Giovanni Agnelli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Giovanni Agnelli
Giovanni Agnelli (cropped).jpg
Született 1866. augusztus 13.
Villar Perosa, Olaszország
Elhunyt 1945. december 16. (79 évesen)
Torino, Olaszország
Állampolgársága olasz
Nemzetisége olasz
Házastársa Clara Boselli (1889–)[1]
Gyermekei Edoardo Agnelli
SzüleiAniceta Frisetti
Edoardo Agnelli
Foglalkozása polgármester, üzletember, a Fiat alapítója
Tisztség senator of the Kingdom of Italy
Sírhely Villar Perosa
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Giovanni Agnelli témájú médiaállományokat.
Giovanni Agnelli és unokája, Gianni Agnelli (balra), 1940-ben.

Giovanni Agnelli (Villar Perosa 1866. augusztus 13.Torino 1945. december 16.) olasz üzletember, a Fiat autógyár alapítója ( 1899)

Korai évek[szerkesztés]

Edoardo Agnelli és Aniceta Frisetti fia a Piemont régióhoz tartozó Villar Perosaban született. A Pinerolo közeli kisváros jelenleg is otthona és temetkező helye az Agnelli családnak. Apja Villar Perosa polgármestere, már 40 évesen elhunyt, amikor Giovanni még csak 5 éves volt. A Turini Collegio San Giuseppe-n tanult, majd katonai pályára lépett. 1893-ban visszatért Villar Perosaba, ahol apja nyomdokaiba lépve 1895-ben polgármesterré választották, mely tisztséget egészen haláláig be is töltötte. Agnelli tudomást szerzett egy nem ló vontatta járműről, melyben felhasználva üzleti érzékét és mérnöki tudását azonnal meglátta a lehetőséget. 1899-ben találkozott Emanuele Bricherasio di Cacheranóval, Torino grófjával, aki befektetőket keresett a ló nélküli jármű tervezéséhez és Agnelli meglátta a lehetőséget.

Üzleti karrier[szerkesztés]

Tagja volt az 1899. július elsején Fabbrica Italiana di Automobili Torino-t megalapító csoportnak, mely később a Fiat nevet viselte. Mindössze 400 dollárt fizetett a részesedéséért 1899-ben, ma milliárdokat ér. Egy évvel később az új vállalat vezérigazgatója, majd 1920-tól elnöke lett. Az első Fiat üzem 35 tagú személyzettel 24 autót készített. A mérnöki személyzet tehetsége és kreativitása a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt. 1903-ban a Fiat már egy kis hasznot termelt és 135 autót gyártott, melyet 1906-ban 1149-re növelt. A vállalatot ezután bevezették a Milánói Tőzsdére. Agnelli botrányokat és munkásaival kapcsolatos problémákat legyőzve a részvények felvásárlásába kezdett. Az első világháború után a 30. helyről a 3. pozícióba ugrott az olasz iparvállalatok listáján. Az első Ford gyár négy évvel a Fiat megalapítása után indult be, melyet Agnelli több ízben meglátogatott. Az ott megfigyelt eljárásokat számos alkalommal alkalmazta saját üzemeiben. 1923-ban szenátornak jelölték, melyen kívül a két világháború között még számos magas rangú pozíciót töltött be. Agnelli azonban továbbra sem hanyagolta a vállalatot és a FIAT márkát bevezette a nemzetközi piacra. A második világháború kezdetekor még aktív szerepet vállalt a cég életében, azonban 1945-ben, nem sokkal a háború vége után 79 évesen elhunyt.

  1. http://www.imprese.san.beniculturali.it/web/imprese/protagonisti/scheda-protagonista?p_p_id=56_INSTANCE_6uZ0&articleId=20933&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&groupId=18701&viewMode=normal#