Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív139

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nyelvközi hivatkozások új helyen

Talán már hallottatok róla, hogy van (a magyar Wikipédián csak lesz) egy új alapértelmezett skin, ahol a nyelvközi hivatkozások eltűnnek majd bal oldalról az oszlopmenüből, és áthelyezték azokat egy lenyitható menübe jobb oldalra felülre. Több Wikipédián bevezették már, meg lehet nézni mondjuk a francia Wikipédián. Egyszer majd nálunk is bevezetik majd, ezek a nyelvi linkek el fognak tűnni a bal oldalról.

Nos, hát ez nekem nem tetszik, szeretnék valahol protestálni ellene, de annyira nem tudok angolul, hogy ezt megtegyem (és nem is tudom hol lehetne). Az új módi szerint egy lenyíló menüt kell lekattintani, ahol kontinensek szerint vannak rendezve a nyelvek, ha nem pont európaira van szüksége az embernek, akkor görgetni kell (vagy a csúszkát huzigálni), szóval nem túl kézreeső. Azt az előnyét, hogy immár minden cikkben az összes nyelvi link benne van, el is veszti azzal, hogy többet kell bigyózni, mire kattintani tud az ember. Számomra (és talán más számára is) a másik hátrány, hogy a már meglátogatott oldalak linkje nem színeződik el, és - például kategóriák böngészésekor - előfordul, hogy erre szükség lenne a nem latin betűs nyelvek linkjeinek átnézésekor (pl. arab-fárszi) egyszerűen azért, mert a betűk a nyelvet nem ismerők számára túlságosan hasonlók, nem könnyíti meg az eldöntését annak, hogy ezt vagy azt a linket lekattintottam-e már? Nem tudom hogy lehetne ezt az észrevételt továbbítani, ill. érdekelne, hogy csak én vagyok ilyen kényes, vagy mások is kifejezték-e már a nemtetszésüket? Tudnátok ebben segíteni? Palotabarát vita 2021. szeptember 26., 10:35 (CEST)

A régi skin-t kell használni. Én a kezdetektől fogva a monobook-ot használom. – B.Zsolt vita 2021. szeptember 26., 10:56 (CEST)

B.Zsolt én is. És ha jól értem az fog megváltozni. Nálad hogy néz ki a francia Wikipédia? Palotabarát vita 2021. szeptember 26., 12:06 (CEST)
Teljesen ugyanúgy, mint a magyar vagy bármelyik. Mindegyiken monobook skin van továbbra is. – B.Zsolt vita 2021. szeptember 26., 21:58 (CEST)
Hát, én Vectort használok, de a francia wiki úgy néz ki, ahogy mondod, ráadásul ha jobbra fönt le akarom nyitni a nyelveket, nem nyílik. Pl. Victor Hugónál, ahol 168 nyelv van. Pagony foxhole 2021. szeptember 26., 12:11 (CEST)
Illetve bocsánat, a Vectorra van nálam állítva. Átváltottam Monobookra, de Wikipédiánként kellene váltanom, tehát mondjuk olyan cirka 200 helyen kellene átállítani a skint. Ennél valamivel jobb megoldást keresek :-)
Pagony megnéztem én is fr:Victor Hugo cikkét Monobookban is és Vectorban is, Vectorban tényleg csak pár nyelv mutatkozik, a legördülő menüt egy kattintással tovább kell legördíteni, hogy a többi nyelv is látszódjon, tényleg nagyon izé. Palotabarát vita 2021. szeptember 26., 12:16 (CEST)
Nálam 168 nyelv van indikálva, és sehogy sem gördül le, egyetlen más nyelvet se látok. Úgy tűnik, az angolok meg az oroszok nem foglalkoznak az újítással, ott minden úgy van, mint eddig. Pagony foxhole 2021. szeptember 26., 12:31 (CEST)
Volt már róla szó itt, vagy a hírek szekcióban, csak nem találom: az a lényeg, hogy minden Wikipédián átállnak majd erre az új skinre (tehát az angolon, oroszon, magyaron is), csak van, ahol már bevezették, van ahol nem. A francia, portugál stb. Wikipédiák már az új vircsaft szerint mutatkoznak, a többi még a régi, de azok (és mi is) is átállnak majd. Palotabarát vita 2021. szeptember 26., 12:47 (CEST)

Mondjuk nem lenne ördögtől való, ha a Beállítások között lenne egy olyan opció, hogy "skin-beállítások az összes wiki-projektben ugyanígy". Akela vita 2021. szeptember 26., 12:34 (CEST)

A Beállítások közt, a Lapok megjelenítése menüben van egy checkbox (basszus, szégyellem, de nem tudom, hogy mondjátok ezt magyarul), "Hagyományos Vector használata" felirattal, ha ez be van pipálva, akkor a megszokott kinézet van, ha nincs benne pipa, akkor az új kinézet jön elő (nyilván csak azoknak, akik a Vector felületet használják). A huwikin a kipipált állapot (hagyományos Vector) az alapértelmezés, a frwikin meg a kipipálatlan (új Vector), de persze aki akarja, a huwikin is kipróbálhatja az új nézetet. Az új Vector nézetben a baloldali oszlopban, az első blokk után van egy vastag betűs "Vissza a régi megjelenéshez" link, ami egyenest odavisz a Beállításokban, ahol a kétfajta megjelenés közt kapcsolgatni lehet. Szerintem így még idegen nyelven se olyan nagy dolog átkapcsolni a kedvenc megjelenésetekre.

Ami a nyelvközi hivatkozásokat illeti, a Beállítások > Lapok megjelenítése menü legalján van egy olyan checkbox(?), hogy "A nyelvközi hivatkozások megjelenítése egy kompakt listában, csak a neked releváns nyelvekkel." Ha ez ki van pipálva, akkor csak néhány nyelvet kínál be neked (attól függően, hogy milyen nyelveken olvasol gyakran, és milyen nyelveken olvasnak gyakran abban az országban, amelyikre a számítógéped be van állítva), ha meg nincs kipipálva, akkor a hagyományos módon, egy hosszú listában felsorolja az összes elérhető nyelvet. Ez független attól, hogy milyen skint választottatok, viszont wikinként külön-külön kell beállítani.

Ami a panasztételt illeti, szerintem kár ezzel vesződni, mert úgyse lesz belőle semmi. Sokkal egyszerűbb az alapbeállításokat (szó szerint három kattintással) megváltoztatni azon a pár nyelven, amin olvasol. Mellesleg, ha a francia közösségnek jó az új alapbeállítás, akkor hogy jönnénk mi ahhoz, hogy verjük az asztalt, hogy térjenek vissza a régi alapbeállításhoz?

--Malatinszky vita 2021. szeptember 26., 14:52 (CEST)

A checkbox magyarul jelölőnégyzet, de én sem tudtam, csak most megnéztem. Wikizoli vita 2021. szeptember 26., 23:20 (CEST)
Malatinszky kösz szépen a nagyon részletes leírást, a franciát vissza is állítottam. Most már csak a többi x-százat kell majd apránként visszaállítanom, ha azok is átállnak egyenként :-) Természetesen nem a franciák alól akartam kihúzni a szőnyeget, hanem jelezni valahol, hogy akár maradhatott volna alapértelmezettként a korábbi beállítás, és akinek van kedve, majd átállítja az újra egyesével. De Akela észrevétele szerintem megfontolandó és esetleg továbbítható, ha valakinek van kedve ezzel bíbelődni.
Kösz mégegyszer! Palotabarát vita 2021. szeptember 27., 00:10 (CEST)

(Két szerkesztési ütközés után) @Akela: Van, globális beállítások néven (a sima beállítások első fülén, az alapinformációk szakaszban van rá hivatkozás). Nem csak a felületbeállításokat lehet központilag állítani vele, de szinte minden beállítást – én a válaszeszköz bekapcsolásától a hagyományos Vector kompakt nyelvközi hivatkozásain át a szoftver által angolul használt névmásig (he/him a they/them helyett) több beállítást tettem globálissá, mint nem.

