Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív86

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Lőw András létrehozása

Elég perverz dolog, hogy amikor egy velem egykorú férfiemberről akarok szócikket írni, akinek a szüleit nem is ismerem, akkor a Wikipédia a "Lőw András létrehozása" tevékenységet ajánlja fel nekem. Lehetne valami a helyén, ami jobban kifejezi, hogy itt egy szócikket lehet létrehozni? SK 2014. szeptember 23., 08:36 (CEST)

Nem kell megijedni. Van olyan is, amikor a gyerekek feldarabolásáról van szó! (T.i. a gráfelméleti fastruktúrában egy csúcshoz valamilyen módon kapcsolódó csúcsokat "gyerekeknek" nevezik, és ezeket a csúcsokat "osztják fel", azaz "darabolják". ) Persze, oda lehetne biggyeszteni a "szócikk" szót, és akkor ez lenne "Lőw András c. szócikk létrehozása". De ha az embernek van humorérzéke, akkor nem is muszáj!

Az igazsághoz tartozik, hogy előtte ezt írja ki: Hozd létre a(z) „Löw András” nevű lapot ezen a wikin! Wikizoli vita 2014. szeptember 23., 11:56 (CEST)

Szétesik a szócikknévtér (egyes cikkeknél)

Nem mindegyik cikknél és csak bejelentkezve. Például II. Rákóczi Ferenc olvashatatlan, de Nemere István cikkel semmi baj. Andrejs Pumpurs tökéletes, de Tádzs Mahal sima szöveges felsorolás egymás alatt, valahol a végén a saját szerkesztői menüvel. Kocsmafalakkal, szerkesztői lapokkal semmi gond. Ogodej vitalap 2014. szeptember 27., 20:17 (CEST)

Úgy tűnik, csak linuxos gépnél csinál ilyeneket, más gépeken megfelelően működik. Ogodej vitalap 2014. szeptember 29., 08:07 (CEST)

Screenshot, hibaüzenet? --Tgrvita 2014. szeptember 29., 10:01 (CEST)

Hibaüzenet nincs, ma du leszek ismét linuxos gép előtt, akkor felrakok egy képernyőt. Ogodej vitalap 2014. szeptember 29., 10:50 (CEST)
Nem tudom reprodukálni a problémát, úgy tűnik, egyedi jelenség volt. Talán a cash lehetett nálam a hibás, zavaró volt, hogy a hiba konzekvensen ugyanazoknál a cikkeknél jelentkezett. Ogodej vitalap 2014. szeptember 29., 18:44 (CEST)

Rejtélyes szöveg az FV-listán

Valószínűleg csak nekem rejtély, de milyen lapon található az FV-lista felső hirdetősávjában, a Kiemelésre váró cikkek előtti következő tartalom: „Rankine-skálán hőmérsékleti skála Tárca nélküli miniszter”? Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 28., 14:02 (CEST)

A {{Hiányzó fontos cikkek hirdetőtáblája az FV-listán}}(?) volt a ludas, a kérdéses szöveg ma került bele. Kivettem. --Hkoala 2014. szeptember 28., 14:13 (CEST)

Tévedés! Nem a sablon volt a ludas, hanem én. Ott gyűjtöttem, amit be akartam tenni és ott felejtettem. Elnézését, és köszönöm. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. szeptember 28., 14:16 (CEST)

Pedig megnéztem ezt a sablont is, csak nem láttam a fától az erdőt. Köszönöm! Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 28., 14:19 (CEST)


2014. szeptember 29., 11:44 (CEST)

könyvkészítő

Sziasztok!

Szeretnék egy könyvet készíteni, de nem akarom az összeállításomat nyilvánosan megosztani. Lehetséges úgy könyvet készíteni, hogy a fejezetek forrása nem az én egyik allapom? Próbáltam előnézetből menteni, de az nem lehetséges. A könyvkészítő az alábbi linket küldi el: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Speci%C3%A1lis:K%C3%B6nyv&bookcmd=rendering&return_to=Speci%C3%A1lis%3AK%C3%B6nyv&collection_id=d0fdadf0794c3019&writer=zim Lehetséges lenne ezt a linket úgy módosítani, hogy a fájlt máshonnan olvassa be? --B.Zsolt vita 2014. szeptember 25., 16:46 (CEST)

Kézzel mindenképp (baloldalt "Könyv készítése", aztán a lap tetején megjelenő eszközsávban hozzáadogatod). --Tgrvita 2014. szeptember 29., 10:03 (CEST)

Megoldódott, letöltöttem az összes cikket .zim formátumban, az összeállítás egy hónapos sincs, ennyire elég nekem, ha friss. --B.Zsolt vita 2014. október 1., 19:45 (CEST)

Some technical things

Hello everybody! I have noticed two interesting things @huwiki. The first is link to Nincs új üzenet (new posts to threads... blah, blah, blah...) at the top of the page. Could somebody explain in short what it does or point to some description page about it? The second is that in the sidebar the first iw link is to English Wikipedia. How was that achieved? I didn't notice some related changes in the javascript page, so I suppose it is done by some gadget? --Edgars2007 vita 2014. szeptember 29., 00:28 (CEST)

Az első akkor látszik, ha a beállításokra kattintasz. Nem tudom, mi az.

The second is MediaWiki setting for huwiki. m:Interwiki sorting order --JulesWinnfield-hu vita 2014. szeptember 29., 00:44 (CEST)

"No new messages" is added by LiquidThreads. English interwiki first is a configuration option to Wikibase (the software for Wikidata) and for pywikibot. --Tgrvita 2014. szeptember 29., 09:57 (CEST)

Thanks for the answers. @JulesWinnfield-hu, Tgr: What should be done (in other Wikipedia) to get the link to English Wikipedia (or any other) at the top? Because I created the mediawiki message @lvwiki, but nothing changed (there is history of it; don't get confused by what you can see). But the API was as needed (like here). Do we need to request at Bugzilla or make some other actions? --Edgars2007 vita 2014. szeptember 30., 19:45 (CEST)
I don't know, but here I can see this: MediaWiki:Interwiki config-sorting order. --JulesWinnfield-hu vita 2014. szeptember 30., 21:59 (CEST)
@Edgars2007: Yes, request it at bugzilla / Wikimedia / Site config. --Tgrvita 2014. október 2., 01:20 (CEST)
Thanks! @Tgr: If it's not too hard, could you give a link, so we can just copy-paste :) ? --Edgars2007 vita 2014. október 2., 09:38 (CEST)
@Edgars2007: For huwiki the iwlink order was set way back when it was still maintained by pywikipediabot. Different codebase, different bugtracker. bugzilla:46245 hiba is a reasonably similar request though. --Tgrvita 2014. október 2., 22:25 (CEST)
@Tgr: Again - thanks! --Edgars2007 vita 2014. október 2., 23:19 (CEST)

interwiki csillagok

A Franklin-expedíció cikk kapcsán vettem észre, hogy az interwikik minden esetben csillagot mutatnak, ha a cikk az adott másik nyelven legalább jó szócikk státuszban van. Eddig ez nem így volt, a csillag csak a kiemelteknek volt fenntartva, a jó szócikkek pedig a zöld keresztes zöld kört kapták. Mikor változott ez meg? - Tündi vita 2014. október 2., 14:56 (CEST)

Valószínűleg felhasználói beállítás kérdése; nálam most is zöld keresztes kör. --Hkoala 2014. október 2., 15:02 (CEST)

Monobook. --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 2., 15:05 (CEST)

Én is monobookot használok, és az interwikik melletti jelről beszélek, nem a magyar cikk címe mellettiről. A cikk címe mellett nekem is zöld kör van. Csak az interwikik mellett van mindenhol csillag, pedig minden jelölt cikk "csak" jó szócikk, és nem kiemelt. - Tündi vita 2014. október 2., 15:14 (CEST)

Én nem monobookot használok, és nekem az interwikik mellett zöld keresztes kör látszik; feltehetően JW lakonikus válaszát úgy kell értelmezni, hogy nálad a monobook okozza. --Hkoala 2014. október 2., 15:17 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) A jó az szürke, a kiemelt az sárga. Amióta a Wikidatából jön. Vectoron át van állítva zöldre. en:William Shakespeare --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 2., 15:22 (CEST)

Elvileg a Common.css-ben szerepel, csak valamiért ott előbb tölti be a szürke csillagot, ezért nem jelenik meg. Egy egyszerű !important megoldja a dolgot. Egyébként pedig szerintem a li.FA és li.GA részeket mind a Vector, mind a Monobook CSS-éből ki lehet szedni (a Wikidata ilyen téren történő bevezetése óta egyáltalán nem lehet ilyen a lapon, csak lassít és bonyolítja a kódot). --Tacsipacsi vita 2014. október 2., 18:36 (CEST)

Piros linkre mutató átirányítások

Borbás Mária műfordításai egytől egyig olyan formátumban voltak felsorolva, hogy a (többnyire angol) keresztnév ponttal rövidítve áll, a vezetéknév pedig teljes alakban (pl. A. Christie). Én ezekről következetesen átirányításokat készítettem, így sok esetben kiderült, hogy létezik szócikk az adott szerzőről. Sok más esetben ugyanakkor az derült ki, hogy most (még) nem létezik szócikk az illetőről. Ezeknek a szerzőknek szintén utánanéztem, mi a teljes nevük, és elkészítettem az átirányításukat. Énnálam mindezek zölddel jelennek meg (jelölve az átirányítást), másnál pedig kékek, mintha létező cikkekre mutatnának. Nem hiszem, hogy ez oktalanság lett volna részemről, hiszen amikor az adott cikkek létrejönnek, akkor ezek az átirányítások egyszerre csak működni fognak, és ez az átirányításnak – ill. úgy általában a hivatkozásnak – eléggé bevett formája.

