Família Kft.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Família Kft.
Műfaj szitkom

Író
Rendező
Főszereplő
Zeneszerző

Formátum 1,33:1
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 9
Epizódok 385 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Baji Tibor
Producer Gát György
Operatőr
Részenkénti játékidő 30 perc
Gyártó TIA, TNG
Sugárzás
Eredeti adó M1, TV-1 (1-7), MTV 1 (7-9), m1, m2
Ismétlések:
TV2, Viasat 3 (2004-2007), Duna World, M3
Eredeti sugárzás 1991. október 13.1999. augusztus 24.
Státusz befejezett
Korhatár
 • Korhatár nélkül megtekinthető. (korábban)
 • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (jelenleg)
További információk

A Família Kft. az egyik népszerű magyar televíziós filmsorozat volt az 1990-es években. A sorozat Gát György és Szurdi Miklós nevéhez fűződik. Magyarországon ez volt az első szituációs komédia. A pilot epizódokat 1991. októberében sugározta a Magyar Televízió, akkor még Szép apukát Szombathy Gyula, Kövér apukát pedig Balázs Péter alakította, őket váltotta fel később Ádám Tamás (Szép Károly), és Nagy Zoltán (Kövér Lajos).

A Família Kft. nyolc éven át volt műsoron, ám időközben megjelentek a kereskedelmi televíziók (TV2 és az RTL Klub), és ezeknek a csatornáknak a kínálatdömpingjével a sorozat már nem tudott versenyezni. 1999-es megszűnéséig összesen 385 rész készült belőle. Pletykák szólnak arról, hogy az alkotók a széria folytatását fontolgatják, különösen azóta, amióta a Viasat 3 megvásárolta a sorozat sugárzási jogát. Gát György szerint azonban a folytatásra valószínűleg 5-10 évet még várni kell, de nem vetette el annak lehetőségét sem, hogy a Família a közeljövőben folytatódjon.

A Família Kft. sugárzási jogát 2004-ben vásárolta meg a Viasat 3 kereskedelmi csatorna, és körülbelül a 200. részig vetítették.

2008 óta ismét a Magyar Televízió sugározta a sorozatot. Kezdetben minden hétköznap, napi két részt. Majd a hét három napján, napi egy részt. Végül augusztus elején levették műsorról a sorozatot. Azóta többször műsorra tűzték, de mindig csak a 124. részig vetítették. 2012 óta a Duna World, 2015 óta az M3 ismétli a sorozatot.

Főszereplők[szerkesztés]

Szép család[szerkesztés]

Kövér család[szerkesztés]

További szereplők[szerkesztés]

Kiemelt mellékszereplők (a sorozat későbbi szakaszában a főszereplők közé kerültek a stáblistán)

Rendszeres mellékszereplők

Epizódszereplők

Érdekességek[szerkesztés]

 • A Família Kft. forgatókönyve eredetileg nem ikrekre íródott. A Spáh-ikrekre a szereplőválogatáson figyeltek föl, amikor búcsúzáskor az egyik iker jóindulatúan figyelmeztette a válogatókat, hogy ne lepődjenek meg, ha újra ő jönne be. Végül annyira megtetszettek, hogy hozzájuk igazították a forgatókönyvet.
 • A Família Kft. egyes hozzáértők szerint nem egy az egyben másolta le a külföldi sorozatok sablonjait. Szorultak bele magyar sajátosságok is, ilyen például az evés. Az, hogy a konyhában főznek és amit főznek, meg is eszik, ez egy „szitkom hungarikum”.
 • A produkciót jelentős mértékben támogatták szponzorok, ezért a sorozatban rengeteg termékelhelyezés szerepelt, melyek során a termékek nem csak megjelentek a filmben, hanem a szereplőkkel ki is mondatták a nevüket, sőt, néhány részt kifejezetten arra szántak, hogy egy adott cég termékét reklámozzák vele. Ilyen reklámozott cégek voltak például: a BB, a Pickwick, a Parmalat, a Stollwerck, a Happy Box stb. A Gálvölgyi Showban bemutatott paródia is elsősorban ezeket figurázta ki.
 • A nagypapát alakító Baranyi Lászlónak szakállt kellett növesztenie a sorozat kedvéért. Időközben annyira megtetszett neki, hogy a sorozat befejezése után sem borotválta le.
 • A 61. részben a nagypapa visszaemlékezésében feltűnik elhunyt felesége, Kati, akit lányához hasonlóan Esztergályos Cecília alakít.

Híres mondatok[szerkesztés]

 • „Szép lakás! Szép tágas lakás…” – Ágica poénja, amikor felveszi a telefont
 • „Én meg megyek és megeszem nyersen a krémet!” – Szép Ádám poénja
 • „Károlyom!” – Ágica amikor valami „rettenetes” történik és azonnal kell a családfő
 • „Eddig, eddig, eddig vagyok” – Ágica
 • „Hajnalkám, te ezt nem tudhatod” – Kövér Lajos
 • „Édes, drága jó Lajosom” – Kövérné
 • „Vili, te nagyon hülye” – Kövér Lajos
 • „Vén maffiózó” – a nagymama szólította így a nagypapát
 • „De akkor ki van az üzletben?” – mivel az ABC non-stop jelleggel működött, valakinek mindig ott kellett (volna) lennie a családtagok közül
 • „Alamuszi, Csigavér, oda-vissza” – a nagypapa kedvenc lóversenytippje
 • „Emlékszem, amikor a fronton, Nyizsnyij Novgorodnál…” – nagypapa
 • „Ádám az orvos... ...tan hallgató”

Eddig vagyok musical[szerkesztés]

1993 nyarán a budapesti Operett Színház adott otthont a Família KFt. musical-jének, mely az Eddig vagyok címet kapta. Még ebben az évben a dalok megjelentek egy albumon CD-n és kazettán a PolyGram kiadó jóvoltából. A musical 5. évfordulója alkalmából részleteket vetítettek a sorozat 351-353. részeiben, ahol a Szép család egy kávézó teraszán ülnek, és úgy elevenítették fel az egyes jeleneteket, mintha az valóban megtörtént volna velük.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]