Szponzorálás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szponzorálás (más néven szponzoráció) (az angol sponsorship szóból) két fél üzleti alapú kommunikációs együttműködése, amelynek során a jogtulajdonos lehetővé teszi, hogy az üzleti partnere a jogtulajdonos programjához kapcsolódó kommunikációs helyzetekben megszólítsa annak közönségét. A szponzorálás a szponzor számára egy kommunikációs eszköz - ezen keresztül a szponzor több figyelmet, nagyobb teret "vásárol" magának. Ugyanakkor a szponzorált fő feladata a fő tevékenységének a minél eredményesebb folytatása.

Hasonló fogalom a támogatás és a mecenatúra. Ezek azonban - a szponzorálással ellentétben - nem minden esetben feltételeznek kölcsönös kötelezettségvállalást a felek részéről illetve a támogató nem vár üzleti jellegű eredményt a támogatásért cserébe.

A szponzorációtól elvárt üzleti előnyök[szerkesztés]

A szponzoráció üzleti keretrendszerének kialakítását követően a jogtulajdonosok legfontosabb feladata a kommunikációs csatorna eszközeinek működtetése, a közönségének a kiszolgálása. A szponzor feladata a közönséggel való érzelmi kapcsolat létrehozása, gondozása. Magyarországon a rendszerváltás előtt a szponzorációnak legfeljebb állami formái voltak ismertek. Ezt követően a szponzoráció „üzleti” jellegére tevődött a hangsúly, kiemelve a kapcsolatnak a kölcsönös érdekeken alapuló jellegét.

A szponzor a szponzoráció során a jogtulajdonos programját azért támogatja, mert a programnak mérhető az eredménye, így megragadható üzleti ellentételezésre számít. Az üzleti előny fakadhat egyrészről a jogtulajdonos közönségének megszólításából (fokozódik a márkaismertség, vásárlási hajlandóság, javul a márkaismertség stb.), másrészről az előny származhat a jogtulajdonos üzleti, közösségi kapcsolataival való kapcsolat létrejöttéből.

A szerződés megszüntetése[szerkesztés]

A szponzorálási szerződést megszüntethetik a felek, ha az nem váltja be a várakozásokat.

Előfordulhat, hogy a szponzorált sportoló/sportegyesület sokkal rosszabbul teljesít, bajnokságban nem éri el a megcélzott helyezést, kupában nem hozza a várt eredményt stb.

Botrányos események (esetleg csupán híresztelések) is kiválthatják a szponzor negatív döntését.

Források[szerkesztés]