Két pasi – meg egy kicsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Két pasi – meg egy kicsi
(Two and a Half Men)
Two-and-a-half-men.svg
Műfaj szituációs komédia

Alkotó Chuck Lorre
Lee Aronsohn
Főszereplő Charlie Sheen
Jon Cryer
Angus T. Jones
Ashton Kutcher

Ország  USA
Nyelv angol
Évadok 12
Epizódok 262 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 20-22 perc epizódonként
Sugárzás
Eredeti adó CBS
Eredeti sugárzás 2003. szeptember 22.2015. február 19.
Magyar adó Viasat 3
Státusz Befejezett
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Két pasi – meg egy kicsi (eredeti címe: Two and a Half Men) Emmy-díjas, és Golden Globe-díjra jelölt amerikai szituációs komédia. A sorozat főszereplői Charlie Sheen, Jon Cryer és Angus T. Jones. A bemutató 2003. szeptember 22-én volt a CBS csatornán, ahol szeptembertől májusig minden hétfőn 21 órától adják főműsoridőben. Magyarországon a Viasat3 vetíti hétköznap esténként este 20:30-tól, dupla epizódokkal. A cselekmény középpontjában a hedonista reklámdalszerző, Charlie Harper áll, akihez a válása után beköltözik öccse, a kissé csetlő-botló Alan, valamint fia, a buta és nagy étvágyú Jake.

Charlie Sheen a nyolcadik évad forgatása alatt többször járt elvonón, ami csúszáshoz vezetett, s megbízhatatlansága miatt végül szerződést bontottak vele. Karakterét kiírták a sorozatból, helyette Ashton Kutcher alakításában bekerült Walden Schmidt, a milliomos, akinek szintén problémái vannak a nőkkel, de mivel Alan barátja lett, megveszi Charlie házát, s így Alannek nem kell az utcára kerülnie. A tizedik évad végén Jake-et is kiírták a sorozatból, igaz, csak részlegesen. Helyére Jenny (Amber Tamblyn), Charlie bal kézről született lánya került. A sorozat 262 epizód után, 2015. február 19-én ért véget, egy duplarészes fináléval.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat a két Harper-testvér körül forog: Charlie (Charlie Sheen) egy dúsgazdag agglegény, aki hajszolja az élvezeteket, és reklámdalocskák írásából szedte meg magát. Amikor a csontkovács Alant (Jon Cryer) az exneje, Judith (Marin Hinkle) az utcára teszi, kénytelen a bátyja malibui villájába költözni, ahol hétvégenként fia, Jake (Angus T. Jones) is meglátogatja. A házvezetőnő, a szabadszájú Berta (Conchata Ferrell) eleinte ellenségesen viselkedik az általa csak "gyalogkakukknak" hívott kisöccsel, de később elviseli a jelenlétét a házban. A szomszédban lakó nő, Charlie egyik egyéjszakás kalandja, a pszichopata vonásokat is felmutató Rose (Melanie Lynskey) is a ház állandó vendége lesz.

Az első öt évadban Charlie különféle nőkkel kerül szexuális viszonyba, humoros helyzeteket teremtve ezzel, de egyikük sem komoly kapcsolat. A hatodik évadban aztán eljegyzi Chelsea-t (Jennifer Bini Taylor), bár ez nem tart sokáig. Végül rádöbben, hogy Rose kell neki, ezért Párizsba utazik a nő után. Ott azonban tisztázatlan körülmények közepette a metró alá zuhan és szörnyethal, bár sejtetik, hogy az egész Rose műve volt, miután rájött, hogy Charlie megcsalja őt.

Alan egész más utat jár be. Meg kell küzdenie fia felnövésével, viszonyával az exneje felé, ráadásul a randevúi is mind pocsékul sikerülnek. Egy alkalommal elvesz egy fiatal lányt, Kandit (April Bowlby), de a frigy nem tart sokáig, és így már két nőnek kénytelen tartásdíjat fizetni az egyre kevesebb pénzéből. A hetedik évadban aztán összejön Jake egyik osztálytársának anyjával, Lyndsey McElroy-jal (Courtney Thorne-Smith), és bár a kapcsolat majdnem megszűnik, mert Alan megcsalja a nőt és véletlenül fel is gyújtja a házát, de aztán egy ideig folytatódik.

