Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív80

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2014. március 3., 10:30 (CET)

infoboxok

Sziasztok! Most, hogy jobban belemerültem az infoboxok rejtelmeibe, észrevettem, hogy jópár dolog megmarad "hagyományból". Sok infoboxnál a képet 2-3 különböző néven is be lehet írni, de nem egységesek a születési helyek, idők sem, arról már nem is beszélve, hogy sok sablon érti a kisbetűs és a nagybetűs paramétereket is. És akkor még a sablonátirányítások... brrrr....

Működni működnek a sablonok, de ez a kompatibilitás-megőrzés több más, alattomos hibát okoz! A három legnagyobb baj szerintem, hogy nehezebb így a paramétereket megjegyezni, mert egyszer így hívják, egyszer meg amúgy... A Sablonmester pedig csak egy paraméternevet kezel paraméterenként. Sokszor jártam már úgy, hogy egy paramétert beírtam a sablonmesterrel, három másik meg eltűnt... A sablonátirányítások itt szintén hibát okoznak!

De a legeslegnagyobb baj ezekkel a vegyes paraméternevekkel az, hogy a Wikidatával való összekapcsolást nagyon megbonyolítja. Hiszen a sablonban (főleg, ha ráadásul feltételes is) annyi elágazás kell, ahány paraméternév van. Ehhez még további elágazások jönnek a Wikidata miatt, aztán a sablonban kell egy jóóó hosszú rész, mely kibogozza, hogy az 5 beírt paraméter 3 névből melyiket használja, melyik van kitöltve, melyik van meg ebből wikidatán... A sablon csak bonyolódik, plusz funkciók nélkül...

Az lenne a kérdésem, hogy legalább első lépésként nem lehetne a paraméterek neveit egységesen kis- (vagy nagy) betűvel írni? --B.Zsolt vita 2014. február 23., 22:33 (CET)

@B.Zsolt: WP:SAMU Erről illene tudni. --JulesWinnfield-hu vita 2014. február 23., 23:16 (CET)

Tudok róla, de ez jelenleg ajánlás, nem kötelező érvényű! :( Ha kötelező lenne, már lett volna egy takarító bot, amely rendet vág a rengeteg paraméter közt! Ami miatt ezt a szakaszt megírtam, az a Sablon:Sorozatgyilkos infobox és a sablon:Zenész infobox. Elméletileg egységes mind a kettő, nem is sok lap érintett, pedig... --B.Zsolt vita 2014. február 23., 23:38 (CET)

Az egységesítést és az egyszerűsítést támogatnám, amennyire lehet. A különféle sablonokban jó lenne csak ha a leírás szerinti paramétereknek szerepelnének. Apró lépésekben én is próbáltam gyomlálni legalább a "hivatalos_oldala" típusú részeket ami pl. az {{életrajz infobox}} cikkek között csak három helyen szerepelt. Emiatt nem kellene a sablont bonyolítani. -- ato vita 2014. február 24., 07:59 (CET)

Néhány példa, ami miatt a fenti kis kifakadást írtam:

  • Van zenés és zenész infobox is, az első átirányít a másodikra;
  • ugyanez a cég és céginfoboxszal is;
  • a cég infoboxban jó a logo és a logó paraméter is, de a sablonmester csak egyet kezel le, a másikat törli;
  • a templom infoboxban a kép paraméter helyett fotó paraméter van...

Ezek az apró különbségek jelentősen megnehezítik a különböző segédeszközök és botok munkáját, de szerintem a szerkesztőknek is nehézséget okoz, hogy mikor mit is használjanak! --B.Zsolt vita 2014. március 4., 13:11 (CET)

A Commonsban 4 millió kép van...

... mondja a feltöltővarázsló, miközben a kategóriák fontosságára hívja fel a figyelmet! :) Aki tudja, hol kell, legyen olyan jó és javítsa át a számot 20 millióra! --B.Zsolt vita 2014. március 6., 23:49 (CET)

Szürke csík szerkesztéskor

Fájl:Szürke csík.PNG
Ez látszik ellenőrizetlen lapoknál

Üdv! Ha egy ellenőrizetlen vagy ellenőrizetlen változat(ok)tal rendelkező lapot nyitok meg szerkesztésre, akkor egy szürke csík eltakarja az Apró változtatás, A lap figyelése és a Változat közzététele gombokat. A csík akkor is megjelenik, ha ellenőrzött lapot akarok szerkeszteni, ebben az esetben viszont nem takarja el az említett gombokat. Mi okozhatja ezt a hibát (Firefox, WikEd)? ✮ Einstein2 vitalap 2013. szeptember 15., 15:07 (CEST)

Én nem tapasztalok ilyet. Próbálj kikapcsolni pár gyanús segédeszközt, és ha meglesz a bűnös, megpróbáljuk javítani. --BáthoryPéter vita 2013. szeptember 18., 23:34 (CEST)

Úgy tűnik, a WikEd okozza a hibát, ugyanis anélkül a szerkesztőablak alatti rész háttere teljesen szürke lesz, a használatával viszont egy szürke csík jelenik csak meg, ami ellenőrizetlen szerkesztésekkel rendelkező szócikkek esetén eltakar néhány fontos gombot. ✮ Einstein2 vitalap 2013. szeptember 28., 12:39 (CEST)

Levettem a függőbent, de ha a téma még aktuális, tegyétek vissza! --Karmela posta 2014. február 3., 20:15 (CET)

2014. március 10., 10:10 (CET)

Üres közlemény

Valaki nézze meg, legyen szíves, miért jelenik meg üres közlemény. Ha nincs közlemény, akkor nem kéne megjelenjen semmi. --JulesWinnfield-hu vita 2014. január 20., 11:53 (CET)

a tarhálósávra gondolsz? (a lap teteji becsukható üzenőcuccra?) Xiaolong Üzenő 2014. január 20., 15:22 (CET)
Igen, a helyire. --JulesWinnfield-hu vita 2014. január 20., 16:00 (CET)

Figyelőlistám

Sziasztok! Lehetne olyan a figyelőlistám, hogy a figyelt lapokat a megnyitásuk nélkül is el tudjam róla távolítani? Jó lenn, ha azokat a alapokat, amiket nem akarok tovább figyelni, nem kellene megnyitnom, hogy eltávolítsam a figyelőlistámról. Tudom, van nyers figyelőlista is, meg olyan is, ahol pipálni kell csak, de nekem kényelmesebb lenne a hagyományost használni továbbra is. --B.Zsolt vita 2014. március 14., 19:54 (CET)

Egyszer írtam rá egy scriptet, de nagyon régen volt. Talán Pasztilla használta? --Tgrvita 2014. március 15., 05:47 (CET)

Előkerestem, újraírtam (még az API és jQuery előtti sötét időkben készült, brr): Szerkesztő:Tgr/watchlist.js. A segédeszköz-menübe berakást és a butábbik fajta figyelőlistával való kompatibilitást valaki másra hagyom. --Tgrvita 2014. március 16., 06:07 (CET)

Köszönöm! :) És hogy tudom addig is használni? :) --B.Zsolt vita 2014. március 16., 15:03 (CET)

Mi ez itt?

Meg tudná valaki magyarázni valaki értelmesen, hogy még én is megértsem, hogy mi ez az őrültség? (Gondolatban csupa nagy betűvel írtam!)  … szalax üzenő 2014. március 15., 13:32 (CET)

Úgy látom, megoldódott, de azért a magyarázat jól esne! Valamiféle CitLibes törlések tömkelegéről volt szó.  … szalax üzenő 2014. március 15., 13:58 (CET)

Nem tudom, mi (volt) a probléma, de a cikk csodálatos, gratulálok!! Samat üzenetrögzítő 2014. március 16., 10:18 (CET)

Köszi az elismerést! A gond az volt, hogy egymás alatt 73 db „Ezt a lapot törölni fogjuk” felirat jelent meg. Szerencsére hirtelenjében nem tudtam eldönteni, hogy infarktust vagy agyvérzést kapjak! Vigyor Aztán vagy 10 perc múlva helyreállt minden. Magyarázat biztosan van, de az titok!  … szalax üzenő 2014. március 16., 16:28 (CET)

nem titok

"Értesítések"

Van benne egy ilyen lehetőség: "Megnézheted az összes hivatkozást". Ez számomra használhatatlan.

Meg lehetne csinálni, hogy csak az utolsó néhány legfrissebbet mutassa? misibacsi*üzenet 2014. március 15., 19:43 (CET)

Nem (nincs letárolva az idő a táblában). A gyakorlatban a lista többé-kevésbé időrendben van, de nem tudod megfordítani, viszont kézzel ellapozhatsz a végére. --Tgrvita 2014. március 16., 04:50 (CET)

OK, kipróbálom, kösz a választ. misibacsi*üzenet 2014. március 16., 07:01 (CET)

F1stat

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. ITT olvasható, hogy a mai F1 ausztrál nagydíjról utólag kizárták D. Ricciardót. Viszont a versenyzők listájába, illetve az életrajzi cikkébe (meg lehet máshova is) bekerült a második helye és az ezzel járó VB pontok. Ezt próbáltam volna helyretenni, de nem tudom hogy tudnám átszerkeszteni az F1stat sablont. Valaki tud segíteni? ‑‑XXLVenom999 vita 2014. március 16., 14:59 (CET)

Sablon:F1stat, szerkesztőnézetben a " | RIC = " szöveg után megtalálod az adatait. --Tomcsy üzenet 2014. március 16., 15:12 (CET)
Köszönöm szépen. Joey kolléga már meg is csinálta. --XXLVenom999 vita 2014. március 16., 15:23 (CET)

infoboxban default belső hivatkozás módosítása

T. szakik!

Régóta javítgatom a piros linkeket, és ennek kapcsán már többször beleszaladtam a téma szerinti problémába, amivel nem tudok mit kezdeni.

