Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív151

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tech Hírek: 2023-50

MediaWiki message delivery 2023. december 12., 03:11 (CET)

(New) Feature on Kartographer: Adding geopoints via QID

Since September 2022, it is possible to create geopoints using a QID. Many wiki contributors have asked for this feature, but it is not being used much. Therefore, we would like to remind you about it. More information can be found on the project page. If you have any comments, please let us know on the talk page. – Best regards, the team of Technical Wishes at Wikimedia Deutschland

Thereza Mengs (WMDE) 2023. december 13., 13:31 (CET)

Infobox

Nem tudom, mi történt. Az adatlapomon az egyik infobox hirtelen a sokszorosára nőtt.... Hogyan lehet normál méretre visszaállítani? Holdkóros vita 2023. december 13., 19:52 (CET)


Nem az infobox nőtt meg, hanem úgy került bele egy kép az adott infoboxba, hogy nem lett méretezve, ezért nagy felbontásban jelent meg. Egyelőre a képet kivettem a sablonból, mert egy jogvédett logó eltávolítása után került bele, de gyaníthatóan úgyanúgy jogvédett. Amíg ennek ellenkezője nem derül ki, addig inkább ne legyen sablonban, szerkesztő lapon használva. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2023. december 13., 19:56 (CET)

Halálozások évek szerint sablon

Sziasztok! Felmerült, hogy lassan szét kéne bontani a Halálozások évek szerint sablont mert kezd nagyra nőni. Egyelőre az évszázados bontás került szóba, magyarán külön sablon kellene évszázadonként (20. század, 21. század, majd később 22. század, illetve ha esetleg lesznek cikkek akkor visszafelé 19. század stb.). Ehhez érdekelne, meg lehet-e oldani technikailag, hogy a sablon fejlécébe két oldalt beilleszteni egy-egy nyilat, ehhez a sablonhoz hasonlóan, amik ugye értelemszerűen az előző, illetve következő évszázad sablonjára mutatnának, hogy a cikkről, ahová be van illesztve adott sablon, át lehessen navigálni az előző, illetve következő századba is? Van erre olyan megoldás, amit utána könnyedén lehet minden sablonnál reprodukálni? Köszönöm előre is! – XXLVenom999 vita 2023. december 16., 16:13 (CET)

Ebben a navboxban lehetséges volt, szerintem itt sincs akadálya. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2023. december 16., 16:18 (CET)

Köszönöm szépen, ez egészen jónak tűnik. XXLVenom999 vita 2023. december 16., 16:27 (CET)

Tech News: 2023-51

MediaWiki message delivery 2023. december 18., 17:17 (CET)

Ellenőrzésre váró szerkesztések

Mostanában nagyon sokszor akkor is az

  • Ebben a változatban sablon- vagy fájlváltoztatások várnak ellenőrzésre. A közzétett változat ekkor volt ellenőrizve: …

szöveg jelenik meg a lapokon, amikor csak sima ellenőrizetlen szerkesztés történik. Ehelyett:

  • Ebben a változatban 1 változtatás vár ellenőrzésre. A közzétett változat ekkor volt ellenőrizve: …

(kiemelések tőlem).

Én úgy tapasztaltam, hogy korábban csak akkor jelent meg ez a felirat, ha nem magában a szócikkben történt a változás, hanem egy abba belinkelt külső állományban, vagyis maga a lap nem igényelt konkrét "beavatkozást" járőr részéről. JSoos vita 2022. szeptember 8., 14:58 (CEST)

Tudsz példát mutatni, mire gondolsz? – balint36 utaspanasz 2022. szeptember 8., 22:44 (CEST)
Semmi, találtam. – balint36 utaspanasz 2022. szeptember 8., 22:46 (CEST)
Az a probléma, hogy nem szeretnéd ezt az üzenetet látni akkor, amikor vannak ellenőrizetlen sablonszerkesztések, meg ellenőrizetlen direkt szerkesztések is, vagy hibásan megjelenik olyankor is, amikor ellenőrizetlen sablonszerkesztések már nincsenek, csak direkt szerkesztések? Tgrvita 2022. november 30., 04:06 (CET)
Amióta járőrködök, egy kezemen meg tudom számolni hányszor volt, hogy tényleg csak sablon, vagy fájl változás lett volna, amire ez volt írva, a többi mind sima szerkesztés volt. Olyat még nem tapasztaltam, hogy jóváhagyom a sima szerkesztést, és utána még mindig azt mutatná, hogy van sablon v. fájl változtatás. Ahhoz nem értek, hogy ez azért van mert a jóváhagyással az is elfogadásra kerül, vagy nem is volt benne. Nyilván, ha voltak benne ilyen változások is, akkor nem hibás a megjelenése, bár ha az nem látszik, hogy mi a változás, akkor azt sem tudom mit hagytam jóvá... mert én csak a direkt szerkesztést látom. Szóval szerintem hibás pl:

JSoos vita 2022. november 30., 09:09 (CET)

Írtam egy hibajegyet, és egy feltűnő hibára küldtem is be javítást. Majd meglássuk, a vak is aszongya. Ha minden gördülékenyen megy, csütörtök este érkezik meg a javításom a Wikipédiára, ha nem annyira gördülékeny, akkor csak a rá következő héten (vagy még később). – Tacsipacsi vita 2022. december 4., 16:16 (CET)

@Tacsipacsi: Köszi! Bejrútnál látom a változást. Közben találtam egy másik érdekességet: Megafon FM szócikknél csak 1 változtatást mutat, miközben 2 vár ellenőrzésre, nem tudom van-e összefüggés. JSoos vita 2022. december 7., 12:53 (CET)

Közben már mutatja a kettőt, igaz ma már csütörtök van... :) JSoos vita 2022. december 8., 14:28 (CET)
@JSoos: Még semmi nem történt vasárnap délután óta az ügyben (tehát a „minden gördülékenyen megy”-től sajnos elég messze vagyunk), viszont amit írsz, az mind megerősíti a feltételezésemet: hogy valami gyorsítótár nem frissül a szócikk szerkesztésekor, csak amikor egy idő (=hetek) után „lejár” a gyorsítótár. Így ha bekerült a gyorsítótárba, hogy egy vagy nulla ellenőrizetlen szerkesztés van a cikkben, akkor még két hét múlva is azt hiszi a rendszer, hiába keletkezett idő közben még három másik (és ha nem teljesen ellenőrzött a cikk, de mégsincs egyetlen ellenőrizetlen változtatás se, azt úgy értelmezi, hogy akkor biztos valami sablon változott, ezért jelenik meg az érthetetlen üzenet). – Tacsipacsi vita 2022. december 8., 20:51 (CET)
Én is láttam ma olyat, mint JSoos december 7-én 12:53-kor. (Ellenőrzötté tettem, már nem látszik.) Vépi vita 2022. december 22., 12:05 (CET)

@Tacsipacsi, JSoos: Mi a státusza ennek a problémának? Megoldódott végül, vagy még mindig várunk? -- Malatinszky vita 2023. április 24., 18:47 (CEST)

Éppen ma futottam bele egy ilyenbe , Derkovits Gyula szócikk ellenőrzésekor. JSoos vita 2023. április 24., 19:11 (CEST)
@Malatinszky: Decemberben beküldtem egy kódmódosítást, ami első ránézésre ígéretesnek tűnt. Másodikra már kevésbé, de még mindig úgy gondolom, hogy megér egy próbát. Tgr azt írta, hogy ő fél élesíteni a kódot a karácsony előtti legeslegutolsó pillanatban, mert a gyorsítótárazással kapcsolatos változások problémákat okozhatnak, és kellemetlen lenne, ha a két ünnep között használhatatlan lenne a wiki, mert a telepítéseket végzők is szabadságon vannak. Azóta semmi… –  Tacsipacsi vita 2023. április 30., 02:53 (CEST)
@Tacsipacsi ahogy ott leírtam, nem látom, hogy bármi hatása lenne ennek a módosításnak (és mélyebben nincs időm beleásni magam a témába, szerintem ez egy viszonylag marginális probléma). Amúgy a mw:Code review/patch board oldalon tudsz reviewereket keresni. Tgrvita 2023. április 30., 14:40 (CEST)
Erre írtam február közepén, hogy szerintem azért egy próbát megér, amire azóta sem kaptam ott választ, annyit se, hogy „szerintem meg nem”. De akkor megpróbálom ezt a patch boardot (korábban nem is hallottam róla), hátha ott lesz valaki, aki mond egy határozott verdiktet. – Tacsipacsi vita 2023. május 1., 11:51 (CEST)
Köszönöm! JSoos vita 2023. május 1., 11:54 (CEST)

Az utóbbi időben nekem is feltűnt, hogy szerkesztés ellenőrzése után az szócikk ellenőrzött státusának jelzése feltűnően hosszú (öt-hat perc) után áll csak be. Eddig ez azonnal megtörtént. Mostanában (az ellenőrzés után) többször is vissza lehet lépni a laptörténet mezőbe, ahol az utolsó szerkesztések "ellenőrzött"-nek mutatkoznak, miközben a szócikk nézetben (cache-frissítéssel is), még többször vissza lehet nézni a ellenőrizetlenséget jelző üzenetet (a nyitó üzenetek valamelyikét). Aztán elmúlik, de zavaróan hosszú idő után. Az időtartam megnövekedése feltűnő. Akela vita 2023. április 30., 07:42 (CEST)

Oké, én csak annyit kérek, hogy használjuk rendeltetésszerűen a függősablont. Ha tehát úgy érzitek, hogy

  • a probléma megoldódott, vagy
  • a probléma megoldódásának nincs reális esélye, vagy
  • a probléma megoldására van még esély, de már nincs szükség arra, hogy ez a szakasz emlékeztetőül itt álljon tovább,

akkor hagyjátok archiválódni ezt a szakaszt. Köszönöm!

