Nevem: Thomas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nevem: Thomas
(Il mio nome è Thomas)
2018-as olasz film
RendezőTerence Hill
Producer
  • Jess Hill
  • Paolo Luvisotti
  • Anselmo Parrinello
  • Anna Vila
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Terence Hill
  • Luisa Tonon
Főszerepben
ZenePino Donaggio
OperatőrRoberta Allegrini
VágóLuca Benedetti
DíszlettervezőFrancesco Bronzi
Gyártás
Gyártó
  • Paloma 4
  • Paloma Productions
  • Vivi Film
Ország Olaszország
Nyelv
Játékidő96 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Olaszország Romis Film
  • Magyarország ROMIS TV
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel68 623 $
Kronológia
Kapcsolódó filmNevem: Senki
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nevem: Thomas (eredeti cím: Il mio nome è Thomas) 2018-ban bemutatott olasz romantikus filmdráma, amelynek főszereplői Terence Hill és Veronica Bitto. A játékfilm rendezője Terence Hill, producerei Jess Hill, Paolo Luvisotti, Anselmo Parrinello és Anna Vila. A forgatókönyvet Terence Hill és Luisa Tonon írta, a zenéjét Pino Donaggio szerezte. A mozifilm a Paloma Productions és a Vivi Film gyártásában készült, a Romis Film forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve filmdráma, romantikus film, road movie és filmvígjáték. A filmet Bud Spencer megemlékezetére szánták, miután a színész 2016. június 27-én, nemsokkal a film forgatásának vége előtt elhunyt.[1]

Olaszországban 2018. április 19-én, Magyarországon 2018. október 4-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Thomas (Terence Hill) elindul Harley-Davidsonján Olaszországból, hogy elérje az Almería környéki sivatagot, ahol különleges módon meditálhat egy általa kedvelt könyvben leírtak alapján. Nem sokkal az indulás után azonban segítségére lesz egy fiatal lánynak, Luciának (Veronica Bitto), elmenekülni két rabló elől, akik pénzt akartak lopni tőle. Thomas folytatná magányos utazását, de Lucia erősen kitart mellette, és a férfi is érdeklődni kezd iránta, így végül ketten együtt utaznak tovább.

Útjuk során egy sor baleset lassítja őket, amelyek többségét Lucia okozza. Thomas számára világossá válik, hogy a lány bajban van, és a férfi elbizonytalanodik, hogy megpróbáljon-e ezek után is segíteni neki, vagy folytassa az útját, egyedül, ahogy eredetileg tervezte.

De nem Lucia az egyetlen, aki bajban van. Thomasnak ekkor válik nyilvánvalóvá, hogy valami hiányzik az életéből: valami cél, ami irányt adhatna neki a meditáláson kívül. Bár nem tudja, hol keresse, van egy homályos érzése, hogy Lucia jelenléte segíthet neki megtalálni ezt a bizonyos célt.

Végül Thomas kiteszi Luciát, hogy találkozzon a nagynénjével (aki, tekintve Lucia mesemondó hajlamát, talán létezik, talán nem), és Thomas befejezi az utat a sivatagi menedékhelyére. Miközben megkezdi önfelfedező útját, úgy tűnik, kevésbé találja kielégítőnek az élményt, mint remélte, mígnem reggel arra ébred, hogy Lucia csatlakozott hozzá, és a lakása melletti fészerben alszik.

Ők ketten együtt folytatják a sivatagi elvonulást, ismét néhány, Lucia belső zűrzavarából adódó megszakítással. Olvassák a különleges könyvet, amely maga is egy önfelfedezés története, és amely Krisztus születésének történetét és Mária tapasztalatait meséli el, de inkább személyes, mint vallási szempontból. Lucia számára belső démonainak leküzdése nehéz és rendkívül érzelmes, miközben Thomas is tanul, talán inkább abból, hogy Luciának próbál segíteni, mint abból, hogy újraolvassa a könyvét.

Ahogy telnek a napok, kettejük között szoros kötelék alakul ki, sokat törődnek egymással (bár látszólag nem romantikus értelemben). Thomas élete új értelmet nyer, Lucia pedig megtalálja a belső békét, amire szüksége volt.

Sajnos a végén a körülmények miatt elválnak útjaik egymástól, azonban az utolsó jelenetben láthatjuk, hogy közös útjuknak talán mégsincs vége…

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Thomas Terence Hill Ujréti László
Lucia Veronica Bitto Tamási Nikolett
Dottoressa Eva Basteiro-Bertoli Lázár Erika
Maria Francesca Beggio Gulás Fanni
Zia Rosario Guia Jelo Andresz Kati
Priore Andy Luotto Forgács Gábor
Padre Felicino Giuseppe Gandini Kerekes József
Cameriere Giovanni Malafronte
Max Matt Patresi
Dottoressa nave Cinzia Susino

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a My Name Is Thomas című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Il mio nome è Thomas című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Vitali, Alessandra. „Terence Hill al cinema: don Matteo torna cowboy, un solitario nel deserto”, la Repubblica , 2018. március 17. (Hozzáférés: 2018. április 27.) (olasz nyelvű) 

További információk[szerkesztés]