Itt van pl. a San Sebastián de los Reyes spanyol város infoboxának két tétele (sora):

autonóm közösség = Madrid tartomány
tartomány = Madrid

4 darab hivatkozás. Az autonóm közösség és a Madrid tartomány zöld, azaz átirányítás, a tartomány piros, a Madrid kék, és természetesen Madrid városra mutat, ami hiba!

Nekem bántja a szememet. Hogyan lehetne rendezni, hogy legalább három hivatkozás szép kék színű legyen? (Azt sem bánom, ha valaki megcsinálja, és akkor ellesem és fölírom magamnak.) --Porrimaeszmecsere 2014. március 14., 13:50 (CET)

Az infobox wikilinket is tartalmaz, emiatt vagy külön paraméter kellene, vagy valamilyen "trükközés", mint pl: Madrid (tartomány){{!}}Madrid tartomány. Ilyenek miatt szerintem nem is jó, ha az infoboxok alapból tartalmazzák a wikilinket, mert egyértelműsítő lapoknál csak gond van velük, és a nem túl szokványos {{!}} sablont is használni kell. --Tomcsy üzenet 2014. március 14., 14:19 (CET)

Először is köszönöm, Tomcsy.

A megoldás sokkal jobb, mint előtte, de szerintem még nem az igazi.

  1. Mitől kékült ki az autonóm közösség? A forrásszövegben nem látok változást.
  2. A tartománynál a Madrid (tartomány) nem az igazi, mivel egyrészt a tartomány zárójelben van, másrészt ezekben az esetekben a paraméter nevét nem szokásos megismételni. Próbáltam én is trükközni a ! sablonnal, de nem sikerült.
  3. Ez már nem igazán linkelési kérdés, és spanyolosoknak kellene talán hozzá szólni. Amennyiben az autonóm közösség csak egy tartományból áll, akkor az autonóm közösségnek írjuk azt, hogy X tartomány, vagy a tartománynak írjuk, hogy Y autonóm közösség. De a kérdés úgy is fönnáll, hogy ha erről van cikk, akkor annak mi legyen a neve? Egy példa: most Madrid (tartomány) a cikk címe, de lehetne Madrid (autonóm közösség is). Melyik kategóriába kerüljön? --Porrimaeszmecsere 2014. március 14., 15:40 (CET)

Spanyol közigazgatási egységek elnevezésének irányelve

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvabár csatlakozó részek még nincsenek kész, de az nem ide tartozik --Porrimaeszmecsere 2014. március 17., 14:57 (CET)

Amint fentebb látható, hozzászólás nem érkezvén e-mailben megkerestem a spanyol műhely egyetlen elérhető tagját, ElMexicano-t. Szerinte – a spanyol wikire alapozva – abban az esetben, ha egy autonóm közösség egy tartományból áll (és az ak.-nek és a tartománynak azonos a neve, valamint van ilyen nevű város is), akkor a róla szóló cikk egyértelműsítő tagja (autonóm közösség) legyen. Ha egy tartomány és egy város neve azonos, akkor a tartomány egyértelműsítő tagja (tartomány) legyen.

Amennyiben nincs senkinek nyomós ellenérve, akkor holnap este ennek szellemében egységesítem a spanyol cikkcímeket és belső hivatkozásokat. (Ezt a hozzászólást még két helyre bemásolom.) --Porrimaeszmecsere 2014. március 15., 19:32 (CET)

Csak jelzem, hogy ennek nem ez a helye, az ilyesmit a helyesírási kocsmafalon kell megbeszélni. Én is csak véletlenül akadtam most bele. Peyerk vita 2014. március 17., 20:45 (CET)

Wikidata Show

A FV-lista tetején ez olvasható:

bejelentkezett szerkesztők szerkesztéseinek elrejtése | saját szerkesztések elrejtése | Wikidata Show | ellenőrzött szerkesztések Hide – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 81.182.16.33 (vitalap | szerkesztései)

Melyik üzenetet használja? (az URL végére a ?uselang=qqx vagy &uselang=qqx valamelyikét illesztve tudod megnézni) --Tgrvita 2014. március 17., 01:47 (CET)

Ezzel látható, hogy a Friss változtatások lapja MediaWiki:Wikibase-rc-hide-wikidata-show / MediaWiki:Wikibase-rc-hide-wikidata-hide, MediaWiki:Flaggedrevs-hidereviewed-show / MediaWiki:Flaggedrevs-hidereviewed-hide üzenetet használ a figyelőlistán található MediaWiki:Show / MediaWiki:Hide helyett. Oliv0 vita 2014. március 17., 07:36 (CET)

2014. március 17., 08:14 (CET)

Egyértelműsítő lap és háttérszín

Régebben valami olyasmit írt ki, hogy „Egyértelműsítő lapra hivatkozik, kérlek, javítsd”, mostanában meg azt írja ki, hogy „undefined”. Lehetne javítani? Zerind üzenőlap 2013. december 1., 21:16 (CET) A szakasznak eredetileg ezt a címet adtam: „Egyértelműsítő lapra mutató, rózsaszín hátterű link fölé mozgatva az egeret angol szót ír ki”, de valaki átnevezte, amitől elég értelmetlenné vált a nyitó hozzászólásom. Nem örülök. Mert most aki így olvasta, az azt gondolhatta, hogy „Mi van? Ez a Zerind még fogalmazni sem tud? Miről beszél?” Zerind üzenőlap 2014. április 1., 13:45 (CEST)

Javítottam, bár én kicsit ágyúval verébre megoldásnak érzem ezt a segédeszközt. Ha megelégszünk a háttér színezésével, akkor elég lenne mindössze ennyi kód: a[title$='(egyértelműsítő lap)'] {background-color:#ffe8e8;}. Jelenleg minden lapon lefut egy költséges API lekérdezés, pedig a title attribútumban ott van a szükséges információ. --BáthoryPéter vita 2013. december 1., 22:28 (CET)

Kicseréltem (ebből lett ez). Elvileg ugyanazokat a lapokat fogja megjelölni rózsaszín háttérrel, csak egér fölé vivésre nem ír ki róla részletesebb (de redundáns) magyarázatot. Kérlek szóljatok, ha egyéb visszalépést tapasztalnátok! --BáthoryPéter vita 2013. december 4., 20:48 (CET)

A változtatással az a gond, hogy pontosan akkor nem jelenik meg a rózsaszín háttér, amikor kellene: ez az eszköz arra lett kitalálva, hogy a cikkekben lévő, egyértelműsítő lapokra mutató átirányításokat jelezze eltérő háttérszínnel. Jelenleg viszont nem lesz színes a háttér, ha csak átirányítás van – valószínűleg amiatt, hogy a link nem tartalmazza az (egyértelműsítő lap) szöveget: Nagy István. A háttérszín csak akkor lesz rózsaszín, amikor az egyértelműsítő lap van hivatkozva, nem pedig a rá mutató átirányítás: Nagy István (egyértelműsítő lap). További, szerintem nem túl előnyös változás, hogy ha a kurzort ráviszem a linkre, eltűnik a háttér, lásd az előző linket. Valamiért az FV-n és a figyelőlistán is megváltozott az egyértlapok háttérszíne rózsaszínre, ami szerintem teljesen felesleges, mert ezeken a lapokon nem cél a linkjavítás. Ezeken kívül még azt tapasztaltam, hogy minden olyan lap linkjének háttere rózsaszín lesz, ami tartalmazza az (egyértelműsítő lap) szöveget, ezekhez a lapokhoz tartoznak az egyértlapok korábbi változataira mutató linkek, a visszavonásra mutató link stb., ezek leggyakrabban az egyértlapok laptörténetében jelennek meg hibásan, pl. itt: [49]. A fennálló hibák miatt javaslom a régebbi megoldás visszaállítását. ✮ Einstein2 vitalap 2013. december 8., 12:50 (CET)

Egyetértek. --Joey üzenj nekem 2013. december 8., 13:24 (CET)

Ha átirányításra mutat a link (zöld), az már eleve javítandó, nem? Persze ha ilyen esetben is fontos a rózsaszín háttér, akkor nem tudunk mást tenni, vissza kell állítani a régi változatot. Jó lenne, ha nem kéne, mert elég költséges, érezhetően lassít minden oldalbetöltést. A Speciális lapos és laptörténetes hiba valószínűleg egyszerűen javítható, tettem is rá egy próbát. --BáthoryPéter vita 2013. december 10., 00:12 (CET)


Ha átirányításra mutat a link, akkor úgyis zöldbetűs, ha közvetlenül linkel egyértelműsítőre, akkor pedig úgy jó, ahogy van, – tulajdonképpen mire is jó a rózsaszinesítés? --Karmela posta 2013. december 10., 00:34 (CET)

