Forza Italia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Forza Italia
(Hajrá Olaszország!)

Forza Italia.svg
Adatok
Elnök Silvio Berlusconi

Alapítva 1994. január 18.
Feloszlatva 2009. március 27. (A Szabadság Népe részeként)
Utódpárt Szabadság Népe
Ifjúsági tagozat Forza Italia - Giovani per la Libertá (általános), Studenti per la libertá (egyetemi)
Tagok száma 400 000 (2007)

Ideológia liberalizmus,
konzervatív liberalizmus
kereszténydemokrácia[1]
Politikai elhelyezkedés Jobbközép
Parlamenti jelenlét Olasz Képviselőházban, (2001):
178 / 630
Olasz szenátusban, (2001):
81 / 315

Európai Parlamentben:

12 / 73
EP-frakció Európai Néppárt
Hivatalos színei azúrkék
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Forza Italia
(Hajrá Olaszország!)
témájú médiaállományokat.

A Forza Italia (magyarul: Hajrá Olaszország!, rövidítése: FI) Olaszország legnagyobb jobboldali pártja volt 1994 és 2009 között. Silvio Berlusconi, Olaszország egyik leggazdagabb embere, a Fininvest elnöke alapította 1994 januárjában. Az Európai Néppárt tagja, melynek egyébként egyik alelnöki pozícióját Antonio Tajani FI-s politikus tölti be.

Az 1994-es választásokon 101 képviselőházi és 41 szenátusi helyet sikerült szerezni. Ekkor Berlusconit választották az Olasz Köztársaság miniszterelnökévé. Az 1996-os választásokon a Romano Prodi vezette balközép koalíció buktatta meg a jobbközép kormányt, ekkor az FI 123 mandátumot szerzett a képviselőházban. A 2001-es választásokon ismét a jobbközép a jobbközép koalíció (Casa delle Liberta) aratott győzelmet, és az FI 193 mandátumot szerzett. A 2006-os választásokon alulmaradt a szövetség, a FI kénytelen volt 140 képviselői hellyel beérni. 2008-ban azután Berlusconi-féle FI és a Gianfranco Fini vezette Nemzeti Szövetség (Alleanza Nazionale, AN) több kisebb jobboldali szervezettel közösen létrehozta a Szabadság Népe (Il Popolo della Libertà, PdL) nevű politikai formációt. Ez megnyerte a választásokat, és 3 évig ismét Berlusconi lett a miniszterelnök.

Története[szerkesztés]

Alapítása[szerkesztés]

A pártot Silvio Berlusconi vállalkozó, a Mediaset médiatársaság tulajdonosa alapította 1994-ben, amit számos jobboldali értelmiségi a Forza Italia! Associazione per il buon governo (Hajrá Olaszország! Társaság a jó kormányért) nevű közös dolgozata nyomán született meg, amit Marcello Dell'Utri, Antonio Martino, Gianfranco Ciaurro, Mario Valducci, Antonio Tajani, Cesare Previti és Giuliano Urbani írt meg többek közt. A Forza Italia! kifejezés a Kereszténydemokrata Párt 1987-es választási kampányából ered.[2]

A párt alapítása az Olaszország 1990-es évek elejét meghatározó Tangentopoli-ügy hatására történt meg. Erre az időszakra az ország életét 1945 óta meghatározó Kereszténydemokrata Párt meghatározó politikusa mellett érintett volt az Olasz Szocialista Párt és több más párt politikusa is a korrupciós botránysorozatban.

A botránysorozat miatt teljesen hiteltelenné váltak a kor meghatározó pártjai és a kereszténydemokraták helyét az Északi Liga és a mérséklődő Olasz Szociális Mozgalom is be akarta tölteni. A két párt csak regionálisan volt népszerű, emiatt hiányzott egy országosan is népszerű jobboldali párt is.

1994. januárjában Silvio Berlusconi bejelentette a választásokon való indulását és a Forza Italia megalapítását. A párt a liberális, jobbközép és balközép szavazókat próbálta összefogni, a néhai kereszténydemokraták szavazótáborát. A közelgő választásokra a baloldal Haladók Szövetsége nélkül koalícióba szervezte a baloldali pártokat, míg a jobboldalon két tömörülés alakult, akik választási szövetséget kötöttek: az északi tartományokban a Szabadság Pólusa koalíció jött létre az Északi Liga, Forza Italia és a Kereszténydemokrata Centrum pártokkal; délen a Jó Kormány Pólusa koalíció a Forza Italia, Nemzeti Szövetség, Kereszténydemokrata Centrum és a Közép Uniója pártokkal jött létre.

Az 1994-es választásokon a párt egyénileg 8,1 millió szavazatot kapott a Képviselőházba, amivel összesen a listás és arányos szavazatokkal együtt 132 mandátumot szerzett.

Jegyzetek[szerkesztés]