Akit Buldózernek hívtak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Akit Buldózernek hívtak
(Lo chiamavano Bulldozer)
1978-as német–olasz nagyjátékfilm

Sie nannten ihn muecke.svg
Rendező Michele Lupo
Producer Elio Scardamaglia
Vezető producer Lucio Bompani
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben Bud Spencer
Zene Guido és Maurizio de Angelis
Operatőr Franco Di Giacomo
Vágó Antonietta Zita
Jelmeztervező Walter Patriarca
Díszlettervező Osvaldo Desideri
Gyártásvezető
  • Ennio Di Meo
  • Rino Gadducci
  • Arduino Mercuri
Gyártás
Gyártó
  • Leone Film
  • Rialto Film
Ország
Nyelv
Játékidő 115 perc
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország MOKÉP
Bemutató
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó film Bombajó bokszoló
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Akit Buldózernek hívtak (eredeti cím: Lo chiamavano Bulldozer) 1978-ban bemutatott olasznémet akciófilmvígjáték. Az élőszereplős játékfilm rendezője Michele Lupo, producere Elio Scardamaglia. A forgatókönyvet Marcello Fondato és Francesco Scardamaglia írta, a zenéjét Guido és Maurizio de Angelis szerezte. A mozifilm a Leone Film és a Rialto Film gyártásában készült.

Olaszországban 1978. szeptember 15-én, Magyarországon 1983. január 20-án mutatták be a mozikban. Bud Spencer úgy nyilatkozott, hogy az egyik legkedveltebb filmje a Buldózer.

Cselekmény[szerkesztés]

Buldózer (Bud Spencer), az öreg nápolyi kagylóhalász bárkája egy tengeralattjáró miatt tönkremegy. Buldózer halászbárkáját a kikötőbe húzzák, a kagylóhalász pedig elmegy vacsorázni a helyi Gálya nevű étterembe. Miközben fogyasztja rántottáját látja, egy amerikai őrmester, Kempfer (Raimund Harmstorf) minden civilt megver szkanderben. Mikor Buldózer kiér, egy huszonéves fiú megfenyegeti pisztollyal, és ő elveszti majdnem minden vagyonát. Visszamegy az étterembe, és az óráját meg a nyakláncát felteszi a szkanderben, Kempfert hívja ki játékra, aki elfogadja. Egy kis játszadozás után leveri az őrmestert, s kitör a bunyó.

Kempfer megesküszik, hogy bosszút áll, de nemcsak emiatt van arra oka Buldózerrel szemben. Buldózer egykor Amerikában világhírű amerikaifutball-játékos volt. Buldózer mindig hitt a játék tisztaságában, de végül rájött, hogy a meccseket megbundázzák. Végül Buldózer megelégelte ezt, és az egyik meccsen lesétált a pályáról. Kempfer pedig minden pénzét feltette az ő csapatára. Ezért mindent újból kellett kezdenie az őrmesternek.

A helyi fiatal fiúk utálják Kempfert, s megkérik Buldózert, hogy bánjon el vele, de az öreg visszautasítja. A fiúk, Tony, Gerry, Spitz, Orso és Tojo figyelemmel kísérik Buldózert, akiről tudják, hogy valaha a legjobb amerikaifutball-játékos volt. Kihívja őket az amerikai hadsereg egy meccsre, s elfogadják. Megkérik Buldózert hogy készítse fel őket a meccsre, azonban az visszautasítja, mivel neki már csak a hajóját kell megjavítani, s megy vissza halászni. De később látva, hogy a fiúk tényleg komolyan készülnek, mégis elvállalja, pedig a hajóját megjavították.

Eljön a meccs napja. Kempfer amerikaifutball-csapata eleinte szabályosan játszik, és a Buldózer által alaposan felkészült fiúk előnybe kerülnek. Aztán Kempfer kiadja a parancsot, hogy az emberei sportszerűtlen (de elfogadható) manőverekkel kiüssék a pályáról a fiúkat, így a Kempfer-féle csapat sorra szerzi a gólokat, már egyhangú lesz a meccs. A félidőben Buldózer veszekedik Kempferékkel, aki azonban egyenesen a szemébe mondja, hogy egy vesztes. Az őrmesteren eluralkodik a beképzeltség, ám most már Buldózer sem hagyja ennyiben, ezért elhatározza, hogy a sportszellemiséget nem ismerő jenkiket megtanítja a legkeményebb játékra. Ezért Buldózer mindenki csodálatára a második félidő végén beáll.