@Palotabarát: A mw:Talk:Reading/Web/Desktop Improvements lapon lehetne tiltakozni, a felhívás alapján akár magyarul is, de elég sokan megtették már világnyelveken, kevés sikerrel – ha konkrét hibát jelent valaki, azt köszönettel veszik a fejlesztők, de az elképzeléseiken nem hajlandók változtatni. – Tacsipacsi vita 2021. szeptember 27., 00:12 (CEST)

@Tacsipacsi: Köszönöm, ez a lehetőség elkerülte a figyelmemet, átnézem. Akela vita 2021. szeptember 27., 00:17 (CEST)

@Tacsipacsi: ezt is nagyon kösz! A globális beállításaimnál már sikerült is átállítani, most már elégedett vagyok, kösz mindenkinek! (Egyébként én úgy értettem a korábbi hírből - pedig nyilván nem ezt írták -, hogy ez egy megváltoztathatatlan featúra, de legalábbis ilyen részletességgel nem emlékszem, hogy le lett volna írva a korábbi változatra való egyszerű visszaállítás.) Palotabarát vita 2021. szeptember 27., 00:27 (CEST)

Az alapértelmezett skin elsősorban az olvasóknak szól, mert ők nem tudják könnyen megváltoztatni, és nekik eléggé mások a szempontjaik (részben mert mások az igényeik, részben mert nem feltételezhető, hogy éveik voltak megszokni és kitanulni a felületet). Plusz ha egy weboldalon bármit megváltoztatsz, rögtön jön tíz ember, hogy szörnyű lett, csak mert nem ezt szokták meg, ez egy közismert jelenség, és kicsit deszenzitivizálja a fejlesztőket a panaszokra. Úgyhogy az általános "nem tetszik" típusú visszajelzéseknek szerintem nem sok értelme van; konkrét problémák jelzése ("a munkafolyamatom X, Y és Z lépésekből áll, és ezt az új skin akadályozza, mert...") viszont hasznos (igény esetén szívesen fordítom/továbbítom, ha van ilyen). A linkek színét pl. ugyan már jelezték, de azt még nem magyarázta el senki, miért probléma neki.

A nyelvválasztó doboz amúgy elvileg emlékszik rá, milyen nyelveket használsz gyakran, és az olvasó földrajzi helyére vagy nyelvi beállításaira is képes reagálni, meg van a tetején keresősáv is. --Tgrvita 2021. szeptember 27., 00:37 (CEST)

Üdvözlő sablon (új) aláírás probléma

Van valakinek ötlete, hogy a Sablon:Üdvözlet-új miért nem ír alá automatikusan? Ha nem írom be az opcionális szerkesztőt, akkor linkeli a vitalapomat, de a Szerkesztőnév helyett a csak 4x"~" látszik, ha meg beírom, akkor nem linkeli a vitalapomat és linkeletlenül látszik a szerkesztőnevem. Shakes Ide recsegj 2021. szeptember 26., 12:10 (CEST)

Lehetséges, hogy elfelejtetted substolni? Nekem jól működik {{subst:üdvözlet-új}} alakban. --Malatinszky vita 2021. szeptember 26., 14:56 (CEST)

Nem. Külön kipróbáltam subst-al és nélküle. Detto. Shakes Ide recsegj 2021. szeptember 26., 16:02 (CEST)

Törölt lapok régi szerkesztései

Úgy emlékszem régen a "közreműködéseim" között azok a szerkesztések is megjelentek, amelyek olyan szócikken történtek, amit később töröltek (legalábbis a ténye biztos, ha a tartalma nem is). Van bármilyen lehetőség, hogy visszakeressem mit szerkesztettem egy törölt lapon?

Vagy pl. ha törlésre jelölök egy lapot, azt régen láthattam a figyelőlistámon, hogy közben tényleg törölték. De erre nem mernék mérget venni...

(ebben a témában itt csak ezt találtam ezzel kapcsolatosan: Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív126#Törölt lap eltér nézetei)

Köszönöm, JSoos vita 2021. szeptember 26., 15:20 (CEST)

JSoos csak félig jó megoldást tudok: a saját közreműködéseid linkjére kattintva (felső, vízszintes menüsor, amiben a nickneved is látszik), a betöltődő új lapon a JSoos közreműködései felirat alatt van egy másik menüsor, köztük a "törölt szerkesztések" link is. Erre kattintva kilistázza azokat a lapokat, amelyekben szerkesztettél, de azóta törölték. Magát a konkrét szerkesztést azonban szerintem csak adminbittel lehet megtekinteni. Palotabarát vita 2021. szeptember 27., 00:15 (CEST)
@Palotabarát: Most látom, hogy megint volt egy szerkesztési ütközésem, amiről nem szólt a válaszeszköz… Nem, nincs ott a törölt szerkesztések link, az is csak adminoknak látható. – Tacsipacsi vita 2021. szeptember 27., 02:31 (CEST)
Tacsipacsi igazad van, bocs! Palotabarát vita 2021. szeptember 27., 04:10 (CEST)
@JSoos: A törölt szerkesztések csak adminoknak láthatók. A sajátok is. (Egy időben egy ingyenes Wikipédia-elérést biztosító harmadik világbeli akciónak köszönhetően mindenféle lopott dolgokat (leginkább szoftvert, ha jól emlékszem?) töltöttek fel fájlokként a Wikipédiára. Ha ezekhez a törlés után is hozzáférhettek volna az illetők, akkor azzal megnyerték volna a főnyereményt, hiszen csak el kell küldeniük a Wikipédia-jelszavukat a címzettnek, és máris le tudja tölteni, az adminok meg tehetetlenek. Na például az ilyenek ellen is véd az, hogy nem láthatod a saját törölt szerkesztéseidet.)
A törlés ténye nekem megjelenik a figyelőlistán, amennyiben a törölt lapot felvettem a figyelőlistámra (az új figyelőlistán ehhez be kell kapcsolni a Naplózott műveletek változtatástípust). – Tacsipacsi vita 2021. szeptember 27., 00:26 (CEST)
A törlés, törölt lapváltozatok megtekintése, törölt laptörténet megtekintése három különböző jogosultság, utóbbiakat éppen meg lehetne adni a járőröknek is, ha hasznosnak érzik, nem különösebben érzékenyek. A figyelőlistán sosem fognak megjelenni a törölt szerkesztések, erre a törölt lapok adatbázis-struktúrája nem igazán alkalmas. A törlésről szóló naplóbejegyzés most is megjelenik, ahogy Tacsipacsi mondja. Tgrvita 2021. szeptember 27., 08:52 (CEST)

Köszönöm a válaszokat és a magyartázatot! Beállítottam a "naplózott műveleteket", majd figyelem, hogy működik-e. JSoos vita 2021. szeptember 27., 12:00 (CEST)

2021. szeptember 28., 00:21 (CEST)

Nagy kezdőbetű képek paramétereinél

Az utóbbi időben figyeltem meg, hogy azokban az esetekben, amelyekben a képparamétereket (bélyegkép, jobbra, balra) valaki nagy kezdőbetűvel adja meg, a WP szoftvere nem veszi figyelembe a paramétert. Egy példa erre itt és itt látható. A jelenség az utolsó képen figyelhető meg. Mivel az első esetben a Bélyegkép paraméter nagy kezdőbetűs, a képfelirat nem jelenik meg. Megoldható, hogy mindkét fajta kezdőbetűt egységesen fogadja el a szoftver? Csigabiitt a házam 2021. szeptember 30., 10:29 (CEST)

2021. október 4., 18:30 (CEST)

150+ Piros link egy szócikkben.

