Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív91

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2015. április 13., 18:40 (CEST)

Hány óra?

Most vettem észre, hogy a FV-lista egy órával kevesebbet mutat a kelleténél. Feltételeztem, hogy a nyári időszámítás miatt át kell állítani a beállításaimban, de ott nem találom a lehetőséget. --Hkoala 2015. április 16., 12:57 (CEST)

Én a beállítások/lapok megjelenítése/időeltérés szekcióban állítottam be. --Mameilon vita 2015. április 16., 13:01 (CEST)

Néhány névnél nem működik a DEFAULTSORT

A Lengyelországi politikusok kategóriában az alábbi személyek szócikkének végén hiába szerepel defaultsort utasítás, az illető kategóriában mégsem a vezetéknevük szerint jelennek meg:

Talán az lehet az oka, hogy az illető embereket nem sima kategorizálás teszi a fenti kategóriába, hanem sablonok. Meg lehetne oldani, hogy a sablonok által végzett kategorizálásra is vonatkozzon a defaultsort? Ádám 2015. április 16., 18:05 (CEST)

Megoldva, azonban megállapodás szerint a szócikkekben használt sablonok (probléma és kiemelt-/jószócikk-sablonok kivételével) nem kategorizálhatnak, úgyhogy a szócikkekhez egyenként hozzá kell adni a kategóriát (bottal), majd törölni a sablonból. --Tacsipacsi vita 2015. április 16., 18:20 (CEST)

Alapvetően nincs jelentősége annak, hogy sablon vagy nem sablon, csak annak, hogy 1) a sablon ne adjon meg rendezőkulcsot (mert az felülírja a defaultsortot), 2) a defaultsort legyen előbb. --Tgrvita 2015. április 17., 22:51 (CEST)

Listaelemek ugrálása

Már korábban is találkoztam a a jelenséggel jegyezeteknél (Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív90#(Források, Jegyzetek "ugrálása", de most konkrétan a Kategória:Világ Igaza listában Carl Lutz nevére kattintva az átugrik az oszlop aljáról a másik tetejére, majd vissza. Csak az oszlop tetején lehet ténylegesen rákattintani. Ez tényleg csak nálam jelentkezik? JSoos vita 2015. április 17., 14:18 (CEST)

Na, közben átkerült az oszlop tetejére fixen... Pedig nem volt változás a listában. Nem értem, mi ez a jelenség.JSoos vita 2015. április 17., 15:03 (CEST)
Az alkategóriák kibontásánál szokott nekem ugrálni, cikkeknél még nem tapasztaltam. --Tacsipacsi vita 2015. április 17., 15:20 (CEST)
Ja akkor azért változott meg, mert ide rosszul írtam a linket... Szóval most kipróbálható, megint ugrál :D De igazából a szócikekkben probléma inkább. JSoos vita 2015. április 17., 16:19 (CEST)

Infobox probléma

Sziasztok! Az U1 (München) cikknél vettem észre, hogy az infoboxban a külső hivatkozás a teljes szócikk nevét tartalmazza, egyértelműsítéssel együtt (Az U1 (München) Weboldala). Talán elég lenne valahol kicserélni egy PAGENAME szót a PAGENAMEBASE szóra, hogy esztétikusabban, egyértelműsítés nélkül jelenjen meg itt és máshol is az infoboxokban a szócikk címe. --B.Zsolt vita 2015. április 18., 00:50 (CEST)

Még ennél is egyszerűbb. Infoboxparaméterben volt a zárójeles alak. (És ilyen kéréseknek való a sablonműhely vitalapja.) --Tacsipacsi vita 2015. április 18., 09:42 (CEST)

Köszönöm, azt hittem a probléma jóval gyakoribb és a sablonban van a hiba. Legközelebb előtte jobban szétnézek ez ügyben. :) --B.Zsolt vita 2015. április 18., 11:55 (CEST)

Kategóriák: Betű együtt az első sorral

Kategória:Nemesi címek a példa (de másutt is látom). Oszlopváltáskor (itt) a H betű az első oszlop aljára kerül, az első h-kezdőbetűs szócikk pedig a második oszlop elejére. Jó lenne, ha ilyenkor a H betű átugrana a következő oszlop elejére. Megoldható-e egy olyan formázás, amely a csoportkezdő vastag betűket "együtt a következővel" jellegű formázással látja el? (Word-ben van ilyen utasítás). Akela vita 2015. április 20., 17:07 (CEST)

2015. április 20., 17:29 (CEST)

Kiléptetés

Az utóbbi napokban a rendszer többször is kiléptetett, hiába jelentkeztem be újra és újra, bepipálva, hogy emlékezzen rám, most is megint be kellett jelentkeznem, ez két nap alatt legalább a hatodik bejelentkezés volt! Valami gezer van valahol. --Vander Jegyzettömb 2015. április 21., 09:44 (CEST)

Tippem: Mostanában zajlik a Wp-fiókok egységesítése, lehetséges, hogy hozzád is adtak Vander nevű fiókot más Wikikről, talán akkor megszakadhatott. Itt megnézheted a dátumokat, időpontokat, hátha találsz egybeesést. Persze más ok is lehet. (Ilyen leakadások nálam a router haldoklásának első jelei voltak). Akela vita 2015. április 21., 12:41 (CEST)

Megnéztem a listát és csak a magyar Wikipédián szerepelek, szóval ez valami más, amúgy megint nem voltam bejelentkezve a gép bekapcsolás után, megint be kellett lépnem. --Vander Jegyzettömb 2015. április 23., 00:12 (CEST)

Nekem akkor is csinál ilyet, ha már tele van a cache. Xiaolong Üzenő 2015. április 21., 13:19 (CEST)

Az meg mi? Mellesleg most ismét be kellett lépnem! --Vander Jegyzettömb 2015. április 21., 16:25 (CEST)

Magyarul gyorsítótárnak hívják, az a lényege, hogy minél kisebb legyen az adatforgalmad. --Tacsipacsi vita 2015. április 21., 17:55 (CEST)
Ok, töröltem, meglátjuk hogyan tovább. --Vander Jegyzettömb 2015. április 23., 00:16 (CEST)

Support request with team editing experiment project

Dear tech ambassadors, instead of spamming the Village Pump of each Wikipedia about my tiny project proposal for researching team editing (see here: https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:IdeaLab/Research_team_editing), I have decided to leave to your own discretion if the matter is relevant enough to inform a wider audience already. I would appreciate if you could appraise if the Wikipedia community you are more familiar with could have interest in testing group editing "on their own grounds" and with their own guidance. In a nutshell: it consists in editing pages as a group instead of as an individual. This social experiment might involve redefining some aspects of the workflow we are all used to, with the hope of creating a more friendly and collaborative environment since editing under a group umbrella creates less social exposure than traditional "individual editing". I send you this message also as a proof that the Inspire Campaign is already gearing up. As said I would appreciate of *you* just a comment on the talk page/endorsement of my project noting your general perception about the idea. Nothing else. Your contribution helps to shape the future! (which I hope it will be very bright, with colors, and Wikipedia everywhere) Regards from User:Micru on meta, at 2015. február 14., 14:32 (CET).

