Ezer pofon ajándékba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ezer pofon ajándékba
(Oggi a me... domani a te!)
1968-as olasz nagyjátékfilm
Rendező Tonino Cervi
Producer Tonino Cervi
Műfaj dráma, thriller, vígjáték, western
Forgatókönyvíró Dario Argento
Főszerepben
Zene Angelo Francesco Lavagnino
Operatőr Sergio D’Offizi
Vágó
Jelmeztervező Giorgio Desideri
Díszlettervező Carlo Gervasi
Gyártásvezető
Gyártás
Gyártó
  • PAC
  • Splendida Film
Ország Olaszország
Nyelv
Játékidő 91 perc
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Németország Inter-Verleih Film-Gesellschaft
  • Magyarország TV2 (TV)
Bemutató
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk

Az Ezer pofon ajándékba (eredeti cím: Oggi a me… domani a te!) 1968-ban bemutatott olasz westernfilm, amely Brett Halsey főszereplésével készült, de Bud Spencer is szerepelt ebben a filmben mint a főhős segítőtársa. Az élőszereplős játékfilm rendezője és producere Tonino Cervi. A forgatókönyvet Dario Argento írta, a zenéjét Angelo Francesco Lavagnino szerezte. A mozifilm a PAC és a Splendida Film gyártásában készült. Műfaja westernfilm.

Olaszországban 1968. március 28-án mutatták be a mozikban, Magyarországon 2000. március 28-án a TV2-n vetítették le a televízióban.

A film nem aratott sikert és veszteséges volt.

Cselekmény[szerkesztés]

Bill Kiowa egy fiatal indiánlányt vett feleségül. Amikor azonban Bill börtönbe kerül, ifjú felesége egyedül marad otthon. Ezt használja ki a férfi barátja, Elfego, aki egyik pillanatról a másik válik Bill halálos ellenségévé és embereivel meggyilkolja a feleségét. Öt évvel a szabadulása után Bill elhatározta, hogy négy gyorstüzelő társa segítségével együtt bosszút áll Elfegón és örökre leszámol vele.

A film készítése[szerkesztés]

A Terence Hillel készült első filmek után Bud Spencer népszerűségre tett szert a filmiparban, mivel hozzáfogható karakter nemigen akadt a western műfajában. A filmet rendező Tonino Cervi és forgatókönyvíró Dario Argento is még újnak számítottak az olasz filmvilágban, sőt ez volt az első spagettiwesternjük.

A film bár tartalmaz néhány saját ötletet (ilyen a segítőtársak felbérlése), de alapvetően a megszokott spagettiwestern-formulát követi, alapmotívuma a bosszúállás egy sok éve elszenvedett komoly sérelemért. Bill Kiowa feleségét vesztette el egy olyan ember révén, akit a barátjának hitt. Sergio Leone Pár dollárral többért c. westernjében, amely a műfaj első és alapvető alkotásai között van, a másik főszereplő, Mortimer ezredes (Lee van Cleef) húga meghal egy bandita, Indio miatt (Gian Maria Volonté), aki valószínűleg szintén barátja lehetett egykor az ezredesnek.

A spagettiwesternben kevés a dialógus, de Cervi filmjében még ennél is kevesebb a párbeszéd, az alaphangulatot melankólia uralja, amit fokoz a késő őszies időjárás is. A legtöbb spagettiwesternben kopár pusztai tájak láthatóak, tulajdonítható ez a Spanyolországban található andalúziai sivatagoknak, ahol ezen filmek zöme készült. Az Ezer pofon ajándékba c. westernt ellenben kizárólag olasz területen forgatták, ezért itt sok hangulatos, erdővel borított tájat látni. Ezeken a helyeken gyakran forgattak akkoriban Zorro-filmeket, pemplum (ókori témájú) filmeket, olykor-olykor westernt is, de Bud Spencer néhány későbbi filmjének is helyszínéül szolgált.

A főszereplő Brett Halsey ekkoriban kezdő színész volt, akárcsak Clint Eastwood a Leone-filmekben. Halsey játéka meggyőző természetes kisugárzásából adódóan, mindenesetre nem ezzel a filmmel lett népszerű. A Jeff Milton játszó Wayde Preston is amerikai, ahogy Halsey is, s odahaza általában B-kategóriás filmekben játszott kisebb mellékszerepeket. Ő is, mint sok hozzá hasonló színész gyakran forgatott ebben az időben Olaszországban és Spanyolországban, ahol nem voltak annyira lekezelők velük. Ám Preston és sok másik kollégája így sem avanzsálódott igazi sztárrá.

Cervi filmje sosem volt népszerű. Már a megjelenésekor is a kritikák pocsék jelzővel illették. Napjainkban a Bud Spencer-Terence Hill rajongók körében egyfajta kötelezően megnézendő darabnak számít, de Spencer kevéssé jól sikerült filmjei között tartják számon.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Bill Kiowa Brett Halsey (Montgomery Ford néven) Mihályi Győző
O'Bannion Bud Spencer Kránitz Lajos
Francis "Colt" Moran William Berger Melis Gábor
Jeff Milton Wayde Preston Kőszegi Ákos
James Elfego Nakadai Tacuja Balázsi Gyula
Moreno Jeff Cameron Breyer Zoltán
Mirana Kiowa Dana Ghia n. a.
Fegyverkereskedő Teodoro Corrà n. a.
Bunny Fox Franco Borelli Holl Nándor
Borbély Aldo Marianecci Botár Endre
Kocsmáros Remo Capitani Csuja Imre
Idős seriff n. a. Kun Vilmos
Kiowa barátja Uri István
Börtönigazgató Németh Gábor
Börtönőr Varga Tamás

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

TV2, RTL Klub, Mozi+, Super TV2

Érdekességek[szerkesztés]

  • A film főszereplője Brett Halsey 1969-ben játszott egy spanyol thrillerben (giallóban), Az apokalipszis kürtjei-ben, ahol volt magyar partnere is Muráti Lili személyében

További információk[szerkesztés]