Kedves Szerkesztőtársak!
Pár perce néztem rá a Párhuzamos számítástechnika szócikkre (mert egy számomra ismeretlen szerkesztő javított bele. de nem ez a lényeg) és döbbenten tapasztaltam, hogy a szócikk több mint 150 piros linket tartalmaz. Tudom hogy "nem kér enni" ott az a sok piros link, de több esetben látom a FV-ban a szerk. összefoglalóknál, hogy "piros linkek eltávolítása". Ezért is kérdezném, hogy esztétikailag helyes hogy ilyen sok nem létező oldal linkje található egy szócikken belül? És ha nem esztétikus, akkor tehetek valamit ennek javítása érdekében, akár a jövőben, más szócikkek esetében is?
𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. október 8., 12:59 (CEST)

Néhány apróságot megtehetsz:

  • azokat a piros linkeket, melyek egynél többször szerepelnek, egyre csökkented;
  • új szócikkeket írsz;
  • wd sablonokba csomagolod a piros linkeket, így könnyebben átkattinthatsz az angol változatra;
  • a magyar hivatkozásokat az angol változatra linkeled - nem ajánlott, de lehetséges;
  • +1 van egy sablon, mely a linket fekete színnel jelöli és nem kattintható, de ha elkészül a cikk, bekékül. – B.Zsolt vita 2021. október 8., 13:12 (CEST)
Köszönöm szépen a gyors választ.
A közeljövőben át fogom nézni a szócikket az ismétlődő "piroskák" miatt.
Sajnos az új szócikkek írását nem merem elvállalni mert a szócikk meghaladja az informatikai tudásomat.
A WD sablont még nem nagyon ismerem.
A fekete linkes sablont egyáltalán nem ismerem, de nem is fontos, ha neked, mint tapasztalt szerkesztőnek az a véleményed, hogy nem baj a sok "piroska" jelenléte. :-)
𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. október 8., 13:26 (CEST)
Én most szándékosan nem nézem meg az inkriminált lapot, de Zsolt tanácsaival egyetértek, főképp a sorrendiséggel, azaz a redundáns linkek megszüntetésével, amit a szerkesztési útmutató is javasol. A piros linkeket egyébként abból a szempontból is érdemes vizsgálni, hogy mennyire jók, ami alatt azt értem, hogy szintaktikailag jók-e, vagy szemantikailag, ugyanis épp a számítástechnikában azonos fogalmakra más-más szavakat használnak. Porrimaeszmecsere 2021. október 8., 14:46 (CEST)

Egyetértek a fentiekkel + még egy szempontot megemlítenék. Ha nagy valószínűséggel sejthető, hogy az adott piros linkből sosem lesz cikk, akkor megszüntethető a linkelés, illeve esetleg átirányítást lehet létrehozni. - Assaiki vita 2021. október 8., 15:46 (CEST)

Rendben. Egyébként nem szeretnék "túlbuzgónak" tűnni amiért ilyen holmi apróságot jeleztem, csak szeretnék többet tudni a szerkesztési szokásokról, hogy ezzel is minél hasznosabb tagja lehessek a Magyar Wiki szerkesztői közösségének. 𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. október 8., 16:06 (CEST)
Én ilyen apróságokkal foglalkozok már sok éve... Porrimaeszmecsere 2021. október 8., 19:02 (CEST)

Ne aggódj, egészen addig, amíg hasznos szerkesztéseket csinálsz, illetve jogos kérdéseket teszel fel, senki nem fog túlbuzgónak tartani. :) Ahogyan lustának se fognak titulálni, ha csak napi/heti keveset szerkesztesz. - Assaiki vita 2021. október 8., 16:28 (CEST)

  • a magyar hivatkozásokat az angol változatra linkeled - nem ajánlott, de lehetséges;

Én ezt nem ajánlanám senkinek. Ugyan az angol az informatika nyelve, de ne tételezzünk fel elég jó angol nyelvismeretet ahhoz, hogy az olvasó például Amdahl törvényét angolul elolvassa és jól meg is értse. Egy kicsit beleolvasva láttam, hogy több redundáns link is van benne. Szalakóta vita 2021. október 8., 21:19 (CEST)

A redudáns linkeket az AWB megtalálja és el is távolítja. A "szerintem nem lesz róla szócikk, nem kell linkelni" hozzáállás nagyon erősen szubjektív. Nézzétek meg a friss változtatások listáján az új szócikkeket. Hányról gondoltátok volna tegnap, hogy lesz róla szócikk? – B.Zsolt vita 2021. október 8., 22:09 (CEST)

@B.Zsolt Elnézést az Off-Topic miatt de én is használhatok AWB-t (vagy csak olyan akinek "rangja" van)? Ha igen akkor létezik Kali Linuxra? Ugyanis egy ideje szakítottam a Microsoft termékeivel. 𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. október 8., 22:16 (CEST)
AWB működés közben

Az AWB-t elsősorban botgazdák használják, mert alapszerkesztéseket végez, viszont gyorsan és hibamentesen. De bármely szerkesztő használhatja, de arra vigyázz, nehogy elragadjon a hév és többszáz szerkesztést végezz. Ez nem tilos, de ha ezt akarod, kérjél inkább botjogot. Az AWB rengeteg mindent tud, érdemes megtanulni a használatát. egy cikkről egy kattintásra megmondja, hogy mely fogalmak vannak egynél többször linkelve, és hány felesleges link van a szövegben. Mindjárt készítek is egy screenshotot. – B.Zsolt vita 2021. október 8., 22:53 (CEST)

Látható, hogy sok fogalom 2x is linkelve van, valami pedig 4x is! A lista hosszú, ki se fér a kicsi ablakba. (Te amúgy mivel számoltad össze a piros linkeket, ha nem AWB-vel?) – B.Zsolt vita 2021. október 8., 23:05 (CEST)

Mivel számoltam össze? Az egér mutatóval :) 1,2,3, stb. (sosem voltam lusta gyerek) :)
Ez az AWB egyébként nagyon jó cuccnak tűnik, és különösen az tetszik benne hogy egyszerűbbé teszi a szerkesztés bizonyos eljárásait. De vajon -mint kérdeztem- van-e Kali Linuxra, vagy csak szimplán Deban alapú Linuxra mert, hogy őszinte legyek, nincs az az isten hogy újra Windowst használjak. 𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. október 8., 23:15 (CEST)

.net keretrendszert használ. Ebben többet nem tudok segíteni. – B.Zsolt vita 2021. október 8., 23:28 (CEST)

Akkor valószínűsítem, hogy Win. De majd utánanézek hogy Wine (windows emulátor) alatt vagy terminálból gcc vagy ilyenek segítségével elindítható-e. 𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. október 9., 00:14 (CEST)
Wine alatt elvileg megy, bár nekem nem sikerült működésre bírnom. Monóval „korlátozottan” működik, de ez gyakorlatilag nemet jelent: például az előnézetet és a diffet Monóval nem tudja megjeleníteni, mert az Internet Explorert használ a háttérben. (GCC-vel meg hiába is próbálkoznál: az alapvetően C/C++-t fordít, nem C#-ot.) – Tacsipacsi vita 2021. október 9., 01:04 (CEST)
Akkor magyarán felejtős ez a dolog számomra. Mindegy, pedig biztosan megkönnyít sokmindent. De azért utána nézek. :) 𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. október 9., 01:25 (CEST)
Egyáltalán nem biztos. Az, hogy nekem nem sikerült működésre bírnom, nem jelenti azt, hogy neked se fog menni. Ráadásul, ahogy látom, a Kali Linux jelenleg a bookwormon (Debian 12) alapul, én viszont legutóbb még stretchcsel (Debian 9) próbáltam. – Tacsipacsi vita 2021. október 9., 11:00 (CEST)

A .net nem lett implementálva Linux alá? Esetleg valami python program, ami hasonlókat tud? – B.Zsolt vita 2021. október 9., 21:49 (CEST)

Elméletileg van valami kiindulópont. Amint olyan lesz a helyzet, próbálkozom vele. (Ezutóbbi egy Reinstallt jelent) :) 𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. október 9., 22:05 (CEST)
A .NET/.NET Core nem ugyanaz, mint a .NET Framework – két külön keretrendszer, ami az egyikre lett írva, az a program a másikon nem fut. (Persze át lehet írni, de adott esetben ez elég komoly munka lehet.) Az AWB utóbbit használja, ami csak Windowsra van (illetve a Mono a vele kompatibilis linuxos megoldás). Egyébként a sima .NET (leánykori nevén .NET Core) van Linuxra is, de ami grafikus benne, na azt kihagyták a linuxos változatból… – Tacsipacsi vita 2021. október 10., 01:36 (CEST)
@Tacsipacsi Ez lenne ama bizonyos Mono néven emlegett eszköz? (Nekem annak tűnik, de nem foglalhatok állást mivel még nem találkoztam vele) Ha ez az akkor próbálkozom. 𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. október 10., 01:44 (CEST)
Pabamm. AWB Monoval elindult meg minden, de elég új számomra, szóval még ismerkednem kell vele. Konkrétan SEMMIT nem tudok róla. De... Legalább már van remény. 𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. október 10., 03:10 (CEST)

