Gyilkos elmék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyilkos elmék
(Criminal Minds)
Criminal Minds title card.jpg
IMDB 4of5.svg 8,4/10 (14079 szavazat)
Műfaj krimi / dráma / thriller

Alkotó(k) Jeff Davis
Főszereplő(k) Mandy Patinkin (3. évadig)
Thomas Gibson
Lola Glaudini (2. évadig)
Shemar Moore
Matthew Gray Gubler
A.J. Cook
Paget Brewster (2. évadtól)
Joe Mantegna (3. évadtól)
Kirsten Vangsness

Ország  USA
 Kanada
Epizódok 210 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő kb. 45 perc epizódonként
Sugárzás
Eredeti adó USA CBS
magyar AXN, RTL Klub
Eredeti sugárzás 2005. szeptember 22. óta
Kronológia
Kapcsolódó műsor(ok) Gyilkos elmék: Alapos gyanú (Criminal Minds: Suspect Behavior)
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
TV.com-összefoglaló
PORT.hu-adatlap

A Gyilkos elmék (Criminal Minds) egy amerikaikanadai bűnügyi tévéfilmsorozat, ami a CBS csatornán debütált 2005. szeptember 22-én. Az FBI Virginia államban lévő, quanticói központú Viselkedéskutató Egységének kalandjait követi nyomon. A Gyilkos elmék abban különbözik a sok hasonló bűnügyi sorozattól, hogy nem a bűnügyre, hanem a bűnözőre fókuszál. Magyarországon elsőként az AXN csatorna tűzte műsorára Kriminális elmék címmel 2006 márciusában, országos szinten az RTL Klubon látható 2006. augusztus 23-ától.

Az epizódokat az egyik első és az utolsó jelenetben narráció kíséri, aminek témája egy jól ismert írótól vagy költőtől származó idézet. Az idézet mindig illik az adott bűnügyhöz vagy bűnözőhöz, s az epizód eleji felvetést a végén konklúzió zárja. A narrátor az első évadban legtöbb esetben Gideon volt, majd rendszerint az a szereplő, aki számára az adott nyomozás a többieknél személyesebb érintettséget eredményezett. Az epizódok sokszor híres filmek előtt tisztelegnek, mint például a Taxisofőr, Pyscho, Elhagyott szoba, Fűrész, Született gyilkosok vagy A szarvasvadász.

A pilotot Vancouverben vették fel, „Quantico” munkacímmel.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang
Jason Gideon Mandy Patinkin Szersén Gyula
Aaron Hotchner „Hotch” Thomas Gibson Lux Ádám
Noelle „Elle” Greenaway Lola Glaudini Götz Anna
Derek Morgan Shemar Moore Zámbori Soma
Dr. Spencer Reid Matthew Gray Gubler Seder Gábor
Jennifer Jareau „JJ” A.J. Cook Ullmann Zsuzsa (1-2. évad) / Agócs Judit (3. évad -)
Penelope Garcia Kirsten Vangsness Sági Tímea
Emily Prentiss Paget Brewster F. Nagy Erika
David Rossi Joe Mantegna Barbinek Péter
Jordan Todd Meta Golding Závodszky Noémi (4. évad)
Ashley Seaver Rachel Nichols Mezei Kitty (6. évad)
Alex Blake Jeanne Tripplehorn Kovács Nóra
Jason Gideon
A VKE legjobbja, aki megtanította Hotchnernek és Reidnek, hogy nem kell ahhoz fegyver, hogy megöljenek valakit, ha kiismerték őt. Kísérti egy „híres baklövés,” amikor hat embert beküldött egy raktárba, amelyben bomba volt. Mindannyian életüket vesztették, s az esetért Gideont vonták felelősségre. Látszólag nem szereti, ha a bűnelkövető a vallást használja fel védekezésre vagy motivációként. Van egy Stephen nevű fia, aki az első évad 11. részében tűnik fel (Kannibalizmus). Kapcsolatuk természetéről nem sokat tudni, de valószínű, hogy nem látták már egymást egy ideje.
Aaron Hotchner
Korábban az FBI seattle-i irodájánál volt Washingtonban; jelenleg a VKE csapat vezetője. Nemrég született meg kisfia; a sorozat állandó eleme, ahogy családi életét és munkáját próbálja egyensúlyban tartani. Van egy öccse, Sean. Abból, ahogy Sean döntéséről beszéltek, miszerint a fiatalember szakács lesz, és nem ügyvéd, kiderül, hogy jó kapcsolatot ápolnak egymással. Hotch segített Reidnek felkészülni a lőfegyveres vizsgájára. Mielőtt a törvény erőihez csatlakozott, ügyészként ténykedett, és korábban a SWAT tagja is volt. Utalnak rá, hogy gyermekkorában bántalmazták. Ez akkor derül ki, mikor az első évad nyolcadik részében (A beépített ember) a következőt mondja az ismeretlen gyanúsítottnak: „azok közül, akik ilyen környezetben nevelkednek, rendkívül erőszakos háztartásban, nem meglepő, ha néhányan felnőve gyilkossá válnak… és néhányan azzá, aki elkapja őket.”
Noelle Greenaway
Elle szintén az FBI seattle-i irodájánál volt Washingtonban; a közelmúltban csatlakozott a VKE-hez, a szexuális bűntények szakértője. Apja rendőrtiszt volt, akit szolgálat közben öltek meg. Elle félig kubai és beszél spanyolul. Az első évad fináléjában meglövi az elkövető. Fizikailag a második évad első részének végére felépül, ám az eset mély lelki nyomokat hagy benne. Ebből kifolyólag túl hevesebben jár el egy nemi erőszak-ügyében: végül megöli a bűnelkövetőt, még mielőtt letartóztatnák. A következő részben leadja jelvényét és fegyverét, mondván, nem bánta meg tettét.
Derek Morgan
A magabiztos és bizonyítási vágytól égő Morgan fekete öves dzsudós és ő vezeti az FBI önvédelmi óráit. Két nővérével (Sarah és Desiree) együtt kemény, városi környéken nőttek fel. Apjuk halála után Derek élete szétesett, és kisebb bűncselekményeket is elkövetett. Egy Carl Buford nevű férfi vette a szárnyai alá; támogatta Dereket, hogy rögbijátékos legyen, ám egy térdsérülés véget vetett sportkarrierjének. Buford közösségben betöltött előkelő pozíciója lehetővé tette, hogy Derek bűnlajstromát töröljék, azonban a férfi gyermekeket is molesztált, s Dereket is elkezdte zaklatni. Mikor a fiú felnőtt, úgy döntött, a történteket titokban tartja, de életét a bűnözők megfékezésének szenteli. Végül maga is részt vett Buford elfogásában, mikor kiderült, hogy másokat is molesztált, s egy fiút, aki leleplezéssel fenyegette, meg is ölt.
Derek úgy gondol magára, mint Gideon jobbkezére. Az elsők között lép be a gyanúsítottak házába, többször a SWAT alakulatával együtt. A szenvedélybűnügyek szakértője; sokszor tesz humoros megjegyzéseket Reid zsenijére és gyakran flörtöl Penelope Garcia AV technikussal, noha ezt a kapcsolatot egyikük sem veszi komolyan. Korábban Morgan 18 hónapig volt beépülve egy akció során. Van egy Clooney nevű kutyája.
Dr. Spencer Reid
Reid zseni, skizofrénia és Asperger-szindróma egyes tüneteivel[1], aki 12 éves korában végzett középiskolában. Fiatalkorában, apja elhagyta őt és anyját, mert nem bírt többé megbirkózni felesége paranoid skizofréniájával. Az első epizódban (Két lábon járó veszedelem), Reid egy 23 éves volt Las Vegas-i diák három PhD-vel; a negyedik részben (Fényes nappal láthatatlanul) lesz 24. Komputerizált személyisége gyakran nyilvánul meg a nyomozások során, számos alkalommal oszt meg jelentős adatokat a csoporttal és hivatkozik statisztikára. Rejtélyes adottsága van a összetett dolgok felismeréséhez. Nem hisz abban, hogy a zsenialitás számértékben kifejezhető, de beismeri, hogy rendkívüli memóriával rendelkezik, 187-es IQ-ja van és percenként húszezer szót tud elolvasni.
Penelope Garcia
Gyermekkorában rendőr akart lenni, ez hippi szüleit kicsit sokkolta. 18 éves volt, mikor baleset érte őket, miközben éppen őt keresték, mert nem ment időben haza. Teljesen maga alatt volt, magát hibáztatta és azóta is magát okolja a halálukért. Kirúgták az egyetemről, ezután elrejtőzött a világ elől és hackerként dolgozott. Olyannyira jól csinálta, hogy az FBI is felfigyelt rá és munkát ajánlottak neki. Adatelemző technikusként a csapatot általában a központból segíti. Néha előfordul, hogy rá is szükség van a helyszínen, pl. a negyedik évad utolsó részében (Visszatérés a pokolból) egy laptop átvizsgálásához Kanadába, Ontarioba kell mennie a csapat után. A hatodik évadban Ő viszi tovább JJ munkáját is, ami nagyon nehezen indul, de később egyre jobban belelendül. Iszonyodik a véres, brutális látványtól, így általában háttal állva mutatja be a kivetítőn az ilyen képeket. Munkája mellett önkéntesként áldozatok rokonainak segít. Barátja Kevin Lynch, akivel a harmadik évad 9. részében (Penelope) találkoznak először. Miután Garciát meglövik, majd még a kórházban felfüggesztik a gépén talált kódolt fájlok miatt, Kevin - aki a szintén hacker - segít a nyomozásban a csapatnak. A fiút teljesen lenyűgözi a különc lány magas szintre fejlesztett számítógépe. Miután segítségével sikerül a merénylőt elfogni, végre találkoznak és azonnal egymásba szeretnek. Garcia többször feltűnik a Gyilkos elmék: Alapos gyanú című spin-off sorozatban is.

