Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív142

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A Kartographer mostantól működik a magyar Wikipédián

A hét elején (június 7-én) engedélyezték a térképkeretek használatát a magyar Wikipédián. Ez azt jelenti, hogy mostantól lehet térképeket készíteni a Kartographerrel ezen a wikin. A Műszaki Kívánságok csapata jó időtöltést kíván az új funkcióval!

Csapatunk körülbelül az év végéig dolgozik még a Kartographeren. Ha bármilyen visszajelzésed van a projektünkkel vagy magával a Kartographerrel kapcsolatban, kérjük, jelezd nekünk ezen a beszélgetőoldalon angolul. -- Best, Johanna Strodt (WMDE) vita 2022. június 9., 16:45 (CEST)

Fordítás: misibacsi*üzenet 2022. június 9., 17:21 (CEST) (a DeepL közreműködésével)


A little update on my previous announcements: Earlier this week (June 7), mapframes have been enabled on Hungarian Wikipedia. That means that it's now possible to create maps with Kartographer on this wiki. The Technical Wishes team wishes you a good time with this new feature!

Our team will keep working on Kartographer until approximately the end of this year. If you have any feedback about our project or Kartographer itself, please let us know on this talk page. -- Best, Johanna Strodt (WMDE) vita 2022. június 9., 16:45 (CEST)

Térkép
London térképvázlata



– B.Zsolt vita 2022. június 9., 23:07 (CEST)

Úgy gondolom, hogy az en:Module:Infobox mapframe lapot kellene honosítani a magyar wikin ahhoz, hogy a következő lépésben az infoboxban is használhatóak legyenek a térképvázlatok.

B.Zsolt vita 2022. június 10., 14:07 (CEST)

De azért óvatosan, ne egyből egy másolás legyen belőle, aztán meg vakargatjuk a fejünket, hogy ez mit csinál, az miért nem működik, amannak miért van hülye elnevezése stb. – balint36 utaspanasz 2022. június 10., 14:29 (CEST)

Ahogy elnézem, a lua modulokhoz más népek sem nagyon mertek hozzányúlni és módosítani rajta. Az óangol, a simple english és a roman csak szimplán átmásolta a modulokat. – B.Zsolt vita 2022. június 10., 14:36 (CEST)

És minden modulunk megvan hozzá? Tudod, hogy melyik modul hogy fog működni, melyik nem lesz kompatibilis egy másikkal, hogyan tudják majd mindezt a magyar felhasználók egyszerűen használni, hogyan készül el a dokumentáció stb? – balint36 utaspanasz 2022. június 10., 14:40 (CEST)
Ezt sajnos nem, de ha meg sem próbáljuk, akkor működni sem fog. Vagy te mit javasolsz, hogyan érdemes egy ilyennek nekifogni? B.Zsolt vita 2022. június 10., 14:59 (CEST)
Erre van a homokozó. – balint36 utaspanasz 2022. június 10., 15:06 (CEST)

És az egymásra mutató sablonokkal is működik?? Legrosszabb esetben letöröljük a modulokat, és én abban bízom, hogy nem olyan bonyolult a rendszer, mint mondjuk az útvonaldiagrammnál. – B.Zsolt vita 2022. június 10., 15:12 (CEST)

Bocsi, hogy ilyet mondok, de tele van a magyar Wikipédia olyan sablonokkal, modulokkal, amikről azt se tudjuk, mit és miért csinál, mert egykor egy-egy szócikk miatt át lett hozva mondván csak olyan nem bonyolult a működése. – balint36 utaspanasz 2022. június 10., 15:34 (CEST)
Megígérem, mindhez lesz most egy minimális dokumentáció is. Továbbá a mapframe már működik is: {{Infobox mapframe}}(?)! B.Zsolt vita 2022. június 10., 16:08 (CEST)

alakul: Klinikum Bogenhausen – B.Zsolt vita 2022. június 10., 16:58 (CEST)

Elvégeztem a szükséges honosításokat a Mapframe modulnál és a {{Maplink|Maplink}}(?) sablonnál. Egyedül az nem működik, hogy a sablon kikeresi az oldal összes koordinátáját, majd azt térképre helyezi, de az valószínűleg a {{koord}}(?) sablon és a mögötte álló modul miatt van. Szerintem a legjobb funkció benne, hogy most már OpenStreetMap tárolt adatokat egyszerűen meg tudjuk már jeleníteni (ehhez mondjuk az OSM-en is pótolni kell pár hiányosságot), mert {{Maplink|type=line|id=Q851283}}(?) megadásával meg lehet jeleníteni a Budapest–Szob-vasútvonalat a térképen. (Ezt egyébként majd vasútvonalak mellett majd a közutaknál is lehet használni, ezért megidézem @Solymárit is).) – balint36 utaspanasz 2022. június 10., 23:01 (CEST)

Szuper vagy! Én meg már éppen vállon akartam veregetni magam, hogy minden működik, milyen ügyes vagyok, közben meg a háttérben Te is dolgoztál! :) – B.Zsolt vita 2022. június 10., 23:24 (CEST)

Egy olyan funkciót próbáltam megvalósítani, de sajnos nem sikerült, hogy az infoboxokban kellene egy default zoom érték, ami mondjuk tavaknál más értékű, mint mondjuk a településeknél vagy metróállomásoknál, de minden szócikkben ez az érték felülírható, ha az infobox defaultjától eltérőt szeretnénk. – B.Zsolt vita 2022. június 11., 13:50 (CEST)

Az {{Infobox mapframe}}(?) |mapframe-zoom= paraméterrel lehet beállítani a nagyítást. – balint36 utaspanasz 2022. június 11., 14:01 (CEST)
Erre tudnál konkrét példát mutatni, mert nálam nem működött sehogyan sem... :( – B.Zsolt vita 2022. június 11., 14:17 (CEST)
Az infoboxonként külön-külön mértékű zoomolás már megy, most következik a cikkekből való felülírása! :) B.Zsolt vita 2022. június 11., 14:31 (CEST)

Az infobox vonalakat (útvonalakat) valamiért nem nem nagyon akarja megjeleníteni. Összehasonlítottam más elemekkel, ahol működik, de nem tudom még mindig, hogy ez saját belső hiba, vagy az OSM-WD közti kapcsolat laasúsága. – balint36 utaspanasz 2022. június 11., 13:56 (CEST)

Azt vettem észre, hogy a térkép előnézettel nem mindig, csak mentéssel frissül. Nem lehet, hogy nálad is ez a baj? – B.Zsolt vita 2022. június 11., 14:17 (CEST)
Nem. De mással működik (direkt olyat kerestem, amihez nincs feltöltve KML-ben adat, csak a WD-OSM kapcsolat van: EastLink (Q1277699)). – balint36 utaspanasz 2022. június 11., 16:09 (CEST)

Még egy hibát látok, nálam nem jelenik meg a térképvázlaton a +/- gomb, amivel zoomolni lehetne. Érdekes viszont, hogy előnézetben meg látszik! Böngészőfüggő lenne? – B.Zsolt vita 2022. június 11., 16:39 (CEST)

@B.Zsolt: Most látom, hogy módszeresen kiirtottad a koordináták helyi megadásának lehetőségét (pl. repülőtér, múzeum). Tisztelem az igyekezetedet, de ez így elfogadhatatlan, eddig is az volt a játékszabály, és ezután is annak kellene lennie, hogy a Wikidatából megjelenített adatok minden esetben felülírhatók, letilthatók, illetve a Wikidatából meg nem jelenített adatok helyben hozzáadhatók kézzel. A Wikidata nagyon jó, de vannak olyan kivételes esetek, amiket egyszerűen nem tud kezelni (allapos cikk, két infobox egy cikkben, két elem egy cikkhez stb.). A paraméterek feldolgozása biztosan megoldható Luával, de addig is azt javaslom, hogy álljunk vissza a régi, rosszabb minőségű, de működő pozíciós térképekre. – Tacsipacsi vita 2022. június 12., 18:31 (CEST)

