Peter Capaldi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peter Capaldi
SzületettPeter Dougan Capaldi
1958. április 14. (66 éves)[1][2][3][4][5]
Glasgow
Állampolgársága
Nemzetiségeír, skót
HázastársaElaine Collins (1991–)
Gyermekeiegy gyermek
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
  • BAFTA-díj a legjobb rövidfilmnek (1994)
  • Oscar-díj a legjobb élőszereplős rövidfilmnek (1995)
  • British Academy Television Award for Best Male Comedy Performance (2010)
  • Chlotrudis Award for Best Supporting Actor (2010)
  • Chlotrudis Award for Best Cast (2010)

Magassága183 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek1982–

A Wikimédia Commons tartalmaz Peter Capaldi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Peter Dougan Capaldi (Glasgow, 1958. április 14.) skót színész és rendező.

Számos filmes és televíziós szerepe volt már, a Ki vagy, doki? Doktorának tizenkettedik inkarnációja a sorozatban, és Malcolm Tucker "médiamágus" szerepe, a BBC vígjáték sorozatában, a The Thick of It-ben és ennek filmes spin-offjában, az In the Loop-ban. 1994-ben megkapta a Legjobb élő akció rövidfilmnek járó Oscar-díjat Franz Kafka’s It’s a Wonderful Life című rövidfilmjéért.

Élete[szerkesztés]

Származása, tanulmányai[szerkesztés]

Glasgow-ban született. Édesanyja családja az írországi Cavan megyében elterülő Killeshandraból származott, édesapja családja az olasz Piciniscoból. Iskolába a possilparki St Teresa’s Primary School-ba, a bishopbriggsi St Matthew’s Primary School-ba és a kirkintillochi St Ninian’s High School-ba járt, mielőtt beiratkozott a Glasgow School of Art-ba.

Tehetsége a színészethez korán megmutatkozott egy általános iskolai bábszínházi darabjában. Középiskolai évei alatt az Antonine Players színi társulat tagja, ami a Fort Theatre-ben játszott Bishopbriggs-ban. Művészet hallgatóként egy punk rock együttes, a Dreamboys énekese, aminek dobosa a későbbi komikus, Craig Fergusson.

Pályája[szerkesztés]

Különböző színészi szerepei[szerkesztés]

Több mint 40 filmben és televíziós alkotásban szerepelt mióta játszott a Porunk hősében (1983), mint Danny Oldsen. Volt még szerepe a A fehér féreg búvóhelyében (1988), a Veszedelmes viszonyokban (1988) és Ozzy-t játszotta a Minder egy 1985-ös epizódjában. Hangját adta Chief Petty Officer Grieves-nek a BBC Radio Ministry of Defence vígjátékában, az Our Brave Boys-ban. Első nagy televíziós szerepe Luke Wakefield volt, egy titkon meleg férfi a BBC drámasorozatában, a Mr Wakefield’s Crusade-ben, aki azt képzeli, hogy szemtanúja volt egy bűnténynek. Alakításai közé tartozik egy kitalált Songs of Praise-producer, Tristan Campbell, a Vicar of Dibley című sitcom két epizódjában, valamint egy transzvesztita szerep az ITV Prime Suspect 3-jában. Neil Gaiman gót fantasyjében, a Neverwhere-ben az Islington nevű angyalt játszotta.

Capaldi hangoskönyv narrátor is, hangoskönyvei közé tartozik Iain Banks számos műve is. Rory-ként jelent meg Banks The Crowd Road-jának 1996-os televíziós változatában.

A Channel 4 1999-es sorozatában, a Psychos-ban egy bipoláris zavarban szenvedő matematikust játszott. Felbukkant még a Peep Show című sitcomban mint egyetemi tanár, és ő játszotta az első számú gyanúsítottat a 2007-es Kísért a múlt sorozatban. 2007-ben Mark Jenkins-ként tűnt fel az E4 tini vígjáték-dráma sorozatában, a Skins-ben. Visszatért a második évadban 2008-ban, de csak azért, hogy aztán a 3. epizódban meghaljon. Szerepelt a Kisvárosi gyilkosságok sorozat „Halál a kórusban” című epizódjában, és az ITV1 Fallen Angel-jében. Feltűnt még a Magicians című 2007-es brit filmvígjátékban is.