A Lármás család

Kedves Szerkesztőtársak!
Az éjjel folyamán "vitába" keveredtem egy anon felhasználóval aki A Lármás család évadainak külön szócikket csinált, holott van olyan hogy A Lármás család epizódjainak listája ami szintúgy ugyanazt a témát és ugyanolyan módon írja le, csak egyesítve. Nem mellesleg a szakasz címek alá (a listába) oda tette az anon hogy Bővebben: A lármás család X évada. Ám a szócikk amire mutat semmivel sem bővebb mint a fentebb említett lista. Törlésre jelöltem duplikáció "vádjával" a 4 új szócikket, ám az anon felhívta a figyelmem, hogy más műsoroknál is előfordul, hogy minden évadnak külön szócikket hoznak létre, annak ellenére hogy van egyesített lista is. Nos én csak abból indultam ki, hogy sem az X-aktáknak (kedvenc sorozatom) sem pedig a Dexternek nincs külön évadokra bontott szócikke. Vajon én hibáztam azzal, hogy törlésre jelöltem? Vagy mi egyáltalán a szokás? Mint az anonnak is írtam a vitalapomra, ennyi erővel minden egyes résznek lehetne külön-külön (semmitmondó) szócikke. Vagy csak az a lényeg hogy "több szócikke legyen a HuWikinek" (Ergo, a mennyiség a minőség rovására) Tanácstalan vagyok. 𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. október 11., 04:05 (CEST)

Valószínűleg több választ kapnál, ha ezt a szakaszt a Kocsmafal (egyéb) oldalon hoznád létre, mivel nem műszaki jellegű problémáról van szó. - Assaiki vita 2021. október 11., 19:16 (CEST)

2021. október 11., 17:29 (CEST)

VisualEditor hiba?

Azt vettem észre, hogy az utóbbi napokban nem tudom a cikkeken végzett szerkesztéseimet közzétenni, ugyanis egy piros "Valami elromlott - Érvénytelen válasz a szervertől." hibaüzenet fogad. Nem minden esetben, de kb. a szerkesztések 50%-ában ez van. Valami köze lehet a VisualEditorhoz, mert csak ebben a módban adódik probléma, forrásszöveg szerkesztésénél semmi gond nincs. Ha VE-ből próbálok váltani forrásszöveges módra, akkor nem enged váltani, hasonló hibaüzenetet ír ki ("Érvénytelen válasz a szervertől"). Chrome-ot használok, legújabb update sem segített, illetve az extensionok letiltása sem. Huwikin WikiEd-et is használok. Megpróbáltam kijelentkezni, anon módon szerkeszteni, de ugyanaz a hibaüzenet. Felraktam a Firefoxot is, azzal nem voltak ilyen problémák. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma forrása? - Assaiki vita 2021. október 6., 20:59 (CEST)

A böngészőkonzolon általában megtalálod ilyenkor a hiba részleteit. Tgrvita 2021. október 7., 21:18 (CEST)

Ránézek legközelebb, ha ezzel a hibával találkozok. Köszi a tippet. - Assaiki vita 2021. október 7., 22:13 (CEST)

Update: a fentebbi hibával már nem találkozok, viszont megjelent több másféle hiba is. Azért ide írom, mert úgy gondolom, hogy ugyanannak a problémának a része, hiszen több éve már gondtalanul használom a Chrome-ot, most meg egyszerre hibák tömkelege jelentkezik. Az új tünetek: Kocsmafali beszélgetésnél a Válasz gomb nem működik, illetve egy "Betöltés..." üzenet jelenik meg, ami úgy is marad. Ennél sokkal zavaróbb, hogy eltűntek a szerkesztési eszközök, pl. az a sáv a forrásszöveg ablak fölött, ahol dőlt és vastagított betűket lehetett állítani, illetve "cite" sablonokat lehetett beszúrni a szövegbe. A WikEd eszközeinek sávja is teljesen eltűnt, egyszerűen nincs ott. Van még egy ennél is aggasztóbb tünet: forrásszöveg szerkesztésére klikkelve, majd onnan sima "szerkesztés"-re váltva (azaz VisualEditorra), megjelenik a kék progress bar, ami elfut kb. a háromnegyedéig, majd ott megáll, és úgy is marad. Vagyis csak forrásszöveg módban tudok szerkeszteni, és ott is csak eszközök nélkül. Valahogy így néz ki most.

Kijelentkezve is próbáltam szerkeszteni, ott is ezekkel a hibákkal találkoztam. Enwikin viszont működik minden a szokásos módján. Ez után kipróbáltam a huwikit incognito módban, és úgy tökéletes minden, egyik hibát sem produkálja. Ezek után visszaváltottam normál módba, és a javasolt böngészőkonzolt néztem, milyen hibákat ír. Screenshot itt és itt. A piros error message érdekesnek tűnt, ezért kinyitottam a részletekért. Visszaváltva incognitora, ott nem láttam hibaüzeneteket, csak figyelmeztetéseket (warnings). - Assaiki vita 2021. október 10., 13:06 (CEST)

@Assaiki sajnos ezek a stack trace-ek a Wikipédián nem igazán működnek. A domEval utáni link az, ami inkább hasznos lenne. Tgrvita 2021. október 11., 05:16 (CEST)

A képeken szereplő példában a domEval utáni link a következő: https://hu.wikipedia.org/w/load.php?lang=hu&modules=startup&only=scripts&raw=1&skin=vector - Assaiki vita 2021. október 11., 06:45 (CEST)

Mégse volt hasznos, ez csak a JS modul betöltő script :/ Az eggyel feljebbi sor az, ami megmondaná hol a hiba, de a VM hivatkozásokkal nem lehet mit kezdeni. Ha viszonylag gyakori a hiba, megpróbálhatod debug módban (debug=true URL paraméterrel) előidézni, az egy normális URL-t fog adni. Tgrvita 2021. október 11., 18:56 (CEST)
Amúgy a probléma az, hogy valamelyik segédeszköz vagy személyes script rosszul van formázva (hiányzik egy záró zárójel), csak ki kéne találni, hogy melyik. Tgrvita 2021. október 11., 18:57 (CEST)

Az október 10-én felvázolt problémák folyamatosak voltak, nálam az esetek 100%-ban előfordultak a huwikin, viszont abban a pillanatban, hogy az url végére biggyesztettem a "?debug=true"-t, a problémák megszűntek. Meglep, hogy ez önmagában megoldott mindent. (Abban az esetben is, ha már külön nem írom az urlokhoz a debug paramétert.)

Amikor azt mondtad, hogy eggyel feljebbi sor, akkor az "XHR finished loading" kezdetű sorra gondoltál? Csak azért kérdem, ha legközelebb is lesz ilyen probléma, akkor tudjam, hogy mit keressek. - Assaiki vita 2021. október 11., 20:25 (CEST)

@Assaiki alapvetően a piros üzenetekre kell figyelni. Itt azt látod, hogy (alulról felfelé) milyen sorrendben hívták meg egymást a különböző Javascript eljárások. (Becsukva is ugyanezt mutatja, de akkor csak a legutolsó/legfelő hármat). Az utolsó/legfelső sor (Uncaught SyntaxError...) az, ahol a hiba fellépett. Elvileg ebből kiderülne, hol a gond, de sajnos a VM:1234 semmit nem árul el róla, milyen kódról van szó (hosszú történet, de egy olyan, a lapok betöltését gyorsító technológiát használ a Wikipédia, ami bizonyos esetekben elrejti a kód forrását).
Talán az történt, hogy ebbe a gyorsítótárba valahogy hibás tartalom került, és amikor átváltottál debug módba, az kiürítette a gyorsítótárat? Ennyire részletesen nem ismerem a működését. Tgrvita 2021. október 12., 00:01 (CEST)

Hát sebaj, a lényeg, hogy megoldódott (legalábbis egyelőre úgy néz ki). Köszönöm szépen, hogy foglalkoztál az üggyel. - Assaiki vita 2021. október 12., 13:13 (CEST)

2021. október 18., 22:53 (CEST)

Coolest Tool Award 2021: Call for nominations

The third edition of the m:Coolest Tool Award is looking for nominations!

Tools play an essential role for the Wikimedia projects, and so do the many volunteer developers who experiment with new ideas and develop and maintain local and global solutions to support the Wikimedia communities. The Coolest Tool Award aims to recognize and celebrate the coolest tools in a variety of categories.

