Last Vegas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Last Vegas
(Last Vegas)
2013-as amerikai film

Morgan Freeman, Michael Douglas, Robert De Niro és Kevin Kline a filmben
Morgan Freeman, Michael Douglas, Robert De Niro és Kevin Kline a filmben
Rendező Jon Turteltaub
Producer
  • Laurence Mark
  • Nathan Kahane
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Mark Mothersbaugh
Operatőr David Hennings
Vágó David Rennie
Gyártás
Gyártó Good Universe
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 105 perc
Költségvetés 28 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA CBS Films
Magyarország Pro Video Film & Distribution Kft.
BemutatóUSA 2013. november 1.
Magyarország 2013. október 31.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/1089/2013)
Bevétel 105 millió dollár[2]
Kronológia
KövetkezőLast Vegas 2
További információk
SablonWikidataSegítség

A Last Vegas 2013-ban bemutatott amerikai filmvígjáték, melyet Dan Fogelman forgatókönyvéből Jon Turteltaub rendezett. A főszereplők Robert De Niro, Morgan Freeman, Michael Douglas és Kevin Kline.

2013. november 1-jén mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban.

Cselekmény[szerkesztés]

Négy idősödő férfi, Billy (Michael Douglas), Paddy (Robert De Niro), Archie (Morgan Freeman) és Sam (Kevin Kline) gyerekkoruk óta barátok Brooklyn Flatbush negyedében.

Amikor a gazdag Billy azt tervezi, hogy elveszi a majdnem 40 évvel fiatalabb Lisát, Billy meghívja őket, és a négy barát találkozik egy Las Vegas-i legénybúcsún. Ehhez Archie-nak el kell szabadulnia túlgondoskodó fiától, Ezrától, aki Archie stroke-ja óta úgy bánik apjával, mint egy kiskorú gyerekkel. Sam engedélyt kap feleségétől, Miriamtól egy kalandhoz, amelytől azt reméli, hogy feléleszti szexuális életüket. Paddy a felesége, Sophie halála után teljesen kivonult a baráti köréből, és morózusan éli napjait. Ráadásul összeveszett Billyvel és egy ideje nem is beszél vele. Csak egy csellel sikerül a három barátnak Vegasba csalogatni Paddyt.

Paddy és Billy már az első találkozásukkor összetűzésbe kerülnek, mert Billy nem ment el Sophie temetésére. A Binion's Gambling Hallban ők négyen találkoznak Dianával, aki elbűvöli őket az éneklésével - ami Dianának is tetszik. Elvált, a lánya elköltözött otthonról, kirúgták, és most bárénekesként próbál boldogulni. Együtt iszogatnak, jól érzik magukat, és Diana csatlakozik a férfiakhoz, akik be akarnak jelentkezni az Aria Resort and Casinóba.

Ott Archie egy blackjack-asztalhoz megy, és felteszi a nyugdíjalapja felét, remélve, hogy a betegség okozta nyomorúságát maga mögött hagyhatja. Amikor Paddy és Sam visszatér a szobából, addigra Archie már több mint 100 ezer dollárt nyert. Eközben Billy Dianával ellátogat az esküvői kápolnába, hevesen flörtölnek és megkedvelik egymást.

A kaszinó igazgatója a négy barátnak a legjobb szállodai lakosztályt biztosítja - arra számítva, hogy Archie ismét elszerencsejátékozza a nyereményét. Billy elővesz a táskájából egy whiskysüveget, amelyet még gyerekkorukban loptak el egy flatbush-i boltból. Ezzel akarja megünnepelni az újraegyesülésüket, de Paddy (ismét) szemére veti, hogy nem volt ott Sophie temetésén, mindhármukat hazugnak nevezi, és elmegy.

A többiek a szálloda éjszakai klubját látogatják meg, ami a fiatalok körében nagyon népszerű. Ott hallhatnak némi bölcsességet az öreg nagypapákról és a fiatal menyasszonyokról. Amikor egy részeg verekedésbe kezd, Paddy előbújik a háttérből, és egy ütéssel lerendezi a problémát.