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szereplőkről[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A Gideont alakító Mandy Patinkinnek van egy fia, akit Gideonnak hívnak.
 • Patinkin Gyilkos elmékbeli és Dead Like Me-beli karaktere több hasonlósággal bír. Mindketten tehetséges és lelkes szakácsnak bizonyulnak, s mindkettőjük érdeklődik a művészetek iránt.
 • 2007. július 17-én hivatalosan is bejelentették, hogy Patinkin távozik a sorozatból. Helyére esélyesnek tartották Geena Davist, Michael Keatont és Harvey Keitelt is, de végül Joe Mantegna kapta meg a szerepet.
 • Patinkin és Thomas Gibson korábban már játszott együtt a Chicago Hope kórház című sorozatban.
 • Matthew Gray Gubler egy alkalommal modellt állt Mia Grace fotográfusnak, aki feltűnik egy apró szerepben a sorozat pilotjában.
 • Az egyik epizódban egy szereplőt Mike Zissounak hívnak, ami utalás az Édes vízi élet (The Life Aquatic with Steve Zissou) című film főszereplőjére; a filmben Gubler is szerepelt.
 • A Gyilkos elmék került adásba a 2007-es Super Bowl után. Az epizódban feltűnt Jim Nantz és Phil Simms, a Szuperkupa két kommentátora.
 • Eredetileg a Kirsten Vangsness által alakított Penelope Garcia figuráját csak az első epizódba szánták a sorozat írói, de a nézők annyira megkedvelték az FBI szolgálatába állított hekkerlányt, hogy beleírták a többi epizódba is, és nem sokkal később az állandó szereplők közé került.

Az epizódokról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A „Doubt” című epizód adásbakerülését elhalasztották a 2006-2007-es szezonról, mivel hasonlóságokat mutat a 2007 áprilisában történt virginiai mészárlással. Az új időpontot 2007 őszére jelölték ki.
 • A „Legacy” című rész több mozzanatában is emlékeztet a Motel és a Fűrész filmsorozatokra.

DVD-kiadás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megnevezés Borító 1-es régió 2-es régió 4-es régió
A teljes első évad 2006. november 28. 2007. február 12.
2007. április 18.
A teljes második évad 2007. október 2. még nem jelent meg
még nem jelent meg

Magyarországon a sorozat egyelőre nem kapható DVD-n.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. [1] Interjú Matthew Gray Gublerrel

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]