Szeretném javasolni, hogy azok a linkek, amelyek (még) nem létező cikkre irányítanak át, legyenek bárki számára jól megkülönböztethetők (akár színben, akár másféle súgóval, vö. „XY – a lap nem létezik” alternatív szöveg kijelzésével) azoktól, amelyeknek létezik a célpontjuk. Ádám 2014. szeptember 9., 02:29 (CEST)

@Adam78, köszönet a teljes nevek kikereséséért, hasznos munka. Az átirányításokat azonban nem kellett volna létrehozni a nem létező cikkekre. Piros linkre éppen azért nem készítünk átirányítást, hogy ne vezessen félre a link zöldje vagy kékje. Tehát nem azt kellett volna írni, hogy
  • [[M. R. Anand]]: ''Rádhá és Krisna szerelme'' (1964)
és nem kellett volna átirányítást csinálni az M. R. Anand-ból, hanem inkább így írni:
  • [[Mulk Raj Anand|M. R. Anand]]: ''Rádhá és Krisna szerelme'' (1964)
Ezt, ha jónak látod, kiegészítheted egy Wikidata linkkel is a {{wd}} sablonban, és akkor segítséget adtál annak, aki valamilyen más nyelven megérti, és esetleg egy lökést is a magyar cikk elkészítéséhez. Tehát így:
A link automatikusan eltűnik a cikkből, amint elkészül a magyar cikk, és azután egy bot kiszedi a wd sablont is.
Olyan 25-30 névnél meg is csináltam már, maradt benne még úgy 15. Ha szólsz hogy már preparálva van a Borbás cikk, akkor megcsinálom a törlést az üres lapra mutató átirányítások maradékára is.
--Karmela posta 2014. szeptember 10., 22:22 (CEST)

Köszönöm szépen a munkádat! Rémlett, hogy ez a szokás, de bíztam benne, hogy nincsen kőbe vésve. Talán kicsit félreértettük egymást, de könnyen lehet, hogy nem fogalmaztam elég világosan.

Bontsuk a dolgot kétfelé:

Ami azokat a linkeket illeti, amelyeknek jelenleg már van szócikke:

  • Ugyanúgy, ahogy az „Einstein” szó átirányítás Albert Einsteinre, miért ne lehetne az „A. Christie” alak is átirányítás? A ponttal rövidített keresztnév megléte tényleg olyan súlyos, kardinális különbség, amit (a piros linkkel, ill. az átirányítás kizárásával) be kellene tiltanunk?
  • Miért kell elvárnunk minden szerkesztőtől, hogy [[teljes szócikknév|hivatkozás]] formát használják, amikor a szintén ésszerű [[egyértelmű egyéb névalak|hivatkozás]] formák is működhetnének? Nem a szerkesztés könnyedsége és rugalmassága, a rendszer minél intelligensebb működése lenne a fő cél?
  • Miért muszáj pirosnak lenniük azoknak a linkeknek (és ezzel megtévesztő módon csalódást okoznunk a lexikon felhasználóinak), amelyek joggal lehetnének kékek? Nem az lenne a cél, hogy ha létezik egy szócikk, akkor az olvasó – bárhogyan is, de – eljusson oda, hogyha feltételezhetően valóban azt keresi?
  • Röviden: csakugyan szükséges ennyire mereven szabványosítanunk a lehetséges átirányítások körét, ami a szerkesztőket és az olvasókat egyaránt gátolja a lexikon fejlesztésében, ill. használatában?

Ami pedig azokat a linkeket illeti, amelyeknek jelenleg még nincs szócikke. Írod:

„Piros linkre éppen azért nem készítünk átirányítást, hogy ne vezessen félre a link zöldje vagy kékje.”

Nos, pontosan ezért írtam ide, a műszaki kocsmafalra, hogy ezt a rendszert lenne jó valahogy megváltoztatnunk. A nem létező cikk piros linkjének valamilyen műszaki trükk útján „át kellene látszódnia” a rá mutató átirányításon, hogy maguk az ilyesfajta átirányítások is pirosak legyenek (miközben később, ha valamikor létrejön a cikk, automatikusan kékre váltanak). Más szóval: az lenne a cél, hogy a rendszer a nem létező cikkre mutató átirányítási lapokat (tehát ahol van ugyan tartalom, csak éppen – még – nem releváns) ugyanúgy kezelje, mint ha még egyáltalán nem létezne ott semmiféle tartalom.

Sikerült most világosabban kifejeznem magam? És ami még fontosabb: találhatunk vajon valami praktikusabb, ügyesebb megoldást a felvetett kérdéseimre? Ádám 2014. szeptember 12., 01:30 (CEST)

  • @Ádám, ami a második kérdéscsoportot, a még nem létező célcikkek esetét illeti: Én is hasznosnak tartanám az olyan belső linkek piros megjelenítését, amik nemlétező lapot célként megnevező átirányító lapra mutatnak, és úgy sejtem, hogy ez meg is oldható, de esetleg azon az áron, hogy lelassítja a lapok betöltését, ezt tisztázni kéne előbb. Csak ne igyunk előre a medve bőrére, hiszen ezek, legalábbis most még, zölden és kéken jelennek meg, tehát egyelőre félrevezető a használatuk. Így most elég belőlük csak egy pár darab arra, hogy illusztrálják a kérdés mibenlétét.
Én azért tartanám jónak a nyitást az ilyen átirányító lapok használata felé, mert már akkor segíthetnének felderíteni azt, hogy milyen átirányítások szükségesek egy cikkhez, amikor a cikk még meg sem született, és hozzásegítenének ahhoz, hogy ne felejtődjön el a hasznos átirányítások létrehozása.
@Ádám, nem értem azonban a már létező cikkek esetére feltett kérdéseidet. Hiszen az eddig is kívánatos dolog volt (még ha olykor sajnos el is felejtődik), hogy az Agatha Christie cikk létrejöttekor rögtön készüljön egy A. Christie → Agatha Christie átirányító lap is. Ettől aztán az addig piros [[A. Christie]] linkek kizöldülnek, és kikékítésük a [[Agatha Christie|A. Christie]] alakúra már botmunkával szokott megtörténni. Tehát úgy tűnik, hogy az első kérdéscsoportoddal nyitott kapukat döngetsz.
--Karmela posta 2014. szeptember 12., 03:51 (CEST)

Ha az első vonatkozásban tévedtem, az abból fakadhat, hogy én nemigen láttam ilyen típusú átirányításokat, és láttam, hogy Te magad is vetted a fáradságot, hogy átjavítsd mindezeket. Örülök mindenesetre, hogy e téren nyitott kapukat döngetek.

Remek, hogy a második kérdéskörben is egyetértünk, és drukkolok, hogy e téren előrelépés történjen! Ádám 2014. szeptember 12., 16:11 (CEST)

Legegyszerűbb a fontosnak látszó, de még hiányzó cikkeket akár csak csonk szinten is megírni. Így nem kell sablonokkal bűvészkedni, mert nem biztos, hogy az a gyorsabb megoldás. --B.Zsolt vita 2014. szeptember 12., 17:17 (CEST)

Áthidaló megoldásnak talán ez a legjobb (bár az embernek nem feltétlen van kedve esetenként több tucat csonkot megírni, ha a téma egyébként nem annyira szívügye). Köszi az ötletet.

Én úgy gondoltam, hogy ha már a szervernek amúgy is meg kell próbálnia lekérnie a linkelt oldalt ahhoz, hogy megállapítsa, piros vagy kék linket alkosson-e, egy plusz lépést kellene beiktatni, hogy ha talál létező szócikket, akkor még egy dolgot ellenőrizzen, mielőtt kéknek jelöli a linket: azt, hogy a talált szócikk nem átirányítás-e. Ennyi lenne mindössze a varázslat… Lehetséges, hogy ezt a magyar Wikipédiánál magasabb szinten kellene felvetni. Nem tudom, van-e központi műszaki kocsmafal, ill. feature request (kell lennie, bár alighanem kismillió ötlettel rukkolnak elő), és ha van, érdemes-e oda feltenni ezt. Ádám 2014. szeptember 13., 07:35 (CEST)

De hiszen ez a funkció már évek óta működik! Ebben az esetben a "kék" link zöld színnel jelenik meg. Lehetséges, hogy te még nem kapcsoltad be ezt a funkciót a segédeszközök lapon. --B.Zsolt vita 2014. szeptember 13., 15:07 (CEST)

Átirányítás nemlétező lapokra: pontosítás

@B.Zsolt, nem egészen erről van szó Ádám kívánságánál, ez nem ilyen egyszerű. Az eddigi zöldítő funkciót kéne tovább elágaztatni. Ezt szeretné:

  1. Ha a belső link egy NEM létező lapra mutat, akkor
    a belső link mindenkinek PIROS (mint eddig)
  2. Ha a belső link egy LÉTEZŐ lapra mutat » és az NEM átirányítás, akkor
    a belső link mindenkinek KÉK (mint eddig)
  3. Ha a belső link egy LÉTEZŐ lapra mutat » mégpedig egy ÁTIRÁNYÍTÁSRA » és az átirányítás egy LÉTEZŐ lapra mutat, akkor
    1. a belső link ZÖLD (ha a Beállításaimban az „Egyedi kinézetet nyújtó segédeszközök” között a zöldítő eszközt bekapcsoltam) (mint eddig)
    2. a belső link KÉK (ha a zöldítő eszköz nincs bekapcsolva) (mint eddig)
  4. Ha a belső link egy LÉTEZŐ lapra mutat » mégpedig egy ÁTIRÁNYÍTÁSRA » és az átirányítás NEM létező lapra mutat, akkor
    1. a belső link PIROS (ha a zöldítő eszköz be van kapcsolva) ez lenne a ZÖLDÍTŐ ESZKÖZ ÚJ FUNKCIÓJA (eddig ilyenkor félrevezetően ZÖLD volt a belső link)
    2. a belső link KÉK (ha a zöldítő eszköz nincs bekapcsolva) (félrevezető színezés maradna, mint eddig)

Eddig azzal kerültük el a 4/1 és 4/2 esetben fellépő félrevezető színezést, hogy egyszerűen nem volt szabad már azelőtt létrehozni átirányítást, hogy a céllap létezett volna. Ádám (jó okkal) szeretné ezt megengedetté tenni, és az eszköz további felokosításának segítségével a 4/1-es esetben meg is szüntethető a félrevezető színezés. Sajnos nem látom a megoldást a 4/2 esetre. Ez a regisztrálás nélkül olvasókat érintené, nekik ugyanis nincs is módjukban a mi helyi zöldítő eszközünket bekapcsolni a központilag szolgáltatott kék/piros színezés felülbírálására, továbbá azokat is érinti akik nem akarják a lapok betöltését javascripttel lassítani, és ezért kikapcsolják a zöldítő eszközt.

