Berre-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berre-tó
(Étang de Berre)
Ország(ok)Franciaország
HelyBouches-du-Rhône
Típuslagúna
Elsődleges forrásokTouloubre
Elsődleges lefolyásokCaronte-csatorna
Felszíni terület155 km2
Legnagyobb mélység9,0 m
Tszf. magasság4,0 m
Elhelyezkedése
Berre-tó (Franciaország)
Berre-tó
Berre-tó
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 43° 26′ 45″, k. h. 5° 06′ 50″Koordináták: é. sz. 43° 26′ 45″, k. h. 5° 06′ 50″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Berre-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Berre-tó (franciául Étang de Berre) Franciaország Provence-Alpes-Côte d’Azur régiójában, a Földközi-tenger partvidékén elterülő sóstó, lagúna. Partjain a 20. század folyamán jelentős ipari övezet alakult ki.

A tó[szerkesztés]

A tó a Rhône deltájától keletre, az ArlesAix-en-ProvenceMarseille alkotta háromszögben terül el. Medencéje keleten a Crau-síksággal érintkezik, közigazgatásilag Bouches-du-Rhône megyéhez tartozik. Európa egyik legnagyobb kiterjedésű lagúnája (155 km²).

A lagúnát egy északon benyúló földterület két részre tagolja: a nyugati rész a központi tó, a keleti rész neve Vaïne-tó (étang de Vaïne), amely az összterület mintegy 20%-át teszi ki. A partvonal teljes hosszát kb. 75 km-re becsülik. A tó átlagos mélysége 6 m, legmélyebb pontja 9,5 m.

Közvetlenül a lagúna mellett terül el nyugaton az Olivier-tó (étang de l'Olivier), délen pedig a sekély Bolmon-tó (étang de Bolmon, 578 hektár ). Utóbbit 7 km hosszú keskeny homokos földnyelv választja el a központi tótól.

A Berre-tót három folyó táplálja: az Arc, a Cadière és a Touloubre; természetes vízgyűjtő területe 1700 km². Ezt kiegészíti a Durance-ból az Électricité de France (EDF) északi parti vízerőműjébe vezetett, majd abból a tóba bocsátott vízmennyiség. A tavat a Port-de-Bouc kikötővárosba vezető 6,5 km hosszú Caronte-csatorna (canal de Caronte) köti össze a Fos-öböllel és azon át a tengerrel.

Települések[szerkesztés]

Térképen a tó környéke

A lagúna partvidékén tíz község osztozik.

Ipar és természeti környezet[szerkesztés]

A lagúna körzetében a 20. században jelentős ipari övezet alakult ki, partjain több nehézipari létesítmény is található, erőmű, olajfinomító, gáz- és olajtározók, kémények, irodaházak.

Már a római korban kiástak egy csatornát, amely a tavat időszakosan összekötötte a Földközi-tengerrel. A Caronte-csatornát 1863-ban hat méterre, később kilenc méterre mélyítették. A tavon az olajfinomítást az 1920-as évektől kezdve honosították meg. A tenger közelsége azóta is lehetővé teszi a Közel-Keletről származó kőolaj behozatalát és megkönnyíti az exportot. A berre-i petrolkémiai komplexumot (olajszármazékokra épülő vegyipart) az 1930-as években hozták létre, az 1960-as években épültek a közeli Fos-öböl és a Berre-tó medencéjének további ipari létesítményei. A növekvő szennyezés hatásait 1966-tól az EDF Saint-Chamas-i vízerőműveinek üzembe helyezése súlyosbította, amely a Durance-ból érkező hatalmas mennyiségű édesvíz és iszap beáramlásával felborította a lagúna ökoszisztémáját. A lagúna környéke ideális terep és régóta otthont ad a repüléstechnikai tevékenységeknek. A marignane-i repülőteret 1922-ben nyitották meg, mellette az Airbus Helicopters cég (korábban Eurocopter) a második világháború után választotta a helyszínt helikoptergyártás fejlesztéséhez. Istres mellett a légierő egyik bázisa és logisztikai központja működik.[1][2]

Az ipari fejlődés számos régi települést átalakított, pl. Miramast, ahol az eredeti falutól távolabb építettek várost. Miramas és Istres nagy lakótelepei hosszú sávot alkotnak, mely az 1960-as évektől épült ki a Fos-öböl menti és a tóparti iparban dolgozók befogadására.[3]

Az 1990-es évek végére sikerült elérni az EDF-erőműből származó kibocsátások korlátozását és az ipari eredetű szennyező anyagok csökkentését. A tóban hivatalosan is engedélyezték a korábban megtiltott halászatot.

A 21. század első évtizedeiben további jelentős lépések történtek a környezetet szennyező források csökkentésére és a tó eredeti ökoszisztémájához közelítő állapot megteremtésére. Az egyik olajfinomító beszüntette a termelést, a másikat ún. biofinomítóvá alakították át.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. L'espace industriel de l'Étang de Berre (francia nyelven), 2014. (Hozzáférés: 2023. december 19.)
  2. Le Pôle Aéronautique Jean Sarrail d’Istres (francia nyelven). poleaeronautique-istres.fr. (Hozzáférés: 2023. december 19.)
  3. La plaine de la Crau (francia nyelven). atlas-paysages-paca.fr. (Hozzáférés: 2023. december 13.)
  4. Etang de Berre (francia nyelven), 2018. április 17. (Hozzáférés: 2023. december 18.)

Források[szerkesztés]

  • L'étang de Berre (francia nyelven). vitrolles13.fr. (Hozzáférés: 2023. december 17.)
  • Aperçu géographique (francia nyelven). etangdeberre.org. (Hozzáférés: 2023. december 17.)
  • Etang de Berre (francia nyelven), 2018. április 17. (Hozzáférés: 2023. december 18.)
  • Etang de Berre (francia nyelven). (Hozzáférés: 2023. december 17.)