Alvilági játékok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alvilági játékok
(Lucky Number Slevin)
2006-os kanadai–brit–német–amerikai film
RendezőPaul McGuigan
ProducerChristopher Eberts
Andy Grosch
Kia Jam
Robert S. Kravis
Tyler Mitchell
Anthony Rhulen
Chris Roberts
Műfaj
ForgatókönyvíróJason Smilovic
FőszerepbenJosh Hartnett
Morgan Freeman
Ben Kingsley
Lucy Liu
Stanley Tucci
Bruce Willis
ZeneJoshua Ralph
OperatőrPeter Sova
VágóAndrew Hulme
Gyártás
GyártóFilmEngine
Capitol Films
Ascendant Pictures
VIP 4 Medienfonds
Ország Kanada

Egyesült Királyság
Németország

Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínMontréal
Játékidő109 perc
Forgalmazás
Forgalmazóamerikai MGM
magyar Intersonic
Bemutatóamerikai 2006. április 7.
magyar 2006. november 9.
Korhatáramerikai R
magyar 16
Bevételamerikai $22 495 466[1]
$56 308 881[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Alvilági játékok (Lucky Number Slevin) 2006-os bűnügyi thriller Josh Hartnett, Bruce Willis, Morgan Freeman, Ben Kingsley és Lucy Liu főszereplésével. A film New York Cityben játszódik, a cselekmény pedig Slevin Kelevra, Lindsey, két ellenséges maffiavezér, A Főnök és A Rabbi, illetve a rejtélyes bérgyilkos, Macska úr ténykedéseit követi nyomon. Jason Smilovic első forgatókönyvét jegyzi, a rendező pedig Paul McGuigan, akinek ez az ötödik filmje.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Slevin Josh Hartnett Rába Roland
A Főnök Morgan Freeman Helyey László
A Rabbi Ben Kingsley Végvári Tamás
Lindsey Lucy Liu Ruttkay Laura
Brikowski nyomozó Stanley Tucci Háda János
Mr. Goodkat Bruce Willis Dörner György
Sloe Mykelti Williamson
Roth Danny Aiello
Nick Fisher Sam Jaeger Menszátor Héresz Attila

Cselekmény[szerkesztés]

Egy névtelen, nem meghatározott közlekedési terminálban Smith elkezdi mesélni a Kansas City shuffle történetét egy látszólag egyszerű idegennek. Az események, melyekről beszél, 1979-be nyúlnak vissza, amikor egy lóverseny biztos befutójának pletykája eljut néhány emberhez, köztük egy munkásosztálybeli családapához, aki a jobb élet reményében nagyobb összeget tesz a lóra. Azonban az állat, droggal a szervezetében, ahelyett, hogy könnyűszerrel maga mögött hagyná a mezőnyt, megbicsaklik és a verseny közepén szívroham következtében kimúlik. Mivel a férfinak nincs pénze az adósság kifizetésére a maffiának, s mivel a maffia értesült a lezsírozott befutóról, a férfinak, a bukmékerének, a feleségének és a fiának is meg kell halnia, üzenetként a hazárdjátéktársadalomnak. Ahogy az idegen elámul a történeten, Smith elvonja a figyelmét, hirtelen kitekeri a nyakát, s a férfi azonnal meghal.

Egy fiatalember, Slevin Kelevra éppen barátjához, Nick Fisherhez érkezik, s miközben a lakására tart, kirabolják. Amikor végül eljut céljához, az ajtót nyitva találja, barátját pedig sehol. Mialatt rendbeszedi magát (s csak egy törölközőt visel), találkozik Lindsey-vel, a szomszéddal, s együtt jutnak arra a következtetésre, hogy a hiányzó Nick valójában nem elment otthonról, hanem elrabolták, s nekik kell kinyomozniuk, mi is történt. Lindsey elhagyja a lakást, így Slevin leveszi a törölközőt, hogy megszárítkozzon, ám Lindsey visszajön. Egy kínos csend átitatta pillanat múlva a lány ismét távozik, s Slevin egyedül marad.