Én remélem jól emlékszem arra, ahonnan az egész színesítés indult, Einsteinnel ellentétben. Azt az átirányító lapot, ami egyért lapra mutat nem kell színezni, az úgy jó, ahogy van, ahogy Karmela is írja. A rózsaszínesítés arra kell, hogy az egyért lapra mutató linkeket kiemelje, mert ezeket a linkeket a lehetőség szerint egyértelműsíteni kell. Ellentétben az átirányító lapok zöld linkjeivel, amiket ugyan 99%-ban kékíteni kellene, de vannak kivételek, mégpedig azokban az esetekben, amikor jó lenne adott című cikk, de addig is, amíg valaki meg nem írja, közelítő ismeretek olvashatók ott, ahova átirányít. --Porrimaeszmecsere 2013. december 10., 13:02 (CET)

A rózsaszín háttérszín arra szolgál, hogy megkülönböztesse az egyértelműsítő lapra mutató, mindenképpen javítandó átirányító linkeket az egyszerű zöld linkektől, amelyek nem mindig hibásak és javítandóak. Ha pontosan ezekben az esetekben nem eltérő színű a háttér, akkor az eszköz értelmét veszti. ✮ Einstein2 vitalap 2013. december 10., 19:00 (CET)

A fentiekkel egyetértek, és elnézést is kérek meggondolatlan reagálásomért. Úgy emlékszem, hogy néztem egy esetet, és jó volt, de most a jelzett Nagy István példa tényleg rossz lett, és akkor nyilván mindenhol rossz: sürgősen vissza kellene csinálni! --Porrimaeszmecsere 2013. december 10., 19:23 (CET)

Jó lenne, ha az egyértelműsítő lapokra mutató átirányítások linkjének háttérszíne újra eltérő lenne. ✮ Einstein2 vitalap 2013. december 23., 17:01 (CET)

Én is akartam már szólni, hogy a visszacsinálás egy perces munka lenne valszeg, és mégis miért nem történt meg? --Porrimaeszmecsere 2013. december 23., 20:51 (CET)

Idő közben meg lett oldva a probléma, csak valahogy elfelejtettük ide átvezetni. A Beállítások / Segédeszközök közé a beraktam a régi fajta scriptet ezen a néven: "Egyértelműsítőlap színező: hasonló, mint az fentebbi, de az átirányításon keresztül linkelt egyértelműsítőket is megtalálja. Erőforrásigényes, lassít minden lapbetöltésen!". --BáthoryPéter vita 2014. április 1., 14:31 (CEST)

(B.P. december 13-ai hozzászólására reagálva:)

Én nem értek egyet azzal, hogy eleve átjavítandók a zöld linkek. Ha korábban átjavítottak a tetraéderre mutató linkeket, hogy ne legyenek zöldek, akkor most vissza kell őket csinálni. Szalakóta vita 2014. április 2., 16:41 (CEST)
Ez a beszélgetés egy meghibásodott segédeszközről szólt, az ilyen elvi kérdések nem a műszaki kocsmafalra valók. --BáthoryPéter vita 2014. április 3., 00:47 (CEST)

Kitöltetlenül maradó összegzés képfeltöltésnél

Sziasztok!

Nemrégiben, legutóbb a mai napon tapasztaltam, hogy kép feltöltésnél hiába töltöm ki az összegzőt, mégis üres állapotban töltődik fel a kép, és utólag kell pótolni az információkat. Próbaként csináltam egy tesztfeltöltést is, és ugyanezt tapasztaltam. Nem tudom, hogy másoknál is előfordult-e, de ha nem, akkor javítása sürgős lennem, mert kezdő feltöltőknél nem eldönthető, hogy elfelejtette, vagy szándékosan nem töltötte-e ki, esetleg kitöltötte, de technikai probléma miatt nem jelenik meg az összegzés. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. március 14., 12:53 (CET)

A Wiked ideiglenes kikapcsolásával sikerült kiküszöbölni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. március 23., 21:34 (CET)

Ez elég csúnyán hangzik. Meg tudod írni, mi a hiba? (debug mód, böngésző javascript konzoljában preserve messages v. hasonló opciót be kell kapcsolni) --Tgrvita 2014. március 24., 07:33 (CET)

Sajnos ennél konkrétabban nem hiszem, hogy megtudom határozni a dolgot: 2014. március 6.-án történt feltöltéseknél észleltem, hogy hiába töltöttem ki a kép leíróját, üresen maradt. Tanácsra kikapcsoltam minden beállítást, azaz visszaállítottam alaphelyzetbe, és minden visszakapcsolás után nyomogattam a ctrl+shift+r-t és ctrl+f5-öt. Ja és persze csinálgattam próbafeltöltéseket. Korábban regisztráltam egy zokniazonosítót, és annál nem volt probléma. A Wiked kikapcsolásánál tapasztaltam, hogy nem jelentkezett a probléma. A most feltöltött három darab kép feltöltésénél elfelejtettem kikapcsolni, és ismételten jelentkezett a probléma. Amikor újfent kikapcsoltam a feltöltések idejére, akkor viszont nem. Mellesleg van egy ilyen allapom: Szerkesztő:Hungarikusz Firkász/common.js is, de nem tudom, hogy van e köze a dologhoz. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. március 24., 07:52 (CET)

Ja még annyi, hogy ugyanez az állapot három különböző gépen FF alatt és GC alatt is fennállt. Kellenek esetleg a verziószámok is? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. március 24., 07:55 (CET)

Ugyanebbe futottam bele tegnap a Fájl:Szibériai újság.png képpel. Ellenőrizetlen szerkesztésnek tituláltatott, az általam kitöltött összegzés pedig üres volt. Kézimunkával megoldottuk, de kezdő szerkesztők feltöltéseinek zűrzavaros következményeire nem is merek gondolni. Ha valaki megmagyarázza nekik napra nap, hogy mi mindent kell ki-bekapcsolni, az persze más. OsvátA Palackposta 2014. április 3., 09:36 (CEST)

forrásszöveg szerkesztése a bevezető szakaszban

Erősen hiányolom a forrásszöveg szerkesztése gombot a szócikkek bevezető szakaszaiban. Hosszú szócikk esetén, ha csak a bevezetőt akarjuk szerkeszteni, az egész szócikk is megnyílik, ami mentéskor több időbe telik. Rég lehet külön is szerkeszteni a bevezetőt. Ha más is egyetért velem, csatlakozzon a felhívásomhoz. DenesFeri vita 2014. március 17., 11:58 (CET)

Nálam van bevezető szerkesztése gomb, ami csak azt nyitja meg. A VisualEditor valóban nem használható a bevezető esetében. Csigabiitt a házam 2014. március 17., 12:16 (CET)

Nekem is hiányzik a bevezető szerkesztése. Azonban ki lehet küszöbölni a következő kóddal az url-sávban, miután szerkesztésre megnyitottad az egész lapot: &section=0 (a legvégére illesztve) De azért örülnék, ha inkább mindig lenne rá lehetőség enélkül is. - nefermiw csillagkapu 2014. március 17., 12:21 (CET)

Nem értem, nálatok hová tűnhetett. Most megpróbáltam másik böngészőből, bejelentkezés nélkül is, akkor is tudom szerkeszteni a bevezetőt. Csigabiitt a házam 2014. március 17., 13:01 (CET)

A „bevezető szerkesztése” az „add lead section edit link” plusz szakasz a MediaWiki:Vector.js-ben és a MediaWiki:Monobook.js-ben, talán ezeknek (vagy csak az egyiknek) a működésében romlott meg valami? Oliv0 vita 2014. március 17., 13:51 (CET)

Oliv0nak: hát én nem értem, hogy mit mondottál; az ilyesmiben barlangi ember vagyok, de ha azt kérdezted, hogy a régi vagy az új változatot használom, akkor a válaszom: a régit. Csak néha az újítások érvénybe lépnek az akaratom ellenére. DenesFeri vita 2014. március 18., 08:54 (CET)

Nálam is eltűnt a bevezető szerkeszthetősége. (alapértelmezett Vector, Mozilla 27.01). Akela vita 2014. március 24., 07:16 (CET)

Most délutánra pedig ismét visszajött....(?) Akela vita 2014. március 24., 17:01 (CET)

Lehet-e az alapértelmezett fonton változtatni?

Mármint nem úgy, hogy nálam legyen más megjelenítés, hanem hogy az alapértelmezett fontkészletben egy betűt módosítani? A probléma az, hogy az I és l megjelenítése tökéletesen egyforma. (Mivel nem látható a különbség, elmondom, hogy az első egy nagy i, a második egy kicsi L.) Csak a szerkesztőnézetben látható a különbség, de azt kevesen nézik. Rendszeresen előfordul, hogy nagy i-vel kezdődő idegen szavakat nagy L-re írnak át, mivel azt hiszik, hogy L-nek kell olvasni és véletlenül kicsi lett. Legutóbb Héraklész cikkében Iolaoszt írták át Lolaoszra, de még sok egyéb ilyent tapasztaltam.