--Malatinszky vita 2023. április 30., 15:12 (CEST)

Ez mintha megjavult volna. Igaz? – Bean49 vita 2023. június 7., 11:33 (CEST)

A probléma megjavult. – Bean49 vita 2023. június 18., 10:54 (CEST)

Nem javult meg, a napokban is voltak ilyenek. Pl.:

JSoos vita 2023. június 18., 12:06 (CEST)

Tényleg, a darab még nem az igazi, de már nem azt írja, hogy Ebben a változatban sablon- vagy fájlváltoztatások várnak ellenőrzésre. Bean49 vita 2023. június 18., 12:46 (CEST)
Amikor ideírtam, akkor az anonnak még csak 1 szerkesztése volt, és akkor úgy jelent meg mint "sablon és fájlváltozás", azóta szerkesztett mégegyet, azt már nem ennek vette, és így mutat most 1 változtatást. JSoos vita 2023. június 18., 12:56 (CEST)
A Hangul szócikkben máshogy viselkedett: a "sablon- vagy fájlváltoztatás" (egyetlen link behelyezése) változtatásra rászerkesztettem, a szerkesztés utáni frissítéskor egy rövid ideig továbbra is ezt mutatta, majd utána már mutatta a 2 változást. JSoos vita 2023. június 23., 09:30 (CEST)

A legtöbb, amit tehetünk, hogy felveszünk egy Phabricator-jegyet. Ehhez viszont jó volna, ha elő tudnád idézni, akár egy erre a célra létrehozott lapon. Elő tudod idézni? – Bean49 vita 2023. június 21., 12:55 (CEST)

Eddig semmilyen logikát nem tudtam felfedezni, hogy mikor sorolja be rosszul. Leginkább véletlenszerűnek tűnik. Én ráadásul rendszeresen csak a kiemelt és a jó cikkeket ellenőrzöm, ott most csak 1 ilyen van:
Olyan cikket lenne jó találni, amit gyakran szerkesztenek anonok, mert azok között a változások között biztos gyakrabban fordul elő. De ahogy Tgr is írta, a probléma marginális. Csak jó ha tudjuk, hogy a "sablon és fájlváltozás" név alatt is érdemes a cikkbe belenézni, mert lehet tényleges változtatás, ami ellenőrzésre vár, illetve a statisztikáknál is lehet máshogy számolódik. JSoos vita 2023. június 22., 12:50 (CEST)

Ha valaki úgy érzi, ki tudja váltani, a Portál:Wikipédia/FlaggedRevs üzenetek tesztelése lapon tudja bemutatni. – Bean49 vita 2023. június 25., 11:26 (CEST)

Már csak a másikon. – Bean49 vita 2023. június 27., 12:58 (CEST)

Hoppá! Sikerült! FlaggedRevs üzenetek tesztelése Az a furcsa, hogy csak a vizuális szerkesztővel tudtam kiváltani. Egyelőre még nem tudom megmagyarázni, hogy mi a különbség. Ha valaki tudja, ne tartsa magában. Úgyszintén, itt is lehet tesztelgetni. – Bean49 vita 2023. június 25., 14:10 (CEST)

A fentebb felsorolt példákat végignézve is mindegyiknél vizuális szerkesztés váltotta ki. JSoos vita 2023. június 25., 15:49 (CEST)

@Tgr, Tacsipacsi: Van ötletetek? – Bean49 vita 2023. június 25., 14:21 (CEST)

@Tgr: Jelenleg, a patchem nélkül ugye a page_touched adatbázisoszlopon múlik az, hogy kiessen a gyorsítótárból a régi érték. Lehet, hogy a VisualEditor nem frissíti rendesen ennek az oszlopnak az értékét? Ha igen, akkor a patch megoldhatja a problémát, ha legalább a page_latest frissül. – Tacsipacsi vita 2023. június 26., 02:39 (CEST)

Miben különbözik a vizuális szerkesztős módosítás a sima normál módosítástól? Más végpont? Egyik api, másik index? – Bean49 vita 2023. június 27., 11:43 (CEST)

Api-val se tudtam kiváltani, csak vizuális szerkesztővel. Hogy tudja az másképp csinálni? Saját végpontja van? – Bean49 vita 2023. június 27., 12:34 (CEST)

Nem tudom, hogy működik pontosan, de nyilván nem az edit API-végpontot használja – ez a végpont wikiszöveget vár, a VisualEditor viszont HTML-lel dolgozik (azt tudom, hogy a wikiszöveg/HTML oda-vissza konverziót a Parsoid végzi, ami PHP, azaz a szerveren fut). – Tacsipacsi vita 2023. június 28., 01:23 (CEST)
A visualeditoredit API-t használja (az meg először a Parsoid REST API-t, aztán az edit API-t). Tgrvita 2023. július 1., 04:51 (CEST)

Köszönöm. Akkor nem kerültünk közelebb. Csak annyit tudunk, hogy vizuális szerkesztővel. De legalább elő tudjuk idézni. Jelenteni fogom, de sok jót nem remélhetünk. – Bean49 vita 2023. július 1., 11:34 (CEST)

Írtam egy megjegyzést a meglévő feladatra. Egyébként én bizakodó vagyok, a VisualEditor fejlesztői (Editing csapat) szoktak reagálni (még akár vasárnap délután is), úgyhogy ha valóban náluk van a hiba, akkor az se kizárt, hogy holnapra ki lesz javítva. – Tacsipacsi vita 2023. július 2., 15:55 (CEST)
Ez mikor megy élesbe? Fog változni valami? Bean49 vita 2023. július 14., 14:54 (CEST)
Még nem javult meg, de felőlem archiválható, nem hiszem, hogy mi tehetnénk többet,
köszönöm a segítdéget. JSoos vita 2023. július 14., 16:16 (CEST)
Múlt csütörtökön. Ezzel elvileg a régi rossz eseteknek ki kellett esniük a gyorsítótárból, nem tették? Arról viszont sikerült meggyőznie Matma Rexnek, miközben elfogadta a módosításomat, hogy az új eseteket valószínűleg nem gátolja meg. :-) De időközben lett egy kifejezetten hihetőnek tűnő hipotézis arról, hogy mitől romlik el, úgyhogy én bízom benne, hogy ki lesz javítva. – Tacsipacsi vita 2023. július 19., 21:42 (CEST)

Elengedem. A VisualEditor a ludas. Sokszor, nem mindig, eggyel kevesebb változást ír ki. Ha 1 helyett nullát kéne írjon, akkor jön az, hogy sablonváltozások. Nem egyértelmű, hogy Tacsipacsi javítása megoldja-e a problémát. A FlaggedRevs és a VisualEditor összeházasításában támadt zavar. „Just delete the VisualEditor–FlaggedRevs integration code. I just realized it doesn't work. We do all this work to compute the notice, and then we don't display it to the user. It seems I broke this in rEVED9f9966d1cda1: ApiVisualEditorEdit: Use action=parse 'subtitle' option nearly three years ago.” – matmarex A hibára van Phabricator-jegy. Nem tudni, fog-e valaki foglalkozni vele. – Bean49 vita 2023. július 19., 20:13 (CEST)

Én még nem szeretném elengedni. Azért jó, hogy itt van ez a szakasz, mert egy javítási kísérlet után itt rá tudok kérdezni, hogy más tapasztalt-e javulást. – Tacsipacsi vita 2023. július 19., 21:42 (CEST)
Milyen gyakran várható ilyen kérdés? Bean49 vita 2023. július 19., 22:05 (CEST)
Köszönöm. Mivel nem várunk semmi konkrétra, lehet archiválni. Nem kell annyi évig itt legyen ez szakasz, ahány évig nyitva áll a Phabricator-jegy. Kérdezni bármelyik évben lehet, nyugodtan, enélkül a szakasz nélkül is. – Bean49 vita 2023. július 20., 11:05 (CEST)
Én köszönöm, hogy ilyen türelmesen vártál a válaszra. Sajnos a várakozásod tizenhárom órájának jelentős részét átaludtam, az álmomban küldött válaszom pedig valamilyen oknál fogva nem érkezett meg.
Hogy az érdemi kérdésre válaszoljak: nyilván heti egynél többször nem, hiszen heti egy próbálkozásunk van a szoftverkód javítására – és éppen ezért kell a függő sablon, mert ez a kocsmafal 7 nap inaktivitás után archivál, ami heti egy próbálkozási lehetőséggel simán bele lehet futni még akkor is, ha minden egyes héten próbálkozunk. Viszont valójában a milyen gyakrannál lényegesebb kérdés a meddig – miután megvan egy valószínű ok, én bízom benne, hogy néhány héten, legfeljebb egy-két hónapon belül lesz megoldás. – Tacsipacsi vita 2023. július 20., 13:21 (CEST)

Itt lehet nézegetni, amelyik ellenőrizendő. – Bean49 vita 2023. július 20., 11:23 (CEST)

@Tacsipacsi: Mostanában nem találkoztam a jelenséggel. Volt valamilyen változtatás, amitől megjavult volna?