--Karmela posta 2014. szeptember 14., 14:50 (CEST)

Van rá egy megoldás, bár szintén csak bejelentkezett szerkesztőknek működik. Bár lehet be lehetne kapcsolni globálisan is. Ez pedig az "xy byte-nál rövidebb lapok eltérő színnel jelenjenek" meg funkció. A redirektek tipikusan rövid lapok. --B.Zsolt vita 2014. szeptember 14., 15:02 (CEST)

Másik megoldás: ha a zöldítőt meg lehet változtatni (ami jelenleg egyáltalán nem használ JavaScriptet, csak CSS-t), akkor ugyanez a kód elhelyezhető a Common.css-ben (illetve, ha van szükség JS-re, akkor Common.js-ben). Ez működik anonnak, bejelentkezettnek, zöldítősnek, nem zöldítősnek. --Tacsipacsi vita 2014. szeptember 14., 15:24 (CEST)

Ezermillió hála és köszönet Karmelának (amúgy mindenért, ezúttal pedig konkrétan) a javaslatom pontosításért, Tacsipacsinak pedig az ötletért! Nagyon izgalmasan hangzik! Ha a többiek is egyetértenek a felvetés hasznos jellegével – azaz hogy a piros és a kék link ennyivel is informatívabb legyen mindenkinek (tehát az anonimok, nem zöldítősek stb. számára is), valamint hogy a későbbi cikkekhez előre el lehessen készíteni néhány olyan átirányítást, amelyekre amúgy is szükség lesz –, akkor globálisan is be lehetne kapcsolni a Common.css-ben. Az sem rossz ötlet, hogy méret szerint definiáljuk mindezt, hiszen egy 20-30 bájtos lap aligha hordozhat bármi jelentős, önálló tartalmat. Szóval: mi kell ahhoz, hogy mindez valóra váljon? Szavazás? Vagy elég lenne egy körkérdés a többi műszaki guruhoz? Ádám 2014. szeptember 14., 16:09 (CEST)

 megjegyzés őm... a 4.2. miért kék és miért nem piros?... azzal a "félrevezetés" is megoldódna... (esetleg a 4.1. narancssárga, hogy rá lehessen pillantani, hogy nem vandálkodott-e valaki egy ilyet: [[hambekaplak|Hammurabi]] Fauvirt vita 2014. szeptember 14., 16:43 (CEST)
  • @Fauvirt Persze, hogy a piros szín lenne a kívánatos. Azért kék a 4.2, mert ha ki van kapcsolva a zöldítő, akkor semmi sem bírálja felül a központilag szolgáltatott színezést. Központilag nincs vizsgálódás azon túl, hogy az a lap, amire a belső link mutat létezik-e. Ha igen, akkor kék lesz. Eredetileg mindegy, hogy a belső link átirányító lapra vezet vagy sem, és az meg pláne, hogy az a lap, amire az átirányító lap mutat, létezik-e. A zöldítőt meg csak a szerkesztők tudják ki-be kapcsolgatni, az anonoknak vagy be van drótozva, vagy egyáltalán nincs ilyenjük. Jelenleg nincs nekik, de ha a common.css-be átkerülne a zöldítő (Tacsipacsi ötlete), akkor be lenne drótozva nekik, és úgy látom, hogy eddig mind a négyen egyetértünk abban, hogy az lenne a jó.
Amúgy további színek bevezetésének nem örülnék, elég nehéz a zöld jelentését és jelentőségét is tudatossá tenni a szerkesztők körében. Mindenesetre a lehetőség nyitott.
@Tacsipacsi, nagyon jó ötlet ez a Common.css-szel. Úgy látom a zöldítő eszköz kódjából, hogy az belső linkből megcímzett átirányító lapok felismeréséhez nem érdemes azok laphosszával trükközni, van arra egyszerűbb és pontosabb megoldás is. Amit viszont nem tudok, hogy:
  • Vajon lassít-e azt vizsgálni a zöldítéskor, hogy létezik-e az a lap, amire az az átirányítás mutat, amire a kiszínezendő belső link mutat?
  • Átvehető-e a zöldítő a Common.css-be? (Megpróbálok idecsalogatni valaki hozzáértőt.)
@Ádám, az eddigi félrevezető színezésen kívül én nem látok más gondot a nemlétező lapokra mutató átirányításokkal, de ezt még jó lesz a javaslatos kocsmafalon tovább firtatni és egyetértésre jutni. Első lépésként azonban derítsük ki a megvalósítás lehetőségeit, csak ha ez megvan, akkor érdemes a szerkesztőség hozzájárulását kérni ahhoz, hogy bevezessük, mégpedig úgy, hogy az anonoknak be legyen drótozva.
--Karmela posta 2014. szeptember 14., 17:46 (CEST)
Köszönöm Karmela! 4.2 kék-piros: ahaaa... erre nem gondoltam... // 4.1. narancs: igaz és végül is "erre vannak" a járőreink... ;o)) Fauvirt vita 2014. szeptember 14., 18:26 (CEST)
Miután egy linkről nem mutatja a rendszer, hogy nem létező lapra mutató átirányítás, ezért két választási lehetőségünk van: vagy kitalálunk egy JavaScriptet, ami ezt ellenőrzi (ez lassít, @BáthoryPéter, JulesWinnfield-hu, Tgr, más hozzáértők: lehet ilyet?), vagy megkérjük a Bugzillán, hogy kapjon az ilyen egy CSS-osztályt (ez talán kevésbé lassít, viszont minden MediaWikin elérhető; ehhez PHP-ban kell leprogramozni). Az első verziónál még két alváltozat van (szerintem, de nem vagyok benne biztos): a JS-be beleégetjük a színeket vagy az csak megadja a CSS-osztályt, és CSS-ben állítjuk be a színt. Természetesen a zöldítő jelen állapotában simán bemásolható a Common.css lapra. (Egyébként véleményem szerint a zöldítést nem kéne mindenkinek, az anonoknak legyen elég annyi, hogy kapnak tartalmat (kék) vagy sem (piros), ne bonyolítsuk túl a dolgot.) --Tacsipacsi vita 2014. szeptember 14., 23:27 (CEST)

Egy olvasó számára az egész zöldítgetés teljesen funkciótlan. A sehova nem vezető redirektek pirosan tartása nem lenne funkciótlan, de azt csak laponként egy extra API kéréssel lehet megoldani, ami feleslegesen lassítja a lapbetöltést.

Én őszintén szólva nem teljesen értem az egész koncepciót. Ha jól értem, szeretnénk kiszúrni (és, gondolom, kijavítani) azt a szituációt, amikor valaki A. Christie néven linkel Agatha Christie helyett; és szeretnénk az ehhez szükséges környezetet akár olyan esetben is létrehozni, amikor az adott cikk még nem létezik. Erre az adekvát megoldás szerintem az lenne, hogy az ilyen lapok vitalapján elhelyezünk valami sablont, ami alapján egy bot időnként kilistázza, mi hivatkozik rájuk. --Tgrvita 2014. szeptember 15., 01:13 (CEST)

@Tgr, a következőről van szó:

Adam a Borbás Mária lapon egész sor olyan szerzőmegadást talált, ami R. Pilcher típusú. Adam utánanézett ezeknek egyenként, megkereste a keresztneveket, és létrehozta a megfelelő R. Pilcher » Rosamunde Pilcher jellegű átirányítást az összes névre. Ezek alapján már akár a botok, akár a szerkesztők végre tudják hajtani a [[R. Pilcher]] » [[Rosamunde Pilcher|R. Pilcher]] átalakításokat, mégpedig nem csak a Borbás cikkben, hanem mindenütt, ahol csak előfordul az, hogy [[R. Pilcher]], és a jövőben keletkező [[R. Pilcher]] linkek feloldása is rögtön adott lesz.

Azazhogy adott lenne, ha ezek az átirányítások megmaradhatnának. Csakhogy ezek közül az átirányítások közül azokat, amiknek a célcikke még nincs kész, az első arra járó admin rögtön kitörli, hiszen csak így biztosítható jelenleg, hogy pirosak maradjanak az [[R. Pilcher]] alakú linkek. Az átirányítás kitörlésének az a következménye, hogy ha a jövőben keletkezik egy újabb olyan cikk, amiben [[R. Pilcher]] link szerepel, akkor valaki majd megint keresgélhet amíg kideríti, hogy az „R.”, az Rosamunde. És ez így marad mindaddig, amíg csak valaki létre nem hozza a Rosamunde Pilcher cikket.

Tehát a cél az lenne, hogy megengedetté váljon az R. Pilcher » Rosamunde Pilcher átirányítás létrehozása már a Rosamunde Pilcher lap létezése előtt, ehhez pedig az kell, hogy az ilyen átirányításokra mutató linkek színezése a céllap létezését vagy nemlétezését tükrözze, ne pedig félrevezető módon az átirányításét.