The awarded projects will be announced and showcased in a virtual ceremony in December. Deadline to submit nominations is October 27. More information: m:Coolest Tool Award. Thanks for your recommendations! -- SSethi (WMF) for the 2021 Coolest Tool Academy team 2021. október 19., 07:56 (CEST)

Fejlesztői ajánlatok

A Wikimédia Magyarország meghirdetett két fejlesztői pozíciót, elsősorban a Wikipédia:Műszaki kívánságlista (2020) oldalon összegyűjtött problémák megoldására:

Akit érdekel, kattintson a fenti linkekre! Ha kérdésetek van, keressetek engem. Samat üzenetrögzítő 2021. október 19., 23:16 (CEST)

Hiányzó Megjegyzések fejezet szócikkben

Sziasztok! Az SMS Von der Tann szócikkben a tartalomjegyzék szerinti 6. fejezet a Megjegyzések, azonban ez a fejezetcím magában a szócikk szövegében nem látható, az előző fejezet táblázata alatt sorolja fel a megjegyzésként jelölt hivatkozásokat, a tartalomjegyzékre kattintva is ide ugrik. Próbáltam megoldani, de csak jobban szétcsúszott a táblázattal együtt. Köszönöm, ha valaki megcsinálja. Üdv, – Reas vita 2021. október 23., 10:08 (CEST)

Sikerült megoldanom. Wikizoli vita 2021. október 23., 10:31 (CEST)
Én meg vagy háromszor átnéztem, hogy mi hiányzik, ami ezt okozza. Vigyor Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2021. október 23., 10:37 (CEST)
@Wikizoli, Hungarikusz Firkász: Köszönöm! Reas vita 2021. október 23., 12:15 (CEST)
Reas, igazából csak Wikizolit illeti a köszönet, én gyakorlatilag nem csináltam semmit. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2021. október 23., 12:16 (CEST)
De próbálkoztál, az is valami. Nem gondoltam, hogy egy clear sablon kell majd, én a megjegyzések sablont próbáltam módosítani. Reas vita 2021. október 23., 12:19 (CEST)

Legfrissebb stabil kiadás nem akar átjönni a Wikidatáról

?action=purge ide vagy oda, az Anki legfrissebb stabil kiadásának 2.1.45 (2021. július 30.) jön be, noha a Wikidatán 2.1.48 (2021. szeptember 20.) szerepel. Nem értem, honnan veszi ezt a korábbi értéket, és miért éppen ezt. (A Sablon:Legfrissebb stabil kiadás/Anki sablon törlése már korábban megtörtént, épp azért, hogy csak a Wikidatát vehesse figyelembe.) Ádám 2021. október 23., 16:09 (CEST)

Ez ezért van, mert anno a Wikidatán az 2.1.45 értéket állították be a preferált értéknek, azóta ugyan kijött 2 frissebb, de preferált rangon nem javítottak/frissítettek. Javítottam. – balint36 utaspanasz 2021. október 23., 16:27 (CEST)

Nem található szócikk

Sziasztok! 2021. szeptember 26., 15:01‎-kor létrehoztam a Déri Miklós szócikket még allapon. 2021. október 21., 12:17‎-kor bekerült a szócikkek közé. A WP keresője rendben megtalálja, de a Google nem találja. Még URL-kereséssel sem. Amennyire meg tudtam állapítani, a szócikkben nincs noindex varázsszó, és nem is volt. Megpróbálkoztam a szócikk pár másodperces törlésével, majd átirányítást csináltam rá a korábbi allapról, és betettem a korábbi fotót, amit viszont lát a Google. Tudna valaki segíteni, hogy miért nem látja a Google, és miként lehet láthatóvá tenni? Általában pár percen, de pár órán belül biztosan meg szokta találni a Google az új szócikkeket. Köszönöm előre is a segítséget! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2021. október 24., 12:57 (CEST)

2021. október 25., 22:07 (CEST)

Growth Newsletter #19

2021. október 26., 20:36 (CEST)

Piros link kékítése, módosítás nélkül

A piac (film) cikk Sajtóvisszhang bekezdésében az érthetetlenül piros László-Bencsik Sán­dor linket kékítettem (szócikk címét bemásolva) László-Bencsik Sándorra. A difflink szerint a "Sándor" szó látszólag megváltozott, de miben? Valami láthatatlan karakter? A műveletet lásd itt: [15]. Akela vita 2021. október 27., 22:50 (CEST)

A Sándor szóban az n és a d betű között van egy unicode karakter. – B.Zsolt vita 2021. október 27., 22:59 (CEST)

Ilyesmit milyen eszközzel lehet láthatóvá tenni? Akela vita 2021. október 27., 23:03 (CEST)

Én úgy szoktam csinálni, hogy átmásolom egy legegyszerűbb editorba, és ott megnézem a hexa kódot. Porrimaeszmecsere 2021. október 27., 23:09 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Közben kipróbáltam: bemásolom WORD-be, és a "nem nyomtatható karakterek"et láthatóvá teszem. Hexa-kódot nem ad, de látszik. Alighanem egy rugalmas elválasztójel, nyilván az bemásolt szövegidézettel jött. Akela vita 2021. október 27., 23:12 (CEST)

Kíváncsiságból én is megnéztem, úgy van, ahogy gondolod. Egyébként az editor hexa nélkül is mutat egy elválasztó jelet. Porrimaeszmecsere 2021. október 27., 23:16 (CEST)
Igen, ez a Control+kötőjel karakter, azaz feltételes kötőjel, Word-ben szoktam is használni. Itt a Wiki jelölőnyelvben nem működik, a billentyűkombináció itt a betűnagyságot (oldalnagyítást) csökkenti 10%-kal). De legközelebb így tudom ellenőrizni. Köszönöm a megoldást. Akela vita 2021. október 27., 23:34 (CEST)

A Wikipédián is működik, pontosabban szólva minden HTML-felületen. Van is rá egy szemléltető példa az en:Soft hyphen szócikkben. (Egy mintaszöveg minden szava ilyennel van elválasztva a következőtől, és ahogy átméretezzük az ablakot, a sor végén mindig láthatóvá válik az elválasztójel.) Ami a wikizésnél nem működik: nincs támogatott billentyűzése. De aki nagyon szeretne egy ilyen (egyébként, mint látható, zavarokat okozni képes) jelet írni, ALT + 0 1 7 3. Vagy, akik szeretnek forráskódban fogalmazni, használhatják az­kódot is, HTML-ben amúgy is az az elegáns.

A jel szerepe feltételes elválasztás, lágy elválasztójelnek szokták hívni magyarul. Itt az x és y közé írtam egyet (és nem látszik!): x­y. Ebből is sejteni lehet, hogy miért nem tették kényelmesebbé a használatát itt, a mi projektünkben. Word-ben valóban Ctrl és -, ez azonban nem univerzális módszer, bár például már a WordPad is ismerte. (Ki lehet próbálni, Windows alatt a write.exe vagy wordpad.exe elindítja.) Más programok és rendszerek vagy hasonló, vagy egészen más módszert használnak (Photoshop, Notepad, OSX operációs rendszer, Linux stb., de nem részletezném. Fejezeteket írtak erről az egy apró jelről.) A Wikipédiában azonban a használata a fentiek miatt nem javasolható. – Garamond vita 2021. október 28., 18:09 (CEST)

Ez visszatérő hiba. Nem lehetne felvenni a Vandálszűrőbe vagy a botokkal végzett feladatok közé? Lehet van még belőle, miközben funkciója nincs. – B.Zsolt vita 2021. október 28., 23:00 (CEST)

Egyetértek. A mi szempontunkból egy nehezen észrevehető, szerepkör nélküli, de problémákat okozó karakter. Úgy emlékszem, valamelyik sokoldalú bot foglalkozik is hasonló, kidobálható dolgokkal. – Garamond vita 2021. október 29., 00:15 (CEST)

Néha azért jól jöhet, pl. infoboxban, mondjuk ha a megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért-ről írna valaki szócikket. (Mondjuk akkor is érdemes a &shy; HTML-kódot használni a Unicode-karakter közvetlen bevitele helyett.) Persze egy felcímkézés (mint a <br>-eknél vagy az õ és û karaktereknél is van) biztos nem árt. – Tacsipacsi vita 2021. október 29., 00:42 (CEST)

Akkor legyen csak sima csere mindig &shy;-re. Azt legalább mindenki egyformán látja, sőt akár sablonba is tehető, mint filter jel. – B.Zsolt vita 2021. október 29., 00:58 (CEST)

Már ha bottal csináljuk. (Én egyébként hirtelenjében nem emlékszem olyan botra, ami ilyen cseréket csinálna.) A vandálszűrővel címkézni lehet, cserélni nem. – Tacsipacsi vita 2021. október 29., 01:31 (CEST)

Sablon, rossz névtérben?