Ja és persze a dokumentációk frissítése is elmaradt… – Tacsipacsi vita 2022. június 12., 18:37 (CEST)
Frissítettem a sablondokumentációkat (lehet valahol kimaradt valami, átnézem akkor őket még egyszer), csak néhány infoboxnál vettem ki a koordinátákat, sok cikknél nem is volt egyáltalán semmi megadva, csak az üres paramétereket töröltem. A szakasz itt régóta nyitva, senki sem szólt hozzá Bálinton kívül, pedig jeleztem több helyen is, hogy mi a helyzet. De szerencsére semmi gond, minden módosítás visszavonható, jelenleg szerintem semmi sem működik rosszabbul, mint eddig, így az olvasók nem jártak rosszul, a visszavonással pedig minden visszaáll a régibe.
Igazából az állomás infoboxnál vettem észre, hogy a kétfajta térkép nem is zárja ki egymást, bár az infobox kicsit hosszabbra nyúlik a plusz térkép miatt.
Most visszavonok akkor pár dolgot, remélem mindenki elégedett lesz és nem sérül senki érdeke/munkája. – B.Zsolt vita 2022. június 12., 22:05 (CEST)
Minden infobox visszakapta a pozíciós térképét, a dokumentációba beleírtam az új paramétert, amivel a nagyítást lehet szabályozni. – B.Zsolt vita 2022. június 12., 23:06 (CEST)
Azért ahhoz képest, hogy több mint fél évtizede várunk erre a funkcióra (pl. ez a Phabricator-feladat 2016. novemberi), a bő két nap a te első érdemi hozzászólásodtól nem olyan régóta… A visszavonásokat köszönöm, de a dupla térképnek középtávon szerintem nem sok értelme van – jobb, mint a visszavonásaid előtt volt, mert ha meg van adva a paraméter, az ismét meg is jelenik, de a két térkép nagyjából ugyanazzal az információtartalommal bír, így feleslegesen pazarolják a helyet a cikkben. (És mondhatjuk, hogy ez nem papír, de időről időre előjön, hogy az aránytalanul hosszú infobox vizuálisan kiegyensúlyozatlanná teszi a cikket, úgyhogy igenis számíthat.) Szerintem a jó megoldás a következő lenne:
  • Megtartani az {{Infobox/Pozíciós térkép}}-et, és elfelejteni a {{Infobox/Térkép}}-et. A sablonnévvel elvégre semmi probléma nincs.
  • Az {{Infobox/Pozíciós térkép}} paramétereként felvenni a Kartographer-térkép nagyítási szintjét. Ezt az infoboxok továbbíthatják (illetve bizonyos specifikus sablonok – pl. {{Magyar település infobox}} – akár maguktól is beállíthatják). Az {{Infobox/Pozíciós térkép}} paramétere lehet |nagyítás=, de az egyes infoboxokban jó lenne kevésbé általános nevet használni, pl. |pozíciós térkép nagyítás=.
  • Ha nincs megadva/üres az {{Infobox/Pozíciós térkép}} első névtelen paramétere (a régi fajta pozíciós térkép neve), de meg van adva a nagyítás, akkor a régi fajta pozíciós térkép helyett (és nem alatt) megjeleníteni a Kartographer-térképet. A koordináták feldolgozása azonos függetlenül a használt térképtől (a helyi paraméterek érvényesülnek, ha meg vannak adva, különben jöhet a Wikidata, hacsak helyben kifejezetten le nincs tiltva a szokásos kötőjellel). Még nem egészen látom át, hogy a Kartographernek milyen formátumban kellenek a koordináták, de Luával ujjgyakorlat a fok-perc-másodperc és a tizedes törtként megadott perc között váltani bármelyik irányba.
  • Az infoboxban megjelenő térkép típusától függetlenül mindenképpen megtartani a cikk jobb felső sarkában lévő GeoHack-linket és az ahhoz kapcsolódó géppel olvasható metaadatokat (ha az infobox kérte). Én megtartanám a térkép alatti GeoHack-linket is (szintén ha az infobox kérte), hiszen a Kartograper magát a koordinátát nem jeleníti meg, ami különösen nyomtatásban lehet problémás, és ha már ott van a koordináta, akkor minek dobjuk ki a linket, ami ráadásul teljesen JavaScript-mentesen is működik.
  • Ha már minden tuti üzembiztosan működik, bottal kiszedni a cikkekből és infoboxokból a régi fajta pozíciós térképek paraméterét, és mindenhol az új térképeket használni. (De a koordinátákat megtartani!)
– Tacsipacsi vita 2022. június 13., 03:45 (CEST)
@B.Zsolt:
A Sablonműhelyben volt két hozzászólás, amik kifogásolták a szerintük előkészítetlen bevezetést, erre próbáltam többször reagálni, de mobilról egy kínszenvedés volt, többször elveszett, amit válaszoltam nekik.
A konkrét példában egy városrész helyett fél Románia megjelent a térképen, tehát a zoom paramétert nem sikerült jól eltalálni. Javasoltam a felhasználónak az egérrel való nagyítást, de jobb lenne, ha alapból kb. olyan nagyítás jelenne meg, ami egyből használható a cikkben.
A szoftver használatáról írtál valahol doksit? Csak azokat ismerem, amiket én fordítottam le, és azokban kevés gyakorlati tanács volt. misibacsi*üzenet 2022. június 13., 06:41 (CEST)

Túlzó kérés lenne-e az, hogy egy hozzáértő írjon egy Wikipédia:Kartographer című oldalt, irányelvet vagy útmutatót, más hasonló funkciókhoz hasonlóan erre is. Mi ez, mire való, mit változtat az eddig készre szerkesztett oldalakon, kész sablonokban. Mit tesz érvénytelenné, mit hagy meg? Pozíciós térkép sablon készítésekor kell-e bármit máshogyan csinálni? Infoboxok megjelenése fog-e változni, ha igen, mindig muszáj-e, vagy beállítható-e változatlan megjelenés. (Stb.) Akela vita 2022. június 13., 11:16 (CEST)

Megpingelem @B.Zsolt: szerkesztőt. Valóban szükséges egy ilyen gyakorlatias leírás. Nem tudom, hogy az eddigi súgó szövegekben ezek benne vannak-e? Nem emlékszem ilyenekre. Vagy a többi wikit kellene megnézni, van-e ilyen leírás, és azt pikk-pakk lefordítjuk. A megszövegezésben szívesen segítek, ha tudok.
Egyelőre ez van kész magyarul, ezt lehet olvasgatni: (a fordítást nyugodtan lehet folytatni, ha valakinek van kedve hozzá)
https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Extension:Kartographer/hu
misibacsi*üzenet 2022. június 13., 14:20 (CEST)

@Misibacsi:, köszönöm, egyelőre ezt elkezdem tanulmányozni. Akela vita 2022. június 13., 15:25 (CEST)

Amit Misibácsi küldött, az a teljes Kartographer bővítményről szól, ebből készült nálunk pár sablon, a {{Maplink}}(?) (ehhez csináltam leírást, önálló térképekhez használható), az {{Infobox mapframe}}(?) (dokumentációja nem teljes, infoboxokhoz lehet használni) és az {{Infobox/Térkép}} (gyakorlatilag annyi szerepe van, hogy segítségével az előző sablont be lehet illeszteni az infoboxokba). – balint36 utaspanasz 2022. június 13., 15:31 (CEST)

