Ben Browder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ben Browder
Ben Browder.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Robert Benedic Browder
Született 1962december 11. (55 éves)
Memphis, Tennessee, USA
Házastársa Francesca Buller (1989–)
Pályafutása
Iskolái
  • Furman University
  • Central School of Speech and Drama
Híres szerepei John Crichton
Csillagközi szökevények
Cameron Mitchell
Csillagkapu

Ben Browder weboldala
Ben Browder az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ben Browder témájú médiaállományokat.

Ben Browder született: Robert Benedic Browder (Memphis, Tennessee, USA, 1962, december 11.) amerikai filmszínész.

Élete[szerkesztés]

Memphis-ben, Tennessee-ben született 1962. december 11-én, de Charlotte-ban nevelkedett, ahol családja saját NASCAR autót üzemeltetett. Browder a Greenville-ben található Furman Egyetemen végzett. Színészi tanulmányait a School of Speech and Drama-ban (A beszéd és a dráma iskolája) folytatta Londonban, ahol a feleségét, Francesca Bullert is megismerte. A felesége az emlékezetes Akhna minisztert játszotta a Farscape sorozatban. Érdekesség, hogy a Farscape - Peacekeeper Wars, azaz a Csillagközi szökevények - Békefenntartó háborúk című tévéfilm forgatása miatt lecsúszott a Csillagkapu: Atlantisz főszerepéről, pedig a producerek kezdetben neki szánták John Sheppard szerepét.

Szerepei[szerkesztés]

Ben Browder a sci-fi rajongók számára leginkább a Csillagközi szökevényekből lehet ismerős, melyben egy 20. századi amerikai űrhajóst, John Crichtont játszotta négy éven át, aki egy féreglyukon keresztül az univerzum másik szélére került.

Szintén ő alakította Sam-et, Neve Campbell barátját a FOX Party of Five (Ötösfogat) című sorozatban. Számos TV filmben szerepelt, például a Paper Mansions: The Dottie West Story-ban Michelle Lee szereplésével, a Danielle Steel's Secrets-ben melyben Christopher Plummer és Josie Bissett játszották a főszerepet, az Innocent Victims-ben Rick Schroeder-rel, és A Wing and a Prayer-ben Patty Duke-kal a főszerepben.

Tévé-sorozatokban először csak vendégszerepeket kapott: Melrose Place, Grace Under Fire, Murder She Wrote (Gyilkos sorok), Boys of Twilight. Első filmes szerepét a Mephis Bell-ben kapta. További szerepei: Nevada, A Kiss Before Dying, Boogie Boy. Számos színházi darabban is szerepet kapott köztük a Velencei kalmár című színdarabban, melyben Dustin Hoffman volt a főszereplő.

Cameron Mitchell alezredes[szerkesztés]

Cameron Mitchell alezredes egy tehetséges pilóta, aki súlyosan megsérült mikor a CSK-1-t védte a Csillagkapu sorozat 7. évadjában Az elveszett város című részében. Sérüléséből felépülve Mitchell a Csillagkapu Parancsnokságra érkezett, hogy csatlakozzon a csapathoz, akiknek megmentéséért az életét kockáztatta. Most, hogy már egy éve a csapat parancsnoka, egy veszélyekkel teli univerzumban találta magát, amit korábban elképzelni sem tudott.

További információk[szerkesztés]

  • Ben Browder a PORT.hu-n (magyarul)