Új IP-cím, amely nem az enyém

Üdvözlünk a Wikipédiában! Mindenkit örömmel látunk, aki konstruktívan kíván hozzájárulni enciklopédiánk fejlődéséhez. Kérünk, olvasd el az üdvözlőlapot, ha többet szeretnél megtudni erről. Ugyanakkor a destruktív, romboló szerkesztéseket vandalizmusnak minősítjük, és ha továbbra is ebben a szellemben módosítod a lapokat, irányelveink értelmében további figyelmeztetés nélkül blokkolni fogunk. Arra kérünk, hagyj fel mostani tevékenységeddel, és próbáld meg inkább javítani az enciklopédiát ahelyett, hogy mások munkáját igyekeznél tönkretenni. Előre is köszönjük. - Dorganvita 2014. november 15., 12:19 (CET)
Szervusztok!
Ronastudor vagyok, és már unom, hogy más-más IP-címeim vannak, mint pl. ez is itt, és büntetést kapok olyasmi miatt, amit nem tettem. Nem tudok védekezni ellene, csak bosszant. Legyetek szívesek elárulni, hogy mit, mikor tettem, ami kivívta a Wikipédia nemtetszését! Köszönettel: --Ronastudor a sznob 2015. április 26., 12:45 (CEST)

A fentiekből kitűnik a panaszom oka. A furcsánál is furcsább az, hogy Dorgan dörgedelme egy kissé elkésett. A figyelmeztetés dátuma 2014. november 15., 12:19 (CET), ma pedig 2015. április 26-a van. Hogy lehet kivédeni az ilyesmit? A gép tévedése? A Wikipédia tévedése? Valaki nem tud mit kezdeni a rengeteg eszével és idejével? Majd ha tiszta lesz a helyzet, jövök. Addig is a legjobbakat kívánok mindenkinek! --Ronastudor a sznob 2015. április 26., 12:55 (CEST)

Az adminüzenőn Csigabi megválaszolta a kérdésed. --Sphenodon vita 2015. április 26., 12:58 (CEST)

2015. április 27., 17:10 (CEST)

HHVM

Sziasztok! Mi az a HHVM? Az egyik szerkesztő szerkesztésénél ez volt kiírva. Lehet ezt használni? – 8bajbi vita 2015. április 22., 06:40 (CEST) Most látom, hogy nagykötőjel jelent meg az aláírásom előtt. Ez miért történt? Mindig kettő kiskötőjel szokott megjelenni. Másoknál is kettő kiskötőjel van az aláírás előtt. Az aláírógombbal szoktam aláírni, nem a hullámvonalakkal. --8bajbi vita 2015. április 22., 07:01 (CEST)

A HipHop Virtual Machine rövidítése, ezzel gyorsabb lett a Wikipédia. Tavaly november vége-december eleje óta már nem lehet bekapcsolni, mert csak azt lehet használni (ugye annál régebbi szerkesztéseknél láttad?).
Az, hogy hogy viszed be a hullámvonalakat, nem érdekes (én pl. billentyűzeten írom be ugyanezt). Egyébként fogalmam sincs, hogy mi történhetett, mivel a MediaWiki kódjában közvetlenül szerepel a --~~~~ szöveg. --Tacsipacsi vita 2015. április 22., 19:10 (CEST)
Régebbinél láttam, de ha most az van, akkor melyiket nem lehet használni? Régen miért volt jó, hogy a HHVM-et használták a szerkesztők és nem azt, amit már nem lehet használni? Aláírógombbal írtam alá, de a történtek után inkább négy hullámvonallal írok alá. Köszönöm a válaszaidat! 8bajbi vita 2015. április 22., 19:31 (CEST)
Volt egy Zend nevű (ha jól hámozom ki az előbb linkelt lapot), ez most gyorsabb (valami C++-ra átírás van, ha jól értem), akkor volt a tesztüzem, és hibakeresés céljából jelölték meg a lapokat. --Tacsipacsi vita 2015. április 22., 20:58 (CEST)

A Zend egy interpretált megvalósítása a PHP nyelvnek (vagyis a végrehajtás közben alakítja át a Wikipédia szoftverének kódját gépikódra), a HHVM egy JIT fordító (akkor fordítja le gépikódra az adott kódrészletet, amikor először szükség van rá, és onnantól emlékezik a gépikódra). Az utóbbi sokkal gyorsabb (és a szerverüzemeltető szempontjából olcsóbb is). Itt olvasható egy elég részletes beszámoló a változásokról.

A Wikipédiának legalább négy különböző szerkesztőfelülete van: a régi, a WikiEditor, a WikEd és a VisualEditor. Van ahol magyarítva van az aláírás gomb, van ahol nem. --Tgrvita 2015. április 28., 09:34 (CEST)

Elolvastam a HHVM-ről az információkat és az angol leírásokat is. Köszönöm, hogy elmagyaráztátok! A HHVM-ről megtudtam mindent. Az aláírógomb egy másik téma. Én nem változtattam szerkesztőfelületet soha. A hibás aláírás előtt se, amikor nagykötőjel jelent meg a kettő kiskötőjel helyett, de érdekes, mert pár perc múlva már megjavult az aláírás és kettő kiskötőjel jelent meg. Sokszor aláírtam már, de csak akkor fordult elő ilyen hiba. Ha nincs magyarítva, akkor nagykötőjel jelenik meg? Még egy észrevétel. A cikkek laptörténeténél megjelent jobb oldalon ez: „Edit tags of selected revisions” gomb. Ez mire való? Nálam van a hiba, ezért jelent meg ez a gomb? 8bajbi vita 2015. május 1., 08:54 (CEST)

Ez egy új funkció, a szerkesztések címkézését lehet változtatni vele; nem tudom, hogy ez miért jó nekünk. --Tacsipacsi vita 2015. május 1., 09:31 (CEST)
A nagykötőjel + nem törő szóköz az elegánsabb magyar forma, a két kötőjel az alapértelmezett angol. --Tgrvita 2015. május 4., 01:40 (CEST)

Ránki Dezső szócikk és a Wikidata egyik súlyos hibája

Sziasztok! A Ránki Dezső szócikkben az van írva, hogy 1992-ben meghalt, de láttam a cikkben található más információkból és interneten is utánanéztem, hogy nem halt meg. Tudtam, hogy a Wikidata a felelős. Beléptem a cikk Wikidatás oldalára és kitöröltem a halálozást. Ez pár nappal ezelőtt történt, de most ismét megjelent a halálozás ideje, mert az egyik bot visszatette a Wikidatába a halálozást. Az is baj, hogy több nyelven is elérhető a cikk és azokon is megjelenik a halálozás ideje. Kitörölni nem lehet a hamis információt, mert pár nap múlva visszakerül. Mi lehet a megoldás? Így nem maradhat, mert egy élő emberről már hetek óta az van kiírva, hogy 1992-ben meghalt. 8bajbi vita 2015. április 22., 18:41 (CEST)

Helyileg megoldottam, de a bot a GND-ből veszi az adatot, tehát ott kellene elsődlegesen javítani :-( --Hkoala 2015. április 22., 19:06 (CEST) Kell nekünk mindenáron wikidatás infobox? --Hkoala 2015. április 22., 19:07 (CEST)

A GND Ránki Dezső oldalán Ránki György zeneszerző adatait szerepelteti. Súlyos kavar!  … szalax üzenő 2015. április 22., 19:26 (CEST)

Ez volt a baj, hogy rossz helyre mutatott. Javítottam. --JulesWinnfield-hu vita 2015. április 22., 21:04 (CEST)

GND-ben http://d-nb.info/gnd/129568104 és http://d-nb.info/gnd/134491947 duplikátum? --JulesWinnfield-hu vita 2015. április 22., 21:16 (CEST)

Nem duplikátum. Az első Ránki György zeneszerzőről szól (korrekt), a második összekeveri Ránki Dezső zongoraművészt és a zeneszerzőt, azaz Ránki Dezső név alatt Ránki György adatait tartalmazza (helytelen).  … szalax üzenő 2015. április 23., 20:07 (CEST)

Javítva

"Sehr geehrter Herr xxxxx

vielen Dank für die Hinweise zu zwei Personendatensätzen (Dezsö Ranki und György Ranki). Ich habe sie korrigiert.

