Gyilkos bolygó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyilkos bolygó
(Outland)
1981-es brit film

főcím
főcím
Rendező Peter Hyams
Producer Richard A. Roth
Műfaj
Forgatókönyvíró Peter Hyams
Főszerepben Sean Connery
Zene Jerry Goldsmith
Operatőr Stephen Goldblatt
Vágó Stuart Baird
Gyártás
Gyártó The Ladd Company
Outland Productions
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín Pinewood Studios
Játékidő 109 perc
Költségvetés 16 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros.
Magyarország MOKÉP
BemutatóUSA 1981. május 22.
1. szinkron
Magyarország 1983. augusztus 11.
2. szinkron
Magyarország 1992. (HBO)
KorhatárUK Csak 15 éven felülieknek megtekinthető.
USA R
Bevétel USA 17–20 millió  USD[1][2]
magyar 11,5 millió HUF[3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Gyilkos bolygó (eredeti cím: Outland) 1981-ben bemutatott brit science fiction film Peter Hyams rendezésében. A forgatókönyvet maga Hyams írta. A főszerepet Sean Connery alakította. A filmet „űrwesternként” aposztrofálták,[4] mivel a Jupiter egyik holdján játszódik, s nyilvánvaló tematikai hasonlóságokkal bír a Délidő című western-klasszikussal.[5][6] Kritikai fogadtatása felemás volt, s a jegypénztáraknál is csak mérsékelt eredményeket ért el.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!
O’Niel marsall (Sean Connery)

O’Niel szövetségi marsallt egyéves munkára vezénylik az Io holdra, ahol a Con Am 27-es jelzésű titániumérc-bányászati kolóniát kell felügyelnie. Felesége megelégeli az állandó költözést egyik állomáshelyről a másikra, így fiával együtt elindul az űrállomás felé, ahonnét visszajuthat a Földre. O’Niel rövidesen felfigyel néhány különös halálesetre: bányászok látszólag ok nélkül vetnek véget életüknek. A telephelyen mindenki a barátságtalan környezetnek tulajdonítja, hogy időnként egy-egy munkás bekattan, azonban a marsallt nem elégíti ki a magyarázat. Gyanúját csak növeli, hogy a halottakat hamar elszállítják boncolás nélkül, ráadásul számuk az utóbbi egy évben hirtelen módon nőtt. A kolónia orvosnőjének segítségével O’Niel hamarosan rájön, hogy a munkásokat egy olyan droggal tömik, ami természetellenes módon megnöveli a teljesítőképességet, azonban pár hónap után a mellékhatások is jelentkeznek: elmezavar, ami végül öngyilkossághoz vezet.

Sheppard (Peter Boyle)

O’Niel előtt világossá válik, hogy a szer beszállítása nem maradhat észrevétlen az állomásvezető, Sheppard és a többi marsall előtt, így vélhetően mind érintettek a kétes üzelmekben. Kérdőre vonja helyettesét, Montone-t, aki elárulja neki, hogy Sheppard fizet neki azért, hogy a másik irányba nézzen adott helyzetben. Óva inti felettesét attól, hogy szembeszegüljön az igazgatóval, s egyúttal a Céggel, akik a bányát üzemeltetik. O’Niel azonban hajthatatlan, Sheppard fenyegetése ellenére is. Nyomára bukkan a számítógépes nyilvántartásban, hogy közvetlenül kik bonyolítják a szállítmányozást, s egyiküket, komoly fizikai erőfeszítések árán, őrizetbe veszi. A férfi nem hajlandó beszélni, bár lojalitására rövidesen halál a válasz. O’Niel nem sokkal később Montone holttestére is rábukkan.

Sheppard közli O’Niellel, hogy senki sem érdekelt a szállítmányozás leállításában. A drog hatására a munkások jobban termelnek, így több pénzt és szórakozási lehetőséget kapnak, amitől boldogok. A jó termelési mutatóktól a Cég is boldog, ha pedig mindenki az, akkor Sheppard is. O’Niel továbbra sem hajlandó annyiban hagyni a dolgot, így Sheppard kapcsolatba lép a Céggel, s bérgyilkosokat kér. A beszélgetésről készült videonaplót látva O’Niel felkészül a megütközésre: életüket féltő emberei közül senki nem áll mellé, egyetlen szövetségese a doktornő lesz. A két fegyveres férfi érkezésével életre-halálra szóló hajsza bontakozik ki az állomás belterében és a zsilipkapukon kívül is. Dr. Lazarus segítségével sikerül az egyik merénylőt ártalmatlanná tenni, míg a másikon O’Niel éles eszével kerekedik felül. Váratlanul tör azonban életére a Montone pozícióját elfoglalt helyettes marsall: a veszedelmes tusakodásban azonban ő is alul marad.