Ezt a bizonytalanságot egy enciklopédiában egyébként is megengedhetetlennek tartom. Szóval nem lehetne megoldani, hogy a kis L és a nagy i között legyen valami különbség? – LApankuš 2014. március 19., 09:53 (CET)

Azt hiszem, hogy ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a wiki rendszer által generált HTML (CSS) forrásszövegben a "sans serif" típusnak a felhasználó gépén történő behelyettesítésére az Arial vagy Microsoft Sans Serif betűtípus elé kell áthelyezni a Tahoma vagy Verdana típust. Ez elvileg egy szó áthelyezését jelenti a rendszerprogram kódjában, és kíváncsian várom, hogy ez mennyi idő múlva fog megtörténni. De azt hiszem, hogy ezt a felhasználó beállítása a böngészőben felül tudja bírálni. Mindemellett persze  támogatom. – Orion 8 vita 2014. március 19., 21:57 (CET)

Néhány napon belül meg fog változni az alapértelmezett font (ha jól emlékszem, Helveticára). --Tgrvita 2014. március 20., 04:44 (CET)

Ez most azért, mert kértem és megcsináltad, vagy amúgy is tervben volt? – LApankuš 2014. március 20., 07:24 (CET)

Amúgy is tervben volt, Wikimédia-szerte. A Typography refresh fog bétából élesbe kerülni. (Azt hiszem, csak a Vector-használókat érinti.) --Tgrvita 2014. március 20., 08:20 (CET)

Köszönöm. Akkor azt kivárom. :-) – LApankuš 2014. március 20., 08:24 (CET)

Már most is meg lehet nézni a Beállítások > Béta funkciók fülben a Tipográfiai vérfrissítés bepipálásával, de nem biztos, hogy ez megoldás az „Illyés, Illyria, Llullaillaco, Illava” kérdésre mindenkinek. Nekem éppen Linux Mageia + Firefox alatt elég hasonló még mindig a nagy i és a kis L: mivel sans-serif mind a kettő, úgy egy kicsit nagyobb függőleges vonal a kis L, de a különbség alig látható. Oliv0 vita 2014. március 20., 09:26 (CET)

Kipróbáltam. A címekben (nagy méret) már jó. De a folyószövegben nem látszik különbség továbbra sem. – LApankuš 2014. március 20., 09:50 (CET)


Én egyszer már (halkan) sikítoztam a tervezett új tipográfia miatt. Hangosabban kellett volna. A Helvetica a legtöbb ember számára észrevétlenül csekély eltéréseket mutat az Arialhoz képest. (Nem licenc, vagy fejlesztési háttér szempontjából; megjelenésében. Kattintgassatok rájuk, azért tettem linkbe mindkettőt.) Első közelítésben csak azt vettem észre, hogy az Arial 1-ese jobban „lógatja az orrát”. Második közelítésben a finomságokról itt írnak: http://ilovetypography.com/2007/10/06/arial-versus-helvetica.

Nem annyira a hangerő számít, inkább a hely. A fontokról szóló vita nagyrészt a wikitech-l listán folyik (legutóbb talán ebben a szálban). --Tgrvita 2014. március 21., 09:49 (CET)

Sajnos, ami zavarta a hozzászólókat (az „IL–18-as probléma”), abból a szempontból éppen hogy megegyeznek! Egyébként meg nem fogjuk látni a különbséget, mert az új megjelenés stílus-előírása azt mondja, hogy font-family: "Helvetica Neue",Helvetica,Arial,sans-serif;. Mivel Helvetica Neue és Helvetica elenyészően kevesünknél van telepítve, a soron következő fonttal (Arial!) fogjuk látni a szöveget. Mint eddig. (A címekben talpas betűre (Georgia) cserélték, ne azt nézzétek.)

Hát, gratulálok! :-(

Tessék, így festenek az egyes fontok:

Times: Times, ebben az 1 téveszthető össze a kis L-lel. Nagy i, kis L; egyes és kis L; nulla és nagy o: Il, 1l, 0O.
Georgia: Georgia. Ezt legtöbben látni fogjátok, azt is, hogy hol különbözik a Times-tól. (Viszont lebuktunk, nincs róla szócikk.) Nagy i, kis L; egyes és kis L; nulla és nagy o: Il, 1l, 0O. (Azért ebbe is sikerült jól beletalálni, a nulla itt a kis o betűvel interferál, de a törököket a pont nélküli i és az egyes számjegy hasonlósága is zavarni fogja! Íme: o0, ı1.)
Helvetica(?): Helvetica, az új dizájn szerint, de mint mondtam is, igazából nem. Nagy i, kis L; egyes és kis L; nulla és nagy o: Il, 1l, 0O. Tegye fel a kezét, aki nem Arialt lát!
Arial: Arial. Nagy i, kis L; egyes és kis L; nulla és nagy o: Il, 1l, 0O. (Nekem ez a talp nélküli egyes jobban tetszik, mint amit a Verdana óta használnak, de rendben van, hátha valaki l-nek nézi.)
Verdana: Verdana. Az Arial helyett vezették be, és fontos szempont volt éppen ezeknek a nehezen megkülönböztethető betűknek a differenciálása. Nagy i, kis L; egyes és kis L; nulla és nagy o: Il, 1l, 0O.
Tahoma: Tahoma. A Verdana tanulságai alapján módosított font, nem olyan elterpeszkedős. Nagy i, kis L; egyes és kis L; nulla és nagy o: Il, 1l, 0O.

Garamond vita 2014. március 20., 15:40 (CET)

  •  támogatom (Mármint az eredeti igényt és megközelítést támogatom, tökéletesen igaza van az egyetértőknek.) Csak azt nem tudom, hogyan kellene elég nagy halálfejes megjegyzéssel együtt mondanom, hogy az új tipográfiát meg ellenzem. -- Garamond vita 2014. március 20., 15:33 (CET)

Eddig csak sans-serif betűtípus volt a folyószövegben (@content-font-family) és a címekben is (@content-heading-font-family), de a mw:Typography refresh lapon megadott link szerint az új megjelenítéssel font-family: Arimo, "Liberation Sans", "Helvetica Neue", Helvetica, Arial, sans-serif; folyószövegre, tehát az elsők:

Arimo: Nagy i, kis L; egyes és kis L; nulla és nagy o: Il, 1l, 0O. (egész jól megkülönbözteti nálam)
Liberation Sans: Nagy i, kis L; egyes és kis L; nulla és nagy o: Il, 1l, 0O. (én Arialt látok)

de akkor a Tipográfiai vérfrissítés bepipálásával miért látok Arialt a folyószövegben? Oliv0 vita 2014. március 20., 16:23 (CET)

Egy másik gépen nézem ezt: az Arimo most nekem Arial, a Liberation Sans pedig elég hasonló de nem egészen, a kis L picit hosszabb, mint a nagy i. Szóval mindenki mást és mást lát, úgy látszik ez így van rendjén. Oliv0 vita 2014. március 20., 19:28 (CET)

Igen, a folyószövegben nálam is továbbra is arial van. Pedig a mintafontok között van olyan, ami jó lenne, mert megkülönböztethetők a kényes karakterek. Így viszont nem. – LApankuš 2014. március 20., 16:45 (CET)

Fontokat általában célszerűbb képpel illusztrálni, mint CSS-sel, mert hiába írod oda, hogy font-family: X, ha az adott gépen nincs X, szinte bármi kisülhet belőle. (Elvileg ilyenkor a böngésző továbblép a következő fontra a CSS listában, gyakorlatilag még ez sem feltétlen igaz.)

Az Arimo Chrome OS font, a Liberation Sans linuxos, a Helvetica Neue iOS/OSX, a Helvetica vegyes (alapból iOS/OSX, de ha jól emlékszem Worddel együtt Windowsra is feltelepül). --Tgrvita 2014. március 21., 09:49 (CET)

 megjegyzés Van-e ő ű betű az összes fontban abban a CSS listában? Mert ha nincs, akkor attól félek, egy másik fontban fog megjelenni az ő ű és így csúnya keveredés lesz a magyar folyószövegben. Oliv0 vita 2014. március 23., 12:58 (CET)

Kell ékezetesnek lennie, mert Unicode szabványt használnak. --efendi vita 2014. március 23., 13:32 (CET)
A unicode-nak nincs sok köze ahhoz, hogy milyen karakterek vannak egy fontban, de a közép-európai karaktereket manapság szinte minden font támogatja, a Wikipédia fontjainál ráadásul elsődleges szempont volt a minél szélesebb körű nyelvtámogatás, úgyhogy biztosan van. --Tgrvita 2014. március 30., 08:26 (CEST)

Kicsit bővebb információ a változások mögötti megfontolásokról: Why we're updating the default typography for Wikipedia --Tgrvita 2014. március 30., 08:26 (CEST)

Úgy látom a Wikidézeteken és a Commonson is, hogy a bétát beélesítették, tipográfiai vérfrissítéssel megy, és slusszpassz. Az enwikin nem. Vagy rosszul látom? OsvátA Palackposta 2014. április 3., 11:10 (CEST)

Ma lesz mindenhol. Oliv0 vita 2014. április 3., 11:17 (CEST)
Kész, megtörtént! Oliv0 vita 2014. április 3., 21:26 (CEST)

Általában az új változások csütörtökön este jelennek meg a mediawiki.org-on, hétfőn a Commonson és az összes testvérprojekten, aztán következő csütörtökön a Wikipédiákon. --Tgrvita 2014. április 4., 10:22 (CEST)

Csa nekem van összevissza a font? A szócikk- és szakaszcímek valami talpassal vannak, a szócikk törzsszövege viszont az eddigi fonttal. A kettő együtt baromi zavaró, mert nem egységes. át fogják állítani a cikktörzs betűtípusát is? Xiaolong Üzenő 2014. április 4., 10:49 (CEST)