Mit freundlichen Grüßen Dietlinde Schmidt


      • Lesen. Hören. Wissen. Deutsche Nationalbibliothek ***


Dietlinde Schmidt Deutsche Nationalbibliothek Deutsches Musikarchiv"

--Texaner vita 2015. április 29., 16:55 (CEST)

Köszi! --Malatinszky vita 2015. április 29., 18:05 (CEST)
Köszönöm a segítséget mindenkinek! A Wikidatában található adatok és a szócikk kijavítóinak. Texanernek köszönet (vielen Dank), amiért a Deutsche Nationalbibliotheknek megírta és elküldte a levelet! 8bajbi vita 2015. május 1., 08:19 (CEST)

Automatikus törlés

Nem tudom, mi okozhatja. Ha vitalapon új témát nyitok, vagy más lapokon szakaszt nyitok meg szerkesztésre, akkor az összes többi törlődik. Nem győzőm visszavonni a szerkesztéseimet. Tudna valaki segíteni, mit rontottam el? Előre is köszönöm! Tambo vita 2015. április 23., 11:31 (CEST)

Itt például biztos nem használtad az új szakasz gombot (akkor /* Hollán család */ (új szakasz) lett volna a szerkesztési összefoglaló), de most, a kocsmafalon se. --Tacsipacsi vita 2015. április 23., 17:19 (CEST)
Hát persze, hogy nem használtam! Pont arról írtam. Ha használom, minden más elveszik. Tambo vita 2015. április 23., 21:43 (CEST)
A linken se? Akkor miért törölted ki az egész lapot? --Tacsipacsi vita 2015. április 23., 21:57 (CEST)
Mert akkor új témát nyitottam. Visszavontam, és megnyitottam szerkesztésre az egész lapot. Tambo vita 2015. április 23., 22:00 (CEST)
Nem értem. Azt látom, hogy itt nyitottál egy új szakaszt a gombbal – mellékhatások nélkül, majd itt megnyitottad szerkesztésre az egész lapot, és mindent felülírtál az újabb üzeneteddel. Ezután ezt visszavontad, és később rendszeresen küldtél még üzeneteket, új szakasz gomb vagy szakasz szerkesztése nélkül. Hol tudsz olyat mutatni, hogy az új szakasz/szakasz szerkesztése linket használtad, és elromlott (törölt)? --Tacsipacsi vita 2015. április 23., 22:08 (CEST)
ITT Tambo vita 2015. április 28., 18:23 (CEST)
A szerkesztési összefoglalóból nem úgy tűnik. Szerintem nézd meg a segédeszközeidet, a böngésző-kiegészítőidet és futtass le egy teljes vírusellenőrzést a gépeden (bár nem hinném, hogy bárki szándékosan ilyet csinálna, mi értelme?). Mellesleg most is fura dolgokat műveltél ezen a lapon (HTML-enkódolt karakterek dekódolása), amiket most egyúttal vissza is állítok. --Tacsipacsi vita 2015. április 28., 18:47 (CEST)

@Tambo: Tegnap a Megoldva jelzéssel megint sikerült törölnöd a lapot, úgyhogy valami mégsincs rendben. Ha szakaszt nyitsz meg szerkesztésre, akkor a böngésző címsorában a cím végének valahogy így kelle kinéznie: &action=edit&section=xx, az xx helyén valamilyen számmal. Én most például ezt látom:

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikip%C3%A9dia:Kocsmafal_(m%C5%B1szaki)&action=edit&section=37

A szerkesztési összefoglalónak pedig így: /* Szakasz címe */. Próbálj ki megnyitni szerkesztésre egy szakaszt, és ha nem ezeket látod, akkor a böngésződben lehet valami gubanc. Próbáld ki ugyanezt esetleg egy másik böngészőben. Ha ott jó, akkor első körben én kitakarítanám a helyedben az általában használt böngészőjéből az elmentett sütiket. (Azt egyébként sem árt időnként megtenni.) --Puskás Zoli vita 2015. május 6., 09:29 (CEST)

@Puskás Zoli: Úgy látszik megvan a hiba oka. Töröltem az összes előzményt, és megjavult. Köszönöm! Tambo vita 2015. május 6., 09:53 (CEST)

Én nem úgy látom… --Tacsipacsi vita 2015. május 6., 09:57 (CEST)
2015. május 4., 17:03 (CEST) 2015. május 11., 17:34 (CEST)

Wikidata infoboxokban

Sziasztok! Egy érdekes technikai megoldásra bukkantam az angol wikit böngészve: en:Celebrity Reflection. Itt az infoboxban megjelenik egy Class and type érték (talán hajóosztály akar lenni?), és mellette található egy mini wikidata ikon, ami átvisz a Wikidatára. Ez a pici ikon jelzi, hogy az érték a wikidatából származik és módosítani is ott kell. Szerintetek a magyar wikin is érdemes lenne bevezetni? --B.Zsolt vita 2015. május 11., 22:56 (CEST)

Szerintem nem lenne érdemes bevezetni. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 11., 23:22 (CEST)

Megmagyaráznád, hogy miért? --Malatinszky vita 2015. május 12., 00:16 (CEST)
Itt van már a népességre „+/-” a megjelenített wikidatás adat mellett, és ez így praktikusabb Luával modulban, mint az angol alsablonokkal. Oliv0 vita 2015. május 12., 06:56 (CEST)
A kérdés véleményem szerint elsősorban nem arra vonatkozott, hogy pontosan milyen technikai és formai paraméterekkel kellene létrehozni egy ilyen ikont, hanem arra, hogy szükség van-e ilyesmire. Erre továbbra is egyértelmű igen a válaszom, mert hidegrázást kapok attól, hogy egy rossz adat miatt megnyitok egy cikket szerkesztésre, és sehol nem találom a keresett adatot. Az, hogy technikailag ezt majd hogyan oldjátok meg, teljesen hidegen hagy, formailag a +/- nekem is jobban tetszik, meg talán egyértelműbb is, mert nem biztos, hogy mindenki kapásból felismeri a Wikidata „vonalkódját” (én sem), esetleg zászlók között még kifejezetten zavaró is lehet. --Puskás Zoli vita 2015. május 12., 09:36 (CEST)

Nekem a spanyol megoldás jobban tetszene, ott úgy van (például itt megnézhető), hogy csak az egész infódoboz legalján van egy „editar datos en Wikidata” link. Ha minden adat mellett ott lenne, az szerintem túl sok lenne. Zerind üzenőlap 2015. május 12., 09:51 (CEST)