Sheppard kudarcot vallott az önfejű és elszánt marsall jelentette gubanc elsimításában, így a Cég legközelebb érkező pribékjei már érte jönnek. O’Niel elbúcsúzik Dr. Lazarustól, s az űrállomás felé indul, hogy csatlakozzon feleségéhez és fiához az egy évig tartó földi utazásban.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

 • William T. O’Niel: Az Ióra frissen kivezényelt rendőrbíró, aki rövidesen munkások életét követelő konspirációra bukkan a holdon létesített bányászkolóniában. Eltökélt, határozott jellem, akinek javára válik makacssága az igazságért folytatott küzdelmében. Noha fontosak számára, felesége és fia gyakran háttérbe szorul hivatása mellett. A film elhúzódó munkálatai miatt Connerynek le kellett mondania egy kisebb szerepről a Tűzszekerek című filmben.[7]
 • Sheppard: A kolónia állomásvezetője, aki már O’Niel érkezésekor tudtára adja a marsallnak, rugalmasságot vár el tőle a rendfenntartásban. Sheppard igazgatóként a Cégnek felel, így neki is első számú érdeke a jó termelés, amiért akár nemtelen eszközökhöz is hajlandó folyamodni.
 • Dr. Lazarus: Az Io bányászkolóniájának szarkasztikus orvosa, aki O’Niel egyetlen szövetségesévé válik a férfi harcában. A szerepet elsőként Colleen Dewhurst színésznőnek ajánlották fel.[7]
 • Montone: O’Niel helyettese, akit bár nem vezérel rossz szándék, maga is érintett az Ión folyó baljós ügyekben.
 • Carol: O’Niel felesége, aki elkötelezetten szereti férjét, azonban belefárad az állandó költözésbe és a honvágyba, így fiával együtt hazaindul. Elbúcsúzni azonban képtelen szemtől szemben, ezért videóüzenetben közli döntését férjével.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
1. szereposztás (1983) 2. szereposztás (1992)
William T. O’Niel Sean Connery Bujtor István[8] Vass Gábor[9][10]
Sheppard Peter Boyle Lőte Attila Balázsi Gyula
Dr. Lazarus Frances Sternhagen Tímár Éva Győry Franciska
Montone James B. Sikking Trokán Péter Kárpáti Tibor
Carol Kika Markham Bánsági Ildikó Farkas Zsuzsa
Ballard Clarke Peters Papp János Reisenbüchler Sándor
Sagan Steven Berkoff Dózsa László Halmágyi Sándor
Paul O’Niel Nicholas Barnes ? Minárovits Péter
Tarlow John Ratzenberger Koroknay Géza Uri István
Lowell Manning Redwood Orosz István Várkonyi András
Flo Spector Pat Starr Fehér Anna Dudás Eszter
Nelson Hal Galili Surányi Imre Kardos Gábor
Slater Norman Chancer Gáti Oszkár Wohlmuth István
Spota Marc Boyle Varga T. József Barbinek Péter
A gép (hang) Vándorfi László Juhász Jácint
Bellows (hang) ? Reisenbüchler Sándor
ismeretlen szereplő ? Melis Gábor

Háttér[szerkesztés]

A Gyilkos bolygó munkacíme Io volt (a cselekmény helyszíne), azonban e szó leírva összetéveszthető a 10-es számmal, így megváltoztatták.[11] A film felvételei a Pinewood Studiosban folytak az Egyesült Királyságban.[12] A film költségvetése 16 millió dollárra rúgott. Egyike volt az első olyan produkcióknak, melyekhez az IntroVision technikát használták.[13] A hagyományos kivetítés ezen variációjában az előtér, a háttér és a köztes elemek kombinálhatók a kamera kijelzőjén, szükségtelenné téve az olyan optikai eljárásokat, mint a bluescreen-maszkolás. A színészek így meggyőzően mozoghattak a bányászkolónia miniatűrjei között. A film a Warner Bros. azon kevés bemutatója közé tartozott, amelyek a Megasound hangrendszert alkalmazták.[7] Ehhez a mozikban további hangszórókat szereltek fel a meglévők mellé, hogy a különböző hangeffektek nagyobb hatást érjenek el a közönségnél.