Egy kisebb rendelenességet viszont felfedeztem a Kartographerben. A megjelenő térkép mindenhol szépen a magyar neveket tünteti fel (Bécs, Prága, Varsó stb.), kivéve az ország déli határ menti településeikét (Segedin, Domazek, Kelebija, Viljan stb.). – balint36 utaspanasz 2022. június 14., 09:12 (CEST)

Illetve a hiba oka az lehet, hogy OSM-en ahol szerepel szerb név latin átírásban (name:sr-Latn), de nem szerepel külön dedikált magyar név (name:hu, mivel egy magyar település alapból a magyar nevét fogja megkapni a name címkéhez), ott a Kartographer térképe a latin átírású szerb nevet fogja megjeleníteni. – balint36 utaspanasz 2022. június 14., 09:31 (CEST)
Amit én találtam, az az, hogy Berlint valamiért nem kedveli, lásd: Berlin Hauptbahnhof és egyéb berlini állomások. – B.Zsolt vita 2022. június 14., 13:03 (CEST)
Mert a Wikidatában tárolt koordi összeakadt a Wikidatához társított OSM-kapcsolat adataival. Angolok pl úgy oldották ezt meg, hogy kézzel írták be a kordikat. – balint36 utaspanasz 2022. június 14., 15:14 (CEST)

Térkép Na, sikerült az infoboxos térképet is működésre bírni, hogy vonalakat is mutasson! Az alábbi eljárás szükségesek hozzá: 1) OSM-kapcsolat, ahol megadod a wikidata címkéhez a WD-azonosítót 2) a WD-adatlapon a OpenStreetMap-kapcsolat-azonosító (P402) tulajdonsághoz megadod az OSM-kapcsolat azonosítóját 3) a WD-adatlapon a földrajzi koordináta (P625) tulajdonsághoz megadsz egy koordinátát (ez lehet felezőpont, vagy végpont, de akkor a érintett rész (P518) értékének meg kell adni az egyiket: felezőpont (Q1645406), vég (Q12769393)). – balint36 utaspanasz 2022. június 18., 11:26 (CEST)

A vonalak behozásához nem szólok hozzá, mert nekem túl bonyolult és érthetetlen.
Az alapfogalmak értelmezése jó lenne hozzá, pl. "OSM-kapcsolat", "OSM-kapcsolat azonosító", és hogy ezeket honnan lehet kiolvasni.
Ha a fenti térképet megnyitom, és rákattintok a vonalra, ezt írja ki: "Kocsmafal (műszaki)". Lehet, hogy szócikkekben jó lesz. misibacsi*üzenet 2022. június 18., 14:18 (CEST)
Az OpenStreetMap használatához majd én is szeretnék valami támpontot, egyelőre csak hosszútávon tudom megígérni, hogy meglesz. A Kocsmafal (műszaki) pedig azért jelenik meg, mert alapértelmezetten a lap címe (előtag nélkül) jelenik meg. Ha ezt a sablont majd a fő névtérben fogjuk használni, akkor majd a szócikk címe fog megjelenni, vagy felül is lehet írni (mondjuk az infoboxban megadott címmel), ezért most itt nem baj, ha ilyet produkál. – balint36 utaspanasz 2022. június 18., 15:45 (CEST)

Sablonokból paraméter lekérése

Sziasztok

Szeretném az összes olyan cikket kilistázni, amiben állomás infobox van és a pozíciós térkép paraméter valamivel ki van töltve. Régen volt rá egy eszköz, a templatetiger, de az már nem működik. az insource keresés nem jó, mert a paraméter értéke sok minden lehet. Ki tudom fájlba is írni, de az elég sok idő. Van valakinek egyéb ötlete? B.Zsolt vita 2022. június 12., 15:28 (CEST)

Nem tudom, mit értesz fájlba kiírás alatt; ha a Pywikibot-szkriptemre, akkor annál szerintem nem találsz nagyságrendileg gyorsabb megoldást, mert a MediaWiki nem tárolja külön a sablonparamétereket, úgyhogy muszáj egyenként feldolgozni a lapokat. (És persze ezt a sablonok átírása előtt kellett volna lefuttatni…) – Tacsipacsi vita 2022. június 12., 18:41 (CEST)

A parse API parsetree opciója tud ilyet, de ahogy Tacsipacsi is mondja, az indexelést neked kell megoldanod. Vagy insource: valami kellően csúnya regexppel. --Tgrvita 2022. június 13., 01:01 (CEST)

Az insource nem hiszem, hogy menni fog, hiszen nem tudom, hogy mit keresek, csak azt, hogy ki legyen töltve. Ráadásul sok találatot ad, amit egyesével kell átnézni.
Fájlba írás alatt ezt értem: Wikipédia:AutoWikiBrowser_modulok#Infoboxok_tartalmának_fájlba_írása. A így kapott listát már lehet excellel szűrni, majd abc sorba rendezni és máris egy kezelhető lista lesz. Arra gondoltam, de lehet lesz ettől jobb ötlet is, hogy ahol van pozíciós térkép, ott beállítok nagyítást, ahol nincs, ott pedig nem. Pl egész más nagyítást érdemel egy metróállomás mint egy amerikai vasútállomás. Ha nincs sok pozíciós térkép, akár egy switch is megoldhatja a térkép sablonban. – B.Zsolt vita 2022. június 13., 17:38 (CEST)
Ennél valószínűleg gyorsabb a Pywikibot, mert az AWB (tudtommal) egyenként tölti be a cikkeket, a Pywikibot viszont kötegelve, ötvenesével, és az egész program leglassabb része a hálózati kommunikáció. Egyébként a regexben az a jó, hogy nem kell pontosan tudni, hogy mit keres az ember, tehát elméletileg nem kizárt, hogy működjön erre az esetre is, de ha az ember a [[link|szöveget]] meg a beágyazott sablonokat is kezelni akarja, akkor a végeredmény biztos nem lesz se rövid, se áttekinthető. (Ez az API jó ötlet, majd egyszer kipróbálom, mert a mostani megoldás a pywikibot.textlibbel néha fennakad hibás wikiszövegen.) – Tacsipacsi vita 2022. június 15., 02:39 (CEST)

Leírom ide akkor a teljes problémát, amit meg szeretnék oldani. Még az is lehet, nincs is mit megoldani! :-) Módosítottam az állomás infoboxot, hogy legyen benne mapframe is. Viszont nincs olyan nagyítás, ami mindenhová jó lenne. A cikkek többsége ország pozíciós térképet használ, ha az alapértelmezett nagyítás kicsit jobb, mint az ország maga (megye/régió), akkor azzal nincs is mit kezdeni. De a metróállomásoknál érdemesebb lenne inkább várostérképet használni. Pl.: minden prágai metrónál a pozíciós térkép Prága, elég bután nézne ki egy komplett csehország a mapframében. Szóval keresem azokat az állomásokat, ahol van pozíciós térkép, majd ezekben a cikkekben egy bottal részletesebb nagyítást állítok be (esetleg egy switch kódrészt, hogy prága, párizs,... esetében ez, amúgy meg az. Csak tudnom kellene hányféle pozíciós térkép is van. Persze végigmehetek a teljes kategóriafán is kézzel, de attól félek lesz olyan ág, amit kihagyok. – B.Zsolt vita 2022. június 18., 22:09 (CEST)

Tech News: 2022-25

2022. június 20., 22:17 (CEST)

