Raisza Makszimovna Gorbacsova

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Raisza Makszimovna Gorbacsova
(Раиса Максимовна Горбачёва)
Fotó 1989-ből
Fotó 1989-ből
Született Raisza Tyitarenko
1932. január 5.
Rubcovszk
Elhunyt 1999. szeptember 20. (67 évesen)
Münster
Állampolgársága
Nemzetisége orosz
Házastársa Mihail Szergejevics Gorbacsov
Gyermekei Irina
Foglalkozása filozófia, szociológia
Iskolái egyetem
Kitüntetései Medal of Krupskaya
Halál okaleukémia
Sírhely Novogyevicsi temető[1]
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Raisza Makszimovna Gorbacsova témájú médiaállományokat.

Raisza Makszimovna Gorbacsova (oroszul: Раиса Максимовна Горбачёва), lánynevén Tyitarenko (Rubcovszk, Szovjetunió, 1932. január 5.Münster, Németország, 1999. szeptember 20.) orosz társadalmi személyiség, Mihail Gorbacsov felesége.

Életrajz[szerkesztés]

Raisza Tyitarenko szülőhelye Nyugat-Szibériában van (ma: Altáji terület). Apja, Makszim Tyitarenko vasúti mérnök volt, eredetileg ukrajnai. Anyja, Alekszandra Petrovna tősgyökeres szibériaiként született.

A család az apa foglalkozása miatt gyakran költözött. Raisza gyerekkorát Szibériában és az Urálban töltötte. 1949-ben kitűnően, aranydiplomával érettségizett Sztyerlitamakban. Ennek köszönhetően felvételi nélkül kerülhetett be a moszkvai egyetemre, ahol filozófia szakra járt (1950). Az egyetemi kollégiumban ismerkedett meg későbbi férjével, Gorbacsovval, aki a jogi karon tanult. 1953-ban összeházasodtak.

Az egyetem befejezését követően aspirantúrába kezdett. Rövidesen azonban férjét követve a Sztavropoli határterületre költözött. Ott négy évig nem jutott szakmájának megfelelő munkához, így egyedül Gorbacsov fizetéséből éltek, aki a helyi Komszomolban dolgozott. 1957-ben lányuk született: Irina. Ugyanebben az évben egy társbérlethez jutottak, két nagyméretű szobával.

Sztavropolban Raisza Gorbacsova a Znanyije nevű társaságnál talált lektori munkát és a helyi egészségügyi főiskolán filozófiát tanított, ugyanakkor szociológia disszertációján is dolgozott a sztavropoli mezőgazdasági főiskolán. 1967-ben Moszkvában védte meg disszertációját, és filozófiai kanditátusi fokozatot nyert.

1978-ban (más adatok szerint 1976-ban) a család Moszkvába költözött. Gorbacsov SZKP főtitkárrá választásáig Raisza Gorbacsova a Moszkvai Egyetemen oktatott, miközben folytatta Znanyije-beli munkáját is.

Miután 1985-ben Gorbacsovot az SZKP főtitkárává választották, kezdődött meg Raisza Gorbacsova társadalmi tevékenysége is. Lihacsov és Mjasznyikov akadémikussal és másokkal együtt létrehozta a Szovjet Kultúra Alapítványt és annak elnökségi tagjává vált. Gorbacsovnak köszönhetően is ez az alapítvány támogatta aztán többek között a Rubljovról elnevezett régi orosz kultúra és festészet múzeumát, a Marina Cvetajeva Múzeumot, és sok mást is. Ugyancsak támogatták építészeti emlékek helyreállítását, és a kulturális múlt sok örökségének ápolását, restaurálását, összesen mintegy 100 millió dollár értékben.

1989-ben

Mint a főtitkár, később az elnök felesége, rendszeresen fellépett a nyilvánosság előtt, részt vett a delegációkban, beszédeket mondott, szerepelt a televíziók képernyőjén. A külföld élénken érdeklődött iránta, és szimpatizált vele. 1987-be a brit Woman’s Own folyóirat szerint ő volt az év hölgye.

Az 1991-es Gorbacsov elleni puccs egészségét megviselte, egy enyhe agyvérzést követően látása is megromlott.

1999-ben leukémiát diagnosztizáltak nála. A betegséget kiváltó okok között feltételezték az 1949-es szemipalatyinszki atomkísérleteket, az 1986-os csernobili katasztrófát (Raisza Gorbacsova ugyanis nem sokkal az esemény után ott járt), korábbi kezeléseket és az elviselt stresszt is. Férje és lánya kíséretében Münsterbe utaztak, ahol a vesztfáliai egyetem hírneves klinikáján kezelték, de meggyógyítani nem sikerült. Hatvanhét éves korában hunyt el.

Lánya, Irina Virganszkaja orvosegyetemet végzett, ma a Gorbacsov Alapítvány elnökhelyettese.[2]

Románc[szerkesztés]

Raisza Gorbacsova halálának tizedik évfordulóján hét kedvenc románca jelent meg egy CD-n, ami kereskedelmi forgalomba nem került, viszont egy jótékonysági árverésen publikálták Londonban. A lemezen maga Mihail Gorbacsov és Andrej Vlagyimovics Makarevics (Masina Vremenyi együttes) énekel. YouTube

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]