Martin Bower modellező az egyik kedvenc munkájának nevezte a Gyilkos bolygót. Nem sokkal azután, hogy befejezte az 1980-as Flash Gordont, telefonhívást kapott Nick Allder speciális effekt szakembertől, akivel együtt dolgozott A nyolcadik utas: a halál című filmen. Allder egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta elvállalni az akkor még Io címen futott, készülő produkciót, így Bowert és társát, Bill Pearsont ajánlotta maga helyett. Bower a Pinewoodban magától a rendezőtől kapta meg a feladatot (szemben a bevett gyakorlattal, miszerint a speciális effektek rendezője veszi fel embereit); Peter Hyams a falra tűzött, hatalmas művészeti vázlatra bökve kérdezte meg Bowertől, hogy meg tudja-e építeni négy hónap alatt az ábrázolt díszleteket.[11]

A bérgyilkosokat szállító űrhajó-modell alapját egy plexidoboz képezte, rézhajtókákkal. Elmozdítható teteje 1,27 centiméter vastagságú plexilemezből készült; külleme részletgazdagságáról rézkarcolással gondoskodtak. A lábak teljes egészében fémből készültek, s masszív rugókkal biztosították őket; így a teljes modell súlya elérte a 20 kilogrammot is. A négy lábhoz a HMS Belfast brit könnyűcirkáló 1973-ban forgalomba hozott Airfix-modellkészletét használták fel kedvező ára miatt, hiszen összesen négy készlet megvásárlására volt szükség. A hajó hátsó lába egy rövid ideig a teljes képet betölti a filmben, így igen részletes kidolgozás kellett az öt négyzethüvelykes darabhoz. A modell belsejében egy vékony acéldarab kapott helyet, ami a repülési jelenetek készítésekor elengedhetetlen felfüggesztéshez kellett. A kész tárgyat először szürkére festették, de a végső választás a khaki szín halványabb árnyalatára esett. A mozgásban lévő űrhajó gőzét folyékony nitrogén helyettesítette; a modellre fagyott anyagot a stúdiótechnikusnak minden felvétel után le kellett tisztítania. A landolóhelyet hozzávetőleg öt négyzetláb méretűre építették, 1,27 centiméter vastagságú plexilemezből, amit üveggyapot lábak támasztottak. Az aprólékos kidolgozáshoz a modellezők a Hornby cég vasútmodell-készletet alkalmazták, amit már A nyolcadik utas: a halál díszleteihez is bevetettek. A film vége felé jelentős szerephez jutó üvegház egy 1,8 méter magas miniatűr volt, amit szinte teljes egészében tükör plexiből alkottak meg, lábait modellkészletből kölcsönzött műanyag csövek képezték. A finomító épületéhez vasúti váltó, víztorony és gerendahíd modell-tartozékok darabjait is felhasználták, sőt a Star Wars egyik szereplője, R2-D2 egy kicsinyített mása is az építmény része lett. E kész modell öt kilométernyi száloptikás kábelt tartalmazott.[11]

A filmben megjelenített bányászcég neve Con-Amalgamate, ami megjelenik Peter Hyams egy korábbi munkájában is. Az 1978-as Földi űrutazásban ugyanezen nevet viseli a vállalat, ami az életvédő felszerelést állítja elő.[7] A rendező védjegye, egy Spota nevű szereplő, szintén megtalálható a Gyilkos bolygóban: ő az őrizetbe vett férfi, aki a drogbeszállításban érintett.

Bemutató[szerkesztés]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A film kritikai megítélése felemás volt. Évtizedekkel a bemutató után, a Rotten Tomatoes-on a Gyilkos bolygó 59%-os értékelésen áll, ami a weboldal rendszerének kedvezőtlen, „rothadt” halmazába helyezi a produkciót. Ez alig több mint 20 újságíró véleményét tükrözi, akik átlagosan 5,8 pontra értékelték a filmet a lehetséges 10-ből.[14]