--Karmela posta 2014. szeptember 15., 23:26 (CEST)

Lásd amit eggyel fentebb írtam. Ami a színezést illeti, alapvetően nem szeretnénk minden szócikket újragenerálni minden alkalommal, amikor létrejön/megszűnik egy általa linkelt szócikk. --Tgrvita 2014. szeptember 16., 00:06 (CEST)

Akarom mondani, egy általa linkelt átirányítás által linkelt szócikk. Ha egy linkelt szócikk létrejön/megszűnik, akkor színt vált egy link, és ilyenkor újra kell generálni a cikket - ennek a nyomon követésére van egy hivatkozás-tábla. A két lépésben hivatkozott cikkek követésére ez a tábla nem alkalmas, és az adatbázismodell átszervezéséhez a fentinél némileg nagyobb horderejű indokra lenne szükség. --Tgrvita 2014. szeptember 16., 00:11 (CEST)

@Tgr, köszönöm az utánagondolást. Ez az út tehát egyelőre nem járható. @Tgr, még egy kérdés: érdemes lenne a bugzillán jelezni ezt az igényt eltéve a későbbiekre? --Karmela posta 2014. szeptember 17., 07:56 (CEST)

Továbbra is azt mondom, egy egyszerű problémára nagyon bonyolult megoldást kerestek. Ha ilyen linkeket találtok, de nincs cikke, akkor létre kell hozni, vagy mellé rakni egy wd linket. De lehet írni a botgazdák üzenőfalára is, hogy írja át az érintett, hivatkozó szócikkeket. Fel lehet venni egy ilyen listát az állandó botfeladatok közé is. De hogy a már jelenlegi négy különböző link-szín mellé még egy ötödiket is bevezessünk, ráadásul egy ilyen ritkán előforduló hiba miatt??? Különösen úgy, hogy a technikai megvalósítása sem épp egyszerű! --B.Zsolt vita 2014. szeptember 16., 15:06 (CEST)

@B.Zsolt, nincs szó újabb szín bevezetéséről, valamit félreértettél. Helyesen: a zöld helyett bizonyos esetekben a piros lenne a kifejező színezés, amikor ugyanis megíratlan lapra visz az átirányító lap. Viszont jó ötlet a botokra bízni a feladatot. --Karmela posta 2014. szeptember 17., 09:00 (CEST)

Átirányítás nemlétező lapokra: sablon:felold

  • @Ádám, Tgr fenti megjegyzéseiből világos, hogy hatékonysági meggondolásokból egyelőre nincs kilátásban a javaslatod közvetlen megvalósítása, nem fog az átirányításokon „átlátszani” a piros ha a céloldal még nincs kész, és ezért továbbra sem lesz szabad ilyen átirányításokat létrehozni.
  • Van azonban áthidaló megoldás: B.Zsolt is, Tgr is a botos megoldást ajánlja. Tgr ötlete úgy festene, hogy ha még nincs kész a céloldal, akkor az átirányító lap vitalapját kéne létrehozni anélkül, hogy létrehoznánk magát az átirányító lapot. A piros „R. Pilcher” lap vitalapjára például valami olyat kellene írni, hogy
    • {{felold|Rosamunde Pilcher}}
    A botok aztán időnként megkeresnék hogy milyen vitalapon vannak {{feloldás}} sablonok, és azok alapján [[Rosamunde Pilcher|R. Pilcher]] formájúra módosítanák az összes cikkben a [[R. Pilcher]] típusú linkeket.
    Ádám, mit szólsz ehhez a lehetőséghez?
    Ha ezt bevezetnénk, akkor az adminokat is megkérnénk arra, hogy amikor egy nemlétező lapra mutató átirányítást találnak és törlik azt, akkor rögtön helyezzenek el egy „feloldás” sablont is a törölt lap vitalapján (feltéve persze, hogy az átirányítás amúgy korrekt lenne, és amint elkészül a célcikk, úgyis újra létre kell hozni).
    --Karmela posta 2014. szeptember 17., 09:00 (CEST)

    Akkor tehát mi lenne a teendő? A második lépést illetően: ahhoz, hogy kitegyük az átirányításnak szánt lap vitalapjára a {{feloldás}} sablont, jól értem, hogy ezeket a rövidített neveket külön be kell majd gépelni mindegyik olyan linknél, ami még piros? (Ha így van, nem örülök neki, hogy ennyi macerával jár az, ha az ember előrelátó akar lenni…)

    Ami az első lépést, magát a forrásoldalt illeti, pl. itt a Borbás Máriát: ott a linkeket ezek szerint mégis úgy kellene létrehozni, hogy [[Rosamunde Pilcher|R. Pilcher]]?

    Csakugyan ez lenne jelen eszközeinkkel a problémamegoldás elképzelhető legegyszerűbb módja? Ádám 2014. szeptember 19., 14:43 (CEST)

    • @Ádám, nem egészen erről van szó, a kézzel való teendő ennél kevesebb, mert a [[R. Pilcher]] típusú linkeket nem lenne muszáj kézzel kibővíteni, a Borbás Mária típusú cikkekben sem lenne a kézi kiegészítésre szükség, hanem a jövőben botok állítanák át ezeket [[Rosamunde Pilcher|R. Pilcher]] formájúvá. Sőt, nem csak egyszer, hanem újra meg újra megnéznék, hogy akad-e ilyen javítandó valamilyen cikkben, és így az újabb cikkekben felbukkanó [[R. Pilcher]] linkeket is kijavítgatnák.
    A botoknak azonban tudniuk kell, hogy mit mire kell javítani, és itt jön a te teendőd:
    • Ahelyett, hogy az „R. Pilcher” lapot hoznád létre azzal a tartalommal, hogy #ÁTIRÁNYÍTÁS [[Rosamunda Pilcher]], inkább a „Vita:R. Pilcher” lapot hozod létre azzal a tartalommal, hogy {{felold|Rosamunda Pilcher}}
    • Ahelyett, hogy a „P. Pullmanr” lapot hoznád létre azzal a tartalommal, hogy #ÁTIRÁNYÍTÁS [[Philip Pullman]], inkább a „Vita:P. Pullmanr” lapot hozod létre azzal a tartalommal, hogy {{felold|Philip Pullmanr}}
    • és így tovább minden olyan esetben, amikor a célcikk még nincs megírva csonk szinten sem.
    --Karmela posta 2014. szeptember 19., 23:20 (CEST)

    Lásd még az {{átirányítás hibás névről}}(?) és társait, ha jól értem, ezeket kéne megtanítani, hogy a vitalapon is működjenek. (Vagyis a botot kéne megtanítani, hogy a vitalapra helyezett sablonokat is kezelje. Miután megírta valaki... :) --Tgrvita 2014. szeptember 20., 00:09 (CEST)

    Ezt a sablont megcsinálom persze én, de azért előbb szeretném látni, hogy Ádám előrelépésnek érzi ezt a megoldást. --Karmela posta 2014. szeptember 20., 09:04 (CEST)

    Részemről ez rendben van, hiszen – ha minden igaz – gyakorlatilag csak annyit kell tennem, hogy rákattintok a rövidített névalakra mutató piros linkekre, és fent a Szócikk helyett a Vitalap fülre kattintva végzem el a javasolt módosítást, a feloldósablon elhelyezését. Apróság, de remélem, hogy ezt {{felold|Akármi}} formára is lehet rövidíteni. Harminc-negyvenszeri begépelésnél már két betű is számíthat ide vagy oda. Vagy akár {{átir|Akármi}} is lehetne, azt talán könnyebb is megjegyezni, mint a szakmai csengésű „feloldás”-t. Talán több opció is létezhet egyidejűleg, átirányítva egyik sablont a másikra. Minél rövidebb, annál jobb. :) Ádám 2014. szeptember 21., 14:33 (CEST)

    Nem muszáj a sablont éppen „feloldás”-nak hívni, egyszerűbb, ha már eleve {{felold}} néven hozzuk létre, abban még az is kedvező, hogy nincs benne ékezet. Ebben a szakaszban ki is javítgattam így a szövegemet. (Az „átir”-t nem pártolom, mert úgy néz ki, mint egy helytelenül írt „átír”.) --Karmela posta 2014. szeptember 22., 12:27 (CEST)

    Lenne egy tiszteletteljes kérdésem. Miért nem jelennek meg a kategóriák, és más információk? Szerkesztésre megnyitva láthatók. Előre is köszönöm. Tambo vita 2014. október 4., 21:54 (CEST)

    Az utolsó ref nem volt lezárva; pótoltam. --Hkoala 2014. október 4., 21:58 (CEST)

    Köszönöm! Én már kinéztem a szememet. Tambo vita 2014. október 5., 12:49 (CEST)
    2014. október 6., 08:10 (CEST)

    XML készítése a sablonokhoz

    Sziasztok! Már megint nem működik az XML készítő eszköz, mely az XML leírásokat készíti a sablonokhoz. Nem tudja valaki, hova költözhetett? --B.Zsolt vita 2014. október 1., 18:26 (CEST)

    A 3 hónapja megszűnt toolserveren található változatra gondolsz? Az persze, hogy nem működik. :-) Nem is akarják átvinni a Tool Labsre, viszont még június 30-án archiváltam az Archive.org segítségével, és működik. Linkért lásd a Wikipédia:Sablonmester lapot. --Tacsipacsi vita 2014. október 1., 23:57 (CEST)

    A linket cseréltem a {{XML}} sablonban, de nem vagyok elégedett! :( A szócikkekben nem rak sortörést a paraméternevek közé, így a teljes sablont két sorba rántja össze! --B.Zsolt vita 2014. október 2., 01:12 (CEST)

    A TemplateData váltja ki az XML leírást, abba kéne átmigrálni mindent (biztos lehet automatikusan is, ha van aki leprogramozza... talán a dewikin már megcsinálták.) --Tgrvita 2014. október 2., 01:23 (CEST)