Alig pár perc múlva, rátör két gorilla, s az egy szál törölközőben a nagyhatalmú gengszterfőnökhöz viszik, akit csak a Főnökként ismernek, s aki összetéveszti Slevint Nickkel, így most az adósságát akarja látni tőle. Mivel az egyetlen ember a szervezetében, aki tudta, hogyan is néz ki Nick valójában, nemrég meghalt, a Főnöknek nincs oka úgy vélni, hogy Slevin nem Nick.

A Főnök hajlandó kiegyenlítettnek tekinteni a tartozást, amennyiben Slevin elvállalja a rivális maffiafőnök, a Rabbi fiának meggyilkolását. A fiatalembert a Tündér néven ismerik – mindenki tudja, hogy homoszexuális, kivéve a saját apját. A Főnök azért tűzte ki célul a kiiktatását, hogy így álljon bosszút a maga fia közelmúltbeli megöléséért; másnap reggelig ad haladékot Slevinnek a válaszra. Később kiderül, hogy a Főnök eredetileg profi bérgyilkost fogadott a munkára, Smith-t, azonban végül eleget tett Smith azon kérésének, hogy Nick Fisher végezze el a megbízatást, s ezután ő végez Fisherrel, azt a látszatot keltve, hogy két meleg szerető öngyilkos lett, s így a Rabbi nem feltételezné a Főnök kezét az ügyben, s nem törne ki háború a két vezér között.

Röviddel azután, hogy Slevin visszatér jelenlegi lakóhelyére, két tag jelenik meg, akik a Rabbi elé viszik, aki éppen szemközt lakik a Főnökkel; a két kiskirály korábban barátok és „üzlettársak” voltak. A Rabbi szintén összekeveri Slevint Nickkel, s szintén rajta kéri számon Nick adósságát. Slevin ismét hazatér, ahol beszámol Lindseynek a helyzetről. Lindsey mutat egy fotót Slevinnek a mobilján, amin a titokzatos bérgyilkos, Smith látható, s aki mindkét maffiafőnök árnyákában ott jár. Mialatt Slevin kényszeredetten tervezi a Tündér megölését, a rendőrség is felfigyel rá, s mindkét bűnszövetkezet emberei a nyomában vannak, ki egyszerű baleknak, ki egy újonnan érkezett hivatásos gyilkosnak véli; csak Brikowski nyomozó van tisztában vele, hogy ő nem Nick Fisher, mivel volt már dolga a valódival, azonban semmit nem tud Slevinről. Ezalatt a közös nyomozás során Slevin közeli kapcsolatba kerül Lindseyvel.

Hamarosan kiderül: az események megoldása az 1979-es lóverseny után történt incidens. Akkoriban Slevin (Henry) kisfiú volt, s szüleit – a fogadást elbukó apját és a mit sem sejtő anyját – gengszterek gyilkolták meg, köztük a Főnök, a Rabbi, és a rendőrnyomozó. Smith – akinek valódi neve Goodkat – feladata volt Slevin lelövése, mivel senki más nem vállalta volna a kényes feladatot. Azonban ahelyett, hogy végzett volna vele, magához vette és felnevelte a fiút.

