Polski Fiat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Polski Fiat
Polski-Fiat-Logo.svg
Polski Fiat 126p
Polski Fiat 126p
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1967
Megszűnt 2000
Székhely Lengyelország Zeran, Lengyelország
Iparág autóipar
Tulajdonos Fiat
Termékek autók, teherautók
Anyavállalata Fiat

A Polski Fiat weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Polski Fiat témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Polski Fiat egy lengyel autómárka. Ezzel a névvel az olasz Fiat cég licence alapján gyártották és szerelték össze a lengyelországi Zeranban az ilyen nevű gépjárműveket.

A II. világháború előtt[szerkesztés]

A márkát 1932-ben alkották, amikor a lengyel kormányzat megegyezett a FIAT céggel, hogy gyárthassa azt varsói gyárában. Az autókat egy újonnan alakult lengyel-olasz cég, a Polski Fiat értékesítette és szervizelte. Kezdetben a járműveket olasz eredetű alkatrészekből szerelték össze (ilyen volt például a PF 508/I, vagy a Polski Fiat Topolino). Az 1930-as évek közepétől a gyár megkezdte a teljesen saját gyártású autók kibocsátását.

Főbb gyártmányok voltak:

Speciális katonai modellek, Lengyelországban gyártva:

A gyártás megszűnt a második világháború kitörésével, amikor 1939-ben a németek lefoglalták a gyárat.

A II. világháború után/FSO Polonez[szerkesztés]

Polski Fiat 125p-k a gyártósoron (1973 előtt)
FSO Polonez MR'78
Daewoo-FSO Polonez Truck Plus ST

A Polski Fiat márka az 1960-as években jelent meg újra, ekkor a lengyel kormányzat felújította kapcsolatát a FIAT céggel, és megvásárolta a Polski Fiat 125p (beceneve: „Nagypolszki”)licencét. Az első ilyen gépjárműveket 1967-ben szerelték össze olasz alkatrészekből, a tényleges gyártásuk 1968 és 1991 között történt. Eközben a Polski Fiat márkát felváltotta az FSO 1983-ban, ami az FSO Polonezt gyártotta.

FSO Polonez

1973 és 2000 között egy újabb licencelt modellt gyártottak, a Polski Fiat 126p-t, ami a Fiat 126 másolata volt (beceneve a magyar köznyelvben „Kispolszki”). A különálló Polski Fiat márka az 1990-es években eltűnt, amikor a FIAT megvásárolta a lengyel gyárat, és azóta is gyárt ott saját modelleket.

Irodalom[szerkesztés]

  • Balázs Viktor: Szocialista autók. Csajka, Moszkvics, Pobjeda, Polski Fiat, Skoda, Tatra, Trabant, Volga, Warszawa, Wartburg, Zaporozsec, Zastava, Zsiguli; OldtimerPress, Bp., 2005

További információk[szerkesztés]

  • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap