A gyűjtő (film, 1997)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A gyűjtő
(Kiss the Girls)
1998-as amerikai film
RendezőGary Fleder
ProducerDavid Brown
AlapműKiss the Girls
Műfaj
ForgatókönyvíróDavid Klass
Főszerepben
ZeneMark Isham
OperatőrAaron Schneider
VágóArmen Minasian
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínÉszak-Karolina
Játékidő111 perc
Költségvetés27 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1997. október 3. (Egyesült Államok)
1998. január 8. (Magyarország)
Korhatár16 III. kategória (F/7761/J)
Bevétel60 527 873 $
Kronológia
KövetkezőA pók hálójában
További információk
SablonWikidataSegítség

Az A gyűjtő (eredeti cím: Kiss the Girls) 1997-ben bemutatott amerikai bűnügyi pszichothriller Gary Fleder rendezésében. A forgatókönyvet David Klass készítette James Patterson azonos című regénye alapján. A film az Alex Cross-sorozat második kötetét dolgozza fel. A produkció főszerepében Morgan Freeman, Ashley Judd és Cary Elwes. Habár a kritikusok nem voltak a filmtől elragadtatva, A gyűjtő kasszasiker volt. A filmsorozat következő részét 2001-ben mutatták be A pók hálójában címmel, ami az Alex Cross-regények első részét dolgozta fel. A 2012-ben bemutatott Alex Cross-szal tettek kísérletet a történet újjáélesztésére, ahol a főszerepet Tyler Perry játszotta.

Cselekmény[szerkesztés]

Dr. Alex Cross törvényszéki pszichológus Washingtonból. Crossnak Durhambe kell utaznia, mert unokahúga, Naomi nyomtalanul eltűnt. Naomi nem az egyetlen nő, akit elraboltak, így a rendőrség segítségével Cross nyomozni kezd. A nyomozás során két holttestet találnak, amiből Cross arra következtet, hogy a gyilkos egy gyűjtő lehet, aki Casanovának hívja magát.

Ugyanekkor elrabolják Dr. Kate McTiernant, és a rabló elárulja neki, hogy szeretné, ha megtapasztalná a szerelmet. McTiernan egy pincében találja magát a többi elrabolt nővel. Cross és társai rájönnek, hogy az elkövető csak nagyon vonzó, intelligens és erős akaratú nőket rabolt el. A rendőrök azt gyanítják, hogy azok a nők, akik megszegték az elkövető játékának bizonyos szabályait, meghalnak.

McTiernannek sikerül megszöknie a Casanovától, de a mélybe zuhan. Horgászok segítségével a nő megmenekül, és kórházi ápolást kap. Felépülése után lelket próbál önteni az eltűnt nők hozzátartozóiba. Ezalatt Cross tovább kutat, és McTiernan segítségével egy gyanúsan magas adagú gyógyszerrendelésre bukkannak. Valaki a Casanovához hasonlóan Kaliforniában nőket rabol el. A nyomozókkal együtt felkerekednek, hogy Los Angelesbe utazzanak, és megfigyelik azt az orvost, aki a gyógyszereket rendelte. Az illető, Dr. Rudolph a szemük láttára csábít el egy nőt, és viszi egy erdei házba. A rajtaütés alatt azonban az egyik tiszt meghal, Crosst pedig elüti egy autó.

Az FBI házkutatást rendel el, amiből kiderül, hogy Dr. Rudolphot és a Casanovát valóban össze lehet kötni. A két férfi ugyanis egymással versenyez. Cross megtalálja az elrabolt nőket, és lelövi Dr. Rudolphot, a Casanovának azonban sikerül meglépnie. Crosst nem hagyja nyugodni a tettes szökése, és lassan összerakja a képet. McTiernanhez siet, aki már beengedte magához Ruskin nyomozót: a férfit, aki valójában a Casanova. A nő és Ruskin dulakodnak, de McTiernannek sikerül a férfit a tűzhelyhez bilincselni. Mielőtt Ruskin felrobbanthatná őket, Cross egy tejesdobozon keresztül lelövi őt.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[1]
Dr. Alex Cross Morgan Freeman Csernák János
Dr. Kate McTiernan Ashley Judd Náray Erika
Nick Ruskin nyomozó Cary Elwes Viczián Ottó
Davey Sikes nyomozó Alex McArthur Fesztbaum Béla
Dr. William "Will" Rudolph Tony Goldwyn Fazekas István
Kyle Craig FBI-ügynök Jay O. Sanders Konrád Antal
John Sampson nyomozó Bill Nunn Dózsa Zoltán
Hatfield, durhami rendőrfőnök Brian Cox Versényi László
Seth Samuel Richard T. Jones Bozsó Péter
Dr. Ruocco Roma Maffia Fazekas Zsuzsa
Henry Castillo, Los Angeles-i rendőr Jeremy Piven Háda János
Naomi Cross Gina Ravera n.a
Dr. Wick Sachs William Converse-Roberts Mikula Sándor
Nana Cross Helen Martin n.a
Janell Cross Tatyana Ali n.a
Coty Pierce Mena Suvari n.a
Megan Murphy Heidi Schanz n.a
Willard őrmester Rick Warner n.a
Dianne Wainford Deborah Strang Simon Mari
könyvesbolti eladó Tracey Walter n.a

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A filmet jórészt negatívan fogadta a filmkritika. A Rotten Tomatoeson 32%-os minősítést ért el 34 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „Alex Cross nyomozó szerencsétlen filmes debütálása az A gyűjtő című filmben, amely egy nehézkes, kevés meglepetéssel kecsegtető thriller.”[2]

A MetaCritic 46 pontot adott a 100-ból 17 vélemény alapján.[3] Rita Kempley a Washington Posttól azt írta: „Gary Fleder rendező második filmje, amely biztosan felpörgeti a pulzust és bizsergeti a gerincet. Kár, hogy ez mindenütt a fiatal nők méltóságának rovására megy.”[3] Todd McCarthy a Varietytől azt írta: „Az okos, talpraesett karakterekkel és olyan bizarr bűntényekkel teli filmet, amelyek gyanúsan rémisztő jelleget kölcsönöznek a filmnek, egy olyan gonosztevő jelenléte hátráltatja, aki már a kezdetektől fogva túlságosan nyilvánvaló.”[3] Lisa Alspector a Chicago Readertől azt írta: „A politikai korrektségre tett félresikerült kísérletei miatt ez a sorozatgyilkos film nem egyszerűen unalmas, hanem ostoba.”[3]

Bevétel adatai[szerkesztés]

A Box Office Mojo szerint a film nyereséges volt. A 27 millió dolláros költségvetésre 60,5 millió dolláros bevételt ért el.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. iszdb.hu
  2. Rotten Tomatoes
  3. a b c d MetaCritic
  4. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]