@Malatinszky: Ezért. Az enwiki sehol sincs a magyar Wikihez képest a Wikidata-adatok megjelenítésében (szándékosan). Bőven elég egy link, nem kell mind az 50 adat mellé egy link. Az az egy link most is létezik a bal oldali menüben. Azt támogatnám, hogy valamilyen formában vezessük rá az alkalmi szerkesztőt, hogy ha egy adatot csak megjelenítéskor lát, akkor a Wikidatában tudja módosítani, a bal oldali linken keresztül. Nem kellenek extra linkek, szerintem. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 12., 11:43 (CEST)
Száz százalékban egyetértek! Nem kell! --Texaner vita 2015. május 12., 18:09 (CEST)
A spanyol megoldás sem rossz, minden adat mellé linket tenni valóban zavaró és ronda lehet egy idő után. A bal oldalon lévő menü viszont csak a profi szerkesztőknek hasznos, a hiányzó adatokról magától az életben nem fog odatalálni senki. Ráadásul ha tényleg csak akkor jelenne meg amikor van Wikidatából származó adat az infoboxban (nem tudom, hogy ez technikailag megoldható-e), akkor a tapasztalt szerkesztőnek is egyből felhívná a figyelmét arra, hogy itt is, ott is érdemes keresgélnie. --Puskás Zoli vita 2015. május 12., 12:28 (CEST)
 kérdés @JulesWinnfield-hu: Mi az az ok, ami miatt „szándékosan” nem erőltetik az enwikin a Wikidatát? Erre nagyon kíváncsi lennék. --Puskás Zoli vita 2015. május 12., 12:30 (CEST)
A Wikidata még nincs kész, finoman szólva, nem részletezném. Megvárnak egy szintet. De azért már kezd beszivárogni oda is. Mellesleg, a Wikidata nyert egy pár díjat, most nem rég is egyet, és egy pár adatbázist átköltöztetnek a Wikidatába, mint a Freebase-t. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 12., 12:45 (CEST)
És milyen igazuk van! Az enwikiseknek és a díjazóknak mindenképpen, az adatbázis-költöztetőkről meg majd kiderül. :-) --Puskás Zoli vita 2015. május 12., 13:02 (CEST)

Gyűjtögetés

Sziasztok! Valaki ki tudná gyűjteni nekem az összes kötőjelet tartalmazó, railway szóra végződő lapot az angol Wikiből? Létre akarom hozni a címkéket, hogy az állomás cikkeim még bővebbek legyenek. Bármilyen ötlet vagy félmegoldás is érdekel! :) --B.Zsolt vita 2015. május 13., 21:03 (CEST)

Törlésre javasolt lapok oldal allapjai

Sziasztok! A Törlésre javasolt lapok oldalra mindig be kell illeszteni az allapokat. Most láttam, hogy az egyik szerkesztő (Viktorpp) folyamatosan létrehoz allapokat, mert törlésre javasolja a cikkeket. Evvel nincs is problémám. Az a problémám, hogy rengeteg allapot hozott létre, körülbelül százat a mai napon és ezeket be kellene illeszteni a Törlésre javasolt lapok oldalra. Ez nagyon sok és eddig még nem illesztett be senki egyet sem ezekből az allapokból. Régebben is észrevettem, hogy pár allapot nem illesztettek be és én beillesztettem más helyett. Mindig van olyan szerkesztő, aki nem illeszti be az allapot. Lehet, hogy valamelyik allap már évek óta nincs beillesztve és ezért nem tudnak a szerkesztők a cikk sorsáról dönteni. Van olyan módszer, amivel valaki ki tudja válogatni az olyan allapokat, amit nem illesztettek be a Törlésre javasolt lapok oldalra? Mi legyen a sok új allappal, amit ma hoztak létre? Mindet be kell illeszteni? Nem férne el az oldalon. 8bajbi vita 2015. május 15., 14:44 (CEST)

Szia! Hol látod a százat? Mert én itt csak tizenkettőt. --Puskás Zoli vita 2015. május 15., 15:39 (CEST)

Nem számoltam meg, de soknak láttam és még nem tudok számolni, mert még kicsi vagyok. Amit ide linkeltél, ott még találtam hármat, ami még nem volt beillesztve és megcsináltam. Előtte meg a másik kilencet. 8bajbi vita 2015. május 15., 15:56 (CEST)

:-) Oké, nincs gond, csak azért kérdeztem, hogy tisztán lássunk a kérdésben. A karbantartást köszönjük, a kérdés műszaki részére nem tudok válaszolni, talán majd jön valaki, aki azt is megteszi. --Puskás Zoli vita 2015. május 15., 16:01 (CEST)

Ez alapján (a két eredmény különbsége) legalább 4 különböző programmal ezeket találtam, mint a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok Archivált törlési javaslatok kategóriába nem tartozó allapjai (ebbe beletartoznak az átirányítások és a még le nem zárt, de beillesztett megbeszélések is):

85 db lap
  1. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/4Life Direct
  2. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/A rejtőzködő (Mesék)
  3. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/A rohamosztagos (Mesék)
  4. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/A Taloraan széllovasai (A klónok háborúja)
  5. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Aurra Sing (Fejvadászok)
  6. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Az egyezkedés művészete (Jabba a Hutt)
  7. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Az elveszett csillagok (A régi Köztársaság)
  8. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Az erdő mélye (Visionaries)
  9. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Az erő elszabadul (Star Wars)
  10. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Az erő elszabadul II (Star Wars)
  11. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Bábelmátrix
  12. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Becsapódás (Köztársaság)
  13. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Birtokolni a jövőt (A régi Köztársaság lovagjai)
  14. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Bizalmi kérdések (Hagyaték)
  15. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Black Frogs
  16. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Black Riddles Studio
  17. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Boba Fett: A Birodalom ellensége (Star Wars)
  18. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Boba Fett: A végzet ügynöke (Star Wars)
  19. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Bosszú (Mesék)
  20. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Bradley Simpson
  21. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Calum Hood
  22. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Cicserilednek
  23. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Cosplay.hu
  24. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Creativity.hu
  25. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Csajok és pasik társkereső
  26. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Családi kötelékek (Star Wars)
  27. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Csapás az árnyak közül (Köztársaság)
  28. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Császári bíróság (Mesék)
  29. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Cselszövés (Birodalom)
  30. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Csubakka (Star Wars)
  31. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Darklighter (Birodalom)
  32. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Darth Maul: Halálos ítélet (Star Wars)
  33. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Darth Maul (Star Wars)
  34. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Darth Vader: Leszámolás (Mesék)
  35. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Dirnstein Antal
  36. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Dooku (Jedi)
  37. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Dr. Nagy Károly
  38. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Easymaths
  39. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Egy csirkefogó jussa (Star Wars)
  40. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Egy hosszú, kemény nap (Mesék)
  41. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Egyetlen katonai hadjáratban sem becsülhető alá az alapos felderítés jelentősége (Mesék)
  42. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Élet, halál és az élő erő (Mesék)
  43. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Ellenséges frontvonalak (Köztársaság)
  44. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Energiatanúsítvány
  45. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Erőpróba (Star Wars)
  46. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Erővihar (A Jedik hajnala)
  47. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Fájlvita:Japan jezsuita misszio 1560-70 korul.jpg
  48. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Fehér Anett
  49. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/fej
  50. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Fidrichovszky József
  51. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Fitomelanin
  52. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Frank Károly
  53. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Frankel Bernát
  54. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Frisovitz Boldizsár
  55. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Funk Infection
  56. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Henderson Dávid (második jelölés)
  57. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Henna lap
  58. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Holokauszt-tagadás
  59. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/J. Cassel
  60. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Jankai Valentin
  61. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/LG Electronics leányválalatai
  62. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Lícium Médiaportál
  63. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/LinuxBázis
  64. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Nagyrévi kultúra
  65. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Orbán Gáspár
  66. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Pecsuvácz Péter
  67. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Petróleum-légy
  68. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Plussdance
  69. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Postássy Juli
  70. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Reform
  71. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Salamon Antal
  72. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Szerkesztő:Jupiter Kasparovskij
  73. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Szerkesztő:Kiskertész/Kádár András Kristóf
  74. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Szerkesztővita:Konstant/Az aradi pestis
  75. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Sztar.com - Magyar sztárportál
  76. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Társadalompolitikus
  77. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/TChat
  78. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/TeleTrade
  79. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/TeszVesz
  80. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Textilszobrászat
  81. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/TrancePort
  82. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Tulipa acuminata
  83. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Vita:MiniLinux
  84. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Webuni
  85. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Wikipédia:Homokozó