A Channel 4 Az ördög szeretője című sorozatában I. Károlyként találkozhattunk vele 2008-ban. Ő adta a hangját a Haunted Hogmanay című 2006-os animációs filmhez. A 2010-es The Naivity című BBC-s adaptációban ő játszotta Boldizsárt, a napkeleti bölcsek egyikét.

2011 novemberében a Liverpool Playhouse színpadán Professor Marcust alakította a The Ladykillers című darabban, amit később átvittek a londoni Gieguld Theatre-be. A darab 2012. április 14-éig volt itt műsoron. Később felbukkant a The Field of Blood című krimi-drámában mint Dr. Pete, amiért BAFTA Scotland díjra jelölték TV-s színész kategóriában; a díjat végül Jayd Johnson kapta meg. Volt egy kis szerepe, egy pszichológus, a Big Fat Gypsy Gangster-ben. 2012-ben eljátszotta Randall Brown új hírigazgatót a BBC2 The Hour című drámájában. A 2013-as World War Z című filmben a WHO orvosaként láthatjuk, és volt egy szerepe a Demónában (2014), azonban a jelenete az utómunkák és a vágás áldozata lett.

Játszott az Inside of the Mind of Leonardo című Leonardo da Vinci-ről szóló dokumentumfilmben. 2013-ban ő alakítottam Alan Rusbridgert, a Guardian szerkesztőjét a The Fifth Estate-ben. 2014-ben szerepelt a Három testőr egy új adaptációjában, a Muskétások sorozatban, mint Richelieu bíboros, a BBC One gondozásában.

A The Thick Of It és az In the Loop[szerkesztés]

Legismertebb szerepe Malcolm Tucker, egy "médiamágus" a The Thick of It című BBC sitcomban, akit 2005-től 2012-ig alakított. Tuckerről azt mondják, hogy karaktere többé-kevésbé Tony Blair jobbkezén, Alastair Campbell-en alapszik, bár Capaldi azt mondta, hogy ő inkább a hollywoodi nagy emberekre alapozta alakítását, mint a gyakran durva Harvey Weinstein. A The Thick of It film spin-offját, az In the Loop-ot (ahol szintén Tuckert játssza), 2009-ben adták ki.

Számos díjat nyert Tucker szerepével. 2006-ban jelölték a BAFTA és RTS Legjobb Vígjáték Színész Díjra. 2010-ben BAFTA-díjat kapott férfi vígjáték alakítás kategóriában. Sőt, 2010-ben megnyerte a British Comedy Award-ot is legjobb televíziós vígjátékszínész kategóriában.

Ki vagy, doki?[szerkesztés]

Capaldi játssza a Doctor tizenkettedik inkarnációját a BBC science-fiction sorozatában, a Ki vagy, doki?-ban. Beválogatását 2013. augusztus 4-én jelentették be egy különleges BBC programban, amit Zoë Ball vezetett. Doktorként először egy cameo során láthattuk az 50. évfordulóra készült különkiadásban, a The Day of the Doctor-ban, mielőtt hivatalosan átvette Matt Smith helyét a 2013-as karácsonyi különkiadásban, a The Time of the Doctor-ban. Mint a sorozat nagy rajongója, Capaldi már játszott korábban, 2008-ban a The Fires of Pompeii című részben, mint Lobus Caecilius, továbbá John Frobisher közszolgaként is láthattuk 2009-ben a sorozat egy spin-offjában, a Torchwood: Children of Earth-ben.

Capaldi azt állítja, hogy gondosan meg kellett fontolnia, elfogadja-e a szerepet a vele járó nagymértékű ismertséggel együtt. Egy interjú során elárulta, hogy meghívták a Nyolcadik Doktor szereplőválogatására 1995-ben, az 1996-os TV film elkészítését megelőzően, de nem ment el rá, mert nem gondolta, hogy megkapja a szerepet, és nem akart egy csapat "leselejtezett színész" közé tartozni.

Rendezői, előadói és írói munkái[szerkesztés]

1995-ben Capaldi megkapta a legjobb élő akció rövidfilmnek járó Oscar-díjat Franz Kafka’s It’s a Wonderful Life című rövidfilmjéért, amely a Trevor című rövidfilmmel együtt megosztva nyerte el a díjat. Megírta a Soft Top, Hard Shoulder című vígjáték-drámát, ami a London Film Festivalon közönségdíjat kapott, valamint írója és rendezője volt a Strictly Sinatra című drámának, valamint rendezte a BBC Four Getting On című sitcomjának (aminek egyik epizódjában fel is bukkant mint orvos). 2006-ban megírta és előadta az A Portrait of Scotland című dokumentációját, ami a skót portréfestészet 500 éves történelmét taglalja.