Az új lapokat lekérve a listában új szócikként megjelenik a {{Gambino bűnözőklán}} sablon, az új sablonok listájában viszont nem látszik. Az ügy előzménye annyi, hogy a sablon létrehozója először Sablon.Gambino bűnözőklán néven hozta létre (kettőspont helyett pontot tett a sablon szó után). Pallerti ezt kijavította és átnevezte a helyes alakra, de úgy tűnik, a névtér valhogy beragadt. Mit lehet itt tenni (a nyilvánvaló törlésen és újbóli létrehozások kívül), és kell-e egyáltalán tenni valamit? Csigabiitt a házam 2021. október 29., 17:57 (CEST)

A lapinfó szerint a Sablon névtérben van. Kipróbáltam, úgy működik, ahogy kell. Én ezen túlmenően nem aggódnék rajta. --Malatinszky vita 2021. október 29., 18:34 (CEST)

Én sem aggódom, csak furinak találtam. Tegnap én is kipróbáltam, és nekem is sablonként működött. A kérdést inkább azért tettem, fel, hogy hátha az IT-guruk meg tudják mondani, hogy mi a jelenség oka. (Mondjuk, kipróbálhatnák egy teszt nevű sablonnal, hogy reprodukálható-e a jelenség.) Csigabiitt a házam 2021. október 29., 18:56 (CEST)

Azért szócikként jelent meg, mert egy elírás miatt a fő névtérben született meg. A születésének helyét nem befolyásolja az, hogy később más névtérbe kerül át. – balint36 utaspanasz 2021. október 29., 19:16 (CEST)

Ezt azért árnyalja, hogy a fő névtérben a ponttal (.) elválasztott bejegyzés (Sablon.Gambino bűnözőklán) jött létre, nem a kettősponttal elválasztott. Vagyis maga a Sablon:Gambino bűnözőklán karaktersorral leírt szócikk nem született meg a fő névtérben. Csigabiitt a házam 2021. október 29., 19:22 (CEST)

Esküszöm az életemre, hogy nem az én hibám! Annyiban elismerem a bűnösségemet, hogy nem ellenőriztem le, hogy jól írtam, e vagy sem. Az ok: a jobb shift alatti gumi érintkező ki van kopva és néha hibásan érzékeli, vagy egyáltalán nem, a leütést. Egyébként ha valami működésbeli problémát okoz, nyugodtan töröljétek. megtartottam a sablont a navbox allapomon tehát meg tudom csinálni újra, persze ellenőrizve, hogy valóban azt írta(m) e vagy sem amit kell. ᑭᗩᗷᒪO_Eᒪ_ᑕIᑕᒪIᔕTᗩ  dɐlɐʇıʌ 2021. október 29., 19:41 (CEST)

Ne értsd félre, semmi gond nincs a szerkesztéseddel, mindenki tévedhet, és minden hiba javítható. Egyszerűen csak érdekel, hogy a hiba eredményeképpen létrejött jelenségnek mi az oka. Csigabiitt a házam 2021. október 29., 19:44 (CEST)

Ja bocsi. a ":-)" kimaradt az első mondat után.
Egyébként értem, értettem is, hogy mi a megbeszélés tárgya. ᑭᗩᗷᒪO_Eᒪ_ᑕIᑕᒪIᔕTᗩ  dɐlɐʇıʌ 2021. október 29., 19:55 (CEST)

Sablon:2019-es japán ÁK-keret problémája

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaEléggé tróger módon, átirányítással, de megoldva. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2021. október 31., 12:17 (CET)

Egy órás vackolódás után csak ide jutok: a tárgyi sablon létezik, a címet onnan másoltam ide is, meg a Josida Maja cikkbe is temp szerköffel, de mégsem jelenik meg. Mi lehet ennek a magyarázata? A problémában két tucat cikk érintett, amelyik feléből már kitöröltem ezt a sablont, mivel piros volt, és utána találtam meg. Persze volt itt korábban valamilyen AWB-s UTF javítás is, de az talán már tárgytalan? Köszönöm a segítséget! – Porrimaeszmecsere 2021. október 31., 12:12 (CET)

@Hungarikusz Firkász, Porrima: De marha jó, hogy semmi érdemi információt nem írtatok. Csak azt, hogy volt valami probléma valahol. Ezt valaki megoldotta valahogy. Ezek után számomra semmi tanulsága nincs. Sem az, hogy most akkor egy szerkesztő írt bele sajtóhibát, vagy egy műszaki probléma verte szét? Sem, hogy véletlen jelenség, vagy máshol is előállhat? Attól múlt el, hogy utólag elkészült egy hiányzó sablon, vagy odaért egy bot és módosított? Nem tudtam meg semmit. Legalább informáljatok, hogy mit beszéltetek meg egymás között nyilvánosan. – Garamond vita 2021. október 31., 15:49 (CET)

Garamond, legyél szíves higgadj le! Leírtam, hogy mit csináltam: átirányítást a nem található sablonnévről a létező sablonra. Ennél többet én sem tudok sem a hibáról, sem annak hátteréről (ezért is írtam, hogy a megoldásom tróger). Amiről nem tudok, arról információkat sem tudok adni. Az utolsó mondatodat pedig nem is értem. Mi az, hogy informáljalak arról, amit te magad is látsz, hiszen önmagad jelentetted ki, hogy az nyilvános? Ezen túl semmit és sehol nem beszéltem meg senkivel. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2021. október 31., 15:56 (CET)

Oké. Kicsit hamar lezártátok, hogy meg van oldva. Nagy nehezen megtaláltam, hogy mit irányítottál át mire. Most már akkor világos.
Nem csak a helyes sablon létezik, hanem (legalább) egy hibás változata is. Az átirányításban látszik, ha forrás alakban szerkeszt az ember, hogy egy kis piros bigyó jelenik meg a végénél, a keret és a ]] között.
A helyes ez: [[Sablon:2019-es japán ÁK-keret]].
A hibás pedig [[Sablon:2019-es japán ÁK-keret&#x200B;]]. (A végén átírtam olvashatóra a jelet, mert különben nem látszik semmi.) Tartalmilag ez egy „szélesség nélküli köz” karakter (Zero Width Space). A jóistenke áldja meg. Felhasználói nézetben nem látszik, de amikor átmásoltad, ezt a láthatatlan jelet is vitte magával. Illegális, ki kellene hajigálni mindenhonnan.
Ha elmondod, hol fordult elő a sablon és hol javítottad, akkor azokat rendbe teszem. – Garamond vita 2021. október 31., 17:14 (CET)
@Garamond:Amit én tudtam, azt mindent leírtam, Hufi pár perc múlva megoldotta a maga módján, fogalmam sincs, hogy mit miért csinált, és reménykedtem, hogy valaki engem is felvilágosít. A Te mostani válaszod alapján már látszik a fény az alagút végén. Én tudom, hogy mit csináltam, és hogy mit kellene, úgyhogy köszönöm a felajánlott segítséget: ha most el tudok igazodni, akkor rendbe teszem, ha még így sem, akkor megkérlek, azt mondva pontosan, amit tudok. Porrimaeszmecsere 2021. október 31., 17:27 (CET)
Akár rendbe is tudod tenni, akármelyik szerkesztővel, csak nem szabad felhőtlenül hinni a ctrl C, ctrl V-ben. Ha kézzel beírod (egyszer) hogy {{2019-es japán ÁK-keret}}, akkor ez már biztosan hiba nélkül bemásolható bárhová. De valóban szívesen segítek, ha valahol probléma maradna.
Javaslom, HuFi, hogy vonjuk vissza az átirányításodat. Hogy ne fedje el, létezik-e az illető sablon vagy nem, és a „jó” változattal van-e dolgunk vagy a „rosszal”. – Garamond vita 2021. október 31., 17:47 (CET)
Minden rendbe téve: a hibás sablonhívással szerkesztett lapok ellenőrzötté téve, mert eddig ellenőrizetlen volt, a tudatlanságból visszaállított szerkesztéseimet visszavontam. @Garamond:Viszont közben találtam egy hibás szerkesztést, a Tomijaszu Takehiro lapon valaki elszúrta az infoboxot, örülnék, ha rendbe hoznád. – Porrimaeszmecsere 2021. október 31., 19:04 (CET)
Tökéletesen rájöttél a lényegre, én most leírom a hiba folyamatát.
A hibás nevű sablon elkészült, és több lapra fel vett véve aug. 4-én. Ezen a több lapon user:Danjanbot 24-én törölte a fölösleges UTF karaktert, azonban a sablon neve maradt hibás, így lett egy csomó piros sablonhívás, aminek egy részét én töröltem, mondván, hogy 2 hónap alatt nem készült el a sablon. Miután véletlenül megtaláltam, és most átneveztem a sablont, azaz töröltem a végéről a fölös karaktert, jónak kell lenni. Amit visszavontam, azokat visszaállítom, ezzel remélhetőleg helyre áll a rend. Porrimaeszmecsere 2021. október 31., 17:56 (CET)