--Tacsipacsi vita 2015. május 15., 20:01 (CEST)

Ezek között van egy csomó elfuserált allap, amik mögött vagy nincs igazi TMB, vagy a Star Wars-os lapok tömeges törlőkampányához készültek. Ezeket kitörlöm. Szerintem a redireket is törölhetnénk (pl. Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Fehér Anett), de ehhez szeretnék némi megerősítést. --Malatinszky vita 2015. május 15., 20:37 (CEST)

Szerintem is törölhetők az átirányítások is. --Puskás Zoli vita 2015. május 15., 21:38 (CEST)

Ezeket a lapokat szerintem be lehet illeszteni, mert nincsenek beillesztve és nem átirányítások: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Black Riddles Studio, Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Fitomelanin és Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Nagyrévi kultúra 8bajbi vita 2015. május 16., 08:19 (CEST) Beillesztettem a három allapot. 8bajbi vita 2015. május 16., 08:37 (CEST)

Wikidump

Valami nem stimmel a wikidumppal. A latest dátuma május 15., de az április 12-i változatra mutat. A 20150515 könyvtárban egyetlen file van, 13:32-es idővel. Azóta semmi nem történt. Gyimhu vita 2015. május 16., 00:47 (CEST)

A latest szerintem minden fájlnak az aktuális verzióját tartalmazza: amiből elkészült a legújabb tegnap/ma, abból azt, amiből nem, abból az április közepén készültet. Teljesen szokásos, hogy ilyen sokáig készüljön, lásd pl. az áprilisit: az első publikus fájl 12-én hajnali fél négykor lett kész, az utolsó 47 órával később. --Tacsipacsi vita 2015. május 16., 10:46 (CEST)
Valószínűleg az új MediaWiki miatt újra kellett indítani a dumpolást is. Én csak az 5.5.6.0-ás AWB-összeomlásokat vettem észre de a dumpolási oldal sem így szokott kinézni. Mindenhol csupa részleges dumpot látok közel azonos dátummal. -- ato vita 2015. május 16., 21:15 (CEST)
@Ato 01: Ezzel én is találkoztam, gondoltam, végzek némi hibakeresést a forráskódot magamnak fordítva, de úgy tökéletesen működött. Valószínűleg záros határidőn belül kijön egy új verzió, ami már fog működni. --Tacsipacsi vita 2015. május 16., 23:53 (CEST)
Ha megnézed a márciusi dumpot:
  • 2015-03-19 21:55:55 done Articles, templates, media/file descriptions, and primary meta-pages.
  • 2015-03-19 21:24:52 done First-pass for page XML data dumps
Vagyis a pages-articles.xml fél órával az első file után készül el.
Mit lehet tenni, hogy újrainduljon a dump? Gyimhu vita 2015. május 17., 09:09 (CEST)
@Gyimhu: a dumpolás már újraindult, csak nem a huwikivel kezd. Ki kell várni a sorunkat.
@Tacsipacsi: a hivatalos 5.5.7.0-ás AWB már kijött. -- ato vita 2015. május 17., 09:41 (CEST)
2015. május 18., 17:18 (CEST)

Vonal a pozíciós térképen

Van-e arra lehetőség, hogy két pont közé vonalat húzzak {{pozíciós térkép}}-en? Vagy csak képszerkesztéssel, rajzolással oldható meg? --Rlevente üzenet 2015. május 21., 12:45 (CEST)

Jelenleg nincs lehetőség. Mihez kéne? --BáthoryPéter vita 2015. május 22., 09:39 (CEST)

A Fénystaféta cikkhez szerettem volna egy olyan térképet, amin össze vannak kötve az egyes állomások, valahogy így. De közben rájöttem, hogy elég lesz pontokkal ábrázolni, mert a staféta nem egyenes vonalban haladt, hiszen a fő állomások között voltak további pontok is, amiket viszont nem ismerek.--Rlevente üzenet 2015. május 22., 10:04 (CEST)

Életkor dupla megjelenítése

A Dedinszky András szócikkben az "Építész infoboxban", mivel elhunyt, a születés dátumánál levő korábbi "Életkor-élő" sablont töröltem, és helyette a halál dátuma sorhoz egy "Életkor-holt" sablont tettem. Az életkor azonban továbbra is látszik a születési időnél is, azaz most két helyen is szerepel az infoboxban. Eléggé zavaró. Meg tudja nézni valaki, mi ennek a jelenségnek az oka? Köszönettel --Dodi123 vita 2015. május 22., 14:57 (CEST)

A tippem a Wikidata volt, és úgy tűnik bejött, mert beírtam oda is a halálának dátumát és helyét, és eltűnt az életkorjelölés. (Azt hiszem ez volt az első új mezőt hozzáadó Wikidata-szerkesztésem. :-)) Kéne viszont forrás a halálhírhez, mert én nem találtam. --Puskás Zoli vita 2015. május 22., 17:04 (CEST)

A családtól kapott gyászjelentést beküldtem az OTRS-be. --Dodi123 vita 2015. május 22., 17:17 (CEST)

2015. május 25., 18:12 (CEST)

Számformátum a Népességdiagramban

A több ezer cikkben használt {{Népességdiagram}}(?) sablonban a függőleges tengelyen az 1000 fölötti értékek jelenleg vesszővel vannak tagolva, ez azonban nem felel meg a magyar helyesírás szabályainak (ld. WP:SZÁM#Sok számjegyet tartalmazó számok tagolása). Ezért szükséges lenne megjavítani a sablont úgy, hogy semmilyen írásjel ne jelenjen meg a hármas csoportok közt, ill. ha megoldható, az öt vagy több számjegyű értékek esetén szóköz legyen. A Bogarra cikkben például 1000; 1100 stb. lenne a helyes formátum a mostani 1,000; 1,100 stb. helyett. Köszönettel, ✮ Einstein2 vitalap 2015. május 26., 19:49 (CEST)

Sajnos ez nem rajtam múlik, a Graph kiterjesztés hibája, de létrehoztam egy feladatot (hibajelentést), reméljük, mihamarabb megoldják (talán az nem olyan nagy gond, hogy 1000 helyett 1 000 jelenik meg, ha van 10 000-nél nagyobb is, akkor meg egyenesen így helyes). --Tacsipacsi vita 2015. május 26., 20:39 (CEST)
Köszönöm, remélem, hogy javítani fogják. :) ✮ Einstein2 vitalap 2015. május 26., 20:52 (CEST)