Tech Hírek: 2022-26

2022. június 27., 22:01 (CEST)

Diagrammalőr

Üdv! Megint felütötte a fejét az a gond, hogy például az M4-es metróvonalban lévő útvonaldiagram ábrái nem érnek össze (linkeltem volna képet is, de azt itt sajna nem lehet). Jó lenne erre a jelenségre valami végleges megoldást találni. Vander Jtömb 2022. június 24., 00:12 (CEST)

Pontosítsd, hogy mit látsz, mi az, ami nem jó, és helyette minek kellene látszódnia.
Van esetleg másik cikk, ahol jól jelenik meg?
Nekem az "Útvonaldiagram" ábrája is, meg a lejjebb lévő rajzolt vágány is folyamatosnak tűnik a fenti cikkben.
Kicsit fura nekem az a rajztechnika, hogy a vágányok rövid keresztvonalakkal vannak ábrázolva és nincs a menetiránynak megfelelő folytonos vonal, de lehet, hogy eddig is így volt szokásos. misibacsi*üzenet 2022. június 24., 10:36 (CEST)

A készítő gondolom azt szeretné ezzel jelezni, hogy alagútban halad a vonal. – B.Zsolt vita 2022. június 24., 10:57 (CEST)

Nem, az {{M4 metro 2014}}(?) sablonban (ami be van illesztve a metró szócikkétbe) a Budafok felé mutató két (feles) nyíl valóban elcsúszott egy kicsit (egy negyeddel kb.) a többitől. Ilyet máshol is láttam, ahol a BSicon elem mérete a szokásos 500x500 helyett csupán a fele, 250x500. – balint36 utaspanasz 2022. június 24., 11:21 (CEST)
Lehetne ezt a kis nyilacskát, meg a hozzá (elvileg) szorosan kapcsolódó rajzot egyesíteni 1 rajzba?
Lenne egy rövid szakasz és a végén a nyíl, egy grafikába rajzolva.
(jelenleg valóban van köztük egy kis illesztési hézag, de külön-külön mindkét grafika jónak tűnik.) misibacsi*üzenet 2022. június 24., 15:50 (CEST)
Igen, itt ez a gond, de ha csak az ábra mérete rossz azt könnyű kicserélni. Máskor viszont jó ábrákkal is voltak gondok, főleg mobil nézetben. Vander Jtömb 2022. június 24., 16:09 (CEST)
Ha utána akarsz járni, szerintem érdemes lenne megnézni külföldi hasonló szócikkekben, hogy ott is jelentkezik-e ugyanez a hiba (vagy náluk nem). Ha nem, miért nem. Lehet, hogy csak nálunk, és valami grafikai illeszkedés nem jó.
Ha enwiki, dewiki, stb is ugyanígy mutatja (hézaggal), akkor nem nagyon van mit tenni, valószínűleg nekik nem akkora gond, vagy észrevették, de nem tudták megoldani.
Az SVG-nél pont az lenne a lényeg, hogy mérettől függetlenül arányos marad a rajz. Régen rossz a szitu, ha ez a hiba méretfüggő, de azzal is lehet kísérletezni, próbáld homokozóban vagy valahol máshol változtatni a méreteket, és nézd meg, hogy a hiba ugyanúgy megjelenik-e, illetve a mérettel van-e összefüggése. (csak ötletelek, mert én magam nem akarok ennél mélyebben foglalkozni vele) misibacsi*üzenet 2022. június 24., 18:42 (CEST)

Megoldottam @Balint36: tanácsa alapján, köszönöm, kicseréltem a megfelelő méretre, most már rendben van. – Vander Jtömb 2022. június 24., 19:41 (CEST)

Mivel a sabloncsaládot más wiki tartja karban, akárcsak a rajzjeleket, néha a jó ábrák is szétesnek, a Domodossola–Milánó-vasútvonal cikk már régóta ilyen szétesett (csak még lusta voltam újra lefordítani a jó angol/német/olasz megfelelőt) – B.Zsolt vita 2022. június 24., 22:06 (CEST)

Igen, ez borzasztóan néz ki. Vander Jtömb 2022. június 24., 22:31 (CEST)
Valami változhatott valamin, hogy most már a "feles" ikonok ilyen rosszul jelennek meg, mert ezelőtt minden normális volt. – balint36 utaspanasz 2022. június 24., 23:20 (CEST)
De ahogy nézem, nem csak a feles ikonok, hanem a jó és kiemelt szócikkek pöcsétje is el van csúszva a címtől. Lehet, hogy van köze a kettőnek egymáshoz? – balint36 utaspanasz 2022. június 24., 23:22 (CEST)
@Balint36: Ha a szócikkcím mellettiekre gondolsz, akkor nem, azoknak a phab:T188443-hoz van közük (és már múlt vasárnap javítottam őket). – Tacsipacsi vita 2022. július 1., 23:03 (CEST)

Néha módosulnak a bs-sablonok, azután kezdenek el ilyen furcsaságok történni. Azokat kellene mindig naprakészen tartani egy-egy felülírással az angol wiki nyomán. – B.Zsolt vita 2022. június 24., 23:36 (CEST)

Segítséget és magyarázatot szeretnék kérni attól, aki tudja, hogy mik ezek a tárgyban szereplő lapok, és ez hiba-e, ha igen, mit kell tenni? Köszönöm szépen. Bizottmány vita 2022. július 2., 12:27 (CEST)

Olyan sablonok szerepelnek benne, aminek kettő azonos nevű paramétere van, pl.:

{{infobox
| kép = példa.jpg
| kép = valami.jpg
}}

Többnyire az egyik üres, így nem is okoz hibát, de néha kettő ellentmondásos érték is meg van adva.

Ha megnyitsz egy ilyen lapot szerkesztésre, és nyomsz egy előnézetet, akkor az alábbihoz hasonló szöveget fogsz olvasni:

Figyelmeztetés: A(z) Five for Fighting lap dupla értékkel hívja meg a(z) Sablon:Zenész infobox sablont („származás” paraméter). Csak az utolsó érték lesz felhasználva..

A hibát nehezebb megtalálni, ha ez egy cite sablonban van, amiből van mondjuk 20 is a cikkben. – B.Zsolt vita 2022. július 2., 22:09 (CEST)

Kedves @B.Zsolt:! Köszönöm szépen, sikerült a tanácsod alapján a François Jouffroy szócikkben az egyik Cit web-es forrásmegadásból kiiktatni a kétszeres „title=” elemet. Köszönöm! – Bizottmány vita 2022. július 3., 10:44 (CEST)

Tech News: 2022-27

2022. július 4., 21:31 (CEST)

Growth team newsletter #21

2022. július 5., 15:03 (CEST)

Képregény típusú infoboxok ikonja

Üdv! Most vettem észre, hogy a képregény típusú infoboxoknál eltűnt a fejlécből a kis ikon. Valaki rá tudna nézni a kepregenyinfobox CSS-osztályra, hogy mi történt vele? Talán átnevezhették a képet (szóbuborék, benne krikszkraksz) a Commonson, azért nem veszi be. Sasuke88  vita 2022. június 26., 13:26 (CEST)

@Sasuke88: A {{Képregény infobox}}(?)-ról van szó. Megnéztem a {{Film infobox}}(?)-ot, az működik, a Sablon:Infobox#Fejléc-ben vannak felsorolva az elérhető osztályok (ezt igazából csak debuggolási céllal írom ide). A két háttérkép a filmhez és a képregényhez ezek. Maguk a fájlok: film és képregény. Nekem az első elérhető, a második nem, viszont így (hu helyett commons) már elérhető.
Azt nem értem, hogy mi a különbség (elvileg „hu”-val is működnie kellene), de ezekkel az adatokkal valószínűleg könnyebb lesz megoldani. – Tilar Vehulor vita 2022. július 7., 19:23 (CEST)
Köszi a nyomra vezetést, ezek szerint az a baj, hogy a képet a magyar Wikipédia fájljai között keresi (mert eredetileg ott volt), és nem a Commonson (ahol most van). Eddig nem tudtam, hogy melyik lap tartalmazza a CSS-t, de a képekre rákeresve megtaláltam. Egy felületadminisztrátortól (@Bináris, Tacsipacsi, Tgr) szeretném megkérni, hogy a MediaWiki:Gadget-infobox.css lapon cserélje ki a "https://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/6/64/Speech_balloon_for_infobox.png" hivatkozást (219. sor) "https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Speech_balloon_for_infobox.png" hivatkozásra. – balint36 utaspanasz 2022. július 7., 19:41 (CEST)
@Tilar Vehulor Az {{Animanga infobox}}(?)-ra is vonatkozik pl., de nem akartam felsorolni a vonatkozó infoboxokat, mivel nem azokkal van a probléma, hanem a CSS-sel. Köszönöm a probléma pontos okának kiderítését! Sasuke88  vita 2022. július 7., 22:36 (CEST)
@Balint36: Köszönöm a jelzést! – Sasuke88  vita 2022. július 7., 22:38 (CEST)
Javítva. A többi ikon remélhetőleg jó, legalábbis más hibát nem mutatott ki az alábbi shell script:
for url in `curl 'https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=MediaWiki:Gadget-infobox.css&action=raw' | grep background-image | sed 's/^.*url(\(.*\)).*$/\1/'` ; do curl -f $url >/dev/null 2>/dev/null ; if [ $? -ne 0 ] ; then echo $url ; fi ; done
Egyébként tök jó lenne áttenni TemplateStylesba, például hogy ne csak hárman szerkeszthessük, csak az a baj, hogy az ujinfobox osztályt nem csak egyetlen sablon adja hozzá, úgyhogy nagyobb lélegzetvételű rendrakásra lenne szükség, mint ami péntek hajnali háromnegyed kettőkor belefér…
@Tilar Vehulor: Ezek könyvtárnevek, nincs benne semmi mágia (vagy legalábbis ennyi biztos nincs); a /wikipedia/hu/6/64/ könyvtárban egyszerűen nem létezik Speech_balloon_for_infobox.png nevű fájl. Az, hogy a [[Fájl:Speech_balloon_for_infobox.png]] működik a magyar Wikipédián, egy másik szinten (PHP-ban) van megoldva, a tényleges fájlhivatkozás ebben az esetben is /commons. – Tacsipacsi vita 2022. július 8., 01:45 (CEST)
@Tacsipacsi: Köszi a javítást! – Sasuke88  vita 2022. július 9., 00:03 (CEST)
@Tacsipacsi: Értem. Valamiért úgy gondoltam, hogy ami a commons-ban megvan, az automatikusan elérhető hu-ból is, de akkor a szoftver itt (fájlnév szinten) szigorúbban veszi.
A /6/64 rész mit jelent? Valami „terheléselosztó”, hogy egy mappában ne legyen annyi fájl?
@Sasuke88: Szívesen, technikai kérdésekben (valamennyire) otthon vagyok. – Tilar Vehulor vita 2022. július 9., 18:29 (CEST)
@Tilar Vehulor: Gyanítom, hogy terheléselosztás, bár nem vagyok benne biztos. Ami tuti, hogy ez a fájlnév MD5 hashének első, illetve első két karaktere. – Tacsipacsi vita 2022. július 10., 11:39 (CEST)

Unicode vezérlőkarakterek sablonokban

El tudjátok nekem magyarázni, hogy mi történt ennek a szerkesztésnek a során? Én csak annyit látok, hogy JWbot az alef karaktereket lecserélte egy számomra az eredetitől megkülönböztethetetlen alef karakterre "Unicode vezérlőkarakterek sablonokban" szerkesztői összefoglalóval. Én se sablont, se unicode vezérlőkaraktert nem látok.

A dologra azért figyeltem fel, mert a szerkesztés nem kívánatos mellékhatásaként az alefet követő alsó indexbeli nulla átkerült az alef jobb oldaláról a bal oldalára, gondolom azért, mert héberül jobbról balra írunk.

@JulesWinnfield-hu: jársz te még erre?

-- Malatinszky vita 2022. június 28., 15:22 (CEST)

@Malatinszky: Ami történt az a " א <U+200E> <sub>0</sub> " részekből kikerült a <U+200E> (egy darab karakter LRM (talán left-right-mark?)) ez jól magyarázhatja a 0 balrakerülését. Az unicode szabvány biztos leírja, hogy mikor kell automatikusan átváltani jobbról balra írásra (nem néztem utána) A szóközöket én raktam bele az olvashatóságért meg talán a unikód kicselezése céljából. Különben az alef jobboldalára rakta az idézőjelet. Ennek az egésznek a megállapítása: szerkesztett forrásszöveg kiegerezése fájlba, diff, less, stb... UTF48kézfogó-握手会-handshake 2022. június 28., 16:15 (CEST)

Köszi szépen a magyarázatot! Malatinszky vita 2022. június 28., 17:00 (CEST)

@Malatinszky, @UTF48, @JulesWinnfield-hu: Még annyit tennék hozzá, hogy matematikai szócikkekben az א U+05D0 HEBREW LETTER ALEF helyett az ℵ U+2135 ALEF SYMBOL-t lenne érdemes használni (utóbbi balról jobbra íródik). – Tilar Vehulor vita 2022. július 7., 19:39 (CEST)

A linket lehagytam: [13]. – Tilar Vehulor vita 2022. július 7., 19:53 (CEST)
Köszi, ma is tanultam valamit. Arra gondoltam, hogy a Álef cikkbe be is írom. Aztán az a kérdés merült fel bennem, hogy a magyar wikiben lehet olyat csinálni, mint az angolban a {{Charmap}}? - UTF48kézfogó-握手会-handshake 2022. július 8., 01:44 (CEST)
Ideálisan a matematikai szócikkekben a <math>\aleph</math> karaktersort kellene használni. De kösz, hogy megosztottad az információt a kétféle alef unicode karakterről. -- Malatinszky vita 2022. július 8., 07:58 (CEST)

@UTF48: A karakterek szócikkeiben mindenképpen érdemes lenne feltüntetni a kódolásukat. A charmap nagyon jó eszköz, de pár modult még át kellene hozni angolból, hogy működjön itt is. – Tilar Vehulor vita 2022. július 9., 22:27 (CEST)

Korábbi változat szerkesztése

Amikor az ember pl. laptörténetből került a szerkesztésbe, és nem a legfrissebb változatot kezdte szerkeszteni, akkor kapott egy piros figyelmeztetést a lap tetején erről. Ennek színe most valamiért sárgára változott, ami miatt máris sikerült elmentenem így egy vitalapi szerkesztést, amivel kitöröltem más bejegyzését... (lásd a vitalapomon a figyelmeztetés). Tudja valaki, ki és miért változtatta ezt sárgára? JSoos vita 2022. július 10., 11:25 (CEST)

Mediawiki telepítése Win10-re, saját gépre

Üdv!

Nagyon szeretném telepíteni a Mediawikit. A napokban már egyszer telepítettem, de az valamiért nem működött jól, ezért letöröltem, és úgy gondoltam, újra telepítem, mert néhány beállításon átugrottam.

