Ugrás a tartalomhoz

Smokey és a bandita 3.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Smokey és a bandita 3.
(Smokey and the Bandit Part 3)
1983-as amerikai film
RendezőDick Lowry
Műfaj
Főszerepben
ZeneLarry Cansler
VágóDavid Blewitt
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő85 perc
Költségvetés9 millió USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1983. augusztus 12. (Amerikai Egyesült Államok)[4]
Bevétel5,6–7 millió USD[2][3]
Kronológia
ElőzőSmokey és a bandita 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Smokey és a bandita 3. (eredeti cím: Smokey and the Bandit Part 3) 1983-ban bemutatott amerikai akcióvígjáték, melyet Dick Lowry rendezett, a Smokey és a bandita-trilógia befejező részeként. A főbb szerepekben Jackie Gleason, Jerry Reed, Paul Williams, Pat McCormick, Mike Henry és Colleen Camp látható. Az első két rész főszereplője, Burt Reynolds csak cameoszerepben tűnik fel a film végén.

Az 1983. augusztus 12-én bemutatott film bevételi és kritikai szempontból is megbukott.

Cselekmény

[szerkesztés]

Kis és Nagy Enos Burnette fogadást ajánl a nyugdíjba vonuló Buford T. Justice (az első szinkronváltozatban Igazságosztó Bulldog) seriffnek: ha képes elszállítani megadott időn belül egy cápaszobrot Miamiból Austinba, 250 ezer dollárt nyer, ellenkező esetben elveszíti jelvényét. Buford először visszautasítja ezt, de beleunva a nyugdíjas életbe, mégis rááll a dologra. Buford a cápával és fiával, Juniorral együtt útnak indul. Enosék számos csapdát állítanak útközben, de képtelenek feltartani a seriffet. Felbérelik Cledus "Hóember" Snowt, hogy önmagát Banditának elmaszkírozva tegyen keresztbe Bufordnak. Hóember egy új, 1983-as Pontiac Trans Am autóval neki is vág a küldetésnek.

Cledus felvesz az autójába egy Dusty Trails nevű nőt, aki egy használtautó-kereskedőnek dolgozott, de megunta munkáját. Az ál-Bandita ellopja a cápát Bufordéktől és vad autós üldözés veszi kezdetét, miután a seriff azt hiszi, régi riválisa bukkant fel ismét. A hajsza egy vidámparkban és egy szexhotelben is folytatódik. Bufordék rövid időre visszaszerzik a cápát, de egy tekintélyes izomzatú, nimfomániás nő is kiszemeli magának a seriffet. Másnap Burnette-ék defektet okoznak Buford autóján, Cledus megkaparintja az értékes szobrot, ezután egy naturista kemping is helyszínt ad az üldözésnek. Burnette-ék egy aláaknázott mező segítségével szinte teljesen megsemmisítik a seriff autóját, amiből csak a motor és az alváz marad épségben.

Hóember szándékosan lelassít, alkalmat adva Juniornak, hogy megszerezze a cápát és apjával együtt megnyerjék a fogadást. Buford ünneplés közben meglátja Cledust, és a valódi Banditát képzeli oda helyette. Először le akarja tartóztatni, de aztán rájön, ezután ismét az unalmas nyugdíjas tevékenységek várnának csak rá. Egymástól függetlenül "Bandita" és a seriff is arra a következtetésre jutott, hogy szükségük van egymásra, mert értelmet adnak egymás életének. Buford öt perc előnyt ad vetélytársának a menekülésre. Tina kirángatja Juniort a romos autóból és ő száll be helyette. Buford gázt ad, miközben Junior szalad a kocsi után, elszórva a nyereménypénzt (az első rész végéhez hasonlóan).

Szereplők

[szerkesztés]
Burt Reynolds, az első két film főszereplője ebben a folytatásban csak cameoszerepben tűnik fel
Szerep Színész Magyar hang
1. szinkron[5] 2. szinkron (2010)[6]
Igazságosztó Bulldog / Buford T. Justice seriff Jackie Gleason Gruber Hugó Faragó András
Cledus "Hóember" Snow / "Bandita" Jerry Reed Tarján Péter Forgács Péter
Enos "Kis Enos" Burdette Paul Williams Kapácsy Miklós Csőre Gábor
Enos "Nagy Enos" Burdette Pat McCormick Kardos Gábor Papp János
Junior Justice Mike Henry Juhász György
Dusty Trails Colleen Camp Kisfalvi Krisztina
Tina Faith Minton Ullmann Zsuzsa
igazi "The Bandita" Darville Burt Reynolds Vass Gábor Sörös Sándor

A film készítése

[szerkesztés]

1982-es újságcikkekben felröppent a hír, miszerint Jackie Gleason alakítja majd a seriffet és a Banditát is a Smokey Is the Bandit című, készülő filmben. Egyes források szerint a tesztvetítések nézőit összezavarta ez a változat, ezért elvetették az ötletet és részben újraforgatták a filmet.[7][8]

Kritikai visszhang

[szerkesztés]

A film gyenge kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes-on hat kritika összegzése alapján mindössze 17%-os értékelésen áll.[9]

Janet Maslin, a The New York Times újságírója kritikájában megjegyzi: „A Smokey és a bandita 3. eleve szűkös játékidejébe belegyömöszöltek egy nyitómontázst a korábbi filmek jeleneteiből, köztük felvételeket Burt Reynoldsról, aki egy zebracsíkos függőágyban henyél. Érthető módon vigyorog, hiszen teljes egészében kihagyhatta a 3. részt. Hogy mit is hagyott ki? Egy végeérhetetlen autósüldözést buta kaszkadőrmutatványokkal és meg butább párbeszédekkel, valamint a női ruhát viselő Paul Williams kihagyásra érdemes látványát.”[10]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Spy (1988. november 1.). „The Unstoppables”. Spy: The New York Monthly, 92. o, Kiadó: New York, New York: Sussex Publishers, LLC. ISSN 0890-1759. (Hozzáférés: 2024. július 8.)  
  2. Smokey and the Bandit Part 3 (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2024. július 8.)
  3. Smokey and the Bandit III (1983) - Financial Information (angol nyelven). The Numbers. (Hozzáférés: 2024. július 8.)
  4. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=smokeyandthebandit3.htm
  5. Smokey és a bandita 3. (1. magyar változat) - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2024. július 8.)
  6. Smokey és a bandita 3. (2. magyar változat, 2010) - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2024. július 8.)
  7. Mikkelson, David: Smokey Is the Bandit (angol nyelven). Snopes, 2009. július 7. (Hozzáférés: 2024. július 8.)
  8. Smokey and the Bandit Part 3 (angol nyelven). AFI Catalog. (Hozzáférés: 2024. július 8.)
  9. Smokey and the Bandit Part 3 (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2024. július 8.)
  10. Maslin, Janet: Movie Reviews (angol nyelven). The New York Times, 1983. szeptember 17. [2018. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. július 8.)

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Smokey and the Bandit Part 3 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]