Programozási kérdés

Sziasztok! Írtam egy kis segédprogramot a Lazarus fejlesztői környezetben, amivel a Wikidatára tudok adatokat feltölteni (már több mint 55 ezer szerkesztésem van a Wikidatán). A gond az, hogy a Wikipédia:Quickstatements rendre visszadobálja azokat az értékeket, amiben speciális karakter van (franci é, aposztróf a spanyol és olasz településeknél...). Valahol az idegen nyelvű wikipédiáról az AWB-be másolásnál, vagy onnan a jegyzettömbe, Excelbe másoláskor, vagy a végén a programomban történik egy hiba, melynek során ezek a karakterek kicserélődnek egy látszólag ugyanolyanra, amit a Wikidata már nem fogad el. Hol változhat meg az aposztróf? Talán valamelyik betűtípus nem ismeri és cseréli le? --B.Zsolt vita 2015. május 27., 01:42 (CEST)

Nézd meg, melyik műveletnél változik meg, sima, nyomdai. Arra is ügyelj, hogy az enwikin másikat használnak, mint a huwikin vagy eswikin, ha onnan veszed, akkor le kell cserélni. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 27., 23:58 (CEST)

JavaScript figyelmeztetések

Oldalanként három. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 27., 23:16 (CEST)

Mégpedig? Nekem pl. körülbelül harminchárom:
Na, hát van még feladat. --Tacsipacsi vita 2015. május 28., 01:03 (CEST)

Lehetne azzal hárommal kezdeni, ami kijelentkezve is jelentkezik. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 28., 01:19 (CEST)

Szoktam takarító napokat tartani, de egyedül lassan jutok a végére. Nem volna kedvetek adminnak jelentkezni? --BáthoryPéter vita 2015. május 28., 21:30 (CEST)

Sajnálom, de technikai ügyekhez nem nagyon értek, és inkább szerkesztenék, mint adminkodnék. Ezért sem választattam meg magam. Szalakóta vita 2015. május 29., 21:02 (CEST)

Ha nem értesz a technikai ügyekhez, akkor feltehetőleg nem hozzád szólt a kérdés ;) --BáthoryPéter vita 2015. június 1., 00:52 (CEST)

Tartalomfordító

Bekapcsoltak egy Tartalomfordító nevű béta eszközt nálunk, részletek a fordítással foglalkozó KF-on, bekapcsolás a béta funkciók között. --Tacsipacsi vita 2015. május 28., 17:49 (CEST)

SVG

Tiszteletem! Kijavítottam a tízéves ünnepi logót, mert fent volt egy fekete kocka és eltüntettem. A 300 000-es logó svg változatát elkészítettem, mert csak png-ben volt meg és az kicsit rossz minőségű volt. Lemásoltam az eredeti logót, de a 300 000 szám nem teljesen úgy néz ki, mint az eredetin, tehát elrontottam. Visszategyem a régi, rosszabb minőségű svg képet? Azért rosszabb a régi, mert a logó kinagyításakor elmosódik a kép, de az új svg képnél nem, de ott nem teljesen olyan a 300 000 szám, mint az eredeti png képen. --Tolgyfa104 vita 2015. május 30., 18:09 (CEST)

Szia, szerintem a kérdést írd át (vagy másold át) a Vita:Kezdőlap-ra, mert ott voltak (még ott is vannak) a nagy megbeszélések a 300K logóról. Szerintem tedd be kicsiben a régit és a Te új képedet a szövegbe, hogy lássák, akik meg akarják nézni. Akela vita 2015. május 30., 22:57 (CEST)

A kezdőlap vitalapja helyett, ide helyeztem el a képeket.

Látható a képeken, hogy a 100 000 és a 300 000 számok nem olyanok, mint a régi képeken, de ha a Commonsban rákattintunk és letöltjük, vagy a böngészőben megnézzük letöltés után, akkor máshogyan néznek ki a számok (jobban), de a Wikipédia oldalain rosszabbul látható. Hogyan tudnám átalakítani a számokat, hogy úgy nézzenek ki, mint a régi logókban? Visszacsináljam, hogy a régi logók legyenek kint, az újak helyett? --Tolgyfa104 vita 2015. május 31., 09:40 (CEST)

Szerintem ne vesztegess sok időt rá, azt ünnepi logót már úgysem használjuk sehol. Korábban kellett volna ezzel foglalkoznod. :) De ha szeretnél nekem SVG-ben segíteni, volna számodra egy hatalmas feladatom! :) --B.Zsolt vita 2015. május 31., 11:47 (CEST)

Nézettségi statisztika

Az én gépemben van a hiba, hogy bármely laptörténet nézettségi statisztikájára kattintok, csak május 23-ig mutatja a nézettségi statisztikát? Jó éjt! Apród vita 2015. május 30., 23:52 (CEST)

@Apród: Nálam szintén csak május 23-ig mutatja. Tehát, nem nálad van a baj. Wikizoli vita 2015. május 31., 15:42 (CEST)

Globálisan döglött minden Wikipédiás! --Texaner vita 2015. május 31., 16:14 (CEST)

Köszönöm a műszaki helyreállítását a nézettségi statisztikának. Apród vita 2015. június 4., 22:50 (CEST)

2015. június 1., 17:30 (CEST)

Wikidump

Úgy tűnik, ugyanolyan használhatatlan a mostani is, mint a három héttel ezelőtti. http://dumps.wikimedia.org/huwiki/latest/ Gyimhu vita 2015. június 2., 23:06 (CEST)

Nagyobb eséllyel kapsz segítséget a problémáidra, ha megpróbálod mások számára is érthetően megfogalmazni, hogy mik azok. --Tgrvita 2015. június 7., 19:07 (CEST)

Társlapok oldalsáv

Sziasztok!

Kb. szerda óta nem működik nekem a Társlapok oldalsáv.

Ha pl. Wikimedia Commons-ban wikidata-sítok, akkor eddig megjelent a magyar Wikin a társlapoknál a Commons hivatkozási oldal. Szerda óta pedig nem. Csak akkor látom/látnám a magyar oldalon a társlapok oldalsávot, ha megnyitnám szerkesztésre a lapot, és újra elmenteném.

Mit tegyek, hogy visszaálljon? Mi az oka ennek? --Gbarta vita 2015. június 6., 14:24 (CEST)

Valószínűleg csak lassú a szerver. Ha elmented változtatás nélkül a lapot, azzal azonnal újragenerálja; ám ehhez nem feltétlenül szükséges megnyitni szerkesztésre a lapot, ugyanis van egy „purge” nevű művelet, amivel szintén ez történik (némi korlátozással: bizonyos kapcsolódó lapokat nem generál újra, de ez lényegtelen ebből a szempontból). Ezt kényelmesen elérheted, ha bekapcsolsz egy segédeszközt: nálunk az óra névre hallgató (3.) csinál ilyet. --Tacsipacsi vita 2015. június 6., 17:43 (CEST)

Commonsba másolás adatmegsemmisítéssel

Döbbenten látom, hogy az a segédeszköz, amivel a hozzánk feltöltött képek Commonsba másolása tömegesen zajlik, a fájl leírólapjáról csak a legelső adatot, a leírást viszi át az új leírólapra. Az összes többi adatot (forrás, dátum, helyszín, szerző, más változatok) kidobja a kukába és a helyére sablonszöveget tesz: a forráshoz a hu.wikipediát és az áttöltő nevét írja, a dátumhoz az eredeti feltöltés dátumát írja be, a szerzőhöz az eredeti feltöltő nevét. Mindhárom rossz!! Sürgősen szólni kéne a fejlesztőknek, hogy vagy kapcsolják ki ezt a segédeszközt, vagy javítsák. – CsGábormegbeszélés 2010. szeptember 2., 20:32 (CEST)

CommonsHelper, CommonsHelper2, egyéb? – Tgrvita 2010. szeptember 2., 21:34 (CEST)

CommonsHelper – CsGábormegbeszélés 2010. szeptember 2., 21:38 (CEST)

Közben látom, hogy itt is jelezték ugyanezt: Wikipédia:Botgazdák üzenőfala/Archív 12#Képek gépesített átpakolászása a commonsbaCsGábormegbeszélés 2010. szeptember 2., 21:53 (CEST)

És ha mindez önmagában nem volna elég, az eszköz a képannotációt sem viszi át. – CsGábormegbeszélés 2010. szeptember 7., 10:11 (CEST)

@CsGábor: Az {{Információ}}(?) sablont elvileg meg fogja oldani ez, ha lesz valami vele. A képjegyzet nem tudom, hogy még probléma-e. Ha igen, akkor azt is szívesen jelzem ott. --Tacsipacsi vita 2014. szeptember 28., 14:25 (CEST)

Közben megszűnt a toolserver.org. Lett az eszközből (akármiből, nem tudom, mi volt a linken) valami? Samat üzenetrögzítő 2014. november 1., 21:40 (CET)
http://tools.wmflabs.org/commonshelper/?interface=hu --JulesWinnfield-hu vita 2014. november 1., 21:56 (CET)
Köszönöm, ez szuper! Ha valaki hamarabb jut el oda, tesztelné az eszközt, hogy teljesen problémamentesen és minden adatával együtt (ékezetek, annotációk, leírás, információk) tudja-e a fájlokat átmozgatni a huwikiből? Samat üzenetrögzítő 2014. november 1., 22:12 (CET)
@Samat: Nem tudja. Kicsit feljebb belinkeltem egy erről szóló hibajelentést, amit június 30. után készítettem (már a Tool Labs-en lévő változathoz), de később, mivel az is a toolserveren.org-on volt, elúszott az összes összegyűjtött adatommal együtt. Valamilyen kocsmafalon (feltehetően vagy itt, vagy a képeknél) valaki írt egy linket, hogy hol kéne hozzáadni a magyar megfelelőket ({{információ}}(?) paraméternevei, {{közkincs}}(?) és társainak Commonson lévő megfelelője [a Wikidatát/gép által olvasható adatokat valamiért nem használja ehhez] stb.). Szépen összegyűjtöttem mindent, regisztráltam, megcsináltam a hibajelentést, vagy egy hónapig ott volt, közben tevékenykedett más hibajelentéseknél Magnus Manske (az eszköz fenntartója), de ehhez hozzá se nyúlt, aztán mindennel együtt elúszott. Egyrészt fogalmam sincs, hogy milyen link volt ott, másrészt kissé el is ment a kedvem az egésztől. :-( --Tacsipacsi vita 2014. november 22., 11:39 (CET)
@Tacsipacsi: megvan még az a link? A Wayback Machine nagyrészt megőrizte a Toolserver Jira oldalait. --Tgrvita 2014. december 29., 09:48 (CET)
Sajnos túl friss volt. Ismertem akkor is már ezt a weboldalt, de eszembe sem jutott, hogy csak úgy megszüntetik, mindenféle adatmentés nélkül… De az archívumban megtaláltam: ez az! Tehát a link megvan, de amit összegyűjtöttem, az nincs és nem is szeretném újra összegyűjteni. --Tacsipacsi vita 2014. december 29., 11:07 (CET)
Jut eszembe: a licencek kb. össze vannak gyűjtve itt: Szerkesztő:Tacsipacsi/CommonsHelper licencek. Lehetőleg az {{információ}}(?), kategóriák stb. is felírandók ide, ez legalább nem szűnik meg véletlenszerűen és előzetes bejelentés nélkül. --Tacsipacsi vita 2014. december 29., 11:19 (CET)
Mivel senki más nem csinálta meg, végül is összegyűjtöttem és kértem a javítást. Másfél hónapig pihent a fiókban, aztán írtam a Commonsos vitalapra, ahova semmiképp se írjunk ilyen ügyben, és csodák csodája, pár óra alatt kész lett… Képjegyzetet nem (jól) visz át (kísérleti alany), de összesen 2 képről beszélünk, talán ez nem probléma (a szívesen jelzem ezek után már nem áll…). --Tacsipacsi vita 2015. június 8., 18:54 (CEST)

Képáttöltés a huWikiből a Commonsba

Tőlem kértek segítséget ehhez, de sajnos csak messziről ugatom a témát, ezért a passz.

Amikor a CommonsHelperrel tölt át valaki képeket a huWikiből a Commonsba, akkor az nem minden információt visz át helyesen.

Amiben segíthetsz:

  1. idegyűjteni konkrét példákkal „ilyen volt, ilyen lett” módján, hogy milyen esetekben lépnek fel problémák,
  2. le kéne nyomozni ahogyan a CommonsHelper a huwikis és a commonsos licencsablonokat összepárosítja,
  3. ezt a párosítást rendbe tenni
  4. kipróbálni, hogy megszűntek-e a gondok.

--Karmela posta 2013. március 26., 18:46 (CET)

A {{PD-user|hu|wikipedia|usernév}} sablonra nincs redir. Más sablonoknál {{PD-HU-unknown}}, {{PD-old}} ez megoldott. Az OTRS számot nem tudja átvinni, bár érzékeli az OTRS sablont. A dátumnál a feltöltések dátumát hozza, függetlenül attól, hogy mi szerepel a huWiki aktuális mezőjében. Ha a huwikin a kép kategorizálva van, akkor azt, ha nincs kategorizálva, akkor a ==Licenc== mezőt illeszti be a leírás mezőbe. Tambo vita 2013. március 26., 19:02 (CET)
Forrás="saját" esetén át kellene írja "own work"-ra, vagy fordítva. A {{Creator:Jakab Buga}} sablont most nem értelmezi. Szintén nem értelmezi a {{unknown|author}} sablont sem. Tambo vita 2013. március 28., 11:09 (CET)
Az információs sablon és licenc már működik. Az OTRS-t nem tudtam tesztelni, de talán nem olyan fontos. --Tacsipacsi vita 2015. június 8., 19:16 (CEST)

Huwiki feltöltés

Nem tartozik szorosan a témához, de a commonsba nem enged képet feltölteni, ha a kötelező mezők közül valamelyik nem került kitöltésre. Miért nem lehet ezt megcsinálni a huwikin? Tambo vita 2013. március 28., 12:12 (CET)

Mert nincs szaki, aki megcsinálja. Teemeah 편지 2013. március 30., 17:54 (CET)

Teljes Wiki exportálása

Van egy saját MediaWiki wikipédiám, amelyet az Orain tárol. A szerverük néha akadozik, ezért szeretnék egy teljes mentést csinálni. Van jogosultságom exportálni, importálni. Hogyan lehetne az összes lapot kiexportálni?