Viszont amikor szerkesztem is és a végén kipipálom a "Változat közzététele"-t, akkor ott a zárójelben megadott részben még van, hogy azt írja: "0 függő változtatást tartalmaz". JSoos vita 2023. december 18., 15:48 (CET)

Megjavult. Bean49 vita 2023. december 20., 11:24 (CET)

Térképrészletek piros kontúrokkal

Sziasztok! Legutóbb létrehoztam két szócikket: Serre-Ponçon-tó és Berre-tó. Mindkettő alján megjelenik egy-egy térképvázlat részlete vastag piros kontúrokkal. A kép nyilván a helyszínt érzékeltetné, de abból csak egy kis részlet látszik, nem lehet megítélni, mi ez és miért van ott. Köszönöm, ha valaki rendbe tudja ezt hozni (vagy inkább eltüntetni). - Vadaro vita 2023. december 21., 19:03 (CET)

Nézd meg a szerkesztést, amit a Berre-tó cikkben végeztem.
Az a lényeg, hogy van egy nagyítás paraméter, aminek az alapértelmezett értéke 12, ha azt lecsökkented 9-re már használhatóbb eredményt kapsz. Ha tovább csökkented az értéket, a tó nagyobb környezetét fogja ábrázolni a térkép (de persze maga a tó kisebb lesz a térképen). --Malatinszky vita 2023. december 21., 19:44 (CET)
Megcsináltam a másik cikken, kösz szépen. Csak megkérdezem: ez valami hungarikum? Más nyelvű Wp-ken nem láttam. Meg olyat is láttam, hogy ugyanezzel a vastag vörössel jelölik a folyóvizet, pl. Rajna–Rhône-csatorna. Vadaro vita 2023. december 21., 19:57 (CET)
Miért nem lehet megítélni? Rendes nagyítható, interaktív térkép. Bean49 vita 2023. december 21., 19:54 (CET)
Amikor nem volt beírva a nagyítás értéke, akkor ránézésre nem lehetett tudni, mi az a vörös vonal. Vadaro vita 2023. december 21., 19:59 (CET)

Kevés forrás sablon és kategóriája

Maria Nazionale szócikkbe írva tapasztaltam, hogy a {{kevés forrás}}(?) sablonba pipe jel után szöveges megjegyzést, kommentet is lehet írni. DE: A megjegyzés szövegét a sablon magával viszi a kategórianévbe és vele egy új, nemlétező kategórianevet alkot. Ezt kérem/javaslom valahogyan orvosolni. Akela vita 2023. december 22., 15:38 (CET)

@Akelaː A sablon kódja és a leírása alapján úgy látom, hogy az első paraméterbe a sablon kirakásának az idejét kell írni (év) (hónap)jából (pl. 2023 decemberéből) formátumban, a második paraméter való a kommentre (ezt a sablon nem is használja, csak a szócikkben látszik). Például a Gömb szócikkben helyesen van megadva. – Tilar Vehulor vita 2023. december 23., 16:54 (CET)
OK, értem. Tehát kommentet szabályosan nem, csak dátumot lehet beírni. El kellett volna olvasnom a sablonleírást. Köszönöm! Akela vita 2023. december 23., 19:19 (CET)

InternetArchiveBot érdekes szerkesztései

InternetArchiveBot (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) pár napja több érdekes szerkesztést is végzett, most vettem észre az ellenőrizendő cikkek közt a visszavonásukat:

Bár nem értek a bot működéséhez, de erős a gyanúm hogy ezeknek a szerkesztéseknek nem, vagy nem így kellett volna megtörténnie. Tud erről a botgazda? – XXLVenom999 vita 2023. december 20., 22:52 (CET)

Az vonta vissza, akire hivatkozik a bot, név szerint. Bean49 vita 2023. december 20., 22:57 (CET)

Valóban, ez csak most tűnt fel. Akkor gondolom tud róla, ez esetben nincs teendő. Bár van ezzel a bottal más probléma is, de az nem ide tartozik. XXLVenom999 vita 2023. december 20., 23:21 (CET)
És mi lenne az? Ha nem jelentjük, kitől várjuk a korrekciót? Bencemac A Holtak Szószólója 2023. december 21., 08:54 (CET)
Tervben volt hogy felvetem, csak nem mostanság, mert már így is elég sok szálon "futnak" az események. De ha már rákérdeztél: arról terveztem panaszkodni, hogy ez a bot ocsortány módon szétbarmolja a táblázatokat a Halálozások xxxx-ben típusú cikkeknél. Lásd egy példát: Halálozások 1981-ben, rögtön decembernél Ernest Muhleisen sora. A forrásokat alapesetben ebben a formában illesztjük be az utolsó, pár képpont széles oszlopba: [19]. Erre jön IABot, és véletlenszerű forráslinkekhez (akár halott, akár nem), hozzábiggyeszti azt, hogy "Archiválva 2022. március 26-i dátummal a Wayback Machine-ben", mindezt egy kb. 10 képpont széles oszlopba. Aminek az lesz az eredménye, hogy undorító módon szétesik a táblázat, egy sorból csinál 6-7 sort. gyakorlatilag az összes Halálozások év összes hónapjába be szokott szúrni ilyeneket. A jövőbeli felvetésem arra vonatkozott volna, hogy vagy tiltsuk el a botot a Halálozások típusú cikkek szerkesztésétől (így is baromi munka lesz kitakarítani utána), vagy legyen módosítva a kódja, és ahelyett hogy odarakja a kisregényét, szimplán cserélje ki a linket a kapcsos zárójelek közt a frissített/archivált linkre. XXLVenom999 vita 2023. december 21., 17:57 (CET)
A hozott eset jó példa arra, amikor a bot elvárt működése összeakad egy unortodox útmutató-ellenes gyakorlattal. Szinte valamennyi Wikipédia formai alapvetése, hogy a cikkek belsejében az erre szolgáló szakaszokat leszámítva a lehető legkevesebb (lehetőség szerint 0) külső hivatkozás szerepeljen, így tehát IABot elméletileg nem okozhat galibát, amikor {{Wayback}}(?) sablonba csomagolja a csupasz linkeket, hiszen azok csak lábjegyzetekben és linkeket gyűjtő szakaszokban (pl. külső hivatkozások, források) lehetnek.
Alapvetően tehát a probléma azzal a gyakorlattal van, hogy a forráslinkeket formázatlanul tároljuk a törzsszövegben, noha azoknak hivatkozássablonokba burkolva kellene szerepelniük a jegyzetelő sabloncsaláddal a szócikk végén. A kérdés tehát nem az, hogy a bot mit csinál rosszul (semmit, a várt módon működik), hanem az, hogy ezek a lapok miért nem követik az általános formai elvárásokat. Technikailag kivitelezhető a kérdéses lapok alapértelmezett kihagyása, azonban a botgazda a fentiek ismeretében joggal lesz összezavarodva. Bencemac A Holtak Szószólója 2023. december 21., 19:12 (CET)
Csakhogy a halálozási listák nem folyószöveges szócikkek, hanem táblázatcikkek, és mint ilyeneknél teljesen rendben van az a (sok-sok éves) szokvány, hogy az utolsó oszlopba kerül egy-egy forráslink az elhunyt halálozását alátámasztandó. Ugyanis a cikkek felépítéséhez, struktúrájához ez igazodik legjobban. Ezek a cikkek mondhatni egyedi esetek, annál is inkább mert semmi értelme nem lenne jegyzetsablonba burkolni a forrásokat. Az idei halálozási listában (eddig) nagyságrendileg 1700 személy szerepel; milyen hosszú lenne a jegyzetek szakasz 1700+ forrással? Egyébként is, olyan linket miért archivál a bot, amelyik még él? XXLVenom999 vita 2023. december 21., 21:12 (CET)
A fenti alapvetés a táblázatokra is vonatkozik, hiszen azok is a törzsszöveghez tartoznak. Nyilván a bot és a bot gazdája nem tudhatja, hogy néhol a szokvány ≠ szabvány. Ahogy már említettem, a Halálozások évek szerint kategória lapjainak kizárásával az archiválás lehetőségét is elveszítenénk, de ha ezt szeretnénk, tolmácsolom a kérést.
Ha adsz egy konkrét URL-t, a bot eszköze segítségével meg tudom mondani, mikor és miért érzékelte azt halottnak. Általánosságban a fals észlelések kicsiny százaléka a bot hibája, jellemzőbb, hogy az ellenőrzés pillanatában a weboldal épp elérhetetlen vagy hibásan felépített. A hibás archiválásokat a linken tudod jelenteni, javítani. Bencemac A Holtak Szószólója 2023. december 22., 09:37 (CET)
A halálozási listában két egyszerű módja is van a javításnak. Az egyik, az archívált változatra cseréljük a linket. A másik, hogy az archívált részt egyszerűen ref-be tesszük. Kicsit nehezebb a helyzet, ha halott linkként jelöli meg a forrást, mert akkor keresni kell egy másik, működő forrást. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2023. december 21., 21:22 (CET)

@Bencemac: Ezt a forrást pl. archiválta, mégis él a link: Halálozások 2021-ben#December, december 16., Iván Katalin.