A felnőtt Slevin és Goodkat alapos bosszút forralt ki, aminek alapja a Rabbi és a Főnök közelébe férkőzés. Slevin volt az, aki végzett a Főnök fiával (ekkor kereste fel a Főnök Goodkatet bosszúra szomjazva). Slevin Nick Fisher helyére lépett, aki mindkét gengszter könyvelőjének tartozik (Fisher csupán egy szerencsétlen fickó volt, akinek neve mindkét könyvelő feljegyzéseiben szerepelt). Ő volt az az idegen, akivel Goodkat a történet kezdetén végzett a terminálban. Slevin a felelős mind a Főnök, mind a Rabbi bukmékerének haláláért (így jutott hozzá a könyvekhez). Kitalálta a kirablását is, hogy ne legyen tárcája, amivel azonosíthatja magát. A terv szerint, melyet a Főnökkel is megbeszélt, Slevin randevút kér a Tündértől, és végez vele. Ez jelenti a fordulópontot, mert ekkor válik világossá: Slevin nem olyan barátságos és jóhiszemű, mint amilyennek tűnt, s egyáltalán nem esik nehezére a gyilkolás. Goodkat belép a szobába, ám nem Slevinnel végez, ahogy azt a Főnökkel megbeszélte, hanem a Tündér testőreivel. Goodkat magával hozta Nick Fisher holttestét, amit most odafektetnek a Tündér mellé – Slevin és Goodkat felrobbantják a lakást, így a hulla felismerhetetlenné válik. A Főnök nem túlzottan elégedett, mivel „a melónak úgy kellett volna kinéznie, hogy nem egy meló”. Slevin és Goodkat kiiktat néhány testőrt, majd megkötözik a Főnököt és a Rabbit, s Slevin beteljesíti szövevényes bosszúját, úgy végezve a két férfivel, ahogyan annak idején apja halt meg: nejlonzacskóval a fejükön megfulladnak. Az egész sztoriról tudomást szerez egy rendőr, aki beszámol a detektívnek is. Ekkor derül fény arra, hogy maga Brikowski is érintett volt Slevin családjának meggyilkolásában. A telefonbeszélgetésből az is kiderül, hogy a Slevin Kelevra kreált név: az elpusztult versenyló neve volt „Lucky Number Slevin” („Szerencseszám Slevin”), a „kelevra” pedig héber nyelven annyit tesz: „bad dog” („rossz kutya”, a Goodkat [„jó macska”] ellentettje). Slevin a beszélgetés alatt a kocsi hátsó ülésén rejtőzik, majd golyót ereszt Brikowski fejébe.

Lindsey nem volt a terv része, de Slevin számára kellemes hozadék a kivitelezés folyamán. Ám mivel a nő lefényképezte Goodkatet, a bérgyilkos végezni akar vele, s ezt közli Slevinnel, akinek tudomásul kell vennie a fejleményt. Azonban végül elmondja az egész történetét Lindseynek, s figyelmezteti a leselkedő veszélyről, így a lány golyóálló mellényt vesz fel, amibe a szívéhez vérrel töltött tasakot tesz, hogy mikor lövés éri, valósághű legyen a megtévesztés. Később, mikor Slevin és Lindsey találkoznak a reptéren, feltűnik Goodkat is, s elmondja a férfinek, hogy megérti cselekedetét, emlékezve arra, mikor ő is megkímélte Henryt évekkel azelőtt.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A film reklámozása során Ben Kingsley neve előtt látható volt a lovagi címe. Kritikák érték ezért, mivel a 'Sir' rang általában a filmszakmában nem használatos. Végül kiderült, hogy a hiba felelőse egy stúdiófőnök, aki számára ismeretlen volt a brit kitüntetési rendszer.[2]
  • Egy lehetséges párhuzam Tarantino Ponyvaregényével Slevin karórájának hangsúlyos szerepe (ami korábban apjáé volt). A Ponyvaregényben Willis karaktere, Butch kapott egy hasonló (azonban arany) órát, ami szintén apjáé volt azelőtt.
  • Ausztráliában a filmet The Wrong Man (A rossz ember) címen mutatták be. Ugyanez a címe Alfred Hitchcock 1956-os filmjének (a magyar fordításban: A tévedés áldozata), amiben a főszereplő személyazonosságát összetévesztik valaki máséval; ezt az elemet nem egy Hitchcock film hordozza – s ebben hasonló az Alvilági játékok is. A filmben szerepel is utalás az Észak-Északnyugat főhősére, mint aki hasonló helyzetbe került Slevinéhez. Számos kritikus vélte úgy, hogy a rosszul megválasztott cím (Lucky Number Slevin’Szerencseszám Slevin’) is közrejátszott a gyenge box office szereplésben, s véleményük szerint, noha jóval közhelyesebb, de megfelelőbb lett volna a The Wrong Man az amerikai terjesztéshez is.
  • Az utolsó jelenetben az idő 4 óra 20 perc, akárcsak a Ponyvaregényben látható számos órán.
  • A film eredeti végkifejletében Slevin megöli Lindseyt, de végül ezt a készítők túl sötét befejezésnek ítélték meg.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]