Charlie halála után, a kilencedik évadban a házat egy internetmilliomos, Walden Schmidt (Ashton Kutcher) veszi meg, akit felesége, Bridget (Judy Greer) épp akkor hagyott el. Alan kénytelen elköltözni általa nem túlságosan kedvelt anyjához, Evelynhez (Holland Taylor), de Walden visszahívja őt is és Jake-et is, mert barátokra van szüksége nehéz helyzetében. Jake később bevonul a hadseregbe, Walden pedig megkéri barátnője, Zoey (Sophie Winkleman) kezét, de az elutasítja egy másik férfiért. Alan eljegyzi Lyndsey-t, Judith pedig elhagyja második férjét, Herb-öt. Lyndsey azonban nem sokkal később szakít, Judith pedig helyreállítja kapcsolatát. Rose beleszeret Waldenbe, és elkezd az ő nyakára is járni. Jake a nála 17 évvel idősebb Tammyvel (Jaime Pressly) randevúzgat, és nagy zűrökbe keveredik. Jake megcsalja Tammyt a lányával, Ashley-vel, de a lány meg a nála sokkal idősebb exbarátjával, Jerryvel jön össze. Ezért aztán Jake a sereggel Japánba utazik, és ott is marad. Helyére megérkezik Jenny, Charlie eltitkolt lánya, aki a házba költözik. Walden időközben megunja, hogy mindenki csak a pénzéért szereti őt, ezért létrehoz egy szegény srác alteregót, Sam Wilsont. Össze is ismerkedik egy lánnyal- Kate-tel, akivel egészen jól alakul a kapcsolata, de a lány kidobja őt, amikor rájön, hogy átverték.

A sorozat végén Walden átértékeli az életét, és szeretne örökbefogadni egy gyereket. Mivel ehhez meg kellene nősülnie, és ilyen nő nincs a láthatáron, ezért Alant próbálja meg rászedni, hogy játsszák el, hogy ők egy meleg pár, és így örökbefogadhassanak. Mindeközben azonban mindketten próbálkoznak helyretenni a saját magánéletüket: Alan megkéri Lyndsey kezét, Walden tiltakozása ellenére is. A dolgok azonban érdekes fordulatot vesznek, amikor kiderül, hogy Charlie hátha mégis életben van...