De teljesen mindegy egyébként, mert ha jogos az archiválás, ha nem, akkor is borzasztóan mutat a cikkben, azt kellene elérni, hogy (amint HuFi is nagyon jól mondja itt föntebb) a halott linket cserélje ki az archív linkre, ne pedig ezt a szöveget biggyessze oda külön a halott linkhez. A halott linket amúgy is felesleges megtartani, az meg szerintem senkit nem érdekel egy halálozási listacikkben, hogy az archivált forrást mikor archiválta a Wayback Machine. Annyit kellene, hogy a [ ] közt látható (halott) link helyére betegye az új (archivált) linket. Ez lenne a legjobb megoldás, mert így a bot is futhatna, és a cikkek se lennének szétverve. Csak nem tudom ez mennyire megvalósítható, sajnos gyanítom semennyire. – XXLVenom999 vita 2023. december 22., 16:37 (CET)

A kérdéses link 2023. december 2-án és 10-én 403-as hibát adott, ezért került archiválásra; a státuszt most javítottam az eszköz segítségével.
„A halott linket amúgy is felesleges megtartani” – ez nem igaz, a forrásablonokban is okkal szerepel együtt a halott és az archivált link, mivel az előbbi még feléledhet és módosulhat, illetve utóbbi által biztosítható, hogy változó tartalmú forráshivatkozás a megtekintés időpontjának megfelelő, de az aktuális állapottól potenciális már eltérő pillanatot tükrözzön. Ennek megfelelően a sima linkcsere ellenjavallott, mert az eredeti URL megőrzésén kívül archiváláskor legalább az archiválás dátumát is megadni szükséges, ami azonban egy csupasz linknél nyilván nem lehetséges. Mint már mondtam, a probléma itt nem a bot működésével, hanem a szerkesztői gyakorlattal van: csupasz linkek (szöveggel [URL cím] vagy anélkül [URL]) nem szerepelhetnének a folyószövegben. Mindezek fényében az egyetlen járható – a hibás gyakorlatot konzerváló – út a bot kitiltása a kérdéses szócikkekből (lásd #Q4). Bencemac A Holtak Szószólója 2023. december 22., 18:50 (CET)

[A]z eredeti URL megőrzésén kívül archiváláskor legalább az archiválás dátumát is megadni szükséges, ami azonban egy csupasz linknél nyilván nem lehetséges

A Wayback Machine-nél történetesen de – illetve nem megadható, hanem meg van adva: az URL része. Például a https://web.archive.org/web/20220203140504/https://media1.hu/2021/12/16/elhunyt-ivan-katalin-a-fules-rejtvenymagazin-munkatarsa/ URL-ben benne van az az információ, hogy 2022. február 3-án, 14:05:04-kor készült. Persze az olvasó nehezen fogja kiszedni belőle, de az információ ott van, bottal utólag is bármikor átformázható.
Viszont a szabványos lábjegyzetek egyik legfontosabb előnye még nem hangzott el ebben a beszélgetésben: hogy menthetők. Mi van, ha meghal a

[14]

link, és a bot se talál hozzá archívumot? Buktuk a forráshivatkozást, az URL-ben lévő UUID-vel semmire nem megyünk. Ha viszont a

Pauliina Korhonen: Cappella-yhtyeen Marcus Birks, 40, on kuollut koronaan – vastusti kiivaasti koronarokotteita. Iltalehti, 2021. augusztus 27.

forráshivatkozásban hal meg a link, akkor – címre, szerzőre – kereséssel van esélyünk feltámasztani. – Tacsipacsi vita 2023. december 24., 11:46 (CET)

Ellenőrzési statisztika

A Wikipédia:Járőrök üzenőfala lap tetején látható az az információ, hogy "2023. június 26. 4551 szócikk módosításai várnak jóváhagyásra, a legrégebbi ellenőrizetlen szerkesztés 629 napos". Ezt a szöveget, ha jól látom, a Wikipédia:Járőrök üzenőfala/fejrész allapon elhelyezett

{{{statisztika dátuma}}} '''{{{elavult szócikkek}}} szócikk''' módosításai [[Speciális:Elavult_ellenőrzött_lapok|várnak jóváhagyásra]], a legrégebbi ellenőrizetlen szerkesztés '''{{{legrégebbi elavult}}} napos'''

karaktersor állítja elő.

Valaki el tudná mondani, hogy ez a tripla kapcsos zárójeles mechanizmus hogy működik (vagy meg tudná mutatni, hol olvashatok utána)? Hogyan lehet ezt a lassan fél évvel ezelőtti statisztikát frissíteni? Előre is köszönöm!

--Malatinszky vita 2023. december 17., 21:25 (CET)

@Malatinszky: A kód ezzel a szerkesztéssel került oda. A szerkesztési összefoglalóból kiderül, hogy a frissítés az üzenőfalon tehető meg, és valóban, az üzenőfal forráskódjának első sora a következő:
{{Wikipédia:Járőrök üzenőfala/fejrész|elavult szócikkek=4551|legrégebbi elavult=629|statisztika dátuma= 2023. június 26.}}
Szóval gondolom, az itt szereplő paramétereket kell módosítani. A tripla kapcsos zárójeles mechanizmusnak itt lehet utánaolvasni. – FoBe üzenet 2023. december 17., 21:36 (CET)
Speciális:Diff/26244001, Wikipédia:Sablonok. Bean49 vita 2023. december 17., 21:40 (CET)


Köszönöm, sikerült is frissítenem a statisztikát. Őszintén szólva, azt reméltem, hogy ez automatikus, csak valahol elakadt a dolog, de most már látom, hogy ez eleve manuálisra van tervezve. --Malatinszky vita 2023. december 17., 23:41 (CET)

Nem hiszem, hogy lenne akadálya annak, hogy egy bot töltse be valami allapról az adatokat, csak úgy emlékszem, hogy kifejezett szempont volt, hogy a frissítések a WP:JÜ laptörténetében jelenjenek meg – ezzel is noszogatva az üzenőfalat figyelőket az ellenőrzésre. – Tacsipacsi vita 2023. december 24., 11:50 (CET)
A JÜ-t figyelő szerkesztőként én mondjuk jobban örülök annak, hogy ha a figyelőlistámon megjelenő szerkesztések ténylegesen figyelmet igénylő ügyekről szólnak, és nem egy számláló frissítéséről. De másoknak persze lehetnek más szempontjai.
Ha van rá igény, fel tudom venni a frissítést az automatikusan futó botfeladatok közé (gyakorlatilag ugyanaz, mint a Wikipédia:Járőrök üzenőfala/Statisztika frissítése). Persze úgy is dönthetünk, hogy az egész mondatot kivesszük, és inkább a Speciális:Ellenőrzési statisztika oldalra linkelünk. FoBe üzenet 2023. december 25., 09:52 (CET)

Wikimedia Hackathon 2024

Sziasztok! A 2024-es Wikimédia Hackathon május elején (2024. május 3–5.), Észtországban, Tallinban lesz. Ha foglalkozol a Wikimédiához kapcsolódó szoftverfejlesztéssel, vagy érdekel és a jövőben foglalkoznál vele, érdekelhet az esemény. A regisztráció már megnyílt, és ennek során a részvételhez ösztöndíjra is lehet pályázni. Utóbbi határideje azonban 2024. január 5. Ha részt vennél, regisztrálj, és pályázz az ösztöndíjra! Samat üzenetrögzítő 2023. december 25., 14:16 (CET)

Már nézegettem is, csak sajnos nem jó az időpont. :-( Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. december 25., 17:58 (CET)

Elfelejtett jelszó...