    És lám, már be is kapcsolták. Most már csak valakinek el kell mondania, hogy mi is ez és mire jó! --B.Zsolt vita 2014. október 7., 22:14 (CEST)

    @Tgr: Az lenne fontos, hogy a Sablonmester együttműködjön a TemplateDatával. Ezt meg tudod csinálni (vagy bárki a magyar Wikipédián, nem tudom, eredetileg ki honosította)? @B.Zsolt: Arra jó, hogy megnyitod a dokumentációs allapot (holnaputántól), rákattintasz a TemplateData szerkesztése gombra (felül, a szerkesztőeszköztár fölött), és akkor ott meg vannak adva a mezők, ahova be kell pötyögni/ki kell választani a megfelelő opciót (sablonparaméter [amit be kell írni a wikiszövegbe, ami a sablonban is megjelenik], esetleges alternatívái, címke [különösen névtelen paramétereknél jó], leírás, adattípus [szöveg, szám, fájlnév stb.], alapértelmezett érték [sablon által megadott], alapértelmezetten kitöltött érték [pl. nem szubsztolt sablonok aláírják magukat], kötelező-e, ajánlott-e), majd rákattintani a mentés gombra, és kész. Nem kell JSON formátummal bajlódni. Amúgy sokparaméteres sablonoknál, amit TemplateData segítségével dokumentáltam, eddig allapra tettem a dokumentációt (/doc/TemplateData), hogy áttekinthetőbb legyen, jó lenne továbbra is konvenció (nem ragaszkodom tűzzel-vassal ehhez, csak egyforma legyen). --Tacsipacsi vita 2014. október 7., 22:32 (CEST)

    Wikipédia:TemplateData --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 7., 22:50 (CEST)

    Létrehoztam a cikket, mert fontos dolognak tűnik! Amit megtudok mindig róla, majd folyamatosan beleírom. --B.Zsolt vita 2014. október 7., 23:11 (CEST)

    TemplateData editor soon available on this Wikipedia

    Hello, my apologies for writing this announcement in English. A tool for editing TemplateData will be deployed to this wiki on Thursday, 9 October. This tool makes it easier to add TemplateData to the template's documentation (or to change it). You will be able to use it by editing the template's documentation page and clicking the TemplateData szerkesztése button at the top. You can test the TemplateData editor now in a sandbox at Mediawiki.org. Please see more detailed instructions at Mediawiki.org (those can be translated there, and also imported on this wiki later if you need to). Don't hesitate to contact me if you need further information. Best, --Elitre (WMF) vita 2014. október 7., 12:28 (CEST)

    Segítségkérés

    Az eddig ingyenes Szabadkőműves wiki nevű lapomat fizetőssé tették, tehát kénytelen vagyok elköltöztetni. Találtam is egy jónak tűnő Mediawiki alapú helyet: Új szabadkőműves wiki.

    A régi, Wikispacesbeli infóboxok Mediawikibeli megvalósításához kérnék segítséget. Ha lenne valaki, aki a legfontosabbakat megcsinálná nekem, akkor a minták alapján tovább tudnék lépni.

    Az Ivánka Imre cikkben látható "Életrajzi adatok infobox", a "Szabadkőműves pályafutás infobox" és a "Skót rítusú pályafutás infobox" kellene leginkább ill. az Az aradi Összetartás páholy páholyháza cikkben látható "Páholyház infobox".

    Ha valaki bevállalná ezeket, legyen szíves írjon a vitalapomra.

    --Lalo5555 vita 2014. október 7., 13:09 (CEST)

    cite segítségkérés

    Sziasztok,

    a cite sablon duzzogva elrontja könyv beírási óhajomat:

    elősször ezt írtam (brrr... A last name tudtommal családnevet takar, tehát ebben a formában vagy fel kellene cserélni, vagy a vessző felesleges)

    • Adorján, Noémi. Forth lépésről lépésre. Budapest: Műszaki Kk.,. 963-10-7592-3 (1990) 

    atután pedig ezt:

    • Adorján Noémi. Forth lépésről lépésre. Budapest: Műszaki Kk,. ISBN 963-10-7592-3 (1990) 

    Főbb kifogásaim:

    • Pontot tesz a szerző neve után a kettőspont helyett (a kettőspont a kiadás helyéhez vándorolt),
    • az év miért az ISBN-szám után van - nem ott a helye,
    • ISBN betűszót nem ragasztja be (a vasáru tudhatná, hogy könyv, ha már egyszer könyv sablon... így pl. elvileg nem írható ISSN sem. Most viszont kell az ISBN, ám akár KAKI is állhat a helyén, vagy bármilyen szalonképtelen szöveg).

    Szerintem így kellene kinéznie egy magyar nyelvű irodalmi könyvhivatkozásnak (nyomtatásban kiskapitálissal szedve a szerző neve):

    • ADORJÁN Noémi: Forth lépésről lépésre Műszaki Könyvkiadó, Budapest. 1990, ISBN 963-10-7592-3

    Tud valaki segíteni, vagy maradjak html-nél?

    Üdvözlettel

    --efendi vita 2014. október 7., 20:02 (CEST)

    Használd inkább a {{CitLib}}(?) sablont, ami a magyar szokványos leírást képezi le. --Hkoala 2014. október 7., 20:24 (CEST)

    Adorján Noémi: Forth lépésről lépésre. Budapest: Műszaki. 1990. ISBN 963-10-7592-3  

    (Szerkesztési ütközés után)

    Amerikai formátumú, ezért ilyen ("uses elements of The Chicago Manual of Style and the Publication Manual of the American Psychological Association"). Általában ebben a formában kérik a könyvhivatkozásokat magyar egyetemeken is, pl. szakdolgozatban (bár nyilván szakja válogatja). Ha magyar szerzőt írsz be, használd az author paramétert így: |author=Adorján Noémi. Nem csak ISBN létezik, bármily meglepő. Íme a teljes lista. Ha nem tetszik a cite book, használd a {{citlib}} sablont, amit elvileg magyar hivatkozási módokhoz terveztek. A hivatkozás felépítése nem szerintem-típusú kérdés, van rá szabvány. Xiaolong Üzenő 2014. október 7., 20:30 (CEST)
    Köszönöm a válaszokat, tehát citlib.
    Véletlenül tudok róla, hogy nem csak ISBN létezik, bármilyen meglepő! Azonban egyedi nyomtatott könyvről van szó, így pl. a DOI és az ISSN labdába sem rúghatnak, így jelen esetben az erre való hivatkozás emeletes marhaság! Erősen érdekelne, hogy egy nem digitalizált könyvnek milyen DOI azonosítója van - hi-hi. Legközelebb majd nem azt írom, hogy „szerintem” – bár az én szóhasználatomban ez azt jelenti, hogy utánajártam a témának, de ennek ellenére elkerülhette egysmás a figyelmemet. A szabvány beidézését fontolgattam, de túl erősnek tartottam. Nem mellesleg a Sablon:Hivatkozás/Könyv#Használat részéből indultam ki. Az erőgépezést inkább más platformra javasolnám... --efendi vita 2014. október 9., 19:58 (CEST)

    nts sablon

    A München metróállomásainak listája című szócikkben a Vonalak szakaszban a kilométeradatok rosszul jelennek meg a {{Nts}}(?) sablon miatt. A tizedesvesszők helyett szóközök vannak. Aki ért hozzá, az legyen olyan jó és javítsa. --B.Zsolt vita 2014. október 8., 17:42 (CEST)

    Ez a {{formatnum: függvény korlátoltsága miatt van, ami angolul 123,456.789, az magyarul 123,456,789. Szerintem ez hagyományos sablon használatával nem javítható, csak Lua segítségével. Ha nem akarsz hónapokat várni a megoldásra, akkor egyszerűen a vesszőt mindenhol cseréld ki pontra. --Tacsipacsi vita 2014. október 8., 18:27 (CEST)
    Lua nélkül úgy lehetne, hogy először formatnum R paraméterrel, ami angol vagy magyar formátumból angol formátumot eredményez, és csak utána formatnum a magyar formátumra. Oliv0 vita 2014. október 8., 19:25 (CEST)
    Köszi a tippet, megvalósítottam. --Tacsipacsi vita 2014. október 8., 20:17 (CEST)

    Átnevezési probléma

    Hogyhogy nem tudom átnevezni a Szelektív szerotonin visszavétel gátlók szócikket Szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók névre? Biztos, ami biztos, már töröltem a célpontját is (bár ha ez lett volna a gond, a rendszer nyilván megkérdezte volna, akarom-e felülírni), és mégsem lehetséges. (Sphenodonnak a nyelvi kocsmafalon olvasható érvelésével egyetértek, ezt az írásmódot támogatom.) Ádám 2014. október 10., 02:11 (CEST)

    2014. október 13., 10:53 (CEST)

    VisualEditor News #8—2014

    2014. október 13., 11:49 (CEST)

    Ezt a lapot miért nem tudom hozzárendelni a megfelelő interwikihez? ‑XXLVenom999 vita 2014. október 13., 19:12 (CEST)

    Nekem működött (bal oldalon alul Nyelvek > Hozzáadás). Oliv0 vita 2014. október 13., 19:24 (CEST)
    Köszi. Nekem valamiért nem ment. ‑‑XXLVenom999 vita 2014. október 13., 19:33 (CEST)

    Statcounter kód javascriptben

    A Mediawiki alapú wikim hozzáféréseit Statcounterrel szeretném számlálni. A https://szk.orain.org/wiki/MediaWiki:Common.js kódja nem működik. Tudna valaki javaslatot adni a kijavítására?

