Ez a lap félig védett

Wikipédia:Tudakozó/Fejrész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó/Fejrész
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-09-20 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  

Kérdések vasárnapról  

Kérdések hétfőről  

Kérdések keddről  


Lehel siratása

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--84.225.195.169 (vita) 2017. szeptember 19., 17:07 (CEST)

Mi a kérdés? Nincs kérdőjel sem. Ha bővebben és pontosabban fogalmaznál, nagyobb esélyed lenne a válaszra. -- Wikizoli vita 2017. szeptember 19., 19:06 (CEST)

Az Interneten rengeteg találat van erre a kérdésre. Szinte mindegyik iskolai dolgozatot írna erről a témáról. A téma valószínűleg tévedés, hiszen Lehel vezért felakasztották. Családtagjai nem lehettek a kalandozó sereg tagjai, tehát nem is lehetett olyan személy, aki siratta.
Ezzel szemben oktatási tudnivaló az a festmény, amely Madarász Viktor Hunyadi László siratása című festményére utal. Talán ez a félreértés forrása. MZ/X vita 2017. szeptember 20., 20:52 (CEST)

Kérdések tegnapról  


Szent István király szobra talapzatán a dombormű, Vác

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Vac-szobor-szt-istvan-2.jpg Relief at the Statue of Stephen I of Hungary in Vác.JPG

Ha már a katolikus hagyományoknál tartunk. A képen Szent István király váci szobrának a talpazata látható. Ezen van egy dombormű, rajta hat emberalakkal: egy férfi a szent koronával és glóriával (talán maga Szent István), egy püspöki süveggel és bottal, egy alacsonyabb férfi koronával és glóriával (talán Szent Imre herceg), egy nő koronával, egy férfi talán tekerccsel a kezében, és egy alacsonyabb térdelő férfi, aki egy templomot tart a kezében. A dombormű alatt a felirat: „A nagy királynak, szent alapítójának hálából a Váci egyházmegye püspöke, papsága és hívő népe, 1939. október 14. Újraállíttatta a feliratot a Váci Városvédők és Városszépítők Egyesülete 1988-ban, majd 1998-ban.”

Milyen jelenetet ábrázol ez a dombormű, és ki a hat látható szereplő? Én azt gondoltam először, hogy ennek a Magyarok Nagyasszonya hagyományhoz van köze, de miután megnéztem abban a cikkben az ábárzolásról szóló részt meg a domborművet, gyanús lett, hogy a domborművön nem szerepel a Magyarok Nagyasszonya.

b_jonas 2017. szeptember 20., 16:40 (CEST)

Előrebocsátom, hogy nem értek hozzá, de ez az ábrázolásmód (a kis templom a kézben) egyértelműen templomépítésre, alapításra utal, szerintem az egyházmegye alapítását örökíti meg. Alensha 2017. szeptember 20., 18:10 (CEST)

Az első Jézus Krisztus Szupersztár a Madách Színházban

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a Madács Imre színházban mikor volt az első bemutatója a Jézus Krisztus szupersztárnak?
--84.0.234.234 (vita) 2017. szeptember 20., 18:02 (CEST)
felelet

Keress rá a Madách Színház cikkben a “Jézus Krisztus szupersztár” címre. – b_jonas 2017. szeptember 20., 22:17 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után)

Ez a forrás azt sugalmazza, hogy 2010-ben - idézem ezt a mondatát:
„A 2010-ben bemutatott Jézus Krisztus Szupersztár is így készült, de még a Madách színházihoz képest is átalakulva kerül a Főnix Csarnokban a debreceni közönség elé: a nagyobb színpadhoz és nézőtérhez alkalmazkodik majd az előadás.”
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. szeptember 20., 22:33 (CEST)

A mai kérdések

A lap frissítéséhez kattints ide!