A felhasználónevemet tutira tudom, de se a jelszót, se azt, hogy milyen e-mail címet adtam meg (ha megadtam egyáltalán, de lehet, hogy nem is). Hogy tudnék újra belépni? 2A02:AB88:1A07:F800:4F4:4D0:F261:FC34 (vita) 2023. december 9., 21:05 (CET)

Még mindig kérdezem... Csak a felhasználónevemre emlékszem. 2A02:AB88:1A07:F800:6526:FA77:C8A3:1BC3 (vita) 2023. december 10., 12:12 (CET)
És még mindig kérdezem... 2A02:AB88:1A07:F800:9D26:C350:D2ED:DDC2 (vita) 2023. december 16., 21:42 (CET)

Megtaláltam, sikerült belépni. Bean49 vita 2023. december 9., 21:44 (CET)

Jó, és én?... Van rá remény, hogy itt választ kapok, vagy mondjak búcsút a felhasználónevemnek? :( 2A02:AB88:1A07:F800:68B4:433C:CD83:1FE5 (vita) 2023. december 17., 20:30 (CET)
Segítene, ha megadnád a felhasználói nevedet. -- Malatinszky vita 2023. december 17., 21:16 (CET)
Radírpók 2A02:AB88:1A07:F800:BC90:7260:708C:5BA8 (vita) 2023. december 20., 22:18 (CET)
Küldettem neked egy jelszó-helyreállító emailt, de azt nem tudom, hogy milyen címre ment. Remélem, sikerrel jársz. További tippek:
https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Reset_password
Malatinszky vita 2023. december 20., 22:36 (CET)
Ha valamilyen minden kétséget kizáró módon igazolni tudod, hogy te vagy te, a fejlesztők át tudják állítani az email-címedet. Ha nem, akkor kénytelen leszel új azonosítót regisztrálni. Tgrvita 2023. december 21., 02:58 (CET)
Nem jött e-mail azokra az e-mail címekre, amiket használok... Hogy tudnám kétséget kizáró módon igazolni, hogy én vagyok én? 2A02:AB88:1A07:F800:75EC:DB2D:2D3F:3CF6 (vita) 2023. december 28., 15:37 (CET)
Ha van valaki, aki ismer személyesen, és ő maga egy jól ismert szerkesztő. Tgrvita 2023. december 30., 03:17 (CET)
Hát jó, akkor majd újra regisztrálok, köszi. :) 2A02:AB88:1A07:F800:AC60:C36D:976B:668E (vita) 2023. december 30., 15:58 (CET)

Településtérképek

Boldog új évet! Nem tudom hogy átmeneti-e vagy sem, de a (Kárpát-medencei) településeknél van egy térkép funkció, amit ki lehet nyitni. Eddig Firefox alatt megfelelő képernyőméretnél használható méretben nyílt ki. Most egy apró kis doboz, ami semmire sem jó, használhatatlan. Kérdésem arra vonatkozna: átmeneti-e a "hiba" és nem kell aggódni, vagy ez valami új beállítás aminél a jobbítási szándék durván félrement? Esetleg csak böngészői sajátosság? Ha a 2. eset akkor még remélem finomítanak rajta, mert ez így tényleg nem jó semmire, még arra sem amire eddig. Köszönöm! Taz vita 2024. január 5., 15:15 (CET)

Az OSM-térkép ment el, nem tudom, miért. Például itt: Kisberény. Bean49 vita 2024. január 5., 15:33 (CET)

Valami Quirks Mode-ot emleget. Bean49 vita 2024. január 5., 23:18 (CET)

A Quirks Mode mindegy, az csak arról szól, hogy HTML4-es az oldal, nem HTML5-ös, de az minden bizonnyal mindig is az volt (legalábbis erősen remélem, hogy 2024-ben már nem ír át senki weboldalt HTML5-ről HTML4-re…). A probléma abból van, hogy úgy tűnik, hogy a CSS egyszerűen nem tölt be. Ha fogom a MediaWiki:Gadget-wiwosm.css tartalmát, és a Firefox fejlesztői eszközeivel bemásolom stíluslapként, akkor rögtön 100% széles lesz a térkép (és a térkép ▼ link háttere is visszajön). Ugyanez igaz a lentebb említett keresés új fülönre is. – Tacsipacsi vita 2024. január 6., 00:38 (CET)
Megvan: a szóközt nem szerette, ránézésre a https://gerrit.wikimedia.org/r/c/mediawiki/extensions/Gadgets/+/982772 óta. Majd megpróbálok összerakni egy hibajelentést vagy akár egy javítást a Gadgets kiterjesztéshez, de nem hajnali egykor. – Tacsipacsi vita 2024. január 6., 01:02 (CET)
Na, ha meg is van a probléma, akkor köszönet az utánajárásért! Boldog új évet! Taz vita 2024. január 6., 02:49 (CET)
Megelőztek a hibajelentéssel: phab:T354385. – Tacsipacsi vita 2024. január 6., 10:57 (CET)

Nyitott navboxok

Sziasztok

Nem tudom másnál is előfordul-e az alábbi hiba: nálam minden navbox mindig nyitva jelenik meg. Akkor is, ha 4-5 van egy cikkben. Firefox böngészőt használok MonoBook felülettel. B.Zsolt vita 2024. január 7., 23:37 (CET)

Wikipédia:JavaScript-hibaüzenetek Tgrvita 2024. január 8., 08:00 (CET)
Nézd meg kijelentkezve. Úgy is? Bean49 vita 2024. január 8., 11:25 (CET)

Kipróbáltam Crome böngészővel Berlint, ott is minden nyitva van. A Chrome böngészőben sose voltam bejelentkezve. Úgy tűnik, nem csak nálam gond ez: [15]

A Javascript hibaüzenet: TypeError: event.target.closest is not a function UrlbarInput.sys.mjs:3503:26

– B.Zsolt vita 2024. január 8., 15:01 (CET)

Elkezdtem vadászni, és közben varázsütésre megjavult. Bean49 vita 2024. január 8., 16:55 (CET)

Valószínűleg ugyanarról van szó, mint az előző három szakaszban – a navboxok automatikus csukogatása (mw-autocollapse) egy – alapértelmezett – segédeszköz, és a hiba javítását a Phabricator szerint magyar idő szerint fél öt körül telepítették, tehát az időzítés is stimmel. – Tacsipacsi vita 2024. január 8., 19:24 (CET)

WikEdtűnés

Eddig volt a kijelentkezés link és az óra mellett egy kis ikon, amivel a WikEd-et ki- illetve be lehetett kapcsolni. Ez most eltűnt és nem is lehet a WikEd-et bekapcsolni, még a Beállítások menűben sem. MonoBookot használok, ha ez számít. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2024. január 6., 14:56 (CET)

Tegnap vagy tegnapelőtt még használtam. Várom vissza. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 6., 14:59 (CET)

Én most kipróbáltam Vector legacy módban és nekem működik. Viszont nem kapcsol ki, ha kiveszem a pipát a beállítások / segédeszközök alatt. -- ato vita 2024. január 6., 16:02 (CET)

Gebasz van, valószínű, hamarosan javítják. Bean49 vita 2024. január 6., 16:22 (CET)

Bean49, köszi az információt! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2024. január 6., 20:11 (CET)
Megjavították :-) OsvátA vita 2024. január 9., 05:53 (CET)
Szuper! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 9., 08:37 (CET)

Tech News: 2024-02

MediaWiki message delivery 2024. január 9., 02:19 (CET)

Vector legacy 2010 változások

Hirtelen megjelent a keresőmező alatt egy plusz szürke címke "Megnyítás új fülön", ami eddig az ablakon belül a végén egy "külső link" jelöléssel volt elérhető. Maga a kereső "gomb", a nagyító is lecsúszott. Félig az ablakban van félig kilóg. (ezt az "új fül"-ön való keresést a beállításokban külön meg kell adni)

Korábban is volt szerintem változás, ami mondjuk apró dolog, de ronda: a szócikkek címe előtt megjelenő "Kiemelt szócikk" csillag és a "Jó szócikk" plecsni is lecsúszott és túl közel is van a címhez. JSoos vita 2024. január 5., 16:16 (CET)

A MonoBookkal nincsenek ilyen problémák... ;-) - Gaja   2024. január 5., 19:05 (CET)
Hibás user script? Próbáld meg segédeszközök nélkül: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Kocsmafal_(m%C5%B1szaki)?useskin=vector&safemode=1 Tgrvita 2024. január 6., 00:34 (CET)
A „megnyitás új fülön” segédeszköz, a plecsnik cím elé helyezése meg MediaWiki:Vector.js, tehát a safemode úgy szünteti meg a hibákat, hogy a funkciókat is megszünteti. – Tacsipacsi vita 2024. január 6., 11:03 (CET)

WikEd pedig sehol sincs.  … szalax üzenő 2024. január 5., 19:13 (CET)

WikEd egyes nyelveken van. És a Wikidézetben is. OsvátA vita 2024. január 5., 19:45 (CET)

Köszönöm! Való igaz, safe mode-ban a hátul (jobb oldalon) megjelenő csillag függőleges igazítása rendben van. A user script nemigazán tudom, hogy mit jelent, mert pl. a csillag elől történő megjelenítése nem személy (user) függő, ilyet nem lehet választani a beállításoknál. (Kipróbáltam a Monobook nézetet, ott valóban nem folyik egybe a címmel a csillag, de abban is kicsit lejjebb van...) Nekem egyetlen saját beállításom van a commons.js-ben minden skinhez: a "Szerkesztő:BáthoryPéter/listázottLapokSzáma.js", ezen kívül semmi. JSoos vita 2024. január 6., 13:58 (CET)

Az "új fül"-on való keresés visszaállt. Ha esetleg lenne valaki aki meg tudná igazítani a plecsniket, nagyon örülnék neki. Köszönöm. JSoos vita 2024. január 10., 16:14 (CET)

Lehet-e egy szócikkben másik Wikidata adatokra hivatkozni?