A Mediawiki 1.38.2 verzióját töltöttem le, és telepítettem, ami viszont ezt a hibaüzenetet írta ki:

"MediaWiki 1.38 internal error

Installing some PHP extensions is required.

Required components

You are missing a required extension to PHP that MediaWiki requires to run. Please install:

  • intl (more information)" Ehhez sajnos nem értek, fogalmam sincs, mit csináljak. Ha valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném.

Köszönöm szépen! Lois131Mi a gond? 2022. július 11., 18:04 (CEST)

@Lois131 sokban megkönnyíted a saját életedet, ha valamilyen előre csomagolt formában telepíted, pl. a Bitnami kiadásában. Tgrvita 2022. július 12., 05:41 (CEST)
Kedves @Tgr Köszönöm szépen a segítségedet, valóban megkönnyítette a telepítést. Viszont kicsit hibásan működik. Mert pl nincs szövegszerkesztő, csak egy sima lap van, ahol lehet írni, és formázni sem lehet. És nyelvközi hivatkozást hogyan lehet hozzáadni? A Commonsból hogy lehet képeket átvenni? Ha még ebben is tudnál segíteni, akkor még jobban örülnék! :) Lois131Mi a gond? 2022. július 12., 16:46 (CEST)
A Commons képeket a $wgUseInstantCommons beállítás engedélyezésével lehet bekapcsolni. A szövegszerkesztő a VisualEditor, ami elvileg a MediaWiki kódjával együtt jön, bár nem tudom, a bitnamis változat hogy van összerakva. Nyelvközi hivatkozásokat (többek között) az adatbázis módosításával lehet hozzáadni, lásd itt. Tgrvita 2022. július 12., 21:14 (CEST)
@Tgr Köszi a segítségedet. A képeket sikerült beállítani, már szépen megjelennek. Viszont a nyelvközi hivatkozások sehogy sem működik. Nem értem, mert mindent úgy csináltam, ahogy le volt írva. Nem merek nagyon beleavatkozni az adatbázisba, mert végül semmi se fog működni :D Ha megkérhetlek, tudnál ebben segíteni? Köszi szépen! :) Lois131Mi a gond? 2022. július 13., 15:37 (CEST)
Általában bölcs dolog nem nyúlkálni az adatbázisba, de speciel az interwiki tábla biztonságosan módosítható. Ha szeretnéd kényelmesebben szerkeszteni az interwikiket, megtehted az Interwiki kiterjesztés telepítésével, de kiterjesztést telepíteni bonyolultabb, mint az adatbázisba nyúlni. Tgrvita 2022. július 13., 18:56 (CEST)
@Tgr Van már interwiki kiterjesztés a kiterjesztések mappában. De használni viszont nem használja a wiki. És még egy csomó kiterjesztése van, amit szintén fogalmam sincs, hogyan lehet használni. Talán rosszul lett eleve telepítve? Vagy valamit kell a beállításokban még csinálni? Vagy fogalmam sincs, mi lehet a bibi. És még a Kőzet infoboxot is hibásan mutatja, mint valami kód. :( Lois131Mi a gond? 2022. július 13., 19:31 (CEST)
Nem ismerem közelről a bitnamis változatot, de valószínűleg a LocalSettings.php fájlt kell szerkeszteni, és ott kikommentelni a megfelelő sorokat. Vagy ha nincsenek ott a megfelelő sorok, akkor az adott kiterjesztés telepítési útmutatóját követni: mw:Extension:Interwiki#Installation
Wikipédiás infoboxokat átvenni jellemzően elég nehéz feladat, kell hozzá az összes, az infobox által használt sablont/modult importálni, fel kell az összes, az infobox által használt kiterjesztést telepíteni (pl. ParserFunctions, Scribunto, TemplateStyles)... Tgrvita 2022. július 13., 19:51 (CEST)
@Tgr Sajnos a LocalSettings.php-ból elég sok minden hiányzik, ahogy most láttam, és ahogy beszélgettünk eddig, erre jöttem rá. Van a mappába interwiki kiterjesztés, de ebbe a LocalSettings-be semmi sincs benne. Kár, hogy béna vagyok a php programozáshoz :D De azért talán nem menthetetlen :D
Az infoboxokat akkor hagyom, úgyse kellene sok, csak 1-2, azokat lehet kézzel is megírni. Lois131Mi a gond? 2022. július 13., 20:48 (CEST)
Esetleg próbáld meg átnevezni a LocalSettings.php-t, utána böngészőből úja végig tudsz menni az installáláson, és bekapcsolgatni a kiterjesztéseket. Tgrvita 2022. július 13., 22:45 (CEST)
@Tgr Igen, átneveztem, KavicsokSettings.php lett a neve. El is indult a telepítés, de megakadt a Kapcsolódás az adatbázishoz résznél. Ezt a hibát írja ki: Cannot access the database: :real_connect(): (HY000/2002): A kapcsolódási kísérlet nem sikerült, mert a kapcsolódó partner nem válaszolt a megadott időn belül, vagy a létrehozott kapcsolatban hiba történt, mert a kapcsolódó partner nem volt képes válaszolni.&#13; .
Ellenőrizd a hosztot, felhasználónevet és jelszót, majd próbáld újra. Ha „localhost”-ot használsz a hosztnévnek, próbáld meg a „127.0.0.1”-et (vagy fordítva).'
Nem értem, mert kijavítottam, de mindig megtalál ez az üzenet. :( Lois131Mi a gond? 2022. július 14., 14:52 (CEST)
Nézd meg a régi localsettingsben, hogy milyen adatbázis host/port/DB/usernév/jelszó beállítást használt, és add meg azokat. Tgrvita 2022. július 14., 17:40 (CEST)
@Tgr Minden tökjól működött, és most legalább a LocalSettingsbe minden fontos infó benne van, megnéztem. De mégis van egy kis bibi, de miért?
Ezt írja most a legvégén, amikor már elkészült a wiki:
Belső hiba
[c694f8da4bcab86ce7f8ce43] 2022-07-14 15:55:47: Végzetes kivétel: „Exception
De most meg mi lehet a hiba? Pedig minden nagyon-nagyon jól ment. Lois131Mi a gond? 2022. július 14., 18:01 (CEST)
A mw:Manual:How to debug oldalon találsz tanácsokat, hogyan lehet a hiba részleteit megismerni. Tgrvita 2022. július 14., 21:00 (CEST)
@Tgr Köszi, megnézem. Kissé bonyolultnak tűnik, de lesz most végre több időm a wikivel foglalkozni. Majd a szerkesztői lapomra felírom, hogy WMF, úgyse látja senki. Amúgy nagyon szívesen dolgoznék nekik fordítóként, csak nem vesznek fel fordítókat. Mindegy, ezt csak úgy halkan jegyeztem meg. Most a legfontosabb, hogy működjön a wikim végre. Lois131Mi a gond? 2022. július 15., 11:27 (CEST)
Most épp nem, de időnként igen: m:Communications/Organization_communications_translators_group#Applying_to_join Tgrvita 2022. július 15., 13:18 (CEST)
Kedves @Tgr Köszi, elolvastam az oldalt (el is mentettem), és nagyon szeretném, ha egyszer sikerülne (úgy is fogalmazhatnék, hogy egy álmom válna valóra ezzel)! Most egy ideje aktív vagyok a Meta-wikin, ezt biztos látják is.
És végre sikerült a wiki telepítése, és minden kiválóan működik. Kitöröltem azt a bitnamis cuccot, mert sehogy sem akart települni. Letöltöttem a mediawiki 35-ös verzióját (nálam csak ez működik, hogy miért, nem tudom). És így már minden jó :) Köszi szépen a segítségedet és a türelmedet! Lois131Mi a gond? 2022. július 15., 15:59 (CEST)
És ezt a nyelvközi hivatkozást nem sikerült még hozzáadni. Valamint ha telepítek rá egy kiterjesztést, akkor azt hogyan kell beírni a LocalSettingsbe? Honnan kell kimásolni és mit pontosan? Leírólapról kell kimásolni, de az micsoda pontosan? És bocsánat, ha butaságot kérdeztem. Köszi :) Lois131Mi a gond? 2022. július 15., 19:45 (CEST)
A mw:Extension:Interwiki#Installation szakaszban lévő kódrészletet kell bemásolni a LocalSettings végére (vagy nem végére, igazából mindegy, de érdemes valahogy elkülöníteni az általad módosított részt).
(A leírólap gondolom maga az mw:Extension:Interwiki oldal?) Tgrvita 2022. július 15., 20:32 (CEST)
@Tgr Köszi, minden működik. Már csak a nyelvközi hivatkozás nem működik. Nem tudom, mi lehet a gond. A Wikibase kiterjesztést elég bonyolult telepíteni, folyton nem fogadja el a kódokat. De végülis így is minden jó. Köszi a türelmedet és a segítségedet. Lois131Mi a gond? 2022. július 16., 09:04 (CEST)
A Wikibase az egyik legbonyolultabb kiterjesztés, saját Wikidata jellegű oldalt tudsz vele telepíteni, nem kezdő MediaWiki adminisztrátoroknak való. Nyelvközi hivatkozásokhoz nem is igazán hasznos. Az Interwiki kiterjesztéssel tudsz nyelvközi hivatkozásokat kezelni, még ha egy kicsit fapadosabb módon is. Tgrvita 2022. július 16., 17:39 (CEST)
@Tgr Oké, sikerült. A Wikiközi hivatkozások adatainak megtekintése és szerkesztése remekül működik, adom hozzá sorban az előtagokat és az url címeket. Már csak azt kellene megoldani, hogy a bal oldali menüben látszódjanak. Pontosan mit kell még beleírni a Localsettingsbe? Lois131Mi a gond? 2022. július 16., 18:30 (CEST)
Semmit, csak használni kell az interwiki linkeket a szócikkekben. Tgrvita 2022. július 17., 08:30 (CEST)
@Tgr Oké, ez már akkor világos. :) És a bal oldalsávban található Nyelvek (Más nyelveken) című menü hogyan lesz elérhető? Köszi :) Lois131Mi a gond? 2022. július 17., 08:45 (CEST)
Ott jelennek meg a linkek. Tgrvita 2022. július 17., 22:30 (CEST)
@Tgr Nekem nem jelenik meg semmi sem. Még valamit be kell állítani? Lois131Mi a gond? 2022. július 18., 07:51 (CEST)