Direkt van így, ld. a Signpostban (a kommentárokban is van érdekes elemzés). Látom, hogy a német wikin egy admin feketére állította vissza a szürkét a MediaWiki:Vector.css-ben és ezt azonnal visszavonta egy WMF-tag. Oliv0 vita 2014. április 4., 11:57 (CEST)

Nekem tegnap este Firefox alatt megnőttek a betűk mindenhol, és vastagítva jelennek meg. Próbáltam visszaállítani a Ctrl-.-tal, de nem állt vissza. A FF-ban a beállításoknál az van kipipálva, hogy "az oldalak saját fontjaikat használhatják". misibacsi*üzenet 2014. április 4., 18:30 (CEST)

Szakértőtől kaptam az ötletet, hogyan lehet visszaállítani. A Szerkesztő:Csigabi/vector.css fájl tartalmát másoljátok be magatokhoz, és a probléma egycsapásra megszűnik. Köszi Dami! Csigabiitt a házam 2014. április 4., 18:37 (CEST)

Közvetítés szerkesztési háborúban

Modul:Authority control (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

A mediawiki-fejlesztők, a Lua-kliens szerzői világosan és egyértelműen leírták, a getEntity helyett használd a getEntityObject függvényt. Ricordisamoa, Wikidata admin és számos program szerzője, ezt meg is tette. Texaner kollégával két probléma van. Először is a WP:TUL-t megszegve tulajdonosnak tekinti magát, és nem engedélyez semmiféle módosítást, ami neki nem tetszik. Másodszor, kijelentette, hogy csak akkor hajlandó lecserélni a függvényt, ha előtte valaki lecseréli az enwikin, ami mindennek tekinthető csak indoklásnak nem. Megjegyzem, a getEntity-t ugyanúgy nem ismeri, mint a getEntityObject-et, nem tudom, miért tekinti jobbnak. Hogy mivel jár a csere, azt tudjuk, mert a szerzők leírták, ennek megfelelően figyelünk rá. Szóval, szeretném lecserélni a függvényt, de Texaner kolléga nem hagyja. --JulesWinnfield-hu vita 2014. március 19., 10:39 (CET)

Modulvita:Authority control egyébként több mint tízezer szócikk használja Kategória:Wikipédia-szócikkek VIAF azonosítóval --Texaner vita 2014. március 19., 13:12 (CET)

Nem szerettem volna szakmai kérdésekbe belemenni, de látom Texaner ezen lovagol.

  1. A régi függvény ellenjavallt, valószínű azért, mert az új hatékonyabb, de nem is az számít, hogy miért.
  2. Texaner egyetlen okot sem hozott fel arra, hogy miért ne cseréljük le.

A Wikipédia elvei és technikai okok miatt is lehetőségem kéne legyen, hogy lecseréljem. Természetesen tudjuk, hogy hány lap használja, pont azért akarom lecserélni, ha három lap használná, akkor nem érdekelne. --JulesWinnfield-hu vita 2014. március 19., 13:31 (CET)

Miután a getEntityObject függvény tesztelése még nincs lezárva [50] kategorikusan ellenzem a változtatást. A téma részemről lezárva! --Texaner vita 2014. március 19., 16:25 (CET)

A probléma ott kezdődik, hogy nincs jelölve, honnan lett átvéve a modul (ami karbantartási és jogi/etikai szempontból sem szerencsés). Ha az enwikiből, akkor van benne logika, hogy nem akarunk eltérni az ottani kódtól (a getEntity és a getEntityObject között nem a kis/nagy kezdőbetű az egyetlen különbség). --Tgrvita 2014. március 19., 16:40 (CET)

Alapvetően az enwikiből --Texaner vita 2014. március 19., 16:53 (CET)

Wikimenü

Sziasztok! Már többször is tapasztaltam, hogy Operában (v12.16, JS engedélyezve) nem jelennek meg a {{Wikimenü}} fülei és a felső sor lenyíló menüjei. Lehet ezt valahogy javítani (a sablon/css/js kódjában vagy az Opera beállításainál)? --Tacsipacsi vita 2014. március 21., 20:01 (CET)

Nálam Chrome-ban nem jelenik meg hónapok óta. OrsolyaVirágHardCandy 2014. március 21., 20:59 (CET)

WP:JSERROR --JulesWinnfield-hu vita 2014. március 24., 21:26 (CET)

Bocs, nem jutottam el a hibakonzolig (Firefoxban működik, sőt, anonként az Operában is…). A hibaüzenet:
Inline script thread
Uncaught exception: TypeError: Cannot convert '$.wiki' to object
Error thrown at line 74, column 4 in <anonymous function>() in https://bits.wikimedia.org/hu.wikipedia.org/load.php?debug=true&lang=hu&modules=ext.gadget.wikiMenu&only=scripts&skin=vector&version=20140404T051702Z&*:
    var bigButtons = $(".bigButton", $($.wiki.contentSelector));
called via Function.prototype.apply() from line 972, column 3 in <anonymous function: jQuery.Callbacks>(data) in https://bits.wikimedia.org/hu.wikipedia.org/load.php?debug=true&lang=hu&modules=jquery%2Cmediawiki%2CSpinner%7Cjquery.triggerQueueCallback%2CloadingSpinner%2CmwEmbedUtil%7Cmw.MwEmbedSupport&only=scripts&skin=vector&version=20140404T062848Z:
    firing = true;
called from line 1020, column 6 in <anonymous function: add>() in https://bits.wikimedia.org/hu.wikipedia.org/load.php?debug=true&lang=hu&modules=jquery%2Cmediawiki%2CSpinner%7Cjquery.triggerQueueCallback%2CloadingSpinner%2CmwEmbedUtil%7Cmw.MwEmbedSupport&only=scripts&skin=vector&version=20140404T062848Z:
    fire( memory );
called from line 246, column 2 in <anonymous function: ready>(fn) in https://bits.wikimedia.org/hu.wikipedia.org/load.php?debug=true&lang=hu&modules=jquery%2Cmediawiki%2CSpinner%7Cjquery.triggerQueueCallback%2CloadingSpinner%2CmwEmbedUtil%7Cmw.MwEmbedSupport&only=scripts&skin=vector&version=20140404T062848Z:
    jQuery.ready.promise().done( fn );
called from unknown location in <anonymous function: init>(selector, context, rootjQuery) in https://bits.wikimedia.org/hu.wikipedia.org/load.php?debug=true&lang=hu&modules=jquery%2Cmediawiki%2CSpinner%7Cjquery.triggerQueueCallback%2CloadingSpinner%2CmwEmbedUtil%7Cmw.MwEmbedSupport&only=scripts&skin=vector&version=20140404T062848Z:
    /* no source available */
called from line 44, column 2 in <anonymous function>(selector, context) in https://bits.wikimedia.org/hu.wikipedia.org/load.php?debug=true&lang=hu&modules=jquery%2Cmediawiki%2CSpinner%7Cjquery.triggerQueueCallback%2CloadingSpinner%2CmwEmbedUtil%7Cmw.MwEmbedSupport&only=scripts&skin=vector&version=20140404T062848Z:
    return new jQuery.fn.init( selector, context, rootjQuery );
called from line 61, column 0 in https://bits.wikimedia.org/hu.wikipedia.org/load.php?debug=true&lang=hu&modules=ext.gadget.wikiMenu&only=scripts&skin=vector&version=20140404T051702Z&*:
    $(function() {
--Tacsipacsi vita 2014. április 6., 12:36 (CEST)

@Tgr, BáthoryPéter: Ketten is panaszkodtak, lehet, hogy ütközik valamivel? --JulesWinnfield-hu vita 2014. április 6., 12:52 (CEST)

Talán túl hamar fut, és a $.wiki még nincs definiálva? --Tgrvita 2014. április 7., 01:48 (CEST)

Nem tudom a műszaki okát, de a beállítások/segédeszközök fülön a Wikimenü kikapcsolása (!) megoldotta a problémát. Lehet, hogy a segédeszköz valami saját allapot akar használni, ami nincs és nem is szól róla? --Tacsipacsi vita 2014. április 29., 21:07 (CEST)

A "Fejlesztés alatt álló..." menüpontban lévő eszközöket csak akkor érdemes bekapcsolni, ha viszonylag pontos fogalmad van róla, hogy mit csinálsz. --Tgrvita 2014. április 30., 04:50 (CEST)

Sablon törlési megbeszélés a használó lap közepén

Üdv! Elég érdekes jelenség: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Amarilliszf%C3%A9l%C3%A9k&diff=prev&oldid=14490107 - a használt sablonról egy törlési megbeszélés folyik, és az azt használó lap közepén... nem tisztázva, hogy a szócikkre, vagy a sablonra vonatkozik-e az „E lap törléséről megbeszélést kezdeményeztél...”-doboz. Esetleg van ötlete valakinek, hogyan lehetne ezt föloldani? Fauvirt vita 2014. március 22., 11:31 (CET)

Ha egy sablonba beleteszünk bármilyen szöveget, akkor az megjelenik az összes helyen, ahol a sablont használják -- kivéve, ha letiltjuk az illető szöveg megjelenítését, amit <noinclude> és </noinclude> segítségével lehet megtenni. Így van megoldva az is, hogy sablondokumentációk a sablonokban látszanak, de ott nem, ahova beillesztik a sablonokat.

