, bizonytalan időre inaktiválódtak. Weir vélhetően tudott a tervről, de mégis végrehajtotta, így maga is az űrbe került. Jelenleg is ott lebeg.[6][7]

Források[szerkesztés]

  1. a b Martin Wood (rendező); Brad Wright & Robert C. Cooper (írók). "Az elveszett város". Csillagkapu. 7. évad 21 & 22. rész. Sky One.
  2. Holly Dale (rendező); Joseph Mallozzi & Paul Mullie (írók). "Hazatérés". Csillagkapu: Atlantisz. 1. évad 9. rész. Sci Fi Channel.
  3. Paul Ziller (rendező); Carl Binder (író). "A valódi világ". Csillagkapu: Atlantisz. 3. évad 6. rész. Sci Fi Channel.
  4. Martin Wood (rendező); Brad Wright & Robert C. Cooper (írók). "Felemelkedés". Csillagkapu: Atlantisz. 1. évad 1 & 2. rész. Sci Fi Channel.
  5. Martin Wood (rendező); Martin Gero (író). "Sodródás". Csillagkapu: Atlantisz. 4. évad 1. rész. Sci Fi Channel
  6. Andy Mikita (rendező); Martin Gero (író). "Emlékezzünk minden bűnömre". Csillagkapu: Atlantisz. 4. évad 11. rész. Sci Fi Channel.
  7. Ken Girotti (rendező); Carl Binder (író). "Szellem a gépben". Csillagkapu: Atlantisz. 5. évad 5. rész. Sci Fi Channel.

További információk[szerkesztés]