Ugrás a tartalomhoz

Amerikába jöttem 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikába jöttem 2
(Coming 2 America)
2021-es amerikai film
RendezőCraig Brewer
ProducerKevin Misher
Eddie Murphy
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróKenya Barris
Barry W. Blaustein
David Sheffield
FőszerepbenEddie Murphy
Arsenio Hall
Jermaine Fowler
Leslie Jones
Tracy Morgan
KiKi Layne
Shari Headley
Teyana Taylor
Wesley Snipes
James Earl Jones
ZeneJermaine Stegall
OperatőrJoe Williams
VágóDavid S. Clark
Billy Fox
Gyártás
GyártóParamount Pictures
New Republic Pictures
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő110 perc
Költségvetés60 millió amerikai dollár[1][2]
Képarány2:1
Forgalmazás
ForgalmazóAmazon Studios
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőAmerikába jöttem (1988)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Amerikába jöttem 2. (eredeti cím: Coming 2 America) 2021-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, az 1988-as Amerikába jöttem című film közvetlen folytatása Eddie Murphy főszereplésével. A film rendezője Craig Brewer, forgatókönyvírói Kenya Barris, Barry W. Blaustein és David Sheffield. Blaustein, Sheffield és Justin Kanew története a Murphy által létrehozott karaktereken alapul.[3] További szereplők Arsenio Hall, Jermaine Fowler, Leslie Jones, Tracy Morgan, KiKi Layne, Shari Headley, Teyana Taylor, Wesley Snipes és James Earl Jones.[4]

A filmet eredetileg a Paramount Pictures forgalmazásában mutatták volna be a mozikban, viszont a film terjesztési jogait eladták az Amazon Studiosnak a Covid19-pandémia miatt. Az Amazon 2021. március 4-én adta ki digitálisan a Prime Videón keresztül.[5] Általánosságban vegyes kritikákat kapott az értékelőktől. Ezt a filmet szinkronizálta utoljára Szersén Gyula 2021-es halála előtt.

Cselekmény

[szerkesztés]

Zamunda (kitalált afrikai királyság) királya, Akeem, aki egykor Jaffe Joffer király trónörököse volt, apja halála után saját trónöröklésén töpreng. Lisa királynővel kötött házasságából nem született férfi trónörökös, ahogy azt az ősi hagyományok és törvények megkövetelik, hanem három lány. A szomszédos ország harcias uralkodója, Izzi tábornok a fia és Akeem legidősebb lánya közötti házasságot követeli az országaik közötti fegyverszünet megpecsételésére.

A sámánja révén Akeem megtudja, hogy 21 éves korában New Yorkban, alkohol- és drogmámorban tudtán kívül fattyút nemzett. Hogy teljesítse apja utolsó kívánságát, Akeem újra Queensbe utazik Semmivel, hogy megtalálja ott élő utódját.

Miután Akeem felkutatja a fiát, Lavelle-t, Zamundába viszi a fiát és a fia anyját, Máriát. Ott Izzi tábornok bemutatja a lányát a fiatalembernek, mint jövendőbelijét. Miközben Lavelle a hercegi vizsgára készül, beleszeret a fodrászába, Mirembe, és hirtelen visszautazik vele New Yorkba, hogy feleségül vegye. Hogy visszaszerezze a fiát, Akeem követi őket, de a templomi szertartás alatt rájön, hogy párhuzamok vannak az ő akkori esküvőjével, együttérez a szerelmesekkel, és támogatni kezdi fia önálló döntésén alapuló házasságát.

Akeem távollétében Meekának és testvéreinek kell megnyugtatniuk a feldühödött Izzit, bebizonyítva, hogy egy fiatal nő is méltó királynő lehet.

Akeem feleségül adja a fiát Mirembe-hez, megváltoztatja a törvényt, hogy a trónt nő is örökölhesse, és Lavelle-t visszaküldi az Egyesült Államokba Zamunda nagyköveteként.

Szereplők

[szerkesztés]
Szereplő Színész Magyar hang
Akeem király / Randy Watson Eddie Murphy Dörner György
Semmi / Brown tiszteletes Arsenio Hall Kerekes József
Lavelle Junson Jermaine Fowler Szabó Máté
Mary Junson Leslie Jones Bognár Gyöngyvér
Reem Junson Tracy Morgan Törköly Levente
Meeka Joffer hercegnő KiKi Layne Lamboni Anna
Lisa Joffer királynő Shari Headley Kiss Mari
Izzi tábornok Wesley Snipes Galambos Péter
Bopoto Izzi Teyana Taylor Peller Anna
Jaffe Joffer király, Akeem apja James Earl Jones Kertész Péter
Omma Joffer hercegnő Bella Murphy Károlyi Lili
Tinashe Joffer hercegnő Akiley Love Kobela Kíra
Oha Paul Bates Faragó András
Cleo McDowell John Amos Szersén Gyula
Maurice Louie Anderson Háda János
Idi Izzi Rotimi Czető Roland
Imani Izzi Vanessa Bell Calloway Eredeti hang
Mirembe (fodrász) Nomzamo Mbatha Pálmai Anna
Livia Luenell Kocsis Mariann
Izzi hadnagya Michael Blackson Varga Rókus
Totatsi Bibinyana Trevor Noah Hamvas Dániel
Morgan Freeman Morgan Freeman Papp János
Sweets Clint Smith Kajtár Róbert
Izzi katonája Rick Ross Petridisz Hrisztosz
Mr. Duke Colin Jost Eredeti hang
En Vogue En Vogue
Salt-N-Pepa Salt-N-Pepa
Gladys Knight Gladys Knight
Dikembe Mutombo Dikembe Mutombo
Éneklő férfi John Legend

Lehetséges folytatás

[szerkesztés]

Murphy szerint 75 éves korára előfordulhat egy Amerikába jöttem 3. film, ami 16 évvel később fog játszódni a második rész megjelenése után.[6]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Brueggemann, Tom: Amazon Scores with 'Coming 2 America,' Driving Prime Video App Downloads. IndieWire , 2021. március 8. (Hozzáférés: 2021. március 9.)
  2. N'Duka, Amanda: Amazon Just Nabbed Eddie Murphy's 'Coming 2 America' For Reported $125 Million. Forbes , 2020. október 13. [2021. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 5.)
  3. Coming 2 America. Writers Guild of America West. [2021. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  4. N'Duka, Amanda: Power' Star Rotimi Boards 'Coming 2 America. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2019. augusztus 20. [2019. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 23.)
  5. Oganesyan, Natalie: 'Coming 2 America' Drops One Day Early. Variety, 2021. március 4. (Hozzáférés: 2021. március 5.)
  6. Tangcay, Jazz: 'Coming 2 America' Costume Designer Ruth E. Carter on Crafting the Look of Black Royalty. Variety , 2021. február 24. [2021. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 25.)

További információk

[szerkesztés]