2012-ben írója (Tony Roche-sal együtt), rendezője és szereplője volt a The Circlewood Greats című áldokumentumfilmnek egy kitalált filmstúdióról, ami a brit mozi valódi fejlődését és divatját követi történelem folyamán, ideértve a némafilmet, a horrort és az obszcén vígjátékot.

2013-ban írója és rendezője volt a Born to be Kingnek.

Magánélete[szerkesztés]

Capaldi támogatója az Association for International Cancer Research-nek és a Aberlour Child Care Trust-nak. Feleségül vette Elaine Collins-t Strathblane-ben, nem messze a glasgowi otthonától, 1991-ben. Crouch Endben él feleségével, Elanie Collins-szal és leányukkal, Cecily-vel.

Filmográfiája[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzés
1982 Living Apart Together Joe
1983 Porunk hőse Oldsen
1984 Turtle Diary Assistant keeper
1987 The Love Child
1988 A fehér féreg búvóhelye Angus Flint
1988 Veszedelmes viszonyok Azolan
1991 December Bride Young Sorleyson
1993 Soft Top Hard Shoulder Gavin Bellini Megnyerte — BAFTA Scotland Award Best Actor
1994 Captives Simon
1997 Bean – Az igazi katasztrófafilm Gareth
1997 Shooting Fish Mr. Gilzean
1997 Smilla’s Sense of Snow Birgo Lander
1998 What Rats Won’t Do Tony
1999 The Greatest Store in the World Mr. Whiskers
2000 Mrs Caldicot’s Cabbage War Derek
2001 Hotel! Hilton Gilfoyle
2002 Max David Cohn
2002 Solid Geometry David Hunter
2003 Shotgun Dave Rides East Rob
2004 Modigliani Jean Cocteau
2004 Niceland (Population. 1.000.002) John
2004 Wild Country Father Steve
2005 House of 9 Max Roy
2005 The Best Man Priest
2006 Pinochet in Suburbia Andy McEntee Television film
2007 Magicians Mike Francis
2009 In the Loop Malcolm Tucker Jelölés — British Independent Film Award for Best Actor

Jelölés — Chicago Film Critics Association Award for Best Supporting Actor
Jelölés — Evening Standard British Film Awards: Peter Sellers Award for Comedy
Jelölés — International Cinephile Society Award for Best Supporting Actor (2nd place)[25]
Jelölés — London Film Critics Circle Award for British Actor of the Year
Jelölés — Los Angeles Film Critics Association Award for Best Supporting Actor (2nd place)
Jelölés — New York Film Critics Circle Award for Best Supporting Actor (3rd place)
Jelölés — Online Film Critics Society Award for Best Supporting Actor

2012 Big Fat Gypsy Gangster Peter VanGellis
2013 World War Z W.H.O. Doctor
2013 The Fifth Estate Alan Rusbridger
2014 Paddington Mr. Curry

Televízió[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzés
1984 Crown Court Eamonn Donnelly Epizód: "Big Deal"
1985 Minder Ozzy Epizód: "Life in the Fast Food Lane"
1985 Travelling Man Epizód: "Blow-Up"
1985 John and Yoko: A Love Story George Harrison
1986 C.A.T.S. Eyes Caldicott Epizód: "Powerline"
1989 Rab C. Nesbitt Preacher Epizód: "Rab C. Nesbitt's Seasonal Greet"
1989 Shadow of the Noose Robert Wood
1989 Dramarama British Ambassador Epizód: "Rosie the Great"
1990 Ruth Rendell Mysteries Zeno Vedast 3 epizód
1991 Agatha Christie: Poirot Claude Langton Epizód: "Darázsfészek"
1991 Selling Hitler Thomas Walde
1991 Titmuss Regained Ken Cracken 3 epizód
1992 Mr Wakefield's Crusade Luke Wakefield
1992 Early Travellers in North America Robert Louis Stevenson
1993 The Comic Strip Presents… John Epizód: "Jealousy"
1993 Stay Lucky Robin Epizód: "The Driving Instructor"
1993 Prime Suspect Vera Reynolds 3. évad
1994 Chandler & Co Larry Blakeson
1994 The All New Alexei Sayle Show Time Traveller Epizód: "Drunk in Time"
1994–1996 The Vicar of Dibley Tristan Campbell 2 epizódok
1996 Delta Wave Dinsdale Draco Epizód: "The Light Fantastic"
1996 Neverwhere The Angel Islington 4 epizód
1996 The Crow Road Rory McHoan 4 epizód
1997 Tom Jones Lord Fellamar 3 epizód
1999 Psychos Mark Collins 1 epizód
2001 High Stakes Michael Calderwood Epizód: "Dream Team
2003 In Deep Jeremy Epizód: "Character Assassination: Part 1"
2003 A negyedik X (Fortysomething) Dr. Ronnie Pilfrey 5 epizód
2003 Judge John Deed Alan Roxborough, MP Epizód: "Conspiracy"
2004 Sea of Souls Gordon Fleming Epizód: "Seeing Double"
2004 Az én kis családom Colin Judd Epizód: "Dentist to the Stars"
2004 Foyle háborúja (Foyle’s War) Raymond Carter Epizód: "War of Nerves"
2004 Peep Show Professor MacLeish Epizód: "University Challenge"
2005 The Afternoon Play Billy Shannon Epizód: "The Singing Cactus"
2005-2012 The Thick of It Malcolm Tucker British Academy Television Award for Best Male Comedy Performance (2010)