Magic links bot nowikiket helyez el

A Concha Győző szócikkbe a fenti bot egy csomó „/nowiki” megjegyzést helyezett el. [16] Nem tudom, hogy ez okoz-e zavart amúgy, de elég furcsa. – Bizottmány vita 2021. november 1., 21:00 (CET)

Nem ő csinálja, hanem a rendszer. Pagony foxhole 2021. november 1., 21:11 (CET)

És ez jó, vagy nem?– Bizottmány vita 2021. november 1., 21:13 (CET)

(Szerkesztési ütközés után) Nem ő tette bele, korábban is benne voltak ezek a nowikik. Ki kell őket venni. Nem tudom ki találja ki, de rendszeresen találok ilyeneket, hogy a ragozott linkekban csak a link legyen kék, utána a rag már ne legyen kék, hanem sima fekete, mint a folyószöveg. Jól tetted, hogy kivetted ezeket. Akela vita 2021. november 1., 21:17 (CET)

A VisualEditor csinálja. A szoftver pontosan azt teszi, amire a felhasználó utasítja: miután beilleszt egy linket, utána feketével gépel tovább. Azt kéne, hogy a WYSIWYG nézetben is a toldalék a link része legyen, de ezt már évek óta nem képesek megoldani a fejlesztők. – Tacsipacsi vita 2021. november 1., 21:28 (CET)
Köszönöm a felvilágosításaitokat! – Bizottmány vita 2021. november 1., 21:35 (CET)
Képesek lennének, csak nem akarják, mert más nyelvű wikik meg éppen ezt szerették volna. Politikai kérdés, nem technikai. Samat üzenetrögzítő 2021. november 6., 20:48 (CET)

Átnéztem a laptörténetet, ekkor kerültek bele a </nowiki>-k, Szomor szerkesztő kiegészítésében, és valóban: csak az újonnan, őáltala beírt új linkekhez van csatlakoztatva a nowiki, ahol a záró zárójel után rögtön valami karakter jön (nem space). Akela vita 2021. november 1., 22:05 (CET)

Valószínűleg – amint Tacsipacsi írta –, a vizuális szerkesztőmód okozhatja. Nem vettem korábban észre, hogy a hivatkozott link ragja vagy toldaléka tényleg kimaradt a nowiki miatt a kékülésből. Így már érthető. Majdcsak sikerül megoldani műszakilag, mert nagyon kényelmes a vizuális szerkesztés. Köszönöm :-)) – Bizottmány vita 2021. november 1., 22:23 (CET)

2021. november 1., 21:27 (CET)

„Lapváltozatok összevetése” funkció használata WP-n kívüli célra

Lenne egy teljesen magáncélú kérdésem, ha szabad. Két (Wikipédiától független) hosszabb szöveg (egy könyv két változata) összehasonlítását szeretném két WP-lapváltozat összehasonlításához hasonlóan megjeleníteni és pár konkrét ember számára (de nem a nyilvánosságnak) hozzáférhetővé tenni. Miként lehet ezt a legegyszerűbben megoldani? Regisztráljak valami MediaWiki-rendszerben? Tudtok esetleg tippet adni?

Gondolom, a bal oldalra szánt verziót mindenképp el kell mentenem lapként ahhoz, hogy bármi mással össze tudjam azután vetni, még akkor is, ha ezt az összevetést (mint előnézetet) mondjuk inkább elmenteném HTML-fájlba, és úgy csatolnám e-mailen az illetőknek. Ádám 2021. november 6., 20:27 (CET)

Én is többször használtam már a MediaWikinek ezt a funkcióját magáncélra. Jó lenne valami eszköz, amiben mentés nélkül is meg lehetne nézni a különbséget, de nem tudok ilyet hirtelen. Samat üzenetrögzítő 2021. november 6., 20:45 (CET)
A MediaWiki API mentés nélkül is meg tudja mutatni a különbséget, de az eredmény finoman szólva nem túl felhasználóbarát. Mindenesetre erre akár már lehet építeni egy eszközt. – Tacsipacsi vita 2021. november 6., 23:15 (CET)
Szerintem ennek megoldására számtalan ötlet kínálkozik.
Én csak a Notepad++ szoftverben néztem meg, abban is van ilyen funkció, hogy két db szövegfájl (TXT) tartalmát össze lehet hasonlítani.
A különféle eltéréseket különféle színekkel és szimbólumokkal jelzi (azonos, eltérő, hiányzó, plusz karakterek). Az üres sorokat figyelmen kívül hagyja. Az azonos tartalmú soroknál jelzi, ha a másik fájlban az a sor nem ugyanabban a sorban található.
A Notepad++ program ingyenes, de emiatt nincs lebutítva.
  • https://notepad-plus-plus.org/
  • a két szövegfájlt meg kell nyitni egy-egy fülön
  • "plugins" menüpont, "Compare"
  • az egyik fájlnál: "Compare", "set as first to compare"
  • a másik fájlnál: "Compare", "Compare" (az első a menüpont, a második a művelet)
Gyorsan létrehoztam egy fájlt, átmásoltam a másik fülbe, majd módosítottam egy-két dolgot, és a fenti műveleteket hajtottam végre.
Mivel mindkét fájl szerkeszthető TXT fájl, ezért mindkettőt tudom módosítani, de a program nem követi valós időben a módosításokat, a "Compare", "Compare"-t újból meg kell nyomni (vagy: Ctrl-Alt-C), ha a fájlok valamelyike módosult. misibacsi*üzenet 2021. november 6., 21:11 (CET)

@Samat:, igen. Egy másik ideális eszköz az lenne, ha egy Word-dokumentumba berakhatnám az egyik szöveget, aztán "változások követése" bekapcs, felülírom az egészet a másik verzióval, és megnézem, hol és milyen különbségeket hoz ki. De a Word ugye ilyet utólag nem csinál, csak ha benne módosítottam mindvégig a fájlokat.

@Misibacsi:, köszi szépen. Letöltöttem, telepítettem (a további nyelveket leszámítva teljes egészében), de nálam egyáltalán nincs "Compare" a "Plugins" menüben (ezek vannak csak: MIME Tools, Converter, NppExport, Plugins Admin… és Open Plugins Folder…). Lehet, hogy Neked mégis valami pró verziód van belőle? – Mindenesetre ez is egy kiindulópont, köszi. Nézelődök, keresgélek még. Ádám 2021. november 6., 22:33 (CET)

Ha a pluginok közt kell keresgélni, akkor valószínűleg utólag kell beletenni. – B.Zsolt vita 2021. november 6., 22:51 (CET)
Én ezt találtam: [18] – B.Zsolt vita 2021. november 6., 22:52 (CET)
A Notepad++-ból nincs pró verzió, teljes mértékben ingyenes, szabad és nyílt forráskódú (csakúgy mint a MediaWiki). Ha jól emlékszem, a telepítéskor megkérdezi, hogy milyen plugineket szeretne telepíteni az ember, továbbá egy időben biztos úgy volt, hogy a 64 bites verzióban nem működött minden plugin, ami a 32 bitesben igen – nem tudom, ez még így van-e. Bár pont az összehasonlítás emlékeim szerint a 64 bitesben is működött, amikor legutóbb (három-négy éve) komolyabban használtam Notepad++-t. – Tacsipacsi vita 2021. november 6., 23:15 (CET)
@Adam78:
Notepad++
A "Plugins Admin" menüpontba lépj be, keresd meg a "Compare" plugint, majd installáld. (letölti, felrakja, majd újraindul a program)
A "+" gombbal tudsz füleket létrehozni, amikbe a szövegtartalmakat bemásolhatod.
Egy csomó hasznos kiegészítő van még, de azokkal most ne foglalkozz, túl sok van belőlük.
Később felrakhatsz több plugint is, egyik nem zavarja a másikat.
Egy ideje a 64-bites verziót használom, ez a plugin ezzel kipróbálva működik. Nincs "pro" verzió. Feljebb írtam, hogy "butított verzió" sincs. misibacsi*üzenet 2021. november 7., 08:23 (CET)

