Kalandtúra (film, 2006)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalandtúra
(The Contract)
2006-os amerikai film
RendezőBruce Beresford
Producer
  • Avi Lerner
  • Boaz Davidson
Műfaj
ForgatókönyvíróStephen Katz
Főszerepben
ZeneNormand Corbeil
OperatőrDante Spinotti
VágóMark Warner
Gyártás
GyártóMillennium Films
OrszágNémetország
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínBulgária
Játékidő96 perc
Forgalmazás
ForgalmazóFirst Look International
Best Hollywood (Magyarország)
Bemutató2006. október 9. (Haifa)
2007. július 24. (Egyesült Államok)
Korhatár16 III. kategória (F/6497/J)
Bevétel5,5 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kalandtúra (eredeti cím: The Contract) 2006-ban bemutatott filmthriller Bruce Beresford rendezésében. A főbb szerepekben John Cusack és Morgan Freeman látható.

A film csak videón jelent meg, DVD-n 2007. július 24-én adták ki.

Cselekmény[szerkesztés]

Frank Carden (Morgan Freeman) egy profi bérgyilkos, miután elvégezte feladatát, és közlekedési balesetnek álcázva megöli egy milliárdos fiát, később ő maga is közlekedési balesetet szenved. Miután fegyvere van, a kórház értesíti a rendőrséget, ők pedig kiderítik, hogy a személyazonossága hamis, az ujjlenyomata alapján egy valamikori titkos kormányügynök, aki azóta bérgyilkosként dolgozik.

Amikor az FBI átszállítaná egy személyautóval, egy hegyi szerpentinen Carden emberei eltorlaszolják az utat és megtámadják a kocsit, ami lecsúszik a hegyoldalon és egy folyóba esik. Carden kiszabadul a süllyedő autóból, bár meg van bilincselve.

Korábban, egy másik helyszínen az özvegy Ray Keene (John Cusack) középiskolai tornatanár a kamasz fiával, Chris-szel vitatkozik, aki kipróbálta a kábítószert. Azt találja ki, hogy csináljanak valamit együtt, és mivel a fiú szeret kirándulni, hamarosan elindulnak a vadonba. Egy folyónál észrevesznek két kapálózó alakot, akiket kimentenek. Egyikük rendőrtiszt, aki felhívja a figyelmet, hogy a másik egy fogoly, és odaadja Keene-nek a pisztolyát, majd meghal. Keene és fia megpróbálnak telefonálni a rendőrségnek, de nincs térerő, ezért elhatározzák, hogy az országútig kísérik a foglyot, bár ő figyelmezteti őket, hogy legjobb lenne, ha elengednék. Cardent ugyanis a fegyveres emberei is keresik (akik csak Cardenen keresztül juthatnak a pénzükhöz), akik közül az egyik profi nyomolvasó, ezért a nyomukban járnak. Egy helyen a fiú javaslatára leereszkednek egy meredek hegyoldalon, ahol a fiú korábban már járt. Carden emberei itt átmenetileg elvesztik a nyomukat.

Közben Carden emberei közül az egyik titokban telefonál egy nőnek, aki arra utasítja, hogy ölje meg Cardent félmillió dollárért, amit ő el is vállal.

Carden emberei egy rendőrségi helikoptert is megtámadnak és annak segítségével majdnem sikerül kimenteniük Cardent, azonban Ray az egyik bérgyilkostól megszerzett fegyverrel (a bérgyilkos megtámadta őt, ő pedig a rendőrtiszttől kapott pisztollyal lelőtte) rálő a helikopterre, ami megsérül, így nem tudja felvenni Cardent. Kicsivel korábban két turistával találkoznak, akik közül a férfit a helikopterről lelövik, a nő velük tart.

Chris egy menedékházba vezeti őket, ahol van telefon, az azonban nem működik. Carden emberei megtámadják a házat, ahol a nő lelövi az egyik támadót (épp nála van a fegyver), Ray majdnem agyonveri a másikat, mert az rá akart lőni a fiára. A zűrzavarban Carden elmenekül és magával hurcolja a fiút.

A titokzatos telefonáló az FBI embere, éppen az, aki a Carden elleni hajszát vezeti.

Carden egy temetőben várakozik, ahol a milliárdos fiát temetik és próbálja célba venni a milliárdost, de nincs tiszta kilátása rá. Közben Ray rájön, hogy a milliárdos lesz a célpont, nem pedig az Egyesült Államok elnöke, ahogy az FBI gyanítja, ezért a temetőbe megy és bekeríti Cardent. Amikor odaér hozzá, valaki rájuk lő. A merénylőt Carden cserkészi be (a volt embere az, aki a helikopterről is megpróbálta őt megölni), és megöli a saját fegyverével.

Egy kávézóban a telefonáló nő kávét kér. A pultnál Carden várja és figyelmezteti, hogy ha Raynek vagy a fiúnak baja esik, ő megtalálja őt.

Ray, Chris és a vadonban megismert nő egy nagy közös pikniken vesznek részt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
John Cusack Ray Keene Nagy Ervin
Morgan Freeman Frank Carden Helyey László
Jamie Anderson Chris Keene Baráth István
Megan Dodds Sandra, a turista Törtei Tünde
Jonathan Hyde Turner Jakab Csaba
Corey Johnson Davis Haás Vander Péter
Alice Krige Gwen Miles ügynök Mics Ildikó
Ian Shaw Michaels
Jonas Talkington mentő
Spike Dauner helikopterpilóta

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Zlatnyitye Mosztove folyó sziklái télen

A filmet szinte teljes egészében Bulgáriában vették fel. Az egyik sziklás helyszín a Zlatnyitye Mosztove folyó volt (=arany hidak), ami a Vitosa hegységben van, Szófia közelében.[forrás?]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 0%-ra értékelte 5 vélemény alapján.[3] Más kritikusok 40%-ot adtak rá, voltak azonban olyanok is, akiknek tetszett és megnézésre ajánlják.[4] A nézők többsége közepesnek, kevésbé izgalmasnak, de nézhetőnek tartja a szereplők miatt.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Contract (2006 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]