Sziasztok! Ha jól értem, akkor a Wikidata adatokra kellene támaszkodni mindenhol. Azt is értem, hogy egy szócikk annak a Wikidatának az adatait (property) használja, amelyikkel össze van rendelve – egy szócikkhez csak egy Wikidata tartozik. Lehet-e egy szócikkben másik Wikidata adatokra hivatkozni? Ha igen, hogy? Nem konkrét esethez kérek segítséget, az elv érdekel – de írok két példát:

  • Elvi példa: egy adott vállalat elnökei nem érdemelnek meg külön szócikket, de egy szócikkben felsorolva, bekezdésnyi életrajzzal vidám volna. Minden elnök mellé betenném a szülhal sablont – korrektebb volna, automatikusan frissülne, minden jó, amit a Wikidata adhat – ...
  • Gyakorlati példa: Macintosh LC 500 sorozat szócikkben kilenc gép szerepel (mert külön nem tesznek ki egy szócikket, de egyben igen). Az első gép adatai megjönnek a Wikidatából az infoboxba, de a második, sokadik nem – oda is az első adatai jönnek (vagy amivel jól összekötődött).

Lehet-e egy szócikkben másik Wikidata adatokra hivatkozni? Ha igen, hogy? Ha nem, miért nem? A válaszokat előre is köszönöm! Fega vita 2024. január 8., 19:53 (CET)

Lehetséges, de pont a fenti példáknál felesleges is. Macerásabb a wikidatából behívni az adatokat, a kapott szócikk forrás nézete pedig nagyon olvashatatlan lesz. Az angol en:template:wikidata lapon rengeteg példa van arra, hogyan lehet más adatlapok adatait felhasználni. – B.Zsolt vita 2024. január 8., 21:14 (CET)

Köszi a linket! Lehet, hogy forrás nézetben szörnyű, de az olvasót ez nem zavarja ;) Fega vita 2024. január 9., 13:14 (CET)
Azért gondoljunk a szerkesztőkre is! Nem csak olvasói vannak a Wikipédiának, és a könnyű szerkeszthetőség fontos. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 9., 13:38 (CET)
(Az előbbi válaszból kihúztam, de akkor: van statisztika arról, hogy a szerkesztők hány százaléka dolgozik forrás/hol-ez-hol-az/vizuális szerkesztőben? Karakter-százalékban?)
Tudom, hogy hiba magamból következtetéseket levonni, de olyan kódot, amit nem értek, nem piszkálok. Feltételezve, hogy a WD adata pontos (nagyon-nagy százalékban), úgy azt szerkesztőnek nincs miért javítani. Ha meg igen – ahogy itt tanítottátok –, akkor azt a WD-ben kell(ene).
De igen, a kódot nehéz olvasni, ahogy szerkeszteni sem leányálom (engem a sírba visznek a html kódok wiki változatának megtalálása: tudom mit szeretnék, tudom a html-kódot, de hogy itt mi a megfelője...). És a legtöbben nem informatika-programozás szakon végeztek a szerkesztők közül sem. Fega vita 2024. január 9., 14:03 (CET)
Lehet, hogy nem egy malomban őrlünk, én a szócikkek forrására gondolok, nem a sablonokéra. Ami engem érdekel, hogy a cikk szövegének részei könnyen megtalálhatóak legyenek a forrásban. Az nem zavar, ha önmagában a sablon bonyolult, csak ne borítsa el a szöveget. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 9., 15:02 (CET)

Csak konkrét adatra lehet. Szakaszonként eltéríteni, nem ismerek módszert.

{{wikidata|irányítószám|pageTitle=Kisberény}} → 8693
{{wikidata|P281|entityId=Q1110093}} → 8693

Bean49 vita 2024. január 8., 22:02 (CET)

Köszi a példát! Ki fogom próbálni. Fega vita 2024. január 9., 13:14 (CET)

Talán lehetséges lenne olyan infoboxot készíteni, aminek van WD paramétere is, és az alapján tölti ki a sorokat. Hiányzó paraméter esetében a laphoz kapcsolt wikidata-adatlap az alapértelmezett. Kérdés persze, megérné-e? – B.Zsolt vita 2024. január 8., 22:36 (CET)

Mostanában az Apple régi dolgait teszem rendbe. Ha kész, akkor összeszámolom, hogy hányszor tudnám használni a WD-től függő infoboxot (és ez csak az Apple lesz). De ha a Bean49 által feljebb írt kifejezést kell csak betenni az oldal-függő hivatkozások helyére, akkor nem eszméletlen nagy feladat (szerintem, mert én nem tudom megcsinálni :) egy meglevő infoboxot WD-infoboxosítani. Fega vita 2024. január 9., 13:22 (CET)

(Szerkesztési ütközés után) Pontosabban, lehet bármire és nagyjából bármennyire, csak nincs megírva. Bean49 vita 2024. január 8., 22:37 (CET)

Én egyszer, korábban (régebben) hasonlót kérdeztem: egy szerkesztői allapra - ahol egy jövőbeni szócikken dolgozom - lehet-e olyan függvényt rátenni, amely a készülő (de még nem létező) szócikk WD-adatait megjeleníti az allapon (infoboxban, sablonokban, nemzetközi katalógusban, ill. interwikiket a bal margón), úgy mintha az allap lenne az éles szócikk. Úgy emlékszem, hasonló jellegű választ kaptam a szakemberektől: a megoldás nincs kidolgozva, azaz gyakorlatilag nem lehet ilyent. Akela vita 2024. január 10., 15:28 (CET)

Modul:Pozíciós térkép

Sziasztok! Nem lehetne megoldható, hogy a modul tudja azt, amit az angol, nevezetesen, hogy openstreetmapre ráteszi a koordinátákat? Pl. az en:Hollywood Walk of Fame infoboxában így jelölni tudnak egy komplett utcakereszteződést, a magyarban csak egy pontot tudunk tenni. Nagyon jó lenne ez a funkció nálunk is, a nem pötty jellegű helyekhez. Műszakilag megoldható? Köszönettel, Xia Üzenő 2024. január 9., 17:52 (CET)

Az nem az. Nálunk is mutatja az infobox. Bean49 vita 2024. január 9., 18:11 (CET)

hm, akkor nem tudom, az előbb miért nem mutatta, de nem ez a térkép volt ott, ami most... valami csak változott valahol? Xia Üzenő 2024. január 9., 19:00 (CET)
Ugyanaz volt, csak más volt a zoom. Le volt picinyítve egy ponttá. Bean49 vita 2024. január 9., 19:55 (CET)
áh értem. köszi! Xia Üzenő 2024. január 10., 14:52 (CET)

tisztázás

Tisztelt Kapcsolattartó Hölgy/Úr! 2024.01.09-én k. 15 és 18 óra között kb. 5-8 alkalommal volt áramszünet. A második után szerettem volna kilépni a wikipédiából és kikapcsolni a számítógépet. Míg ezzel probálkoztam elment újra az áram, majd bekapcsolás után azt láttam, hogy én szerkeszteni akartam. Hát nem, csak kilépni és kikapcsolni. Vélhetően egy billenytűt - amit biztosan nem kellett volna - lenyomtam és jött az üzenet, hogy a szerkesztéshez nincs jogosultságom, lépjek be. Nem tudtam, mert nics olyan gyakorlatom, és a korom miatt sem értettem meg a belépés mikéntjét. Kérem legyen kedves, aki ezt olvassa törölni a véletlenűl általam lenyomott gomb okozta problémát megoldani. Ha sikerült, akkor kérem, hogy erről válasz emaiben értesíteni szíveskedjen. Sajons a különböző macerákat a felkínált levelükben nem értettem meg, azon az úton nem tudtam megválaszolni, mivel számtalan jelszót, meg általam elfelejtett, nem érthető dolgokat kérdeznek, emiatt azt a felkínált javítási lehetőséggel nem tudtam élni. Ismeretlenül előre is köszönöm szíves segítségét. Válaszát a [email törölve] címre kérem megküldeni. Tisztelettel Káplánné Juhász Márta

Nem tudok sem regisztrálni, sem bejelentkezni, mert annyira megkomplikálták, hogy ezt nem tudom végigvinni. 2001:4C4C:1ED6:1100:9D0E:C197:6097:4D5D (vita) 2024. január 9., 19:14 (CET)

Kedves kérdező, a Wikipédiában nem lehet semmit elrontani, emiatt nem kell aggódnia. A regisztráció egyáltalán nem komplikált, mivel csak egy felhasználói név és egy jelszó kell hozzá és egyetlen gombot kell megnyomni. Az email címét innen töröltük, kérem ne adja meg privát elérhetőségeit az interneten nyilvánosan, mert azzal bárki visszaélhet, és felkerülhet spambotok listájára is. Üdvözlettel Xia Üzenő 2024. január 10., 15:03 (CET)

Reusing references: Can we look over your shoulder?

Apologies for writing in English.

