Majom (állatjegy)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A kínai asztrológia a kínai kultúrában gyökeredző sok ezer éves ezoterikus hagyomány és tan, mely a világ alapelemeinek viselkedését, a természet rendjét, körforgását magyarázza.

A kínai asztrológia Nyugaton elsősorban a 12 állatjegyről ismert, de ezek a horoszkópnak csak egyetlen, első közelítését jelentik. A kínai naptár ugyanis a holdfázisokra épül: a holdévben 12, nagyjából 29 és fél napos hónap van. A kerekítés kedvéért hasonlóan a nyugati naptárhoz, 6 darab 29 napos kishónap, és 6 darab 30 napos nagyhónapra tagolódik. Körülbelül 3 évenként pedig megtoldják egy kiegészítő hónappal, de ezek nem szabályosan követik egymást. A kínai holdév általában később kezdődik, mint a nyugati napév.

A kínai asztrológia az időt 60 éves ciklusokra osztja, ezen belül minden év egy bizonyos Égi Törzs és egy Földi Ág kombinációjából alakul ki. Másfelől az Égi Törzsek (az elemek, sorban: Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz mind a Yin illetve Yang formájukban) és a Földi Ágak (az állatjegyek) a holdhónapokhoz, holdnapokhoz, az órákhoz és a 12 állatjegyhez is kapcsolódnak, tehát az egyéni sorsra és jellemre is kihatnak.

Monkey.svg

Cselekedetei általában helyesek, mert jó a megfigyelőkészsége és természetes intelligenciája van. Mindenre kíváncsi, képzelete gazdag. Mivel egyénisége kellemes, bizalomgerjesztő, sokan osztják meg vele örömüket, bánatukat. A Majom szereti a változatosságot, az érdekes dolgokat, általában élénk társadalmi életet él. Nagy erénye, hogy képes alkalmazkodni a legkülönbözőbb helyzetekhez.

Nem tűri, hogy valaki kárt okozzon neki vagy rontsa a jó hírét, és egyáltalán nem ajánlatos gyakran keresztezni az útjait. Kivárja, hogy eljöjjön az ő ideje. Céljait elszántan próbálja elérni, emiatt néha mások önteltnek vagy ügyeskedőnek látják, és vigyáznia kell, hogy ez meg ne rontsa kapcsolatait.

A Majomnak kitűnő az emlékezőtehetsége, különösen a neveket és a számokat képes megjegyezni. Jó humora van, szórakoztató, színes egyéniség, így társaságban szívesen látják. Nyíltsága, segítőkészsége elbűvöli az embereket. A szerelemben kedveli a kalandokat, partnereire vonzóan hat nyitottsága, széles körű érdeklődése, humora. Általában nehezen kötelezi el magát, de ha megtalálja igazi partnerét, ritkán hűtlen hozzá. A kedvére való, igazi társhoz alkalmazkodik, támaszt nyújt neki, megbízható partner. Ha a szerelem elmúlt, akkor is szívesen segíti volt partnerét, ha annak szüksége van rá.

A Majom jegyében született ember rendszerint igen művelt, rendkívül értelmes, kitűzött célját többnyire el is éri. Ha figyelmét összpontosítja, könnyen elsajátít bizonyos mesterségeket, és bár jó pénzügyi érzéke van, ajánlatos tartózkodnia a szerencsejátékoktól, a spekulációtól. A sajtóval, a pénzügyekkel, szervezéssel vagy a rendőrséggel kapcsolatos foglalkozásokra különösen alkalmas, de lehet belőle kiváló tervező, értékesítő, ellenőr vagy kézműves is.

Mindig valamilyen új tervet melenget, és nem nyugszik, amíg meg nem oldja problémáit. Még a legnehezebb helyzetből is kivágja magát szervezőképességével, kreatív gondolkodásával és gyors reagálásával. Színe a fehér, amely a kínai hagyományok szerint az ősz, az érettség jelképe, egyben az érintetlenség, a tisztaság és az üdeség színe is. Bár Kínában az emberek fehér ruhában gyászolnak, ez a szín a szerencsét is jelezheti, főként ha fehér madarak képében jelentkezik. A Majom jegye a nyugat-délnyugati irányhoz kapcsolódik, így a késő délutáni órákhoz társul, amikor a Nap már alacsonyan jár.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Monkey (zodiac)
A Wikimédia Commons tartalmaz Majom (állatjegy) témájú médiaállományokat.