Tech Hírek: 2022-28

2022. július 11., 21:23 (CEST)

Tech News: 2022-29

2022. július 19., 00:59 (CEST)

"Nem működő" sablon

Valami oknál fogva a Taxonbar sablon "nem működik", mert hiába helyezem el a cikkben beszúrással, a megfelelő helyre (a jegyzetek alá) nem jelenik meg. A "láthatatlan" sablont ki lehet jelölni és szerkeszteni is lehet, viszont nem akar látszódni (legalábbis a szerkesztőben). A választ vagy válaszokat előre köszönöm. ~~Das Kleine Schlange~~ 2022.07.22.

Én úgy látom, hogyha legalább egy olyan paramétert adunk neki, amit felismer, akkor látszódóvá válik. pl. ((Taxonbar|GRIN=1)) az üres sablon nálam sem látszódik, de én ezt nem érzem hibának (és nem az én asztalom, de HTH). UTF48kézfogó-握手会-handshake 2022. július 22., 11:41 (CEST)

Menüsor jobbra csúszott

A szócikkek tetején lévő menüsor jobbra csúszott, a menük elég zsúfoltak így. - Viloris Üzenj! 2022. július 22., 19:49 (CEST)

Lásd: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Szétcsúszott menüsor a lapok tetején. – Pagony üzenet 2022. július 22., 20:39 (CEST)

Tech Hírek: 2022-30

2022. július 25., 21:26 (CEST)

Ellenőriz(het)etlen szócikk

Habsburg József Ferenc szócikk összes szerkesztése énnálam fehér (nem kék, nem bézs) alapon látszik. A szócikknek nincs se ellenőrizetlen, se ellenőrzött státusa. Az egyes sorok mellett sincs se "ellenőrzendő", se "XY ellenőrizte" jelző. (laptörténet). Hogyan lehet ellenőrzötté tenni? Akela vita 2022. július 26., 01:12 (CEST)

Lap legeslegalján van egy "Változat ellenőrzése" doboz, amiben van egy "Ellenőrzöttnek jelölés" gomb. Azzal tudod. – balint36 utaspanasz 2022. július 26., 01:15 (CEST)
Megtaláltam legalul, köszönöm az eligazítást. Elnézést, tárgytalan a felvetésem. Akela vita 2022. július 26., 01:18 (CEST)

Zászlósablonok

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Nem vagyok benne biztos, hogy ide kéne tenni a kérdést, de úgy ítéltem meg, hogy ide a legjobb tenni. A kérdésem a következő: Hogyan lehet létrehozni új zászlósablont. Azt értem, hogy létrehozok egy új oldalt Sablon:Zászló/(valami) néven, de a forráskódot hogyan kéne hozzá megírni? Csak beillesztek egy képet, odaírom, hogy 22 pixeles legyen, majd noinclude-dal beteszem a kategóriába, amelyikbe való, vagy itt valami más módon kell eljárni? Medvexxx vita Medvexxx vita 2022. július 28., 09:53 (CEST)

Keresel egy jól működő zászló sablont, annak a kódját bemásolod az új sablonodba, átírva a benne szereplő képfájl nevét. Ha nem működne, akkor a pontos sablonnevet/zászlót írd itt meg, hogy többet tudjunk segíteni. B.Zsolt vita 2022. július 28., 10:35 (CEST)

Kedves @B.Zsolt!
Köszönöm!
Ezzel van a gond egyelőre.
Kerestem mintát és ennek a megbeszélésére létrehoztam a Savoyai Hercegség zászlójának sablonját.
Követve, hogy a többi sablont hogyan hozták létre, pusztán annyi szükséges, hogy beírom angolul a kívánt ország nevét, vagy valami ilyesmi. De a Savoyai hercegséggel nem működött a dolog. A forráskódban semmilyen képnek a neve nem volt benne explicit módon egyik sablonban sem, amelyiket néztem. Szimplán csak egy országnév esetleg dátumokkal, vagy valami egyéb speciális jellemzővel, de semmi egyéb ezen kívül csak a kategóriák és a dokumentáció.
Sablon:Zászló/Savoyai Hercegség Medvexxx vita 2022. július 30., 10:16 (CEST)
Képzeld!
Rájöttem. Bár ezt lehet, hogy tudod de leírom. Másoknak is hasznos lehet. Arról szól a dolog, hogy a sablon betesz egy 22pixeles bélyegképet azzal a fájlnévvel, hogy "Flag of ¤.svg", ahol ¤ az ország neve, olyan módon, ahogyan a Wikimedia Commonsban van egy olyan nevű fájl az ország zászlójával. Ezzel csak az a gond, hogy mi van, ha nincs ilyen nevű fájl. Vagy például, ha nem az a fájl neve, amit az ember vár, akkor ilyen gondok lehetnek belőle, mint amelyek nekem voltak.
Érdekelne másik mód is. Azt tudom, hogy sima képként is be tudok illeszteni ugyanolyannak kinéző képet, mint egy sablon, de érdekelne azért, hogy hogy tudok tetszőleges, nem "Flag of ¤" nevű fájllal zászlósablont készíteni, ha valakinek van erre már kész, idemásolható útmutatója, fölösleges ideje, hogy leírja. (Azért csak akkor, mert nekem annyira ez igazából nem fontos. Valószínűleg teljesen elég lesz a céljaimhoz egyelőre a most megismert módszer.)
Köszönöm még egyszer, most már ismerve a használat módszerét. Medvexxx vita 2022. július 30., 10:25 (CEST)
Valószínűleg minden zászlóképnek egységes a neve, hogy a sablon a lehető legegyszerűbb lehessen. Ha nincs a Commonson megfelelő zászló kép, akkor készíteni kell egyet. Egy sablon sincs, ami nem létező kép esetén is jó végeredményt fog nyújtani! :-) – B.Zsolt vita 2022. július 30., 10:54 (CEST)
Köszi!
Való igaz!
Medvexxx vita 2022. július 30., 11:49 (CEST)

