Sergio Corbucci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sergio Corbucci
Született1927. december 6.[1][2]
Róma[3]
Elhunyt1990. december 1. (62 évesen)
Róma[4]
Állampolgársága
  • olasz (1946. június 18. – 1990. december 1.)
  • olasz (1927. december 6. – 1946. június 18.)
Foglalkozása
SírhelyeCampo Verano[5]

A Wikimédia Commons tartalmaz Sergio Corbucci témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sergio Corbucci (Róma, 1927. december 6.Róma, 1990. december 1.) olasz filmrendező, aki hírnevét elsősorban spagettiwesternjeinek köszönhette. Testvére, Bruno Corbucci szintén rendezői pályán tevékenykedett. A legjobb barátja volt Sergio Leonénak.

Filmes karrierje először ókori témájú filmekkel indult, azt követően kapcsolódott be az akkor még egészen új műfajnak számító spagettiwesternbe. A Franco Neróval forgatott Django nagy sikert aratott, s ma is a klasszikus mozik egyik visszatérő darabja. További sikert aratott a Halál csöndje c. újabb vadnyugati filmmel, amely filmtörténeti mérföldkő, mert a cselekménybonyolítással csaknem teljes fordulatot vett, amely merész újításnak is számított.
Neroval még később is forgatott együtt westerneket, így az Egy kincskereső Mexikóban-t vagy a Zsoldos-t. Egyébiránt 1959 körül ő is jelen volt, amikor felvetették az ötletet, hogy olasz nyelvű westernt forgassanak, s 1964-ben már forgatott egy felejthető vadnyugati filmet Leone előtt.

Corbucci Djangojával nem kevesebbet ért el, mint azt, hogy a spagettiwestern helyzete megszilárduljon a filmes szakmában. Sergio Leone színvonalát közelíti meg művészete, bár sok mindent kölcsönöz tőle, mégsem másolja. Corbucci western-világa sokkal sötétebb, a cselekmény jóval erőszakosabb és a légkör is igen nyomasztó. Szürrealista és apokaliptikus látásmódja mellett igen jellemző rá a fekete humor.

Életművében szerepelnek krimik és akciófilmek is, melyekben szociális kritikát is megfogalmaz, leginkább a baloldallal szemben.

Forgatott ezenkívül Terence Hillel és Bud Spencerrel is: az És megint dühbe jövünk ill. a Kincs, ami nincs című vígjátékokat. Hillel készült még egy alkotása, a Szuperzsaru. 1976-ban Anthony Quinn, Adriano Celentano és Corinne Cléry főszereplésével forgatta a Blöff c. akcióvígjátékot.

Jellegzetes stílusa magyar vonatkozásban is megmutatkozik. A betyár-filmjeiről híressé vált Szomjas Györgynél fedezhető fel egyrészt a film brutális külső megjelenése, másrészt jellegzetes szemlélet- és cselekményszövési módja.

1990-ben, öt nappal a 63. születésnapja előtt hunyt el.

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 16.)
  2. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)
  4. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 30.)
  5. https://www.findagrave.com/memorial/10287301

További információk[szerkesztés]