Mivel Yera beleírta a a {{Hagymás növények}} sablonba a {{törlés}}-t, de nem tette noinclude közé, az összes olyan cikkben, amibe be van illesztve a {{Hagymás növények}} sablon, úgy jelent meg a {{törlés}}, mintha közvetlenül maga a cikk tartalmazta volna.

--Karmela posta 2014. március 22., 12:23 (CET)

Ahaaa... :o) Köszönöm! Akkor javasolom, hogy a megjelenés-letiltó lehetőséget vezessük föl a sablon leírójára Karmela magyarázatával (és/vagy legyen egy paramétere a sablonnak, amivel ez elérhető?). Mit gondoltok? Fauvirt vita 2014. március 22., 12:29 (CET)

A magyarázatot most beleírtam a sablondokuba annak dacára, hogy ez nem csak speciálisan ennek a sablonnak a beillesztésére igaz, hanem bármilyen sablon vagy más lap beillesztésére mindig mindenhol.
A beillesztést körülvenni kell a noincluddal, ezért sajnos nem megvalósítható az az ötlet, hogy a noinclude a beillesztendő sablon paramétere legyen.
--Karmela posta 2014. március 22., 12:37 (CET)
A legegyszerűbb a sablondokumentációba (már ahol van) tenni a törlés sablont.
Csinálhatnánk egy vandálszűrőt arra, ha valaki sablonba {{törlés}}(?)-t tesz noinclude nélkül. --Tgrvita 2014. március 24., 03:23 (CET)
Jó ötlet, és a vandálszűrő egyúttal arra is szűrhetne, ha valaki {{azonnali}}-t tesz sablonba noinclude nélkül.
--Karmela posta 2014. március 24., 06:07 (CET)

Tipográfiai vérfrissítés

Szép napot mindenkinek!

Bekapcsoltam a Tipográfiai vérfrissítés opciót a beállításokban, de valami nem kerek (a vérfrissítésből valami kacsacsőrű emlősféle született...). Jelesül a következő problémákat találtam:

  • Címeket (szócikk, fejezet, szakasz, alszakasz) talpas betűkkel jelenít meg, miközben a szövegtörzs talpatlan.
  • Szövegtörzs (elvileg) félkövér betűit más fontból veszi, jól láthatóan más irányúak az ékezetek irányai a betűkön, mint a szövegtörzsé. Ráadásul a félkövér (semi-bold) betűalak helyett kövér (bold) alakot használ -- szemben a magyar tipográfiai gyakorlattal.
  • Megnézve az angol lapot , teljesen más a megjelenési kép, mint a magyar wikin.
  • pdf-be nyomtatva (beágyazott fontokkal!!!) a fájlba nyomtatás a betűk beágyazása ellenére sem(!) viszi magával a betűket, hanem a szörnyűséges magyar TimesNewRoman betűkkel nyomtatja a teljes cikket, ami nem válik előnyére (ékezetes betűk egalizálása, de pl. külső hivatkozások szekciót is cca. külső hivatkozás ok- nak nyomtatja). v. ö.: WYSIWYG Minimális elvárás, hogy azt kapjam nyomtatásban is, amit a képernyőn látok.
  • Általában a szöveget ugyanabból a betűtípusból szokás szedni, mint a folyószöveget. CTAN oldalon sok forrás található.
  • ligatúrák felismerése és automatizált karaktercseréje nincs megoldva.

Mindezen hiányosságok miatt gépemen visszaállítottam az eredeti megjelenést. Ez nem jelenti azt, hogy a korrektebb megjelenés ellen lennék, sőt. --efendi vita 2014. március 23., 14:19 (CET)

  • A talpas font használata nagyméretű betűknél szándékos, és bevett dolog. (Kis méretben monitoron rontják az olvashatóságot.)
  • A félkövér betűkre ugyanaz a font-family szabály van, mint a többire. Milyen operációs rendszeren látod ezt? Egy screenshotot tudsz esetleg csinálni róla?
  • Milyen különbségeket látsz az angol és a magyar között?
  • A PDF-be nyomtatást hogyan csinálod? (Böngésző vagy a wiki szoftver? Ha böngésző, melyik?) A standard tipográfia mellett jól működik ez?
  • Általában a szöveget ugyanabból a betűtípusból szokás szedni, mint a folyószöveget - gondolom a címszöveget és a folyószöveget akartad mondani? Általában nem ugyanabból szokás - egymás kárára megy, hogy egy font mennyire szép nagy méretben, és mennyire olvasható jól kicsiben.
  • A ligatúrák nagyrészt oprendszerfüggőek. A korábbi fonttal láttál ligatúrákat, a "vérfrissítettel" nem? Milyen operációs rendszeren, milyen böngészőn?

--Tgrvita 2014. március 24., 01:39 (CET)

* Normális esetben másképp néz ki egy 6 pontos, egy 12 pontos betű és megint más egy 24 pontos (épp az olvashatóság miatt).
* Bekapcsolt vérfrissítéssel rákattintva a vérfrissítés melletti információ linkre: https://www.mediawiki.org/wiki/Typography_refresh a vérfrissítést eldobja, így néz ki: http://i62.tinypic.com/fxmxz.png
* A magyarban számottevő javulás van a tegnapi kinézethez képest, noha semmiféle fontot nem telepítettem és a böngészőt sem konfiguráltam újra. A bold helyett már semi-bold jelenik meg és sokkal olvashatóbb a folyószöveg is, sőt találtam ligatúrát is :).
* PDF-nyomtatásra a pdf995 egy nagyon régi változatát (néhai CHIP Magazin CD-mellékletéről) használom (Ghostscript motorja van, ezért szeretem). Korrekten megbirkózik az OpenOffice alá telepített Dejavu, cmr és Latin Modern fontokkal (innen: http://www.gust.org.pl/projects/e-foundry/latin-modern/download ) is. Ugyanezzel állítom elő a LaTeX (dvips) .eps kimenetéből a pdf-et. Eddig sosem hagyott cserben, kivéve a wikinél. Közvetlenül nem tudom megmutatni a pdf-et, csak képen keresztül: http://i58.tinypic.com/eia6ar.png A PDF és arról ez a kép a tipográfiai vérfrissítés bekapcsolt állapotában készült! Természetesen mondhatnánk, hogy a nyomtatott szövegen a talpas betűk jobban olvashatók (valószínűleg ez volt a fejlesztők eredeti gondolata is), csak a) manapság már szinte senki nem papírról olvassa a pdf-et, b) a WYSIWYG-nek is ellentmond, c) a gondosan szerkesztett táblázatokat is szétveri, d) és aki papírról és monitoron is megkívánná a pdf-et?
Megnéztem: a régi változatú wiki is így nyomtatta, csak így már nagyon szembetűnő a különbség a sokféle betű eltűnése miatt. A felsorolások díszpontjai helyett is négyzeteket rajzol. Látatlanban úgy gondolom, hogy a nyomtatásnak a zd-fonttal is lehetnek gondjai, pl. a jobbra mutató tollhegy szimbólumot lecseréli és egyebek.
* Igen, a címeket és a kenyérszöveget értettem. Nem azt mondtam, hogy ugyanazt a betűtípust skálázzuk (rusnya), ahogy némely dokumentumszerkesztő is teszi. Betűcsaládot kellett volna írnom.
* Egy ligatúrát ma láttam az új változatban a tipográfia címben. Emlékeim szerint tegnap még nem volt ott :)
Általam használt op.-rendszer és böngésző típusa megfejthető a felküldött képek fejlécei alapján.
Összességében jelentős a javulás a tegnapihoz képest. Üdvözlettel: --efendi vita 2014. március 24., 23:40 (CET)
  • Bekapcsolt vérfrissítéssel rákattintva a vérfrissítés melletti információ linkre (...)a vérfrissítést eldobja - a link átvitt egy másik wikire (mediawiki.org). A béta funkciókat minden wikin külön be kell kapcsolnod. (Most már egyébként a változtatások nagy része kikerült a bétából és mindenkinek látszik.)
  • továbbra sem világos, hogyan csinálod a PDF nyomtatást (honnan szeded az eps-t?). Ha HTML-ből konvertálod, és a HTML-ben még sans van, akkor alighanem a konvertálóddal van a probléma. Baloldalt van egy "letöltés PDF-ben" link, ami szerveroldalon konvertál, esetleg próbálkozz azzal. --Tgrvita 2014. március 30., 08:33 (CEST)
„...továbbra sem világos, hogyan csinálod a PDF nyomtatást (honnan szeded az eps-t?)...” mint jeleztem a pdf995 van virtuális nyomtatóként installálva. innen is letölthető: http://www.pdf995.com/ Sok minden elmondható róla, de hogy ne működne korrekten, az nem. Kipróbáltam két oldallal: a saját Beállítások oldalamat nyomtattam mindkét változattal, a pdf995-é korrektebb. Kinyomtattam továbbá ezt az oldalt (Kocsmafal/műszaki) például a Táblázatprobléma részben lévő táblázatokat sem olyannak látom, mint a képernyőn (Például elvesztek a táblázat színei, miközben az szájlikat és a képeket színesben hozza.). A színek elvesztése érvényes a Nyomtatás PDF-ben részre is. --efendi vita 2014. április 2., 20:16 (CEST)
Ctrl-D-vel előhívtam a gyártott PDF-ek font listáit, megegyeznek. Minden betűtípus be van ágyazva mindkét változatnál (pdf995 és wiki is). Egyetlen Type1-es betűtípust tartalmaznak, a Helveticát. Az összes többi beágyazott .ttf (FreeSans és tsai) betűtípus vagy annak részhalmazai. A rengeteg beágyazott betűtípus ellenére sem a képernyő betűtípusait látom nyomtatásban (sem pdf995-nél, sem a wiki-féle exportnál). Ami működik az a Times és a Courier. Láthatnék egy képet, hogy milyennek kellene lennie a lentebbi két táblázatnak (l. Táblázatprobléma részt) nyomtatásban?
Az eps-re vonatkozó kérdésedet nem tudom értelmezni, mert a wiki kapcsán (elvileg) elő sem kerül ez a fájlformátum, LaTeX-ben meg nincs vele konverziós problémám, müxik. --efendi vita 2014. április 2., 21:58 (CEST)

Táblázatprobléma

uralkodó
uralkodási
idő
éranév
idő
magyaros
pinjin
magyaros
pinjin
kínai
Cseng (成) 303–338
Li Tö 303 Csiencsu
Csingcsu
建初
景初
303
Li Liu 303
Li Hsziung 303–334
Csienhszing 建興 304–305
Jenping 晏平 306–310
Jüheng 玉衡 311–334

Ebben a táblázatban szándékom és a kód szerint az utolsó három oszlop először rowspan3-ban van, Li Hsziung és az uralkodási ideje pedig rowspan4-ben. Vagyis az utolsó három oszlop felső összevont celláinak egy sorral le kéne nyúlni a következő uralkodóhoz. Ezzel szemben csak két sor vonódik össze három helyett, az uralkodónál meg három a négy helyett. Ez táblázathiba, mondjuk nem tudja kezelni az elcsúszó sorokat, vagy valamit nem jól csináltam? – LApankuš 2014. március 23., 22:25 (CET)

Valami zavar van az erőben. Beírtam, hogy a Jüheng éra legyen ismét összevonva a következő uralkodó sorával, erre ez történt:

uralkodó
uralkodási
idő
éranév
idő
magyaros
pinjin
magyaros
pinjin
kínai
Cseng (成) 303–338
Li Tö 303 Csiencsu
Csingcsu
建初
景初
303
Li Liu 303
Li Hsziung 303–334
Csienhszing 建興 304–305
Jenping 晏平 306–310
Jüheng 玉衡 311–334
Li Pan 334

Vagyis Liu Hsziung rowspan4-éből kettő maradt. Ezmiez? – LApankuš 2014. március 23., 22:33 (CET)

Elég nyakatekert definíció, ezért az egyik sor nulla magas lett. Adtam neki magasságot, így már elcsúsznak. --JulesWinnfield-hu vita 2014. március 23., 23:50 (CET)

Köszönöm! Akkor ez a táblázat hiányossága, a magamfajta mezei felhasználónak ilyesmi eszébe se jutna. – LApankuš 2014. március 23., 23:58 (CET)

2014. március 24., 19:56 (CET)

Szerkesztőnézeti karakterkészletek

Esetleg nem lehetne megoldani, hogy a szerkesztőnézetben az alsó karakterkészlet-menüből kettő (vagy több) legyen? Néha igen macerás szerkesztés közben, hogy különböző fontok között kell ugrálni, állandóan a legördülőből választani. Ha egyszerre több (legalább kettő) is megjelenhetne, nagyban könnyítené a munkát. Vagy legalább egy forróbillentyű, ami visszahozza a legutóbb használtat és akkor lehetne egyszerűen váltogatni. – LApankuš 2014. március 26., 10:10 (CET)

Egyelőre nem találtam rá elegáns megoldást. --BáthoryPéter vita 2014. március 28., 23:06 (CET)

Csillagkép infobox kérdések

Az előbb javítottam egyik csillagkép infoboxban egy betűhibát, és így találkoztam az alábbi problémával. A Sablon:Csillagkép infoboxban van két paraméter: északi és déli. Ha ezek ki is vannak töltve, akkor sem jelenik meg a cikk infoboxában semmi. Én gyanítom, hogy mit akar jelenteni, de ez így mégis valamilyen rendellenesség.

Gondoltam, megtalálom a kérdésemre a választ a Sablon:Csillagkép infobox/doc-ban, ha már van neki. Itt ért a másik meglepetés: a doc azonos a csillagkép infoboxszal.

Mi lehet ennek a magyarázata? Teljesen félreértem az infoboxokat? --Porrimaeszmecsere 2014. március 26., 22:23 (CET)

Javítottam. Nem azonos, csak nincs leírás, csak két minta. --JulesWinnfield-hu vita 2014. március 26., 22:57 (CET)

Elnézést kérek, de mit javítottál? Én ugyanazt látom, amit eddig, hogy a /doc-ban nem látok semmilyen dokumentációt...
Az északi-déli probléma javítását köszi. --Porrimaeszmecsere 2014. március 26., 23:18 (CET)
Ha ide mész Sablon:Csillagkép infobox, látsz egy üres mintát, és egy megjelenési példát. Leírás nincs, mondtam. A sablont javítottam, most már megjelennek a fokok, ahogy a példán is láthatod. --JulesWinnfield-hu vita 2014. március 26., 23:31 (CET)
Elnézést, én arra gondoltam, hogy a doc az valamilyen magyarázatot ad az infobox használatára. Ha minden sablondoc ilyen, mint ez, akkor annak nem tudom mi értelme van. --Porrimaeszmecsere 2014. március 27., 07:13 (CET)

Botszerkesztések az FV között

Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy nálam ki vannak kapcsolva a botszerkesztések a friss változtatások között, de per pillanat az FV-lista CommonsDelinker botszerkesztéseitől úszik. Mi a hiba? Nincs bekategorizálva botnak? (Megnéztem a szerk.lapját, van botleállítója, tehát botnak kell lennie.) Köszönöm a segítséget, --XXLVenom999 vita 2014. március 28., 18:18 (CET)

Nem bot. --Tacsipacsi vita 2014. március 28., 20:14 (CET)
Ez esetben mit keres a szerkesztői lapján a "vészhelyzeti botleállító gomb"? --XXLVenom999 vita 2014. március 28., 21:35 (CET)
Gondolom berakta a sablont, csak elfelejtett jogot kérni, kértem helyette. --Tacsipacsi vita 2014. március 29., 09:15 (CET)
Köszönöm a segítséget. --XXLVenom999 vita 2014. március 29., 19:55 (CET)
Úgy tudom, hogy direkt nem volt neki botjoga, hogy nehogy csak azt lássuk, hogy eltűntek a képek. Szalakóta vita 2014. március 29., 21:28 (CET)

Szándékosan nincs neki botjoga. Lásd pl. itt. – Hunyadym HunyadymVita 2014. március 30., 17:55 (CEST)

A hányadik ilyen kérésnél írjátok rá a szerkesztői lapjára? --JulesWinnfield-hu vita 2014. március 30., 20:12 (CEST)
Úgy látszik, a botgazda ritkán reagál rá. Oliv0 vita 2014. március 31., 08:44 (CEST)

AWB kérdés

Kezdő AWB-s vagyok, ezért kérdezem.

A Sablon:Okui Maszami sablonban Sasuke módosított több linket is. Egy órával később az AWB mégis olyan listát ad, mintha nem lenne módosítva ez a bizonyos sablon, és persze benne van az összes lap, amelyikbe ez a sablon beépül. Eszerint az AWB nem a pillanatnyi állapotnak megfelelően készíti a listát? (Ez elég kínos) --Porrimaeszmecsere 2014. március 29., 18:32 (CET)

Nem az AWB-vel van baj, hanem a „Mi hivatkozik erre” listával, a Wikin is rossz. --JulesWinnfield-hu vita 2014. március 29., 19:20 (CET)

Ez érdekes! És akkor mit lehet tenni? --Porrimaeszmecsere 2014. március 29., 19:36 (CET)

Nagyjából semmit, de van egy Python-script, ami frissíti a hivatkozásokat: Wikipédia:Botgazdák üzenőfala#Újraparszolás, touch.py. --JulesWinnfield-hu vita 2014. március 29., 19:44 (CET)

Hát akkor részemről felejtős az ügy Ettől nem vagyok feldobva! --Porrimaeszmecsere 2014. március 29., 19:52 (CET)

Idővel mindenhol frissül, a keresést ismételd meg 1-2 nap múlva. --B.Zsolt vita 2014. március 30., 15:44 (CEST)

2014. március 31., 11:20 (CEST)

Tudós infobox

Nemes Tihamér cikknél vettem észre, hogy a felsőfokú munkahely1 és 2-nél nem írja ki. Kénytelen voltam a foglalkozáshoz beírni. Tambo vita 2014. április 1., 11:23 (CEST)

felsőoktatási munkahely1 és felsőoktatási munkahely2 működik a {{Tudós infobox}} példájában (John Doe), a cikkben is kéne. Oliv0 vita 2014. április 1., 13:38 (CEST)
Szia! Nem azt írtam, hogy a minta nem működik, hanem a Nemes Tihamér cikkben. Ránéznél arra? Üdv. Tambo vita 2014. április 1., 13:50 (CEST)

Akkor működik, ha a beosztás is kitöltött. – LApankuš 2014. április 1., 13:59 (CEST)

Köszönöm! Tambo vita 2014. április 1., 14:03 (CEST)

Azonnali sablon

Helyzet: ha a szerkesztő úgy helyezi el az "azonnali" sablont, hogy előtte/marad egy redirekt, akkor az azonnali nem látszik a cikken és nem is kategóriáz. 1) Vajon miért van így, és 2) lehetne-e orvosolni? --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. április 3., 15:30 (CEST)

Igen, a redirekt elé kell tenni a sablont, vagyis a lap legtetejére, ez kiiktatja a redirt. Ha a járőrscriptet használod, az automatiksan legfelülre teszi a sablont. manuális beírásnál arra kell ügyelni, hogy a redirkód felé kerüljön. Xiaolong Üzenő 2014. április 3., 15:35 (CEST)

Igen, ezt tudom. Engem a probléma miértje, és a technikai megoldás lehetősége érdekelne. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. április 3., 15:57 (CEST)

A technikai megoldás, hogy a járőrscriptet kell használni. Ennyi :) Xiaolong Üzenő 2014. április 3., 18:49 (CEST)

Toolserver.org

Szervusztok!