British Comedy Award for Best TV Comedy Actor (2010, 2012)
Nominated - British Academy Television Award for Best Comedy Performance (2006, 2008)
Nominated - Royal Television Society Award for Best Comedy Performance (2006)

2006 Donovan Dr. Angus Baldwin 1. évad 3. epizód
2006 Kisvárosi gyilkosságok Lawrence Barker Epizód: „Death in Chorus”
2006-2010 Trawlermen Narrator
2007 Kísért a múlt (Waking the Dead) Lucien Calvin Epizód: „The Fall”
2007 Coming Up Joe Epizód: "Brussels"
2007 Fallen Angel Henry Appleton
2007-2008 Skins Mark Jenkins 3 epizód
2008 Ki vagy, doki? Lobus Caecilius Epizód: Pompeii lángjai
2008 Midnight Man Trevor
2008 Glendogie Bogey Jeff Wylie Hangja
2008 Az ördög szeretője (The Devil’s Whore) I. Károly
2009 Torchwood: Children of Earth John Frobisher
2009 Getting On Doctor 1. epizód, a sorozat rendezője
2009 A Portrait of Scotland Önmaga Író
2010 Ten Minute Tales The Man
2010 Accused Frank Ryland 1. évad 3. epizód
2010 The Nativity Balthazar 4 epizód
2011 A Madagaszkár pingvinjei Nigel bácsi 1 epizód: Nigel bácsi látogatása
2011 The Suspicions of Mr Whicher Samuel Kent
2011 The Field of Blood Dr. Pete
2012 The Cricklewood Greats Peter Capaldi (előadó), Leslie Grangely Áldokumentumfilm; író és rendező
2012 The Hour Randall Brown 2. évad: Jelölés – British Academy Television Award for Best Supporting Actor
2013 Inside the Mind of Leonardo Leonardo da Vinci Dokumentumfilm
2014–2017 Ki vagy, doki? A Doctor A Doktor napja (cameo)

A Doktor idejeKétszer volt, hol nem volt

2014 Muskétások (The Musketeers) Richelieu bíboros 13 epizód

Rádió[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzés
2009–2010 The News at Bedtime Jim Tweedledee BBC Radio 4

Színház[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzés
1983 Vízkereszt, vagy amit akartok Antonio Young Vic
1985 Dracula Jonathan Harker Half Moon Theatre
1985 Songs for Stray Cats and Other Living Creatures Graeme Paines Plough Theatre
1989 Valued Friends Howard Hampstead Theatre
1998 The Judas Kiss Robbie Ross Broadhurst Theatre
2007 Absurdia Bro Donmar Warehouse

Díjai[szerkesztés]

  • 1994: Elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó BAFTA-díjat.
  • 1994: Elnyerte az Academy Award for Live Action Short Filmnek járó díjat.
  • 2006: Jelölték a legjobb vígjátéki színésznek járó BAFTA és RTS díjakra.
  • 2010: Elnyerte a legjobb férfi vígjátéki szereplőnek járó televíziós BAFTA-díjat, és a brit vígjátékban nyújtott legjobb férfi szereplőnek járó díjat.
  • 2012: Elnyerte a Best TV Comedy Actor at the British Comedy Awards díjat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Peter Capaldi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]