Eltévedt térkép az infoboxban

A Harlem (Manhattan) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) cikkben a Wikidatával való összekötés után az infoboxban megjelent egy Magyarországot mutató térkép, holott a cikk New York City egy városrészéről szól. Tudna valaki segíteni? – FoBe üzenet 2022. július 29., 22:36 (CEST)

Sajnos már a megfelelő állapotot mutatja, pedig szívesen tájékoztattalak volna róla, hogy Harlemet tegnap este Óbuda-Békásmegyerhez csatoltuk. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2022. július 30., 10:38 (CEST)

Köszönöm Texaner segítségét, az infobox most már a helyes térképet mutatja. – FoBe üzenet 2022. július 30., 18:37 (CEST)

MediaWiki 1.34-ről MediaWiki 1.37-re frissítés

Szeretnék egy feltelepített MediaWiki 1.34 szoftvert MediaWiki 1.37 verzióra frissíteni. Tud valaki segíteni? Szenti Tamás vita 2022. július 31., 05:01 (CEST)

@Szenti Tamás: Lehet, hogy a kérdésedbe vágó információt találsz fentebb, a Tech Hírek 2022-30-szakaszban... - vitorlavita 2022. július 31., 14:29 (CEST)
Azt szeretnéd, hogy valaki csinálja meg helyetted, vagy valami konkrét kérdésed van? Tgrvita 2022. július 31., 19:36 (CEST)

Igen, azt szeretném.– Szenti Tamás vita 2022. július 31., 23:47 (CEST)

Milyen wikiről van szó? Tgrvita 2022. augusztus 1., 05:38 (CEST)

A barlang.eu a MediaWiki 1.34-et használja. (Jelenleg még nyilvánossá sem tudom tenni az oldalt, bár ez lehet, hogy nem a régi verzió miatt van.)– Szenti Tamás vita 2022. augusztus 1., 12:29 (CEST)

Tech News: 2022-31

2022. augusztus 1., 23:21 (CEST)

Tech News: 2022-32

2022. augusztus 8., 21:49 (CEST)

Tech News: 2022-33

2022. augusztus 15., 23:07 (CEST)

Születéskori név hibásan jön át a Wikidatáról

A {{személy infobox}}(?) sablonnak van egy születéskori név paramétere, ami szokás szerint megjeleníti a Wikidata megfelelő paraméterének (P1477) értékét. A Wikidatán ehhez a paraméterhez kötelezően meg kell adni a nyelvet is (hiszen ugyanazt a nevet különbözőképpen írhatjuk különböző nyelveken), és az ember azt várná, hogy a sabon a huwikin a magyar névváltozatot jelenítse meg (ha pedig ilyen nincsen, inkább ne jelenítsen meg semmit). Ehelyett az történik, hogy az infoboxban a P1477 valamennyi nyelvi változata megjelenik. Aki nem hiszi, nézze meg a Vlagyimir Konsztantyinovics Bukovszkij cikket.

Nyilván meg lehet kerülni a problémát úgy, hogy az infoboxba beírjuk a kívánt értéket, de azt szeretném, ha a mechanizmus rendesen működne. Tud ebben valaki segíteni?

(A probléma fentebb felmerült már a Peter Capaldi cikk kapcsán, de nem született igazi megoldás.)

Malatinszky vita 2019. október 29., 14:06 (CET)

Oroszszovjetként nincs magyar születési neve, töröltem; a tulajdonságot nem így használjuk. Bencemac A Holtak Szószólója 2019. október 29., 14:12 (CET)

Ebben az esetben nem kell megadni az eredeti nevét, mert az ugyanaz. Wikizoli vita 2019. október 29., 14:15 (CET)

Nézd, ha nagyon fontos, keresek egy férjezett nőt, akinek van a jelenlegi nevétől különböző leánykori neve, de nyilván enélkül is érted a lényeget, ami az, hogy a személy infobox sablon rosszul kezeli azt a helyzetet, hogy egynél több alakban van megadva a cikkalany születési neve. --Malatinszky vita 2019. október 29., 16:16 (CET)
Firstölhetjük, és akkor csak az első jelenik meg, de szerintem jobb ez így, mert így látjuk, hogy a Wikidatából törölni kell a felesleget. Kivéve persze, ha valóban több szuletési neve is van az illetőnek, amely bizonyos esetekben előfordulhat. Régebben volt egyetlenérték-kikötés a tulajdonságon, de közben pont az utóbbi esetek miatt lekerült. Lehet javaslatként vissza lehetne tenni. – Máté (vitalap) 2019. október 29., 16:25 (CET)

A konkrét problémára ez megoldást jelent(het), de mint Malatinszky kolléga jelezte, már Capaldinál én is belefutottam a hibába. Globális megoldás továbbra sincs a problémára. Ezért tettem rá egy függőben sablont, nehogy elússzon... - Gaja   2019. október 29., 15:03 (CET)

A nem latin betűs nevek magyaros átírását a magyaros átírás (P2719) minősítővel kell megadni, már csak a sablont kell megtanítani, hogy ha meg van adva, akkor hozza át. – Máté (vitalap) 2019. október 29., 16:08 (CET)

Ugyanúgy Capaldinál a cirill betűs változatnak minősítőként kellene szerepelnie megfelelő tulajdonsággal. – Máté (vitalap) 2019. október 29., 16:15 (CET)

@Malatinszky, Gaja: fennáll még ez a probléma? Kivettem az infoboxból a kommentet, de nem látom, hogy több születési név is megjelenne egymás mellett. Samat üzenetrögzítő 2021. október 3., 15:55 (CEST)

Nekem most már jónak tűnik. - Gaja   2021. október 3., 16:02 (CEST)
@Samat, bocs, hogy csak most válaszolok. A probléma most is fennáll, ld. pl. a Raisza Makszimovna Gorbacsova cikket. A problémát persze meg lehet kerülni, de az infoboxnak nem így kéne kezelni a dolgot. Mindegy, leveszem a függőben sablont, nem hiszem, hogy további három év várakozás megoldja a problémát. -- Malatinszky vita 2022. augusztus 16., 18:21 (CEST)
@Malatinszky azt könnyű elérni, hogy csak a cirill nevet mutassa. Az igazi az lenne, ha a Modul:Wikidata tudna olyat, hogy nyelv szerint rangsorolja az értékeket, ami elvben lehtséges, de jóval munkásabb. Tgrvita 2022. augusztus 16., 21:20 (CEST)