Família Kft.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Família Kft.
Műfaj szitkom

Író
Rendező
Főszereplő
Zeneszerző

Formátum 1,33:1
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 9
Epizódok385 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Baji Tibor
Producer Gát György
Operatőr
Részenkénti játékidő 30 perc
Gyártó Magyar Televízió, TPA (Television Popular Art), TNG (Television Network Genius)
Sugárzás
Eredeti adó M1, m2
Eredeti sugárzás1991. október 13.1999. augusztus 24.
Státusz befejezett
Korhatár
 • Korhatár nélkül megtekinthető Korhatár nélkül megtekinthető (korábban)
 • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Família Kft. az egyik népszerű magyar televíziós filmsorozat volt az 1990-es években. A sorozat Gát György és Szurdi Miklós nevéhez fűződik. Magyarországon ez volt az első szituációs komédia. A még 1990-ben készült pilot epizódokat 1991. októberében sugározta a Magyar Televízió, akkor még Szép apukát Szombathy Gyula, Kövér apukát pedig Balázs Péter alakította, őket váltotta föl később Ádám Tamás (Szép Károly), és Nagy Zoltán (Kövér Lajos).

A Família Kft. nyolc éven át volt műsoron, ám időközben megjelentek a kereskedelmi televíziók (TV2 és az RTL Klub), és ezeknek a csatornáknak a kínálatdömpingjével a sorozat már nem tudott versenyezni. 1999-es megszűnéséig összesen 385 rész készült belőle. Pletykák szólnak arról, hogy az alkotók a széria folytatását fontolgatják, különösen azóta, amióta a Viasat 3 megvásárolta a sorozat sugárzási jogát. Gát György szerint azonban a folytatásra valószínűleg 5-10 évet még várni kell, de nem vetette el annak lehetőségét sem, hogy a Família a közeljövőben folytatódjon.

A Família Kft. sugárzási jogát 2004-ben vásárolta meg a Viasat 3 kereskedelmi csatorna, és körülbelül a 200. részig vetítették.

2008 óta ismét a Magyar Televízió sugározta a sorozatot. Kezdetben minden hétköznap, napi két részt. Majd a hét három napján, napi egy részt. Végül augusztus elején levették műsorról a sorozatot. Azóta többször műsorra tűzték, de mindig csak a 124. részig vetítették. 2012-től a Duna World, 2015-től az M3 is megismételte a sorozatot a csatorna megszűnéséig, majd 2023-ban a Magyar Mozi TV is megvásárolta a sorozat vetítési jogát.

Főszereplők[szerkesztés]

Szép család[szerkesztés]

 • Szép Károlyné Ágnes „Ágica, Anci, Mami, Édsanya” (egyes részekben saját elhunyt édesanyjaként is megjelenik) – Esztergályos Cecília
 • Dr. Szép Károly „Károlyom, Api, Papi, Édsapa” – Szombathy Gyula (próbaepizódok) Ádám Tamás
 • Szép Ádám – Kárász Zénó
 • Szép Krisztina „Kriszta” – Xantus Barbara
 • Szép Mihály „Misi” – Spáh Dávid
 • Szép Richárd „Ricsi” – Spáh Károly
 • Nagypapa, Ferenc „Apuka, Vén maffiózó” (Ágica apja) – Baranyi László
 • Nagymama, Vilma „Anyuka, Vilmus” (Károly anyja) – Bod Teréz
 • Szép Ágoston (Károly apja) – Suka Sándor (1993-ban elhunyt, Ágostont még előtte kiírták a sorozatból, a 66. részben világutazó lett, azonban a főcímből csak a színész halálát követően vették ki)
 • Dagmar/Debbie (Ágoston második felesége) – Moór Mariann (próbaepizódok), Deborah Kim Javor

Kövér család[szerkesztés]

További szereplők[szerkesztés]

Kiemelt mellékszereplők (a sorozat későbbi szakaszában főszereplők)

Rendszeres mellékszereplők

Epizódszereplők

Érdekességek[szerkesztés]

 • A Família Kft. forgatókönyve eredetileg nem ikrekre íródott. A Spáh-ikrekre a szereplőválogatáson figyeltek föl, amikor búcsúzáskor az egyik iker jóindulatúan figyelmeztette a válogatókat, hogy ne lepődjenek meg, ha újra ő jönne be. Végül annyira megtetszettek, hogy hozzájuk igazították a forgatókönyvet.
 • A Família Kft. egyes hozzáértők szerint nem egy az egyben másolta le a külföldi sorozatok sablonjait. Szorultak bele magyar sajátosságok is, ilyen például az evés. Az, hogy a konyhában főznek és amit főznek, meg is eszik, ez egy „szitkom hungarikum”.
 • A produkciót jelentős mértékben támogatták szponzorok, ezért a sorozatban rengeteg termékelhelyezés szerepelt (olykor egymásnak konkurens cégeké is), melyek során a termékek nem csak megjelentek a filmben, hanem a szereplőkkel ki is mondatták a nevüket, sőt, néhány részt kifejezetten arra szántak, hogy egy adott cég termékét reklámozzák vele. Ilyen reklámozott cégek voltak például: BB, Pickwick, Parmalat, Stollwerck, Happy Box, Philips, Opel, Peugeot, GoldStar, Nivea, Milka, Népszabadság, Kiskegyed, Szívhang magazin, Adidas, SkyWay, Loctite, Plusssz, Tchibo stb. A Gálvölgyi Showban bemutatott paródia is elsősorban ezeket figurázta ki. A SkyWay esetében további érdekesség, hogy a részben az utazási irodát hirdető 1993. január 3-án sugárzott Egyiptom című epizód sugárzása után mintegy két héttel a cég csődbe ment, pont egy egyiptomi út alkalmával.
 • A nagypapát alakító Baranyi Lászlónak szakállt kellett növesztenie a sorozat kedvéért. Időközben annyira megtetszett neki, hogy a sorozat befejezése után sem borotválta le.
 • A 61. részben a nagypapa visszaemlékezésében feltűnik elhunyt felesége, Kati, akit lányához hasonlóan Esztergályos Cecília alakít.

Eddig vagyok musical[szerkesztés]

1993 nyarán a budapesti Operett Színház adott otthont a Família Kft. musicaljének, mely az Eddig vagyok címet kapta. Még ebben az évben a dalok megjelentek egy albumon CD-n és kazettán a PolyGram kiadó jóvoltából. A musical 5. évfordulója alkalmából részleteket vetítettek a sorozat 352-354. részeiben, ahol a Szép család egy kávézó teraszán ülnek, és úgy elevenítették fel az egyes jeleneteket, mintha az valóban megtörtént volna velük.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]