Megint nem működik a toolserver.org. Lehet, hogy csak nálam, de néha szeretném megnézni, hol tartok, teljesítettem-e a saját magam által meghatározott penzumot. Kellemes hétvégét mindenkinek! --Ronastudor a sznob 2014. április 5., 13:29 (CEST)

A szerkesztésszámlálót érted? Vagy mit akartál megnézni? A szerkesztésszámot a Beállítások menü is megmutatja. Xiaolong Üzenő 2014. április 5., 17:30 (CEST)

Tudom, aranyos vagy és köszönöm, de én jobb' szeretem grafikusan látni. --Ronastudor a sznob 2014. április 6., 11:37 (CEST)

Ha már felvetődött: én az általam indított szócikkek számára lennék kíváncsi. Köszönöm: --Vadaro vita 2014. április 5., 19:00 (CEST)

A toolservert már jó ideje nem nagyon használják, rövidesen le is fog állni. Az ott tárolt eszközök nagyrészt átköltöztek a Tool Labs-ba. --Tgrvita 2014. április 5., 20:58 (CEST)

Köszönöm Neked is, Tgr! --Ronastudor a sznob 2014. április 6., 11:37 (CEST)

Az edit counter mása itt található. – Winston vita 2014. április 9., 12:02 (CEST)

Azonnali "beragadása"

Az allapjaim közül azonnalira jelöltem két szükségtelent (ezt és ezt). Ezután a szerkesztői lapomon is megjelent egy azonnali. Van erre magyarázat, esetleg elrontottam valamit?  … szalax üzenő 2014. április 5., 21:01 (CEST)

Megvan a megoldás, én rontottam. Tekintsétek tárgytalannak!  … szalax üzenő 2014. április 5., 21:05 (CEST)

Betűtípus megváltozása

Üdv! Bizonyára sokan észrevettétek már, hogy megváltozott az oldalak kinézete (bővebben itt). Valószínűleg többen vannak, akiknek jobban tetszett a régi megjelenés, és szívesen visszaváltanának (én is köztük vagyok). Ez jelenleg csak úgy oldható meg, hogy bizonyos kódot bemásolunk a saját vector.css-ünkbe, ehelyett viszont jól jönne egy egyszerűbb megoldás. Az enwikin és a Commonson (többek között) már segédeszközként szerepel a tipográfiai frissítést kikapcsoló eszköz. Javaslom, hogy ha van rá igény, akkor itt is bekerüljön a segédeszközökhöz. ✮ Einstein2 vitalap 2014. április 6., 13:10 (CEST)

hogy kerül a pozíciós térkép a templom infoboxba?

Az alábbi kolozsvári templomok infoboxában a pozíciós térkép Magyarországot mutatja, de nem tudtam rájönni, hogy kerül be az infoboxba. Kérem, hogy aki ért hozzá, javítsa:

Viszont az alábbi cikkekben helyesen Románia térképe jelenik meg:

A többi kolozsvári templom cikkében pedig nincs térkép. --Hkoala 2014. április 6., 16:12 (CEST)

Szia! Ha a cikkben nincs se koordináta, se térkép, akkor:

  • berakja a koordinátákat wikidatából,
  • és ha megvan adva az ország Wikidatában, akkor a térképet is berakja,
  • ha nincs, akkor Magyarországot rakja be

Megoldás:

  • Azokhoz a cikkekhez, ahol rossz a térkép, add hozzá a wikidatán az országot,
  • vagy írd be a cikkbe: | pozíciós térkép = Románia

Ha se a magyar wikin, se a wikidatán nincs koordináta, akkor nem lesz térkép se. --B.Zsolt vita 2014. április 6., 17:21 (CEST)

Elég szerencsétlen megoldás, hogy ha a wikidatán nincs megadva ország, akkor berakja Magyarországot; jobb lenne, ha akkor nem rakna be semmit. Ki tudja, ezek is mióta vannak hibás térképpel, teljesen véletlenül vettem észre. --Hkoala 2014. április 6., 17:50 (CEST)

Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita. Wikizoli vita 2014. április 6., 18:42 (CEST)

A legtöbb templomos szócikk magyar, ezért Magyarország az alapértelmezett. Lehetne készíteni egy olyan listát, mely tartalmazza azokat a templomos cikkeket, melyeknek nincs kitöltött ország paraméterük, de magyarországon vannak. Azokba bele lehetne írni, hogy Magyarország, az alapértelmezett térképet meg megszüntetni. --B.Zsolt vita 2014. április 6., 22:06 (CEST)

Nem vagyok benne biztos, hogy a magyarországi templomkról van a legtöbb szócikk (megszámolta valaki, mielőtt bedrótozta a sablonba az alapértelmezést?); elég sok van az olaszországiakról is. De ha így is lenne, szerintem akkor sem elfogadható egy enciklopédiában megelégedni azzal, hogy a szócikkek többnyire pontosak. --Hkoala 2014. április 6., 22:14 (CEST)

Az olasz templomoknak legtöbbször se koordinátája, se térképe nincs se a magyar wikin se a wikidatában. --B.Zsolt vita 2014. április 6., 22:26 (CEST)
Nem tudom, ezt honnan szeded, nézz egy kicsit körül itt: Kategória:Olaszország katolikus templomai, kolostorai. Szerintem senki nem számolt meg semmit, csak vaktában berakta az alapértelmezettet :-( --Hkoala 2014. április 6., 22:37 (CEST)

Városon belül álló épület infoboxába nem inkább a város poz. térképét kellene-e tenni, nem annyira az országét? (Ugyanis a kolozsvári templom szócikk infoboxának nem elsősorban Kolozsvár helyét kell mutatnia Románián belül, hanem a templom helyét Kolozsváron belül. (Szerintem). Akela vita 2014. április 6., 22:22 (CEST)

Minden országról van pozíciós térkép, de városoknak csak ritka esetben. Egy tágabb térkép még mindig szerencsésebb, mint egy semilyen.--B.Zsolt vita 2014. április 6., 22:26 (CEST)
Ha lenne Kolozsvárnak pozíciós térképe, már rég betettem volna, de nincs vállalkozó, aki elkészítse. De jobb a semmilyen, mint a téves. --Hkoala 2014. április 6., 22:37 (CEST)
Ezt nem lehetne esetleg használni ilyen célra? Akela vita 2014. április 6., 22:43 (CEST)
Kolzs megyét meg tudom csinálni, ha ez segítség, de Kolozsvárt sajnos nem... :( --B.Zsolt vita 2014. április 6., 23:16 (CEST)
Főzzünk abból, amink van. Megcsináltam a sablont a fenti kis térképből: {{Pozíciós térkép Kolozsvár}} és kipróbáltam ebben a szócikkben. Nézzétek meg, jó-e, használhatjuk-e? Akela vita 2014. április 7., 00:28 (CEST)
Az esetek többségében igen, de nem minden esik a térképen beülre, pl. a kolozsmonostori apátság nem. --Hkoala 2014. április 7., 07:42 (CEST)
Hát, használjuk, ahol lehet, amíg nincs más. Ha egyszer lesz egy egész-városos térképünk, akkor ezt itt átkereszteljük "Kolozsvár belvárossá". (Sajnos, még alaptérkép sincsen). Akela vita 2014. április 7., 21:56 (CEST)

Színház infobox poz.térkép?

Kolozsvári Állami Magyar Színház infoboxba beleírtam a poz.térképet, de nem jelenik meg semmi, még a koordináták adat sem a lap felső sarkában. Lehet ezt javítani? Akela vita 2014. április 7., 23:29 (CEST)

2014. április 7., 10:00 (CEST)

"pot" sablon: idő nem íródik be

A korábban jól működő "pot" sablon (amivel mások hiányzó aláírását lehet pótolni - innen a név) egy idő óta nem jeleníti meg az időt, csak a dátumot. Meg tudja valaki javítani, hogy az idő is megjelenjen? misibacsi*üzenet 2014. április 7., 22:45 (CEST)

Nekem működik. Nem lehet, hogy az elválasztó jel ("|") elcsúszott az ip-cím elől az idő elé? -- ato vita 2014. április 8., 15:29 (CEST)

De, igazad lehet. Akkor figyelmetlen voltam. Végülis az elválasztójelet kézzel kell beszúrni 2x, és ezek szerint az egyiket kifelejtettem... misibacsi*üzenet 2014. április 8., 17:43 (CEST)