The Technical Wishes team at Wikimedia Deutschland is planning to make reusing references easier. For our research, we are looking for wiki contributors willing to show us how they are interacting with references.

  • The format will be a 1-hour video call, where you would share your screen. More information here.
  • Interviews can be conducted in English, German or Dutch.
  • Compensation is available.
  • Sessions will be held in January and February.
  • Sign up here if you are interested.
  • Please note that we probably won’t be able to have sessions with everyone who is interested. Our UX researcher will try to create a good balance of wiki contributors, e.g. in terms of wiki experience, tech experience, editing preferences, gender, disability and more. If you’re a fit, she will reach out to you to schedule an appointment.

We’re looking forward to seeing you, Thereza Mengs (WMDE) 2024. január 10., 09:53 (CET)

Összefoglalás magyarul: A német egyesület felmérést készít a forráshivatkozások újrafelhasználásáról a szócikkeken belül. Ez egy egyórás videóhívást jelent, ahol meg kell mutatni, hogyan dolgozol a szócikkben a hivatkozásokkal. Az interjút angolul vagy németül fogják készíteni. Amennyiben valakit kiválasztanak az interjúra, kompenzációban is részesül. Xia Üzenő 2024. január 10., 15:00 (CET)

Halálozások évek szerint sablon (2)

Visszautalok a nemrég archivált megbeszélésre: Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív151#Halálozások évek szerint sablon, mert lenne egy másik javaslatom (éceszem). Nem tudom, megvalósítható-e. A probléma lényege, hogy a doboz túl kövérre nőtt, túl sok sok sor látszik egyszerre, miközben szélessége nem növelhető. Lehet-olyan dobozt szerkeszteni, amely alaphelyzetben mindig csak az aktuális legalsó (legfrissebb) 3 (vagy 4, max 5) sort mutatja, és a doboz oldalán egy kézi csúszkával lehet a sorokat fel-le görgetni, hasonlóan a Windows-ablakok jobb oldalához? Ha lehetséges ilyen műszaki megoldás, tökéletesen megoldaná a magassági problémát. Akela vita 2024. január 8., 18:12 (CET)

Ilyent lehet. Bean49 vita 2024. január 9., 00:26 (CET)

Köszönöm, ilyenre gondoltam, de úgy, hogy default állapotban a legutóbbi év (sor) legyen legalul. És ezt írva jöttem rá, hogy nem jól fogalmaztam meg az igényt, ugyanis a "legutolsó sorok" csak a legutolsó évek szócikkeit jelentik (most a 2021-2022-2023-2024-es sort), azokra gondoltam, amikor a legutolsó sort kértem alaphelyzetnek. Nem gondoltam arra, hogy vannak korábbi éves szócikkek is, ahol viszont (például az 1985-ös évhez) az 1981-1982-1983-as sor látszódjék legalul. Azaz a legalsó látszódó sor, az legyen a szócikk cím függyvénye. Ha ez így már romantikus túlzás, akkor viszont a @Bean49: kolléga fenti megoldását nagyon jónak találom, maximum csak annyit kérnék, hogy lehetsége-e, hogy alaphelyzetben a legalsó (legutolsó, legfrissebb) sor látszódjon a "padló" fölött, és ne a legfelső (legrégebbi) sor látszódjon a "mennyezet" alatt. Egyébként ez így részemről rögtön egy javaslat is lenne, a jelenlegi "kövér/magas" táblázat helyére. Javaslom, vegyünk egy halálozás X évben szócikket, pl. 2018 vagy 2019, és tegyük élesben, próbaképpen, és ezt lehetne véleményezni. Akela vita 2024. január 10., 15:19 (CET)

Lehetne esetleg fordított sorrendben írni az évszámokat. Bean49 vita 2024. január 10., 15:50 (CET)

Nem javaslom a fordított sorrendet, mert fontos, hogy összhangban maradjon a kategóriáknál található sablonnal: {{A XXI. században elhunyt személyek}} Csurla vita 2024. január 10., 16:04 (CET)

Erről a kérdésről már kezdődött egy vita itt: Sablonvita:Halálozások évek szerint. Csurla vita 2024. január 10., 16:01 (CET)

Igen, itt volt: Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív151#Halálozások évek szerint sablon, és közben látom, hogy a 2023, 2024-ben már ki van cserélve egy rövidített táblázatra, fejlécében a bal-nyíllal, ami a {{Halálozások évek szerint (20. század)}} sablonra mutat. Ez megfelel a célnak. A gördülő soros megoldást, amit itt felvetettem, inkább nem erőltetem. Köszönöm az itteni megoldásba belefektetett munkát, de amit elképzeltem, az belátom, túl bonyolult és minden kérdés csak tovább bonyolítja. Akela vita 2024. január 12., 08:30 (CET)

PDFlink

A Világörökségi pufferzóna#További információ szakaszban a PDFlink sablon miért nem jeleníti meg a PDF-ikont? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 12., 09:08 (CET)

Csak akkor jeleníti meg, ha a linkben van .pdf. Bean49 vita 2024. január 12., 11:34 (CET)
Kár. Merthogy ez a link közvetlenül egy pdf letöltését dobja fel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 12., 11:49 (CET)

Tech News: 2024-03

MediaWiki message delivery 2024. január 16., 01:12 (CET)

Furcsa karakterváltozások beíráskor

Az előbb vettem észre, hogy ha egy vitalapon válaszolok és a beviteli mezőbe kettőspontot : írok be, akkor helyette ː U+02D0 MODIFIER LETTER TRIANGULAR COLON jelenik meg (kinagyítottam, hogy látszódjon a különbség). Ha kettőt írok egymás után, akkor ˑ U+02D1 MODIFIER LETTER HALF TRIANGULAR COLON lesz belőle. Hasonlóan alsókötőjel _ helyett kombináló ékezetek jelennek meg. Ugyanez történik a keresőmezőben és a vizuális szerkesztőben is, de a forrásszöveg szerkesztésekor nem. Vector2010 skint használok és nincs olyan beállításom/segédeszközöm, ami ilyen módosítást végezne. Kijelentkezve (privát ablakban) nincs meg ez a hibajelenség. – Tilar Vehulor vita 2024. január 14., 15:32 (CET)

Ha: kettőspontot írok... Úgy tűnik, nálam nincs ilyen, én is Vector 2010-en vagyok. Pagony üzenet 2024. január 14., 15:37 (CET)
Ott nézd meg, hogy Nyelvi beállítások / Beviteli beállítások / Íráshoz használt nyelv / English / International Phonetic Alphabet ezzel lehet ilyeneket csinálni (elindul egy makró és lecserélgeti a beírt dolgokat a fonetikai ábécé hasonló jeleire). – Garamond vita 2024. január 14., 19:01 (CET)
@Garamond: Köszi, megtaláltam. A beviteli mező sarkában a kis billentyűzet ikonnál is lehet állítani. – Tilar Vehulor vita 2024. január 18., 19:56 (CET)
Jé, olyan nálam nem is volt. Csak amikor belekattintottam, hogy tényleg szeretnék szerkeszteni, akkor jelent meg. Nyilván nem nagyon szoktam más szoftveres beviteli eszközzel írni, mert sosem figyeltem meg. De a SIL kettőspont környéki ravaszságára emlékeztem, mert egyszer beszélgettünk kollégákkal a használatáról. – Garamond vita 2024. január 18., 23:26 (CET)

Curaçao

Nálam Curaçao (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) infoboxában az összes, évekre lebontott népességi adat szerepel, szépen egymás alatt. Máshol ezt nem tapasztaltam. Megnézné valaki hozzáértő? Előre is köszönöm! - Gaja   2024. január 20., 14:40 (CET)

Én csak kettőt látok a népszámlálást, meg a becsültet (2023, 2011) Az már más kérdés, hogy 2023.ban nem volt népszámlálás, az is egy becsült adat. (Vector 2010-etr használok) JSoos vita 2024. január 20., 15:54 (CET)
Most már nálam is jó. Hm. Akkor valami pillanatnyi elmezavar lehetett. Mindenesetre köszi! - Gaja   2024. január 20., 19:45 (CET)
A Wikidatán kellett preferáltra állítani a megjeleníteni kívánt érték rangját. A huwikis infoboxot nem lehet megcsinálni úgy, hogy ha a Wikidatán az adott érték után a becslés minősítő szerepel, akkor azt a becsült népesség, míg ha a népszámlálás minősítő azt a népesség paraméternél jeleníti meg? Yvícxcxvcxyv vita 2024. január 21., 06:15 (CET)

Piros link megnyitása szerkesztésre figyelmeztetéssel

Amikor megpróbálok olyan szócikket szerkeszteni, amit már töröltek korábban (Vector 2010-et használok), akkor megjelenik egy függőleges csík, ami meggátolja hogy mellette írjak, vagy kiválasszak valamit. A csík az ablak alján marad, így ha fölé görgetek, akkor tudok szerkeszteni. Nem új jelenség már pár hónapja megfigyeltem, de csak most írok ide erről:

JSoos vita 2024. január 20., 16:03 (CET)