Másnap reggel Billy, Archie és Sam lábadozik a másnaposságból. Paddy, aki a bokszedzés után újult erőre kapott, felkeresi Dianát, és beszélgetésbe elegyedik vele. Elmondja neki, hogy ő és a barátja, Billy ugyanabba a lányba (Sophie) voltak szerelmesek, és hogy a lány őt, Paddyt választotta. Diana azt tanácsolja neki, hagyja abba a gyászolást, mert Sophie biztosan nem ezt akarná. A férfi megenyhül, a beszélgetés jó hatással van rá.

Később mind a négyen találkoznak a medencénél, és Paddy bevallja Billynek, hogy el akarja temetni a haragját; ugyanakkor megkérdezi Billyt, hogy tényleg el akar-e venni egy ennyivel fiatalabb nőt. A medencés jelenet azzal ér véget, hogy egy hatalmas legénybúcsúra készülnek, amelyben az előző esti fiatal nők, egzotikus táncosnők és egy transzvesztita zenekar is szerepel.

Másnap reggelre Paddynek kitisztul a feje, a szálloda medencéjében beszélget Billyvel, és megérteti vele, hogy nincs joga eldönteni, hogy az emberek kit szerethetnek és kit nem. Aznap este, amikor a buli már javában tart, az öregek az előző este ellenkezőjét tapasztalják: Paddy végre leveszi a jegygyűrűjét, Archie a profikkal táncol és élvezi a tapsot, Samet pedig majdnem elcsábítja az előző esti koszorúslány.

Paddy elmondja Billynek, hogy azért hívta meg Dianát, mert beleszeretett; azonban rájön, hogy Billyben ismét riválisa akadt. Amikor megjelenik, Billy követeli, hogy mondjon le róla Paddy az ő javára. Diana azonban nem akar olyan „ajándék” lenni, mint Sophie volt annak idején. Paddy ezt meghallja, és teljesen összetörik. A régi whiskysüveg a szemétben végzi.

Lisa megérkezik a szállodába a barátaival és Paddy közli vele, hogy semmi sem jöhet össze Billyvel, mert a férfi nem szereti őt igazán. Paddy dühös, de rájön, hogy részben lekötelezettje Billynek, amiért megadta neki a lehetőséget, hogy annyi boldog évet tölthetett a nővel, akit szeretett. Rájön, hogy csak úgy tudja meghálálni, ha megakadályozza, hogy Billy olyan nőt vegyen feleségül, akibe nem igazán szerelmes. Ezért azt javasolja Billynek, hogy tisztázza ezt Lisával. Paddy azt akarja, hogy Billy végre megkapja azt a nőt, aki neki való. Veszekedés alakul ki Billy és Lisa között, a lány végül elmegy. Összepakol és rájön, hogy fél az öregségtől és az egyedülléttől. Négyen újra összebarátkoznak, Billyt rábeszélik, hogy találkozzon Dianával. Amikor éppen elhagynák a lakosztályt, a whiskysüveg újra előkerül. Búcsúzóul felbontják, de rájönnek, hogy a tartalma nem öregedett olyan jól, mint ők.

Néhány hónappal később Billy és Diana közösen felhívják Archie-t és Paddyt, hogy elmondják, összeházasodnak. Samet nem tudják elérni, mert jelenleg „elfoglalt” a feleségével.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Robert De Niro Paddy Tordy Géza
Michael Douglas Billy Dörner György
Morgan Freeman Archie Helyey László
Kevin Kline Sam Szacsvay László
Mary Steenburgen Diana Kocsis Judit
Jerry Ferrara Todd Hamvas Dániel
Romany Malco Lonnie Király Attila
Michael Ealy Ezra Papp Dániel
Roger Bart Maurice Csankó Zoltán
Joanna Gleason Miriam Kovács Nóra
50 Cent Önmaga Szabó Máté

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film bevétele Észak-Amerikában 63 392 489 dollár, míg más országokban 41 753 467 dollár volt, így világszerte összesen 105 145 956 dolláros bevételt termelt, ami jóval meghaladta a költségvetését.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box office / business for Last Vegas (2013). The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. január 14.)
  2. Last Vegas (2013). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. január 14.)
  3. ISzDb - LAST VEGAS (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. január 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Last Vegas című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Last Vegas című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]