    --Lalo5555 vita 2014. október 13., 22:56 (CEST)

    archiveurl nem működik a ref-ekben

    Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvamár két hónapja (diff). --Tacsipacsi vita 2014. október 16., 18:57 (CEST)

    Az enwiki behozza az archive.org-on archivált lapokat is, ellenben a magyar szócikkben nem működik ugyanez.

    Ebben jól működő ref-ek: en:The Thin Red Line (1998 film)

    Itt nem működő ref-ek: Az őrület határán figyelhetők meg.

    • "Atkinson, Michael. „James Caviezel: why Hollywood learned to pronounce his name in a hurry - Interview"
    • "Bourton, Tom. „The Art of War, Home Cinema Choice"

    Ennek a két ref-nek az URL-je már nem érhető el, csak az archivált verzió.

    Helyre tudja valaki hozni a ref archiveurl paraméterének működését, hogy végezze a feladatát? misibacsi*üzenet 2010. október 15., 20:59 (CEST)

    Ha úgyis bele kell nyúlni a cikkbe szerkesztésileg, miért nem írjuk be rögtön az url mögé az archívum url-jét? Peligro (vita) 2010. október 19., 20:37 (CEST)

    A tippem az, hogy a {{cite news}}(?) sablon vagy nem ismeri az archívurl-t vagy valamiért más neve van a paraméternek. Ugyanaz {{cite web}}(?)-bel működik. – Dami vita 2010. október 19., 21:13 (CEST)

    Az url felülírja az archiveurl-t. – Tgrvita 2010. október 19., 21:17 (CEST)

    A felülírás valószínűleg fordítva lenne hasznosabb (ha nem is akarjuk a cite web cifrázós, külön mondatos megoldását). – Dami vita 2010. október 19., 21:22 (CEST)

    Kérdés, hogy szeretnénk-e változást a már meglévőknél? Az eredeti elképzelés valami olyasmi lehetett, hogy arvhiveurl-ben lehet feljegyezni az archív címet arra az esetre, ha az igazi a jövőben működésképtelenné válna; a cite web-nél meg arra való az archiveurl, hogy a már működésképtelen oldalaknál működő linket adjon. – Tgrvita 2010. október 19., 22:32 (CEST)

    Hiányzó kép

    Sziasztok! Szükségem lenne erre a képre: kép. Ezt átmásolhatom a huwikire vagy van ehhez hasonló ikon már itt használatban? --B.Zsolt vita 2014. október 8., 16:48 (CEST)

    @B.Zsolt, a kép leírásában van egy figyelmeztetés, hogy védett logo, és csak a Münchner Verkehrsverbund regionális vonatállomásairól szóló, vagy azzal összefüggésben levő enciklopédikus helyeken használható. Úgy gondolom, hogy ha megismétled ezt a figyelmeztetést a magyar leírásban (meg persze ha tartod is magad hozzá), akkor feltölthető a huwikire is. --Karmela posta 2014. október 13., 08:22 (CEST)

    Köszönöm, átmásoltam! --B.Zsolt vita 2014. október 15., 19:54 (CEST)

    Rotterdam

    A Rotterdam szócikkbe nem tudom beírni a Rotterdami kikötő linket, mert angol hibaüzenettel mindig kidob! :S --B.Zsolt vita 2014. október 16., 23:36 (CEST)

    Település sablon megyékhez?

    Vestfold megye egész pofás lett a település sablon beillesztése után! Lehet megyékhez is használni a sablont vagy van helyette valami más? --B.Zsolt vita 2014. október 18., 00:47 (CEST)

    Word és a Wikipédia

    Sziasztok! Írtam egy kisebb technikai útmutatót ahhoz, hogyan tud a Word és makrói a segítségünkre lenni. Lehet a példakód némi egyszerűsítésre szorul, de kipróbált és működik. A leírás itt található: Wikipédia:Wikipédia szerkesztés MS Word makrókkal. --B.Zsolt vita 2014. október 20., 15:16 (CEST)

    2014. október 20., 15:47 (CEST)

    Lehet-e Commons-ból adott felbontással képet letölteni?

    Képaláírás

    A Google Picasaweb lehetőséget ad arra, hogy adott pixelfelbontással illesszünk be róla egy képfile-t. Lehetséges ez a Commons képeinél is, vagy annyi változatban kell feltölteni, ahányban akarjuk használni?

    --Lalo5555 vita 2014. október 20., 16:46 (CEST)

    Nem értem a kérdést. A lehető legnagyobb felbontással töltsd fel a képet. A cikkbe való beillesztéskor pedig meg kell adni, hogy a képernyőn mekkora legyen. --Rlevente üzenet 2014. október 20., 16:57 (CEST)

    A képek méretezését a szoftver automatikusan megoldja így:

    [[Fájl:Placeholder.svg|bélyegkép|250px|Képaláírás]]

    A Commonsból nem kell letölteni a képeket sehova, automatikusan működnek itt is, csak a nevüket kell beírni a fent elített módon a szócikkbe a kívánt méretezéssel. oldalt láthaod a fent megadott kód eredményét. Xiaolong Üzenő 2014. október 20., 17:13 (CEST)

    Azt szeretném elkerülni, hogy a teljes, esetenként igen nagyméretű képet le kelljen tölteni és csak utólag legyen átméretezve. Azt szeretném, hogy csak a megadott méretű kép töltődjön le, ugyanis a Mediawiki alapú https://szk.orain.org/ letöltési sávszélessége nem olyan nagy, hogy a Commonsból nagy képeket töltsön le.

    --Lalo5555 vita 2014. október 20., 18:44 (CEST) Vegyük mondjuk ezt a képet.

    Ez alapértelmezésben 3200px széles; magának a képnek a webcíme https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Meenikunno_maastikukaiteala.jpg. Ezek után a webcímbe belekódolhatok bármilyen szélességet 1px és 3200px közé, és a Commons szervere átméretezi a képet akkora méretre. Nézd csak:

    Ilyesmire gondoltál?

    Malatinszky vita 2014. október 20., 20:03 (CEST)

    Pontosan erre gondoltam. De kipróbálva az Orain-en nem működik.

    --Lalo5555 vita 2014. október 20., 21:44 (CEST)

    Szerintem inkább az InstantCommons segítségével történő beillesztésre (az az eszköz, amitől be tudunk illeszteni commonsos képeket). Ha megnézed ennek az oldalnak a forráskódját, akkor láthatod, hogy a kép nem a Wikipédia szerveréről töltődik be, hanem közvetlenül a Commonsról. Ezt valamiért az Orain nem így csinálja (lehet, hogy a Wikimédián kívül semmi se csinálja így, nem tudom), de az minden (helyi és Commonsos) képre igaz, hogy előbb automatikusan átméretezi, és a megfelelő méretű változatot kell csak letölteni, ezen nem kell aggódnod. --Tacsipacsi vita 2014. október 20., 20:21 (CEST)

    mw:InstantCommons. --Tgrvita 2014. október 21., 10:06 (CEST)

    (A Wikimédia wikik egyébként nem ezt használják, mert közvetlen hozzáférésük van a képekhez. --Tgrvita 2014. október 21., 10:07 (CEST))

    Ellenőrzöttnek jelölés

    Valaki felvilágosíthatna, hogy a Szél támad szócikket miért nem tudom ellenőrzötté tenni. Egy anon hozta létre én pedig teljesen újraírtam. Régebben is tapasztaltam, hogy a nem megerősített szerkesztők által létrehozott cikkekkel nem tudok kezdeni semmit. Az ilyen cikkeket csak adminisztrátorok tudják ellenőrizni vagy csak rosszul vannak beállítva a jogosultságaim? Az útmutatókban semmit nem találtam erről. --Sasuke88  vita 2014. október 24., 00:02 (CEST)

    @Sasuke88: A szócikk megjelenítésekor a kategóriák alatt kell lennie egy boxnak, ott tudod ellenőrzötté tenni. A szerkesztői jogosultsági beállításaid alapján működnie kéne. --Puskás Zoli vita 2014. október 24., 00:10 (CEST)

    A másik módszer, hogy amikor szerkeszted, akkor az összefoglaló alatt kipipálod az „Ellenőrzött lap közzététele” kapcsolót is a mentés előtt. --Puskás Zoli vita 2014. október 24., 00:39 (CEST)

    Ellenőrzötté tudtam tenni, nem tudom, mi lehetett a gond. Néha nekem is csinál hasonlót, olyankor frissíteni szoktam a lapot és utána megy. misibacsi*üzenet 2014. október 24., 10:06 (CEST)

    Ja, szóval ezt így kell Vigyor. Legközelebb majd kipróbálom, elvileg működnie kell. Köszönöm a segítséget! --Sasuke88  vita 2014. október 24., 11:00 (CEST)

    Változtatások elutasítása

    Mi történik, ha lap ellenőrzésekor az „Ellenőrzöttnek jelölés” helyett a „Változások elutasításá”-ra kattintok? Mert nekem úgy tűnik, hogy semmi. Sem magán a lapon (továbbra is ellenőrzésre váró változtatásokat látok), sem a laptörténetben. Gyimhu vita 2014. október 24., 09:58 (CEST)

    Kipróbáltam itt. Tulajdonképpen egy visszavonási mód. Átvitt egy oldalra, ahol megerősítést kért, hogy tényleg vissza akarom-e vonni a szerkesztés. A végeredményt láthatod a betett linkben. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. október 24., 10:08 (CEST)

    (Szerkesztési ütközés után) A „Változások elutasítása” gomb megnyomása után feljön egy újabb ablak, ahol még összefoglalót is fűzhetsz a visszaállításhoz. A különbség a sima visszaállításhoz képest az, hogy ebben a műveletben több, különböző szerkesztő által végzett szerkesztést is vissza lehet vonni egy menetben. Csigabiitt a házam 2014. október 24., 10:10 (CEST)