Nálam (Vector 2022 alatt) nem észlelek ilyent. (A Szerkesztő: Herpy Miklós lappal próbáltam.) A Ningbo-val sem látom. (Viszont nem úgy jeletkezik, ahogy bemutattad, hanem redirként.) – Garamond vita 2024. január 20., 20:23 (CET)
Köszi! Igen elkövettem azt a hibát, hogy megcsináltam az átirányítást. Kipróbáltam most a törlési naplóból pár linket, de nem mindig jelenik meg, azért is nem firtattam korábban. Találtam egyet, és kipróbáltam, mi történik ha átváltok vizuális szerkesztésre, és akkor is megmarad a csík:
JSoos vita 2024. január 21., 10:18 (CET)
Amúgy a csík nem rögtön jelenik meg, csak akkor, maikor betölti a szövegablak feletti menüsort, és az első két ikonra (félkövéer, dőlt) rá tudok kattintani, de a többire nem... JSoos vita 2024. január 21., 10:25 (CET)
Ügyesen kattogtatva egy „Start with a translation instead?” ablak nálam is előkerült, és próbált mindenre rátehénkedni. Lehet, hogy ugyanerről van szó. Viszont az egy széles, nagy méretű ablak, és az ×-re kattintva kikapcsolható. – Garamond vita 2024. január 21., 13:56 (CET)
Én is Vector 2010-et használok, de még sose jött elő ez a hiba. – Tilar Vehulor vita 2024. január 21., 18:01 (CET)

Akkor megvan a ludas! Kiszedtem a beállításaim közül ezt az "Access to 'start a translation', from the contributions page, the language list, and new page creations"-t. És most nem jelenik meg a csík. Tehát valamiért nekem ez a fordítási ablak jelentkezett csak egy csikként, de így most sikerült eltüntetnem. Hálás köszönet!!! (Amúgy nem emlékszem, hogy én ilyet kértem volna, és valaha is találkoztam volna ilyen ablakkal Úgy látszik az az alapbeállítás, hogy felajánlja a fordítást. Ezek szerint nincs is köze a figyelmeztetéshez, ezt csak én vizionáltam kínomban...) JSoos vita 2024. január 21., 22:32 (CET)

Öt hónapja jelentettem, egyelőre nem sok foganatja volt… Viszont én eddig nem találtam meg ezt a beállítást (eszembe nem jutott, hogy a szerkesztés közben bombázó üzeneteket az olvasási beállítások között kell elküldeni melegebb éghajlatra), köszönöm a tippet! Ezt kikapcsolva remélhetőleg már nem fogja elfoglalni a fél képernyőt egy haszontalan ablak. – Tacsipacsi vita 2024. január 22., 00:56 (CET)

jelszó emlékeztető

Sziasztok! Tudtok segíteni abban, hogy elfelejtettem a jelszavamat, de nem küld mlékeztő emailt a wikipedia. Mi ilyenkor a teendő? Nem szeretnék új névvel regisztrálni, hogy ne vesszen el az a szerkesztés, amit eddig csináltam. Köszönöm! 92.249.160.245 (vita) 2024. január 21., 09:47 (CET)

Én most kipróbáltam, nekem megjött az email. Csak a nevemet adtam meg, de akinek be van állítva az EPR, annak az emailjét is meg kell adnia egyszerre. De ha korábban nem volt beállítva a fiókodhoz email cím, akkor nem fog küldeni. (lásd még itt angolul) JSoos vita 2024. január 21., 10:37 (CET)
Én meg azt néztem, hogy a saját szerkesztői oldalamon van egy olyan beállítási lehetőség, hogy
[  ] Jelszó-visszaállító e-mailek küldése csak akkor, ha az e-mail-cím és a felhasználónév is meg van adva.
(Így. Tehát nincs beikszelve, hogy küldjön.) Ezek szerint én sem kapnék róla levelet!
Ha jól értem a problémát, akkor BEstherBp szerkesztő nem tud belépni a saját szerkesztői neve alatt, mert a jelszava nem stimmel.
Én őszintén szólva most nem látom a wikis leírásokban, hogy ez így kire tartozna, mármint a „név ismert, jelszó nem ismert” szituáció. Ha szimpla átnevezési kérés lenne, azt jobban látnám.
Viszont szerintem nem veszne el az eddigi szerkesztés akkor, ha új név alatt, például BEstherBP (a végén nagybetű) alatt másodszor is beregisztrálna a szerkesztő kolléga. Csak a régebbi munkássága a régi név alatt lenne meg. Na és, akár én is ki tudom onnan másolni. Vagy bárki.
Továbbá szerintem akkor sem veszne el, ha kérné a szerkesztői neve megváltoztatását, akármire, pl. Selymes. Ettől a korábbi működés nem törlődne. (A bürokraták üzenőfalára írnám ezt a kérést.) Azt viszont nem tudom, hogy ilyenkor jelszót is lehet-e megadni hozzá, mert értelme csak úgy volna.
És még egy megjegyzésem lenne, ez már szerkesztési. Ha jól látom, egy szócikk készült magán az említett szerkesztői lapon. Ez nagyon nem praktikus. Egy allapot lett volna jó létesíteni a lap alá, és ott dolgozni. – Garamond vita 2024. január 21., 16:16 (CET)
Ez, amit kivastagítottál, az az ún "EPR". Ha nincs kipipálva, akkor mint fent írtam elég megadni a szerkesztői nevet, és küldi az e-mailt. Ezzel azonban én is tudok ilyen emailt generáltatni neked, ha beírom a te nevedet. Viszont ha az EPR-t (Enhanced Password Recovery) kipipálod, akkor a név alá pluszban meg kell adni az általad korábban beállított email címet is, és csak akkor fogja elküldeni a jelszóvisszaállítási adatokat neked, ha a kettő egyezik. Az emailt valószínűleg csak te ismered, így más nem szórakozhat azzal, hogy a nevedben ilyet kér. Én még sosem kaptam ilyen levelet, de nyilván nem jó vicc ha naponta többször is bombáz a Wiki ilyennel, még ha nincs is semmilyen következménye. Viszont fenti szerkesztőnek nincs a lapján olyan lehetőség, hogy emailt lehetne küldeni neki, ezért gondolom ő nem állított be magának email címet, ezért nem is lehetséges a jelszóvisszaállítás számára. JSoos vita 2024. január 21., 22:44 (CET)
Nem is értettem a problémát, mert úgy emlékeztem, hogy regisztrálás közben kért a rendszer egy email-címet. De most kipróbáltam, és bizony csak opcionális. Kár. Legalábbis most kár. Hát akkor strapásabb lesz. (Bár az igaz, hogy elég terjedelmes útmutatónk van hozzá, nem lehet mondani, hogy nem segítünk.) – Garamond vita 2024. január 22., 03:58 (CET)
Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólást! De, megadtam email címet a regisztráláskor, mégsem küldött a rendszer arra semmit. Végül azt tettem, amit valaki javasolt, hogy másik névvel regisztráltam és bemásoltam az addigi szerkesztést. Köszönöm még egyszer! 92.249.160.245 (vita) 2024. január 23., 00:02 (CET)

Tech News: 2024-04

MediaWiki message delivery 2024. január 23., 02:03 (CET)

Friss halálesetek

Sziasztok!

Valami hiba miatt 5 napja nem frissíthető a Wikipédia:Wikidata/Friss halálesetek lap. Több dologgal próbálkoztam, de mégsem frissít. – Gbarta vita 2024. január 23., 08:14 (CET)

Nem tudom, miért roggyant össze. Lehetséges, köze van hozzá, hogy része a január 1, ami kicsit problémásabb, mint a többi. Most 22 nappal lefut, majd visszanő 30-ra. Bean49 vita 2024. január 23., 11:31 (CET)

Nekem csak nem akar működni. Gbarta vita 2024. január 23., 15:34 (CET)
Pedig de. Látom, hogy működött. Bean49 vita 2024. január 23., 15:49 (CET)

A new feature for previewing references on your wiki

Montage of two screenshots, one showing the Reference Previews feature, and one showing the Page Previews feature

Apologies for writing in English. If you can translate this message, that would be much appreciated.

Hi. As announced some weeks ago [1] [2], Wikimedia Deutschland’s Technical Wishes team introduced Reference Previews to many wikis, including this one. This feature shows popups for references in the article text.

While this new feature is already usable on your wiki, most people here are not seeing it yet because your wiki has set a gadget as the default for previewing references. We suggest removing the default flag from this gadget on your wiki. That will mean:

  • The new default for reference popups on your wiki will be Reference Previews.
  • However, if you want to keep using the gadget, you can still enable it in your personal settings.

The benefit of having Reference Previews as the default is that the user experience will be consistent across wikis and with the Page Previews feature, and that the software will be easier to maintain overall.

If your wiki wants to make this change, you can remove the default flag yourself or ask the Technical Wishes team to remove it for you, ideally by February 12. – Kind regards, Johanna Strodt (WMDE), 2024. január 23., 10:40 (CET)

Már rég megtettük. A tájékoztatás rendben, a felhívás eltévedt. Bean49 vita 2024. január 23., 11:08 (CET)