Fiat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fiat S.p.A.
Fiat fiorino VAN 2010 cs 10.jpg
Típus autómárka, üzleti vállalkozás
Alapítva 1899. július 11.
Székhely  Olaszország, Torino
Vezetők Sergio Marchionne
Alapító Giovanni Agnelli
Iparág járműipar
Tulajdonos Fiat Chrysler Automobiles
Forma S.p.A.
Termékek autók, buszok,
Tőzsde Borsa Italiana

A Fiat S.p.A. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fiat S.p.A. témájú médiaállományokat.
Fiat 500

A Fiat Olaszország legnagyobb járműgyára; központja az észak-olaszországi Torino városában található. A cég neve a „Fabbrica Italiana Automobili Torino” (Olasz Autógyár Torino) kifejezésből alkotott tulajdonnévi betűszó.

Története[szerkesztés]

A céget 1899-ben alapította Giovanni Agnelli. A második világháború idején az üzemben harckocsik és repülőgépek készültek. 1957-ben mutatták be a Fiat népautóját, a Cinquecentót (magyarul ötszázas). A modell 1975-ig volt gyártásban, de gyártotta a Steyr-Puch is. A céget 1963 és 1996 között az alapító unokája, Gianni Agnelli irányította, aki a 2003-ban bekövetkezett haláláig tiszteletbeli igazgató maradt.

1966-ban kötött megállapodást a Szovjetunióval és Togliattiban felépült a VAZ (manapság AvtoVAZ) üzem. Itt a Fiat 124 licence alapján a Zsigulit készítették. Később még több szocialista országgal kötött licencmegállapodást; így a FIAT cég licence alapján készültek a Zastava és a Polski Fiat típusú autók.

Jelenlegi modellek[szerkesztés]

Tipo, 500, 500C, 500L, 500X, Panda, Grande Punto, Punto Evo, Linea, Brava, Bravo, Sedici, Freemont, Idea, Fiorino, Scudo, Doblo, Ducato, Seicento

A cégcsopothoz tartozó egykori és jelenlegi típusok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fiat témájú médiaállományokat.