Kempfer tudja, hogy veszélyben van újra minden, ezért mozgósítja az összes cserejátékost, s ő maga is pályára lép. A tábornok amúgy is megfenyegette Kempfert: ha elveszíti a játékot, az új-mexikói sivatagba fogja áthelyezni. Buldózernél is a nagy a tét, hisz az addig lézengő, bűnözésre és csavargásra hajló ifjak most végre egy csapattá kovácsolódhatnak és összekuszált életük helyrebillenhet. A legvégén Buldózer egy óriási touchdownt szerez, és bár nem nyernek az olaszok, de mindenki ünnepeli Buldózer csapatát.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Bulldozer Bud Spencer Bujtor István
Kempfer őrmester Raimund Harmstorf Tordy Géza
Martin ezredes Reinhard Kolldehoff Képessy József
Spitz Giovanni Vettorazzo Csernák János
Ghigo Nando Paone Helyey László
Tojo Enzo Santaniello Felföldi László
Tony Marco Stefanelli n. a.
Gerry Ottaviano Dell’Acqua n. a.
Medve Joe Bugner Szersén Gyula
Tony apja Totò Mignone Szabó Ottó
Curatolo Gigi Reder Szatmári István
Szerelő Luigi Bonos Komlós András
Borbély Piero Del Papa Kránitz Lajos
Osvaldo Renato Chiantoni Kaló Flórián
Kempfer őrmester katonái Riccardo Pizzuti Gáti Oszkár
Claudio Ruffini Koroknay Géza
Osztó a kártyapartin Omero Capanna Balázs Péter
Kommentátor a meccsen Carlo Reali Szokolay Ottó
Fehér papagáj (hang) (papagáj) Földessy Margit
Fekete madár (hang) (fekete madár) Gera Zoltán
Osvaldo bajszos embere Fortunato Arena Gruber Hugó
Osvaldo piros galléros embere Artemio Antonini Füzessy Ottó
Fogadó a kártyabarlangban #1 n. a.
Kizsebelt szerencsejátékos #1
Fogadó a kártyabarlangban #2 Balázsi Gyula
Kizsebelt szerencsejátékos #2
Sportorvos a meccsen Izsóf Vilmos
Öreg bácsi a kikötőben Szoó György
Sört követelő katona Surányi Imre
Szkandermeccsen izguló katonák Dengyel Iván
Varga T. József

Forgatás[szerkesztés]

Az akkor színészi fénykorát élő Raimund Harmstorf szerepeltetése többek közt azt a célt szolgálta, hogy a film a német mozikban is jól szerepelhessen. Ennek ellenére Harmstorf sem itt, sem más Bud Spencerrel készült közös filmjében (pl. Seriff az égből) nem tudott jól szerepelni, a tömegjelenetekben nem tudott kitűnni és a karizmája is elnyomottabb a főhőshöz képest. Ezzel szemben a magyar Joe Bugner, aki profi bokszoló volt tökéletesen együtt tudott dolgozni Spencerrel a bunyóknál és más jeleneteknél, ami jobban harmonizált a főszereplőhöz, ezért még több másik filmben szerepeltek együtt.

A D'Angelis testvérek által szerzett filmzene népszerű sláger lett. A verekedések sokkal eltúlzottabbak itt, mint más korábbi vígjátékokban: a fölpofozott emberek szinte a magas égig repülnek, vagy kiviszik a téglafalat is, akkora erővel csapódnak neki. Az összetűzésekben az agresszió nagyon marginalizálódott, egyértelműen látszik, hogy igazi, mulatságos verekedésekről van szó, amelyek szórakoztatni akarnak és nem az adrenalint növelni. A verekedések vicces eltúlzása pedig folytatódik a későbbi Bud Spencer-, illetve Spencer-Hill filmekben.

A film Olaszországban elsöprő sikert aratott és bekerült a hatvan, legjobban kivitelezett hazai alkotások közé. Bud Spencer sikerét mi sem mutatja még, hogy 1978-ban még három másik filmjével is a 10 toplista élére került.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Bud Spencerrel verekedő iszákos amerikait játszó Claudio Ruffini a filmben valóban felhajtott nem kis mennyiségű szeszt. A színész-statiszta egész életében alkoholizmussal küszködött, később emiatt már nem tudta munkáját folytatni és a mértéktelen alkoholfogyasztás okozta a halálát.
  • Buldózer fiatal barátaival a bárban egy gitáron kísérve énekli a Quien te lo dijo c. dalt – ez Bud Spencer szerzeménye, aki pályája során énekelt és zenélt számos hangszeren (gitár, zongora, szaxofon), ezért nem is kellett imitálnia a filmekben a zenélést. Számos önálló szerzeménye is van olasz és nápolyi nyelven.
  • A filmben mikor visszaidézik a múltat, 1973. október 23-áról beszélnek ami a főhős szerint csütörtöki nap volt. A valóságban az keddi napra esett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]