Diff a szép neve ennek, és végtelen sok eszköz van hozzá (pl.). Ha kimondottan Word dokumentumhoz keresel, azt hiszem a Google Docs is tud ilyet. --Tgrvita 2021. november 7., 00:02 (CET)

@Adam78: Mivel a Wordöt említetted: tud ilyet, ugyanazon a fülön, ahol a korrektúra van, van összehasonlítás is. Szaszicska vita 2021. november 7., 09:33 (CET)

Szövegfájlokhoz én a Grig Software wincmp3 (más néven Compare It!)programját használom (teljesen lokálisan, a saját gépemen). Még egy bat fájlom is van hozzá, beírom, hogy fcw alfa-file.txt beta-file.txt és akkor vizuálisan összehasonlítja. Az áthelyezéseket is próbálja felismerni. Nem tud annyit, mint a notepad++, mert nem általános célú szövegszerkesztő, hanem kifejezetten csak összehasonlító. Vannak korlátai, például (legalábbis az én verzióm) unicode fájloknál jól megtalálja az eltérést, de nem jó helyen mutatja, hogy hol térnek el a fájlok. És (elvileg) a tesztidőszak után fizetős. – Garamond vita 2021. november 7., 11:34 (CET)

@Tgr:, köszi szépen. A Google Docs remekül bevált.

@Szaszicska:, a Word szerintem csak akkor tud ilyet, ha kezdettől fogva abban szerkesztettük, módosítottuk a fájlt. Ha egy fájlra „összehasonlítás” módban ráteszem az új verziót, akkor az egész korábbi tartalmat töröltnek és az egész új tartalmat újnak jelöli. Ádám 2021. november 9., 12:39 (CET)

2021. november 8., 21:35 (CET)

Az utolsó sorra hívnám fel különösen a figyelmet. --Tgrvita 2021. november 9., 20:52 (CET)

Statisztika

Ide is beírom, hát ha több ember olvassa: Wikipédia:Kocsmafal_(hírek)#Statisztika - statisztika a témakörök arányáról a Wikipédián a beillesztett infoboxok alapján. – B.Zsolt vita 2021. november 9., 22:21 (CET)

Improvements to adding links to disambiguation pages

Segíts lefordítani a saját nyelvedre

Hello!

Would you like Wikipedia in Hungarian to receive improvements related to links to disambiguation pages?

We are introducing a new feature. It warns editors about the risks of adding a link to a disambiguation page. The goal is to prevent unwanted links to disambiguation pages. This was the wish number two of the Community Wishlist Survey 2021.

What would change?

In the 2010 wikitext editor, a new pop-up will appear when a user types a link to a disambiguation page in an article. The pop-up will inform that the disambiguation page may be an incorrect target page. It will also have an option to open the "insert link" dialog and fix the link. You can see this pop-up on the screenshot.

We would like to check if the number of new links to disambiguation pages decreases. If it does, we will make this change available on all wikis.

What have we changed already?

  • In the 2010 wikitext editor, when a user adds a link to a disambiguation page in an article via the "insert link" dialog:
    • The dialog informs the same as the pop-up mentioned above,
    • The disambiguation pages are at the bottom of the list of suggested target pages,
    • In the list of suggested target pages, information about redirects, as well as descriptions and page images for all pages are displayed.
  • In the VisualEditor and 2017 wikitext editor, when a user opens the "add link" dialog, the disambiguation pages are displayed at the bottom of the list of suggested target pages.
  • There's a new "revision tag" highlighting edits that add links to disambiguation pages. This could be useful to patrollers who would like to fix incorrect links.

See also: the original wishthe project page.

Köszönjük! SGrabarczuk (WMF) vita 2021. november 5., 01:28 (CET)

Magyarul, röviden: a Wikimédia Alapítvány csapata azon fog dolgozni, hogy a szerkesztőfelület figyelmeztesse azokat, akik egyértelműsítő lapra linkelnek (a globális kívánságlistán ez volt a második helyezett kérdés). Jelenleg ezeket a funkciókat valósították meg:
  • a wikikód-szerkesztőben, ha a link beszúrása gombot használod, egy felugró üzenet (ami a képen is látható) figyelmeztet arra, hogy egyértelműsítő lapra linkeltél.
  • minden szerkesztőben, ha linkbeszúrásnál elkezded gépelni a célpont nevét, és az űrlap lehetőségeket ajánl fel, a lehetőségek listájában az egyértelműsítő lapok a lista végére kerülnek.
  • egy új címke fogja jelezni, ha egy adott szerkesztésben egyértelműsítő lapra linkelt valakit.
(Bővebb információ angolul: az eredeti kívánság, projektlap)
Szymon azt kérdezi, hogy szeretnénk-e a magyar Wikipédián bekapcsolni ezt a funkciót. Tgrvita 2021. november 7., 01:07 (CET)
Szerintem jó lenne. Xia Üzenő 2021. november 13., 09:52 (CET)
Szerintem is hasznos lehet ha nem az a semmitmondó és maximálisan nem segítőkész üzenet ugrik fel, ami a képen látható. Usability disaster. – grin 2021. november 13., 11:25 (CET)

Hiba Kali Linux (debian) telepítése közben.

Szervusztok. Jelenleg egy kis gondom akadt a technikával. Mégpedig állítólag a resolv.conf nevű csodával. (ahogyan olvastam) Ha valaki esetleg segíteni szeretne/tudna, leírom a problémámat:

  • A Kali Linuxom egyszer csak gondolt egyet, és átmeneti névfeloldási hibát írt minden internetes akcióra.
  • Reinstall közben, mikor már az alaprendszer megvolt, a szoftverválasztásnál szintén hibát ír, és nem képes telepíteni az asztali környezetet.
  • Nem virtuális gépen használom, hanem mint elsődleges rendszer.

A hibaüzenet: "Egy telepítő lépés meghiúsult. A menüből megkísérelhető ennek a lépésnek az ismétlése vagy kihagyása és más választása. A sikertelen lépés: Szoftverválasztás..."
Köszönettel: ᑭᗩᗷᒪO_Eᒪ_ᑕIᑕᒪIᔕTᗩ  dɐlɐʇıʌ 2021. november 5., 18:32 (CET)
 megjegyzés: A sima Debian 11 úgy tűnik probléma nélkül települ. Hmmm.. Kiérti ezt!? Mindenesetre a megoldás (ha van) még mindig érdekel. – ᑭᗩᗷᒪO_Eᒪ_ᑕIᑕᒪIᔕTᗩ  dɐlɐʇıʌ 2021. november 5., 19:31 (CET)

Nem tudok rá megoldást, de szerintem inkább Kali Linux fórumon lenne érdemes megkérdezni. misibacsi*üzenet 2021. november 6., 21:13 (CET)
@Misibacsi Feltettem egy Debian 11-et. Hiányoznak ugyan a "pentester" cuccok, de majd ha lesz megoldás, vagy ha rájövök mi okozza a gondot, akkor ismét Kali lesz. :) Mindenesetre köszi a választ. Megpróbálkozom valahol. Talán a stackoverflow oldalon :) ᑭᗩᗷᒪO_Eᒪ_ᑕIᑕᒪIᔕTᗩ  dɐlɐʇıʌ 2021. november 8., 22:47 (CET)
A WP:NEM értelmében ne erre használjuk a Wikipédia erőforrásait. A megújult ubuntu.hu fórumon is nagyobb eséllyel kapsz rá iránymutatást, mint itt. Mugli Visszajelzés 2021. november 13., 08:17 (CET)