Buffy Dee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Buffy Dee
Buffy Dee a Nyomás utána! című film főgonoszaként
Buffy Dee a Nyomás utána! című film főgonoszaként
Életrajzi adatok
Születési névAnthony DeSantolo
Született1923. szeptember 15.
Middletown, New York, USA
Elhunyt1995. november (72 évesen)
Middletown, New York
Pályafutása
IskoláiMiami Egyetem
Aktív évek19611995
Híres szerepeiK1 (Nyomás utána!)

Buffy Dee IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
SablonWikidataSegítség

Buffy Dee (eredeti neve Anthony DeSantolo, Middletown, New York, USA, 1923. szeptember 15. – Middletown, 1995. november) olasz-amerikai színész és zenész (dobos).

Életpályája[szerkesztés]

A New York állambéli Middletownban született, ott is halt meg. Gyermekkorában gyermekbénulással fertőződött meg, egy ideig kerekesszékhez volt kötve. Később felgyógyult, de egyik lábára egész életében sántított. A Miami Egyetemen jogot tanult. Felesége Eleanor Korn (eredeti nevén Eleanor Cornacchia) volt, gyermekük nem született. Szinte egész életét Miamiban töltötte. Idősebb korára igen jelentős súlyfelesleggel küszködött, 160 kilogramm körül volt.

Több mozi- és tévéfilmben szerepelt, nálunk leggyakrabban Bud Spencer és Terence Hill filmjeiben volt látható kisebb szerepekben. A korai filmekben általában negatív figuraként, a későbbiekben inkább humoros pozitív mellékszereplőként, esetleg rosszfiúként. Dobon játszott, Carmen Cavallaro zenekarának is tagja volt egy időben. Miamiban egy éjszakai klubja volt, hatalmas túlsúlya ellenére időnként fejreállással szórakoztatta a koncerteken a közönséget. Tüdőrákban halt meg, 72 éves korában.

Ismertebb szerepei[szerkesztés]

Első olyan moziszerepe, melyben nálunk is látható volt, a Gyémánt Lady (Lady Ice) a hetvenes években. A magyar mozinézők négy Spencer–Hill filmben láthatták. A Szuperzsaruban egy cirkuszi, vagy vidámparki pénztárost alakított turbánnal a fején, a Szuperhekusokban egy garniszálló portását, az Aladdinban egy gyerekrablót, mindhárom szerep csak néhány mondatos volt. Nyomás utána!-ban a főgonoszt K1-et alakította.

Látható volt még a Kojak, Miami Vice és az Extralarge egy-egy epizódjában.

Legismertebb filmjei[szerkesztés]

Bud Spencer és Terence Hill mozifilmekben[szerkesztés]

Források[szerkesztés]