Kutya (állatjegy)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A kínai asztrológia a kínai kultúrában gyökeredző sok ezer éves ezoterikus hagyomány és tan, mely a világ alapelemeinek viselkedését, a természet rendjét, körforgását magyarázza.

A kínai asztrológia Nyugaton elsősorban a 12 állatjegyről ismert, de ezek a horoszkópnak csak egyetlen, első közelítését jelentik. A kínai naptár ugyanis a holdfázisokra épül: a holdévben 12, nagyjából 29 és fél napos hónap van. A kerekítés kedvéért hasonlóan a nyugati naptárhoz, 6 darab 29 napos kishónap, és 6 darab 30 napos nagyhónapra tagolódik. Körülbelül 3 évenként pedig megtoldják egy kiegészítő hónappal, de ezek nem szabályosan követik egymást. A kínai holdév általában később kezdődik, mint a nyugati napév.

A kínai asztrológia az időt 60 éves ciklusokra osztja, ezen belül minden év egy bizonyos Égi Törzs és egy Földi Ág kombinációjából alakul ki. Másfelől az Égi Törzsek (az elemek, sorban: Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz mind a Yin illetve Yang formájukban) és a Földi Ágak (az állatjegyek) a holdhónapokhoz, holdnapokhoz, az órákhoz és a 12 állatjegyhez is kapcsolódnak, tehát az egyéni sorsra és jellemre is kihatnak.

Crudedog.svg

Bátor, becsületes és önzetlen, mindig kész harcolni az igaz ügyért, vagy hogy megvédje bajba jutott barátait. Különösen azokat segíti, akikkel igazságtalanság történt, és úgy küzd értük, mintha őt érte volna sérelem. Hidegvérét válsághelyzetben is megőrzi. Hűségét barátai méltányolják, és tudják, hogy bízhatnak ígéreteiben. Szinte soha nem fordul elő, hogy a Kutya ne tartaná meg a szavát vagy visszaélne a bizalommal.

Mindig és mindenhol az igazságot keresi. Az életben a legjobb iránytűnek az őszinteséget tartja. Bizalmat kelt másokban. A látszat nem téveszti meg, és a mellékes dolgokkal nem törődik. Ha valamin nem tud segíteni - például természeti csapások, emberi katasztrófák -, szinte lelki beteggé válik. A világ néha annyira nyomasztja, hogy csöndes zugot keres magának, ahol zavartalanul aggódhat. Gyakran szorong a várható problémák miatt. Kötelességtudata, felelősségérzete oly erős, hogy nehezen látja be: nem veheti vállára a világ minden terhét, és időnként bizony lazítania kellene.

A szerelemben nehezen tárja fel saját érzéseit, fél partnerét terhelni szorongásaival, ugyanakkor szívesen és figyelmesen osztozik társa minden gondjában-bajában. Sokszor hiányzik belőle az önbizalom és a vállalkozó szellem, ezért olyan társra vágyik, akiben mindez megvan, és akitől állandó biztatást, megnyugtatást kaphat. Gyengéd, érzelmei erősek, és fontos neki, hogy hűségét viszonozzák. Sem a hódítás izgalma, sem a féltékenység nincs kedvére. Félénkké és visszahúzódóvá válik, ha elhagyatottnak érzi magát. Ha egyszer valaki megbántja vagy csalódik benne, csak lassan áll helyre a bizalma.

Előfordul, hogy egy-egy kapcsolatából lassan alakul ki szerelem. Ha azonban a Kutya jegyében született ember elkötelezi magát, akkor szerető, odaadó partner lesz belőle, és megvédi társa jó hírét. Könnyen megbántódik egy-egy elejtett szó vagy alaptalan bírálat miatt, pedig erre nincs oka, ha kapcsolata szilárd alapokon nyugszik.

Munkájában szüksége van feladatköre pontos ismeretére, és ha ezeket tudja, akkor megbízhatóan, felelősségteljesen tevékenykedik. Állhatatos és kitartó, a legkényesebb titkot is megőrzi. Az agresszív, versengő foglalkozásokat jobb kerülnie, inkább olyan tevékenység való neki, amelyben meghitt kapcsolatokat építhet ki az emberekkel. A joggal, a szociális munkával, a neveléssel vagy a tudományos kutatással kapcsolatos foglalkozásokra különösen alkalmas, de lehet belőle kitűnő orvos, tanár, ügyvéd és kampányfőnök is.

Színe a sárga, amely Kínában valaha az uralkodó színe volt, a császárt illette meg, de jelképe az előmenetelnek, a hírnévnek és az eredményességnek is. A Kutya a nyugat-északnyugati irányhoz kapcsolódik, így az esti órákhoz társul.