--Lalo5555 vita 2015. június 7., 17:16 (CEST)

Hát, a legjobb egy adatbázisdump lenne, de ahhoz hozzá kell férni az adatbázishoz, amire, gondolom, nincs lehetőséged. Így marad az XML dump. --Tacsipacsi vita 2015. június 7., 18:22 (CEST)
Ez a kérdésem. Hogyan lehet az összes lap nevét ide begyűjteni?
--Lalo5555 vita 2015. június 7., 18:50 (CEST)
A Speciális:Az összes lap listája lapon, névterenként külön-külön. (De jobb lenne, ha tudnál szerezni SQL (közvetlenül az adatbázisból származó) dumpot.) --Tacsipacsi vita 2015. június 7., 18:54 (CEST)
Kérd meg az üzemeltetőket, hogy csináljanak neked dumpot. Vagy pywikipediabot. Vagy az API-val is meg lehet csinálni, de nem felhasználóbarát. --Tgrvita 2015. június 7., 19:02 (CEST)

Véletlenül ma láttam a wikidet az Orain-on. Épp azon filózok, hogy tudok-e ott (vagy bárhol) indítani én is egyet, de elég rossz hír, hogy akadozik a szerverük. --Vadaro vita 2015. június 7., 21:30 (CEST)


Megnéztem a Forumjukat és azt írják, DDos támadások zavarták a szervert, de már leküzdötték.
https://meta.orain.org/w/index.php?title=Forum:Why_does_the_server_is_connected_only_occasionally_%3F&t=20150529115349
--Lalo5555 vita 2015. június 8., 14:51 (CEST)


Egyszerűbb a Kiwix, kb fél évente van hozzá frissítés. --B.Zsolt vita 2015. június 7., 22:24 (CEST)

De van ingyenes szerveren futó Kivix is? Nekem szolgáltatásként kell a MediaWiki, saját szerverem nincs. Egyébként eddig jó volt az Orain, most volt egy néhány napos kiesés.
--Lalo5555 vita 2015. június 8., 11:20 (CEST)


Elkezdtem az exportálást, s további kérdéseim keletkeztek:

Az összes lap listájának forrása ilyeneket ad a fő névtérre:

<li><a href="/wiki/A_Laurence_Dermott_f%C3%A9le_Ahiman_Rezon_(angolul)" title="A Laurence Dermott féle Ahiman Rezon (angolul)">A Laurence Dermott féle Ahiman Rezon (angolul)</a></li>

Elegendő a title értékét használni, vagy jobb a href értéke?

A fájl névtér neveit hiába adom meg, magukat a fájlokat nem exportálja ki, csak az adataikat.

A fájlokat lehet valahol csoportosan menteni?

--Lalo5555 vita 2015. június 8., 13:36 (CEST)

Jó a title is, de én biztosan egyszerűen a megjelenő szöveget másolnám ki, és egyszerű szövegszerkesztővel (pl. Notepad++) a tabulátort sortörésre cserélném. Fájlok tömeges másolására nincs ötletem. (Amúgy nekem már a wiki létrehozásakor akadozott néha, de azért több napos összefüggő üzemszünet nem volt.) --Tacsipacsi vita 2015. június 8., 13:51 (CEST)
Köszi szépen!
--Lalo5555 vita 2015. június 8., 14:17 (CEST)
2015. június 8., 17:21 (CEST)

Térképek frissítése

A Magyarország vasútvonalait bemutató térképvázlatok már súlyosan elavultak. Egy svg-ben és egyéb programokban jártas szerkesztő segítségére lenne szükség. A térképek precízen meg vannak szerkesztve, a vasútvonalak vektorosak. Minden térképen ugyanazokat kellene megváltoztatni, így bizonyára atomatizálható is a dolog (pl a Notepad++ programmal is akár). A probléma a munka nagyságával van, hiszen többszáz térkép érintett, ráadásul a frissítésre évente sort kellene keríteni.

A hibalista:

  • a 30-as vonal (Balaton északi part) egy rövid szakaszon kétvágányú;
  • Csorna-Mosonszolnok-(Hegyeshalom) már villamosított;
  • Csorna-Porpác villamosítás alatt áll;
  • Budapest-Esztergom villamosítás alatt áll;

Lenne valaki, aki segítene ebben? --B.Zsolt vita 2015. június 8., 23:07 (CEST)

Emellett a Csömör–Kavicsbánya elágazás szakasz (csömöri HÉV) már nem villamosított, de ilyen jel nincs is (ha BHÉV, akkor villamosított – gondolta az eredeti kitaláló). Emellett a 2-es (Bp.–Esztergom) szakaszosan kétvágányú. Úgy látom, könnyen automatizálható, a hét végén vagy jövő héten esetleg ránézek. --Tacsipacsi vita 2015. június 9., 00:19 (CEST)
Sőt, a 13. számú Pápa–Tatabánya szakaszon sincs már személyszállítás. - Gaja   2015. június 9., 00:26 (CEST)

Az esztergomi vonal villamosítását megelőlegezzük? :) Vagy később újra frissíteni kell majd mindent? --B.Zsolt vita 2015. június 9., 01:05 (CEST)

Szerintem erre a cirka 130-140 térképre érdemes egy szkriptet (pl. PHP) kifejleszteni (gyönyörű, könnyedén karbantartható a kódja), amit elkészítés után már lényegében mindegy, hogy hányszor futtatunk le. Olyat biztos nem akarok a jelmagyarázatba, hogy „az oszlopok már állnak, de a drótra még a tendert sem írták ki” :-) (vagy van frissebb hír? a legfrissebbek, amiket találtam, április elejiek, hogy majd egy hónap múlva [tehát május elején] kiírják, de azóta teljes a csönd). Maximum kicsit jobban nő a szerkesztésszámom. :-) --Tacsipacsi vita 2015. június 9., 12:24 (CEST)

Arra vigyázz majd, hogy néhány térkép kilóg a sorból, egy legalábbis biztosan: Villamos vontatás. --B.Zsolt vita 2015. június 9., 12:41 (CEST)

Poprác–Mosonszolnok villamosítva (miután ma délelőtt átadták a második szakaszt is, feltöltve még nincs), a 2-es és 30-as kétvágányúsításához kérnék segítséget (pl. hogy hol az). Bárcsak a MÁV egyben kétvágányúsítaná a vonalait! :-) (És természetesen majd külön ellenőrzöm mindegyikre, hogy jó-e.) --Tacsipacsi vita 2015. június 12., 00:56 (CEST)

Technikai segítség

Írtam egy rövid útmutatót, talán más is hasznosnak találja majd: Wikipédia:Adatlekérdezés más Wikikről --B.Zsolt vita 2015. június 10., 00:37 (CEST)

Na mire megírtam az útmutatót, végzett is a programom és 831 képet hozzá is adott a Wikidatán 831 spanyol állomáshoz. :) --B.Zsolt vita 2015. június 10., 00:39 (CEST)

Technikai problémák a cikkjelöltek körül

A {{cikkjelöltek}} sablon jelenleg felsorol egy csomó cikket, amelyeket a sablon szerint egy hónap múlva törölni kéne. Ezek közül a cikkek közül egy csomó már nincs meg (vagy töröltük őket, vagy visszatettük a rendes cikkek közé), a többin meg olyan figyelmeztetés van (a vitalapon), hogy a cikket egy több hónappal ezelőtti időpontban törölni fogjuk. Itt nyilván valami hiba van, amit javítani kéne. A felsorolt cikkek egy részének a vitalapja fel van sorolva a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel kategóriában. Ez se jó így, mert annak a kategóriának a cikkeket kellene felsorolnia, nem a vitalapokat, ha pedig a cikket töröltük, annak el kellene tűnnie a kategóriából is. Nem tudom, ez a rendszer így volt-e elképzelve, vagy máshogy, csak valami hiba csúszott be, de ahogy van az nem jó, azt hiszem.

A laptörténetek szerint @Karmela: korábban sokat használta ezt a mechanizmust; talán ő tudni fogja, mi a teendő. {{cikkjelöltek}} --Malatinszky vita 2015. június 11., 15:15 (CEST)

VisualEditor News #3—2015

2015. június 13., 12:44 (CEST)