    Wikicommons

    Üdv! Meg lehetne oldani, hogy – a többi paraméterhez hasonlóan – egy kötőjel beírásával ne jelenjen meg a Wikidatából jövő Commons-hivatkozás az infoboxsablonokban (wikicommons paraméter)? Nekem sehogy sem sikerült eltávolítani. Előre is köszönöm, ✮ Einstein2 vitalap 2014. október 21., 19:05 (CEST)

    Természetesen a többi paraméterhez hasonló módon igen. Én most a {{Múzeum infobox}}-ot néztem meg, ott feltételként {{Wikidata|p373}}{{{wikicommons|}}} van megadva, ezt kéne lecserélni {{Wikidata-f|p373|{{{wikicommons|}}} }}-ra. Ezt szívesen megcsinálom (nem most rögtön, hanem pár óra múlva, amikor úgyis módosítom a weboldal miatt, azonban B.Zsolt összes ilyen módosítását nem vállalom kézzel. Vagy ő, vagy te javítsátok inkább bottal (csak ne mindketten, ma már volt szerkesztési ütközés adminok között, ne legyen botok között is). --Tacsipacsi vita 2014. október 21., 19:14 (CEST)

    És miért akarod eltüntetni? Csak egy cikkből vagy úgy az összesből szeretnéd? --B.Zsolt vita 2014. október 21., 23:11 (CEST)

    Értelemszerűen egy cikkből szeretné, mert különben kiszedné az egészet a sablonból és meg lenne oldva a dolog. --Tacsipacsi vita 2014. október 21., 23:20 (CEST)
    @B.Zsolt: Nyilvánvalóan nem az összesből szeretném kiszedni, csak szeretném, ha lenne rá mód, hogy ne jelenjen meg egy-egy cikkben. ✮ Einstein2 vitalap 2014. október 26., 17:29 (CET)

    Új műszaki probléma

    Új műszaki problémák gyűlnek épp ebben a kategóriában: Kategória:Pages using duplicate arguments in template calls! Tudja valaki, hogy mi ez és mi a hiba? (A piros szín senkit ne tévesszen meg, kattintható) --B.Zsolt vita 2014. október 24., 00:21 (CEST)

    Lásd négy szakasszal feljebb. --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 24., 01:04 (CEST)
    Hogy konkrétan hol a baj, az engem is érdekelne, mert nem találtam meg. --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 24., 01:10 (CEST)
    A 115-ös busz (Miskolc) és az egyiptomi szultánok is akkor szűnnek meg, ha kivennénk a navboxot. Ezekben Navbox alcsoportok vannak, amelyben ugyanaz a paraméter, mint a fő navbox sablonban, ez lehetne a probléma? --Tomcsy üzenet 2014. október 24., 02:46 (CEST)
    Igen,e zt írja fent is a Tech Newsban, de valamit kezdeni kéne vele, mert baromi rondán mutat. Xiaolong Üzenő 2014. október 24., 09:03 (CEST)
    Szerintem rosszul működik. Egyelőre rejtetté tettem. --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 24., 11:27 (CEST)

    Javítottam egy sablont, és javult a helyzet. --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 24., 15:52 (CEST)

    Én is javítottam pár cikket és sablont, bár az én ténykedésem nem lett olyan feltűnő, mint JulesWinnfield-hu-é. A tegnapi 12 ezer lecsökkent 2343-ra. Sok hibát okoznak a még át nem alakított focis sablonok, melyek nem a navbox sablont használják a megjelenítéshez. Jó lenne a kategória tartalmát szócikkekre és sablonokra szétválasztani. Azoknak, akik pedig segíteni akarnak: A sablonmester sokat segít a hibák felkutatásában! --B.Zsolt vita 2014. október 24., 20:19 (CEST)

    A kategória nevében lehet feltételes utasításokat is használni. --Tgrvita 2014. október 26., 09:31 (CET)

    Ismert, megtalált, gyakran előforduló hibák

    • Sakkolimpiákban: A győztes paraméter kétszer szerepel egymás alatt;
    • Sportról szóló navboxokban a |csoportstílus = kétszer vagy háromszor szerepel;
    • focis szezonoknál a | lista5 = Csapatok és a lista5 ='''Csapatok''', továbbá a | lista7 = Egyéb és a lista7 = '''Egyéb''' kétszer szerepel
    • Színész infoboxoknál a honlap paraméter 2x szerepel;
    • cite news sablonban az url gyakran 2x szerepel.

    Ezeket talán lehetne bottal javítani. --B.Zsolt vita 2014. október 26., 02:01 (CEST)

      • A sakkolimpiákban a duplázást javítottam. Egyébként a Sablon:Sportesemény infobox/doc lapon található Másolható minta szakaszban szerepel kétszer, ahonnan én is másoltam. Valószínűleg csak itt a doc-ban van a hiba, és nem magában a sablonban, mert például már ugyanazon a lapon alatta a "Használata" mintában már csak egyszer szerepel.--Dodi123 vita 2014. október 26., 13:40 (CET)

    Sávszélesség igény mérséklése

    Egy saját Mediwiki alapú wikinél lehet-e úgy csökkenteni a szerver iránti sávszélesség igényt, hogy feltöltött képek vagy Commons helyett saját forrásból (Picasaweb) töltetek le képeket? Azt remélem, hogy ilyenkor a böngésző kikerüli a Mediawiki szervert.

    Van-e még más figyelembe vehető trükk a letöltés meggyorsítására?

    --Lalo5555 vita 2014. október 24., 10:19 (CEST)

    A commonsos képeknél is kikerüli. --Tgrvita 2014. október 26., 09:28 (CET)

    MediaWiki frissítése

    Meg lehet találni, hogy mikor volt legutóbb és várhatóan mikorra ütemezett a translatewikis fordítások élesítése a huwikin? Néha úgy látom, hogy másnap már meg is jelennek, valamikor hetekig nem. Samat üzenetrögzítő 2014. október 26., 12:36 (CET)

    Lásd alább :) Egyébként általában naponta fut L10n-bot. --Tgrvita 2014. október 27., 09:18 (CET)

    Igen, reggel olvastam. Köszönöm! :) Samat üzenetrögzítő 2014. október 27., 09:52 (CET)
    Eszerint viszont még tegnap is futott. Így viszont nem értem, hogy pl. ez a 17-én végzett módosításom, miért nem jelenik meg a felületen (a helyi lapot töröltem)? Samat üzenetrögzítő 2014. október 27., 09:59 (CET)

    [43] (a megfelelő projektre szűkítve könnyen megtalálható). --Tgrvita 2014. október 27., 12:41 (CET)

    Segíts kérlek megérteni: ha egyszer élesítették a változtatást, akkor miért a régi szöveg látható még most is számomra a felületen (pl. itt)? Samat üzenetrögzítő 2014. október 27., 13:16 (CET)
    2014. október 27., 06:20 (CET)

    Azt sikerült valakinek megfejtenie, hogy pontosan miben lesz más az új plural a translatewikin mint eddig? Érinti ez a magyar nyelvet, okoz bármilyen változást, amit kezelni kell, át kell nézni? (Elsőre a nyelvek bővítése és az orosz nyelv kiemelése tűnt fel.) Samat üzenetrögzítő 2014. október 27., 08:45 (CET)

    Ha jól nézem, nem érinti. --Tgrvita 2014. október 27., 10:06 (CET)

    Kronológia

    Az általam létrehozott Törvényre törve c. film szócikkében a filmboxban valamilyen tőlem független módon megjelent a „kronológia” fejezet fejléce, noha a filmnek nincs folytatása, és sehogy sem tudom eltüntetni. Érdekelne ez hogy lehet és szeretnék megkérni valakit, aki rájön, hogy tüntesse el belőle. Köszönettel: --Vander Jegyzettömb 2014. október 28., 01:22 (CET)

    A Wikidatából jön, oda pedig a holland wikiből került be. Ha nem jó, akkor törölni kell a Wikidatából és esetleg a holland wikiből is, ha pedig visszajönne, akkor egy „-” jellel lehet elérni, hogy ne vegye át. --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 28., 01:36 (CET)

    Töröltem a Wikidatából és a holland szócikkből is, így eltűnt a magyar szócikkből is. --Vander Jegyzettömb 2014. október 28., 14:13 (CET)

    Importálandó cikkfile-ok XML-be pakolása

    Egy Wikispaces alapú wikit költöztetek Mediawikibe. A cikkeket ki tudom exportálni, de nem XML-be, csak txt file-okba. Hogyan lehetne ezeket importálható XML-be belerakni? Van erre esetleg már eszköz?

    --Lalo5555 vita 2014. október 29., 13:10 (CET)

    Új lap minta alapján

    Kaptam egy remek tippet, amivel minta alapján lehet új lapot létrehozni:

    <inputbox>
    type=create
    preload=Mintalap
    placeholder=Az új lap címe
    </inputbox>
    

    Hogyan lehetne a Mintalapot választhatóvá tenni, lehetőleg egy sablon névtérből?

    --Lalo5555 vita 2014. október 24., 11:47 (CEST)

    @Lalo5555, remélem, hogy nem dolgoztam hiába, és ilyenre gondoltál:

    vagy általánosságban:


    Próbáld ki, írj be valamit az „új cikk címe” szöveg helyébe, és kattints a gombra!

    --Karmela posta 2014. október 24., 22:26 (CEST)

    Óóóóóóóóóó, de rég vágyok már ilyenre! Szúrjon majd be infoboxot is meg commons sablont! :) Ez nagyon jó lesz! :) --B.Zsolt vita 2014. október 24., 22:49 (CEST)

    @B.Zsolt, a tudóscikkesben van az is. A {{Cikkséma-tudós}} mintájára készíthetsz persze másfélét is. --Karmela posta 2014. október 24., 23:19 (CEST)
    Köszönöm szépen, első közelítésnek kiváló és használható is. De ennek használatához pontosan kell tudnunk a cikkséma pontos nevét. Én olyanra vágyom, ahol az "Az összes lap listája" -szerű keresésre is kattinthatunk, ha nem tudjuk a cikkséma nevét. S ekkor egy keresés ugrik fel, leszűkítve a Cikkséma névtérre, s amit kiválasztunk, az töltődik be mintaként.