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplők és magyar hangok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Charlie Sheen mint Charlie Harper (1-8. évad, magyar hangja Czvetkó Sándor) egy hedonista agglegény, alkoholista reklámdal- és gyerekdalíró, Alan bátyja, Jake bácsikája, és Jenny apja. Bunkó stílusa és kiállhatatlan modora ellenére érző szívű ember, amit azonban csak nagyon ritkán mutat ki. A kilencedik évad elején kiírták a sorozatból Charlie Sheen kilépése miatt: Charlie egy mozgó vonat alá esett Párizsban és szörnyethalt. Később azonban megjelent Alan álmában (Kathy Bates játszotta), mint egy nő, aki a bűnei miatt a pokolra került, herékkel. Lánya, Jenny létezéséről egyáltalán nem volt tudomása. A sorozat vége felé kiderül, hogy Charlie igazából nem is halt meg, hanem egy kecske esett helyette a vonat elé, Rose pedig fogságba ejtette és a pincéjében őrizte évekig, megkötözve. Mikor azonban kiszabadul, csekkekkel és fenyegetésekkel adja hírül visszatérését. Erre azonban nem kerül sor, mert a sorozat záró jelenetében egy zongora agyonnyomja.
  • Jon Cryer mint Alan Harper (1-12. évad, magyar hangja Fekete Zoltán) Charlie öccse. Csontkovácsként dolgozik, kétszeresen elvált, Jake apja és Walden legjobb barátja. Lelkiismeretes és figyelmes, de gyakran kell szembenéznie mások cikizésével. Mivel nem keres sokat és annak a nagy része is elmegy gyerektartásra, ezért kénytelen másokból élni. Furcsa modora miatt meglehetősen nehezen talál magának barátnőt. A legutolsó évadban Walden ráveszi, hogy ideig játsszák el, hogy ők egy meleg pár, hogy örökbefogadhasson egy gyereket. Végül megkéri utolsó barátnője, Lyndsey kezét, és végre elköltözik bátyja házából. Alan az egyetlen szereplő, aki a sorozat összes részében szerepel.
  • Angus T. Jones mint Jake Harper (1-10. évad és 12. évad, magyar hangja Penke Bence) Alan és Judith semmirekellő fia. Gyerekkorában az evésen és az alváson kívül nem sok mindenen jár az esze, de ahogy felnő, úgy lesz belőle egy nagy mamlasz. Végül belép a hadseregbe, ahol szakácsként dolgozik, és elutazik Japánba. Az utolsó két évadban már nem is szerepel, csak említés szintjén, illetve videohívások formájában.
  • Ashton Kutcher mint Walden Schmidt (9-12. évad, magyar hangja Zámbori Soma) internetmilliomos, Alan legjobb barátja, és Charlie házának új tulajdonosa. Barátságos és kedves személyiség, aki azonban kissé gyerekes viselkedése miatt nem találta meg a boldogságot az életben. A sorozat előrehaladtával lesz egyre érettebb személyiség, s végül örökbefogad egy hatéves kisfiút.
  • Conchata Ferrell mint Berta (1-12. évad, magyar hangja Némedi Mari), a Harper-ház nagyszájú házvezetőnője. Alant és Jake-et eleinte nem kedvelte túlságosan (előbbit gúnyosan elnevezte Gyalogkakukknak), de később megkedvelte őket. Bár eredetileg csak egy pár rész erejéig felbukkanó mellékszereplőnek szánták, Berta a sorozat végére teljes értékű főszereplővé vált.
  • Holland Taylor, mint Evelyn Harper (magyar hangja Andai Györgyi) Charlie és Alan anyja. A fiai nem kedvelik túlságosan, miként ő is kritikusan viszonyul mindkettejükhöz. Jól menő bróker és ingatlanközvetítő, aki gyakran az ügyfelei ágyában köt ki.
  • Marin Hinkle mint Judith Harper-Melnick (magyar hangja Nyírő Beáta) Alan exneje, Jake és Millie anyja. Önző és a legtöbbször ellenségesen viszonyul Alan ötleteihez, de kettejük között a viszony időről időre megváltozik. Később hozzámegy Herb-höz, és születik egy lánya, akinek viszont igazából Alan az apja. A későbbi évadokban kevesebbet szerepel.
  • Melanie Lynskey mint Rose (1-12. évad, magyar hangja Szőlőskei Tímea), a Harper-ház mellett lakó nő. Korábban egyéjszakás kalandja volt Charlie-val, s ezért egyfolytában a nyomában jár. Veszélyes ember, kissé pszichopata vonásokkal. Sohasem az ajtón keresztül közlekedik, hanem az erkélyen át mászik be a házba. Charlie kezdetben utálja őt, de a viszonyuk később átalakul s végül elveszi feleségül. Charlie azonban saját állítása szerint egy metróbaleset áldozata lett Párizsban, miután megcsaláson kapta őt. Innentől kezdve Waldent is megkörnyékezi, ahogy a család többi tagját továbbra is. Később kiderül, hogy Charlie igazából nem is halt meg, hanem négy évig tartotta fogságban a pincéjében.
  • Jennifer Bini Taylor mint Chelsea (6-7., 9., 12. évad, magyar hangja Makay Andrea) Charlie barátnője, aki később beköltözik a Harper-házba. Ezután Charlie megkéri a kezét, de végül a kapcsolatuk zátonyra fut és ezért elhagyja őt. Később visszatér Charlie temetésén valamint az utolsó évadban egy rövid szerep erejéig.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]