I. Alfonz asztúriai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
I. Alfonz
I. Alfonz szobra Madridban
I. Alfonz szobra Madridban

Asztúria király
Uralkodási ideje
739757
Elődje Favila
Utódja I. Fruela
Életrajzi adatok
Uralkodóház Astur-Leonese dynasty
Született 693
Kantábria
Elhunyt 757
Cangas, Galicia
Édesapja Kantábriai Péter
Házastársa Ermesinda
Gyermekei I. Fruela
Vimarano
Andosia
Mauregato (fattyú)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Alfonz témájú médiaállományokat.

I. (Katolikus) Alfonz (spanyolul: Alfonso el Católico), (693757) Asztúria királya (739757), a Kantábriai-házból származó első asztúriai uralkodó.

Származása[szerkesztés]

Apja, Péter, Kantábria hercege, a dinasztia innen kapta az elnevezését. A hagyomány a király ősei között tartotta számon Leovigild és I. Rekkared vizigót királyokat, a Kantábriai-ház azonban vizigót eredete ellenére már spanyol dinasztia volt.

I. Alfonz a legendás Pelayónak, Asztúria első királyának (718–737) és feleségének, Gaudiosának a leányát, Ermesindát vette feleségül. Pelayo utóda, Favila, akit vadászat során egy medve széttépett, fiúgyermeket nem hagyott maga után, így kétévnyi uralkodását követően a sógora, I. Alfonz lett Asztúria királya.

Hadjáratok[szerkesztés]

I. Alfonz jelentős uralkodó volt, sikeresen harcolt a mórok ellen, kiterjesztette a kis keresztény királyság határait. Kihasználva a muszlim területek berber helyőrségeinek lázadását (741) bekebelezte Galíciát. Hadjárataival egészen a dél-asztúriai hegyekig eljutott, de mivel nem volt elég embere ezért nem tudta tartós ellenőrzése alá vonni az Asztúria és a Córdobai Emirátus közötti síkságot, amely ebben az időszakban csaknem néptelen volt. Vannak, akik őt tartják az Asztúriai Királyság tényleges megalapítójának.

Utódlás[szerkesztés]

Utóda, elsőszülött fia, a despotikus uralma miatt meggyilkolt I. (Kegyetlen) Fruela 757-től 768-ig uralkodott, 767-ben, belviszályok során, az öccsét, Vimaranót saját kezűleg meggyilkolta. I. Alfonz lányának, Adosindának férje, Silo 774-től 783-ig volt Asztúria királya, I. Alfonznak a házasságon kívüli – feltehetően mór rabszolganőtől született – fia, Mauregato pedig 783-tól 788-ig uralkodott.

Források[szerkesztés]

  • Antonio C. Floriano: Cronologia y genealogia de los reyes de Asturias, Archívum, Tomo VI., 1956.
  • Diccionario de historia de Espana I-III, Madrid, 1968-1969.
  • Ludwig Vones: Geschichte der Iberischen Halbinsel im Mittelalter, 711-1480. Reiche – Kronen – Regionen. Sigmaringen. Thorbecke Verlag. 1993.
  • Crescencio Gallego Pellitero: Síntesis histórica de los reyes en Espana (Anos 364-1994), Vigo, 1994.
  • Britannica Hungarica Világenciklopédia, Budapest, 1994-.
  • Uralkodók és dinasztiák (Magyar Világ Kiadó, 2001.)
  • http://www.homar.org/genealog/
  • http://www.genealogie-mittelalter.de/
Előd:
Favila
Asztúria királya

739757

Utód:
I. Kegyetlen Fruela