A Csillagkapu: Atlantisz szereplőinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Csillagkapu: Atlantisz című amerikai sci-fi sorozat öt évaddal rendelkezik. A Csillagkapu sorozat spin-offja.

Főszereplők[szerkesztés]

A Csillagkapu: Atlantisz főszereplői tudósokból és az Egyesült Államok Légierejének katonáiból áll, mindegyikük a Pegazus-galaxisban lévő Atlantiszon teljesít szolgálatot.

John Sheppard[szerkesztés]

John Sheppard alezredes az Egyesült Államok Légierejének tisztje Joe Flanigan alakításában. 2004 óta tagja az Atlantisz-expedíciónak, és ettől kezdve a város katonai vezetője is egy időben. Az atlantiszi egyes felderítőcsapat vezetője, társaival (Rodney McKay, Teyla Emmagan, Aiden Ford, később Ronon Dex) a Pegazus-galaxis különböző világaira látogatnak el.

Rodney McKay[szerkesztés]

Dr. Meredith Rodney McKay, ismertebb nevén Rodney McKay az Egyesült Államok Légierejének alkalmazottja, megformálója: David Hewlett. Először a Csillagkapu 5. évadjának tizennegyedik, 48 óra című részében tűnik fel, amikor a Csillagkapu Programhoz csatlakozik. McKay egy zseniális asztrofizikus, szakértője nem csak a Csillagkapunak és a féregjárat-fizikának, hanem az Ős és nanit technológiának is. Sheppard alezredes csapatának tagja, akik rengeteg alkalommal hasznát veszik kivételes műszaki ismereteinek.

Teyla Emmagan[szerkesztés]

Teyla Emmagan (Rachel Luttrell) a Pegazus-galaxisbeli Athosról származik. Népe, az athosiak vezetője. Miután az athosiak a szárazföldre költöznek, Teyla Atlantiszon marad, és Sheppard alezredes csapatának tagja lesz.

Elizabeth Weir[szerkesztés]

A Torri Higginson alakította Elizabeth Weir rövid ideig a Csillagkapu Parancsnokság vezetője, majd az Atlantisz-expedíció parancsnoka. A kezdetben nemzetközi diplomatából bolygóközi diplomatává vált.. Először a Csillagkapu hetedik évadjában tűnt fel, majd a Csillagkapu: Atlantisz állandó főszereplője lett.

Carson Beckett[szerkesztés]

Dr. Carson Beckett az Atlantisz-expedíció főorvosa. Megszemélyesítője: Paul McGillion. Az ő nevéhez fűződik az ős-gén terápia, mellyel az ős-technológiák használatához szükséges gént juttatja az emberi szervezetbe. Másik fontos felfedezése egy retrovírus, ami eltávolítja az Iratus bogár DNS-ét a Lidérc DNS-ből, így emberré változtatja őket.

Ronon Dex[szerkesztés]

Ronon Dex egy satedai, a Pegazus-galaxisban található Sateda bolygóról származik, melyet elpusztítottak a lidércek. Ő maga túlélte a támadást, ám a lidércek Üldözötté változtatták. A második évadban csatlakozik az Atlantisz-expedícióhoz, Sheppard alezredes csapatának tagja lesz Rodney McKayjel és Teyla Emmagannal együtt.

Aiden Ford[szerkesztés]

Aiden Ford az Egyesült Államok Haditengerészetének katonája hadnagyi rangban. Rainbow Sun Francks alakítja. Az első évadban főszereplő volt, mint az egyes ugrócsapat tagja, a másodikban vendégszereplő lett belőle, miután a lidérc enzimtől bedrogozva elszökött Atlantiszról.

Samantha Carter[szerkesztés]

Az Amanda Tapping által megformált Samantha Carter ezredes elsőként a tíz évadon át futó Csillagkapu főszereplője volt, mint a CSK-1 állandó tagja. Az Egyesült Államok Légierejénél teljesít szolgálatot. Elizabeth Weir halála után nevezik ki az Atlantisz-expedíció vezetőjének a sorozat negyedik évadjában.

Jennifer Keller[szerkesztés]

Dr. Jennifer Keller az Atlantisz-expedíció főorvosa lesz Dr. Carson Beckett halála után. Ronon Dex gyengéd érzelmeket táplál iránta, de Keller inkább Rodney McKayhez vonzódik, aki szintén így érez iránta.

Richard Woolsey[szerkesztés]

Richard Woolsey megformálója Robert Picardo. Woolsey először a Csillagkapu sorozatban tűnik fel, mint vendégszereplő, majd a Csillagkapu: Atlantisz ötödik évadjában kinevezik az Atlantisz-expedíció parancsnokává, Samantha Carter utódja lesz. Az IOA-nak dolgozik.

Visszatérő szereplők[szerkesztés]

Visszatérő szereplők - földi[szerkesztés]

Visszatérő szereplők - nem földi[szerkesztés]

Szereplő Megformálója Részvétel Szerep
  • Halling
  • Todd
Christopher Heyerdahl 1., 4. évad (6 epizód)

3-5. évad (13 epizód)

Athosi

A Genii börtönben raboskodott Shepparddel, később Atlantisz szövetségese

Acastus Kolya Robert Davi 1., 3., 5. évad (6 epizód) Genii parancsnok
Cowen Colm Meaney 1-2. évad (3 epizód) Genii vezető
Hermiod Trevor Devall (hang) 2-3. évad (8 epizód) A Daedaluson szolgáló Asgard tiszt.
Lidérc James Lafazanos - A színész több lidérc tisztet is játszott