Michael Bolton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Bolton
Michael Bolton 2006 októberében
Michael Bolton 2006 októberében
Életrajzi adatok
Születési névMichael Bolotin
Született1953február 26. (71 éves)
New Haven, Connecticut
 USA
HázastársaMaureen McGuire (1975–1990)
Pályafutás
Műfajokpop, rock
Aktív évek1968- napjainkig
Kapcsolódó előadó(k)Black Jack
Hangszergitár
Hangének
Díjak
  • Ellis Island Medal of Honor
  • csillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán
  • Grammy-díj
Tevékenység
Kiadók

Michael Bolton weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Bolton témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Michael Bolton (eredeti neve: Michael Bolotin) (New Haven, Connecticut, 1953. február 26. –) kétszeres Grammy-díjas amerikai énekes, zeneszerző.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Sikereit szólóénekesként érte el, rockballadák előadásával. Első kislemezét 15 éves korában vette fel. Az 1970-es évek végén még eredeti nevén lépett fel a Black Jack nevű heavy metal együttessel, Michael Bolton néven 1983 óta jelenik meg. Az 1987-es év hozta meg számára a belföldi, az 1988-as a külföldi áttörést. Több hírességgel lépett fel együtt (például Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, Renée Fleming, Patti Labelle, Ray Charles, Percy Sledge, Wynonna Judd, B. B. King, Lara Fabian és David Foster).

A legnagyobb sikere a How Am I Supposed To Live Without You és a When A Man Loves A Woman remake-ja voltak, mindkettővel első helyre került az amerikai toplistán. 1997-ben ő énekelte a "Herkules" című Disney-film Oscar-díjra jelölt főcímdalát.

Dalszerzőként is nevezetes, írt például dalokat Barbra Streisand, a Kiss együttes, Kenny Rogers, Kenny G., Cher, Bonnie Tyler, Peabo Bryson és Patti Labelle számára. Társszerzőként együtt dolgozott Bob Dylannel, Baby Face-szel, Desmond Childal és Diane Warrennel.

1991-ben jelent meg a szintén nagy sikerű Love is a wonderful thing, amelyet saját állítása szerint Andrew Goldmarkkal közösen komponált. Az Isley Brothers azonban 1992-ben plágiummal vádolta Boltont, azt állítva, hogy a dal szerzői joga már 1964 óta őket illeti. A per hosszan elhúzódott, míg végül az USA legfelsőbb Bírósága 2001-ben kimondta, hogy Bolton lényeges részeket vett át az Isley Brothers művéből, megsértve ezzel a szerzői jogaikat. Boltont és kiadóját 5,4 millió dollár kártérítés fizetésére kötelezték.

Lemezei[szerkesztés]

  • Only A Woman Like You (2002)
  • Bolton Swings Sinatra (2006)

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]