Sárkány (állatjegy)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kínai asztrológia a kínai kultúrában gyökeredző sok ezer éves ezoterikus hagyomány és tan, mely a világ alapelemeinek viselkedését, a természet rendjét, körforgását magyarázza.

A kínai asztrológia Nyugaton elsősorban a 12 állatjegyről ismert, de ezek a horoszkópnak csak egyetlen, első közelítését jelentik. A kínai naptár ugyanis a holdfázisokra épül: a holdévben 12, nagyjából 29 és fél napos hónap van. A kerekítés kedvéért hasonlóan a nyugati naptárhoz, 6 darab 29 napos kishónap, és 6 darab 30 napos nagyhónapra tagolódik. Körülbelül 3 évenként pedig megtoldják egy kiegészítő hónappal, de ezek nem szabályosan követik egymást. A kínai holdév általában később kezdődik, mint a nyugati napév.

A kínai asztrológia az időt 60 éves ciklusokra osztja, ezen belül minden év egy bizonyos Égi Törzs és egy Földi Ág kombinációjából alakul ki. Másfelől az Égi Törzsek (az elemek, sorban: Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz mind a Yin illetve Yang formájukban) és a Földi Ágak (az állatjegyek) a holdhónapokhoz, holdnapokhoz, az órákhoz és a 12 állatjegyhez is kapcsolódnak, tehát az egyéni sorsra és jellemre is kihatnak.

Izgatja minden új lehetőség, tele van energiával, önbizalommal, képes tekintélyt szerezni magának. Személyiségének természetes vonzereje társaságban nem maradhat észrevétlen. Érzelmeit szívesen kimutatja, könnyen lelkesedik, és önérzetes, ám ezt mások néha pökhendiségnek tartják. Magabiztos, és szereti, ha a figyelem középpontjában áll, de jelleméhez a bátorság és a jóindulat is hozzá tartozik. Ha barátja bajba kerül, a Sárkány azonnal kész segíteni, és tekintélyével, méltóságával általában megoldja a nehéz helyzeteket. Szívvel-lélekkel veti bele magát a legtöbb feladatba. Magas követelményeket támaszt önmagával szemben, és meglepi, ha nem mindenki tud lépést tartani vele.

A Sárkány jegyében született emberek többnyire igen sikeresek, sorsukban a kínaiak szerint egyensúlyban van az Ég és a Föld. A Sárkány határozott, nyílt, tehetséges és szerencsés. Általában a legjobb pillanatban áll elő valamilyen izgalmas, új ötlettel. Néha forrófejű, túlságosan makacs és gorombán őszinte, de bírálatait, javaslatait érdemes megfontolni.

Vonzó megjelenésű, ért a csábításhoz, hamar elbűvöli kiszemelt partnerét. Sokan csodálják, sziporkázó egyénisége mély benyomást kelt. Könnyen kezd kalandot, de nehezen állapodik meg, gyakran számos szerelmi kapcsolatot tart fenn egyidejűleg. A túlzott érzelmi függőséget nem szereti, ezért keres egyre újabb, izgalmasabb kapcsolatokat. A szerelmet bizonyos fokig játéknak tekinti, a múltat ritkán sírja vissza. Volt kedvesei viszont gyakran még akkor is szeretik, amikor a kapcsolatuk már régen véget ért. A Sárkánynak az a megfelelő társ, aki teret enged csillogásának, szerepjátszásának, osztozik kalandjaiban, és nem tart az ő túláradó életkedvétől.

Természetesnek tekinti, hogy munkájában vezető szerepet tölt be, és az emberek többsége el is fogadja irányítását. Egyénisége mindenképpen figyelmet követel, rendszerint felelősségteljes beosztást ér el. Különösen alkalmas a törvényhozással, a vallással vagy a művészetekkel kapcsolatos foglalkozásokra, de lehet belőle kiváló menedzser, vállalkozó, orvos vagy színész is.

Az új kihívások fontosak számára, tud keményen dolgozni, bízik a saját képességeiben. Jó vezetői tulajdonságai vannak. Fontosak számára az új kihívások és a mozgásszabadság, ha viszont úgy érzi, hogy munkája korlátozza, akkor hamarosan odébb áll. Színe a sárga, amely Kínában valaha az uralkodó színe volt, a császárt illette meg, de jelképe az előmenetelnek, a hírnévnek és az eredményességnek is. Az égtájak közül a Sárkány a kelet-délkeleti irányhoz kötődik, így a napkelte óráihoz társul.

Sárkány jegyű emberek születési éve[szerkesztés]

 • 1904. február 4. – 1905.február 3.: Fa Sárkány
 • 1916. február 3. – 1917. január 22.: Tűz Sárkány
 • 1928. január 23. – 1929. február 9.: Föld Sárkány
 • 1940. február 8. – 1941. január 26.: Fém Sárkány
 • 1952. január 27. – 1953. február 13.: Víz Sárkány
 • 1964. február 13. – 1965. február 1.: Fa Sárkány
 • 1976. január 31. – 1977. február 17.: Tűz Sárkány
 • 1988. február 17. – 1989. február 5.: Föld Sárkány
 • 2000. február 5. – 2001. február 23.: Fém Sárkány
 • 2012. január 22. – 2013. február 9.: Víz Sárkány
 • 2024 – 2025: Fa Sárkány

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]