    --Lalo5555 vita 2014. október 24., 23:10 (CEST)

    @Lalo5555, az nem elég jó, hogy a Kategória:Cikksémákban rákattintasz a kiválasztott sémára, ettől aztán megjelenik az ahhoz tartozó kész box is, hiszen része a sablondokumentációnak?
    --Karmela posta 2014. október 24., 23:35 (CEST)
    De, nagyon jó. Ugyan pont fordított a logikája, mint ahogy én gondoltam, de kiválóan használható. De nem lehetne a Kategória:Cikksémákat meghívhatóvá tenni?

    --Lalo5555 vita 2014. október 25., 01:25 (CEST)

    Megjegyzem a a tudóscikkekhez és a filmes cikkekhez készített sémát csak hamarjában csaptam össze, a témában gyakran cikket készítőktől remélem azt, hogy kritikusan megnézik, és a tényleges szokásoknak megfelelően kiigazítják. --Karmela posta 2014. október 24., 23:55 (CEST)

    Hm... a növények műhelye is kaphatna egy ilyet esetleg e szerint: Wikipédia:Növények műhelye/Szócikk felépítése (faj, fajta)? :o) Fauvirt vita 2014. október 25., 00:15 (CEST)

    @Fauvirt: Mintául tessék:

    Azt javaslom, hogy lehetőleg nagyon egyszerű cikksémát használj, hogy egy új szerkesztőnek is rögtön átlátható legyen. --Karmela posta 2014. október 25., 13:36 (CEST)

    Én valahogy így képzelem a jövőt: Filmek vitalapja --B.Zsolt vita 2014. október 25., 01:02 (CEST)

    @B.Zsolt, jó ötlet az ambox, elloptam, és összeigazítottam a cikksémákkal. Remélem egyetértesz a változtatásokkal. A cikksémákat illetően viszont azt javasolom, hogy ne trükköz bennük olyasmivel mint a preloadban maradó PAGENAME, ha azt szeretnéd, hogy egy új szerkesztő számára is használható legyen. Ha valamit csak te a használsz, az persze más. --Karmela posta 2014. október 25., 13:36 (CEST)
    @B.Zsolt, jó sokat vacakoltam az új cikksémát gyártó cikksémával, tehát az általad megkezdett sablon:cikkséma-cikkséma sablonnal, de végül csak sikerült összehozni. (A <noinclude/>-dal lehetett elővarázsolni, és félelmetes kódot eredményezett :) Be is illesztettem rögtön a Kategória:Cikksémák tetejére. --Karmela posta 2014. október 25., 23:47 (CEST)

    Cikkboxok - további javaslatok

    Jó lett! Gratulálok! :) De lenne még néhány javaslatom:

    • Az általad törölt sablon feladata az lett volna (csak kiment a fejemből}}, hogy az amboxos részt se kelljen másolni és beilleszteni. Legyen az is becsomagolva, paraméterezve. Ha még kell további információ, akkor elég legyen egy helyen hozzáírni;
    • Ehhez kapcsolódik a második javaslatom: Mire kiokoskodtam ma este ismét, hogy hogy is működik, bele is untam. Az amboxba kellene egy kis további leírás vagy egy link a használatához. Pl hogy mi is a "másolható minta" a cikksémához, hogyan tudom a gombot kirakni valami látható helyre;
    • Ha túl sok az információ, a sablon lehetne becsukható, így sok-sok kategóriába berakhatnánk, nem kellene a vitalapra száműzni. --B.Zsolt vita 2014. október 26., 01:02 (CEST)

    @B.Zsolt, Lalo5555, Fauvirt, Teemeah:, az amboxot immáron egybeépítettem a cikkboxszal. Linkeket is tettem bele: az illetékes cikksémára is, a a különböző cikksémák kategóriájára is. A cikksémáknál most már az is látszik, hogy hogyan tehető rá (mondjuk) a szerkesztői lapra, és hogy milyen vázlatot fog betölteni. Amit még tervezek: a betöltött vázlat fölött jelenjen meg egy témaspecifikus használati utasítás (editintro), hogy ne a vázlatot terheljük a kommentárokkal. --Karmela posta 2014. október 31., 11:21 (CET)

    A cikkboxok jövője

    Tök jók. Nem lehetne gyártani ilyeneket minden műhely számára és kitenni bottal az érintett vitalapokra? Lehetne ösztökélni a tematikus cikkírást. Xiaolong Üzenő 2014. október 27., 09:06 (CET)

    @Teemeah: Elég lenne szerintem, ha az illető kategóriák tetejére kerülnének ki ezek a cikkboxok, úgy, ahogyan az a Kategória:Hollandia vasútvonalai kategóriánál is látható. Az összes cikk vitalapján én sokallanám. A cikkvázlatokat a műhelyek maguk legyárthatják ezzel a boxszal, ami a Kategória:Cikksémák tetején is látható: {{cikksémakészítő cikkbox}}

    --Karmela posta 2014. október 28., 22:59 (CET)

     megjegyzés Megoldható az is, hogy az előtöltött szerkesztőablak fölött egy használati utasítás is megjelenjen, tehát ne csak preload, hanem editintro is legyen. Lenne erre igény? --Karmela posta 2014. október 28., 23:15 (CET)

    Lenne, viszont a kategória tetején a kutya sem fogja megtalálni :) Legalábbis nem azok, akiknek hasznos lenne: a viszonylag kezdők. Én nem használnám egyiket se, mert már megvan a bejáratott munkamódszerem, ami gyorsabb. Ez új szerkesztőknek lenne hasznos, ők viszont ritkán kattintgatnak kategóriákra... Xiaolong Üzenő 2014. október 29., 08:48 (CET)
    @Teemeah: Ebben van ráció, de ilyen nagy akció, mint a bottal való terítés előtt még a javaslatos kocsmafal szélesebb nyilvánosságát is be kéne vonni. Az egyes cikkboxok kapcsán meg úgy gondolom, hogy a cikkvázlatra (preload) és a szerkesztőablak fölött megjelenő kísérőszövegre (editintro) először az illető műhelynek kéne rábólintania. Mivel azonban hasonló feladatú szakaszok különböző műhelyek témakörében is előjöhetnek, a megnevezéseket és sorrendet szélesebb plénumnak is látnia kéne még azelőtt, hogy egy cikkbox rákerülne a témába vágó összes cikk vitalapjára.
    Az új szerkesztőket a mentorok ajándékozhatják meg cikkboxszal, és a Wikipédia:Kocsmafal (kezdők) lapra is szívesen rátennék egy ilyet.
    Ami az editintro lehetőségét illeti: bele fogom építeni a cikkboxba ezt is. Jó a cikkvázlatot tisztán hagyni, kommentárok, használati utasításszerűségek nélkül – ez mind mehet az editintróba.
    --Karmela posta 2014. október 30., 10:10 (CET)
    @Karmela, Teemeah: Minden cikk vitalapjára? Nem túlzás ez? Miből gondoljuk, hogy a kezdők ott megtalálják? --Hkoala 2014. október 30., 10:29 (CET)
    @Hkoala: A témaspecifikus cikkboxokat én, mint azt a {{cikksémakészítő box}} leírásában is olvashatod, az adott téma kategórialapján és a műhelyeknél gondoltam helyénvalónak, továbbá hogy ki-ki rátehetne a szerkesztői lapjára is egy általánosat vagy akárhány specifikusat (ha jónak látja), és szerintem a mentorok is terjeszthetnék ezeket, és az útmutatók és a kezdők kocsmafala is. Teemeah-ra hagyom az érvelést amellett, hogy a témához tartozó összes cikk vitalapja is kapjon egy a témához való cikkboxot, – jók az érvei, de szerintem erről majd a javaslatos kocsmafal publikuma döntsön, azt többen olvassák, mint ezt a műszakit.
    --Karmela posta 2014. október 30., 15:49 (CET)

    Vitalapra felesleges tenni, ekkor már rakhatnánk oda magát a cikk vázát is, de hát minek dolgozzunk akkor 2x? Rakjuk a fő névtérbe! És el is jutottunk a botokkal írt üres cikkek rengetegéhez... :) --B.Zsolt vita 2014. október 30., 22:30 (CET)

    @B.Zsolt, én Teemeah javaslatát úgy értettem, hogy a már kész cikkek vitalapjára tenné a cikk témaköréhez illő cikkboxot, hogy megkönnyítse a hasonló cikkek létrehozását. --Karmela posta 2014. október 30., 22:53 (CET)
    Kész cikkeknek van kategóriájuk is! --B.Zsolt vita 2014. október 30., 23:02 (CET)
    Van nekik kategóriájuk, igen. És arra mindenképpen érdemes rátenni a téma cikkboxát, – ami a kezdőknek vagy elég, vagy sem. Teemeah mindenesetre kétli, hogy a kezdők arra járnának. --Karmela posta 2014. október 31., 10:51 (CET)

    Én speciel kitettem a sidebar-ra:

    Azaz a MediaWiki:Sidebar-ba betettem egy új lap sort:

    ...
    ** randompage-url|randompage
    ** newpage-url|newpage
    ** sidebar-enquiries-url|sidebar-enquiries
    ... 
    

    A MediaWiki:Newpage-url-be pedig beírtam a "Kategória:Cikksémák"-at.

    Kategória:Cikksémák
    

    És így a menüben az "Új lap"-ra kattintva feljön Kategória:Cikksémák Mindez az új Szabadkőműves Wiki-n működik.

    --Lalo5555 vita 2014. október 31., 11:31 (CET)