Fénystaféta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fény nemzetközi évének logója

A fénystaféta egy országos program, melynek során több száz résztvevő továbbította a Szegedről kiinduló fényjelet, ami a két óra alatt körbejárta Magyarországot.

A rendezvényt 2015. május 21-én tartották a fény nemzetközi éve alkalmából a Fény Nemzetközi Éve programbizottság szervezésében.

Az eseményhez kapcsolódóan több helyszínen további rendezvényeket tartottak, Szegeden és Debrecenben például több ezer ember mobiltelefonja vagy tabletje segítségével 1000 négyzetméteres, színes fényábrát készítettek, amely a fény éve logóját ábrázolta. Szombathelyen a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kara „A Kozmikus Fény éjszakája” címmel távcsöves bemutatást szervezett.

Útvonal[szerkesztés]

Fénystaféta (Magyarország)
Szeged
Szeged
Berettyóújfalu
Berettyóújfalu
Nyíregyháza
Nyíregyháza
Eger
Eger
Gyöngyös
Gyöngyös
Hatvan
Hatvan
Dunakeszi
Dunakeszi
Érd
Érd
Várpalota
Várpalota
Pápa
Pápa
Csorna
Csorna
Szombathely
Szombathely
Keszthely
Keszthely
Kaposvár
Kaposvár
Pécs
Pécs
Mélykút
Mélykút
A fénystaféta fő állomásai
Fényábra a szegedi Dóm téren

A fénystaféta kiindulópontja a szegedi ELI lézerközpont volt, a kb. 1500 km-es útvonal tervezett fő állomásai a következők:

  1. Szeged, ELI
  2. Berettyóújfalu
  3. Nyíregyháza
  4. Eger
  5. Gyöngyös
  6. Hatvan
  7. Dunakeszi
  8. Érd
  9. Várpalota
  10. Pápa
  11. Csorna
  12. Szombathely
  13. Keszthely
  14. Kaposvár
  15. Pécs
  16. Mélykút

A fényjel továbbítása különböző eszközökkel történt, a legtöbb helyen reflektort használtak, de volt, ahol lézerfénnyel, vagy jelzőrakétákkal adták tovább a stafétát. A fő állomások közötti jeltovábbítást közbenső pontok beiktatásával oldották meg, Szegedről például Székkutas, Orosháza, Csorvás, Békéscsaba, Békés, Vésztő, Komádi útvonalon keresztül jutott el a fény Berettyóújfaluba.

Források[szerkesztés]