Ben Browder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ben Browder
Ben Browder.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Robert Benedic Browder
Született 1962december 11. (56 éves)
Mamphis, Tennessee USA
Házastársa Francesca Buller (1989–)
Pályafutása
Iskolái
  • Furman University
  • Central School of Speech and Drama
Híres szerepei John Crichton
Csillagközi szökevények
Cameron Mitchell
Csillagkapu

Ben Browder az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Ben Browder témájú médiaállományokat.

Ben Browder (születési neve: Robert Benedic Browder) (Mamphis, Tennessee, 1962, december 11. –) amerikai filmszínész.

Élete[szerkesztés]

Memphis-ben, Tennessee-ben született 1962. december 11-én, de Charlotte-ban nevelkedett, ahol családja saját NASCAR autót üzemeltetett. Browder a Greenville-ben található Furman Egyetemen végzett. Színészi tanulmányait a School of Speech and Drama-ban (A beszéd és a dráma iskolája) folytatta Londonban, ahol a feleségét, Francesca Bullert is megismerte. A felesége az emlékezetes Akhna minisztert játszotta a Farscape sorozatban. Érdekesség, hogy a Farscape - Peacekeeper Wars, azaz a Csillagközi szökevények - Békefenntartó háborúk című tévéfilm forgatása miatt lecsúszott a Csillagkapu: Atlantisz főszerepéről, pedig a producerek kezdetben neki szánták John Sheppard szerepét.

Szerepei[szerkesztés]

Ben Browder a sci-fi rajongók számára leginkább a Csillagközi szökevényekből lehet ismerős, melyben egy 20. századi amerikai űrhajóst, John Crichtont játszotta négy éven át, aki egy féreglyukon keresztül az univerzum másik szélére került.

Szintén ő alakította Sam-et, Neve Campbell barátját a FOX Party of Five (Ötösfogat) című sorozatban. Számos TV filmben szerepelt, például a Paper Mansions: The Dottie West Story-ban Michelle Lee szereplésével, a Danielle Steel's Secrets-ben melyben Christopher Plummer és Josie Bissett játszották a főszerepet, az Innocent Victims-ben Rick Schroeder-rel, és A Wing and a Prayer-ben Patty Duke-kal a főszerepben.

Tévé-sorozatokban először csak vendégszerepeket kapott: Melrose Place, Grace Under Fire, Murder She Wrote (Gyilkos sorok), Boys of Twilight. Első filmes szerepét a Mephis Bell-ben kapta. További szerepei: Nevada, A Kiss Before Dying, Boogie Boy. Számos színházi darabban is szerepet kapott köztük a Velencei kalmár című színdarabban, melyben Dustin Hoffman volt a főszereplő.

Cameron Mitchell alezredes[szerkesztés]

Cameron Mitchell alezredes egy tehetséges pilóta, aki súlyosan megsérült mikor a CSK-1-t védte a Csillagkapu sorozat 7. évadjában Az elveszett város című részében. Sérüléséből felépülve Mitchell a Csillagkapu Parancsnokságra érkezett, hogy csatlakozzon a csapathoz, akiknek megmentéséért az életét kockáztatta. Most, hogy már egy éve a csapat parancsnoka, egy veszélyekkel teli univerzumban találta magát, amit korábban elképzelni sem tudott.

További információk[szerkesztés]