Egy elmaradhatatlan westernes vonás

A Washington Post munkatársa, Gary Arnold szerint „A Gyilkos bolygóban Peter Hyams író-rendező a Délidő történetét adaptálta érdekes sci-fi környezetbe – egy hatalmas titániumbányára a Jupiter vulkanikus holdján, az Ión. A Délidőben működőképes konvenciók azonban a Gyilkos bolygóban a csúcstechnológiájú atmoszférára korlátozódnak, mivel a történet elcsépeltnek és kisszerűnek hat.”[5] Michael Blowen barátságosabban írt a Boston Globe hasábjain: „A párhuzamok a Gyilkos bolygó és Fred Zinnemann 1952-es westernje, Délidő között nyilvánvalók. Peter Hyams író-rendező átültette Gary Cooper poros határvárosának szereplőit és motivációit az világűr határvidékére. Mialatt Hyams a történetet görgeti, antikapitalista felhang is fejlődik ki belőle. Az Ión kizsákmányolás folyik, s igazából nem is számít, hogy a bányászok aranyat ásnak a coloradói hegyekben, vagy titániumot a Jupiter holdján, a vállalati szféra kapzsisága szerez érvényt. A Gyilkos bolygóval a klasszikus westernhős tér vissza szkafanderben. Szerelése megváltozott, környezete kibővült, de más szempontból változatlan. Mikor Connery puskájának csövével nézel farkasszemet, jobb, ha mosolyogsz.”[6] Desmond Ryan a Philadelphia Inquirerben azt írta: „Nagyszerű sci-fi western. Számos szempontból, Hyams filmje félelmetesebb A nyolcadik utas: A halálnál, mert azt feltételezi, hogy a világűr a legkevésbé sem változtat meg minket, s a szörnyeteg, akivel szembenézünk, szintén szkafandert visel.”[15]

Már az internet korában született meg Nick Sambides kritikája az Allmovie.com weboldalon. Véleménye szerint „A speciális effektek jók és Jerry Goldsmith zenéje lendületes, de a sztori elég egyértelmű irányba halad, a science fiction szokásos valószínűtlenségeivel. A függő bányászok például durva és szörnyen kiszámítható módon halnak meg, aminek kapcsán elgondolkozik az ember: ugyan miért szedik a drogot, s miért nem tűnik fel senkinek a használata?”[16]

Nem aratott sikert a film hazai körökben sem. A FilmVilágban Farkas Miklós a következőképpen írt a Gyilkos bolygóról: „[...] speciális akciófilm, sajnos a legrosszabb fajtából.” [...] „való igaz, minden percben történik itt valami. Csakhogy két hosszú órán át Hyams sem tudja (meg hát nem is lehet) olyan sebességgel pergetni az (ezerszer látott) eseményeket, hogy a néző csak a »körítésre«, csak a háttérre figyeljen. (Hasonlóképp hiábavaló kísérlet Hyams azon igyekezete, amellyel közönsége mindent elsöprő rokonszenvét próbálja megnyerni főhőse számára.)” Ő is kitér a Délidővel való párhuzamra; a végső összecsapás körülményeit „szemérmetlen kopírozás”-nak titulálja a szerző.[17]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A Gyilkos bolygót Oscar-díjra jelölték legjobb hang kategóriában, azonban a győztes Az elveszett frigyláda fosztogatói lett abban az évben. A film hatszoros eséllyel indult az 1982-es Saturn-díjakért, köztük a legjobb science fiction film kategóriában, de végül csak egy elismerést gyűjtött be: Frances Sternhagen a legjobb mellékszereplő színésznő lett.[18]

Bevételek[szerkesztés]

A filmet Észak-Amerikában 1981. május 22-én, a Memorial Day-hétvégén mutatták be. Négy nap alatt 3,059 millió dolláros jegybevételt ért el, a hagyományos péntek-vasárnap időszak pedig 2,455 milliós összeget mutat (és magas, 7416 dolláros mozinkénti átlagot). Forgalmazása végéhez érve 17,374 millió, más információk szerint 20 millió dolláros bevételt ért el. Ez némileg meghaladja a 16 milliós költségvetést. Előbbi adatot figyelembe véve az éves lista 44. helyére került fel a Gyilkos bolygó, míg utóbbi szerint a 38 pozíciót tudhatja magáénak.[19]

Magyarországon a MOKÉP 1983. augusztus 11-én mutatta be a Gyilkos bolygót, szinkronizáltan. Az év végéig 2585 vetítést tartottak belőle, s ezalatt 530 208 néző váltott rá jegyet, ami 45,8%-os kihasználtságot eredményezett.[20] Összesen 899 865 látogatót érdekelt a film, s ez 11,5 millió forintos bevétellel járt.[3]

Kölcsönzői és lakossági forgalmazás[szerkesztés]

A Gyilkos bolygó elsőként képlemezen jelent meg 1983-ban,[21] majd 1991. augusztus 28-án lézerlemezen is kiadták,[22] míg videókazettán 1993. december 13-tól vált elérhetővé.[23] A DVD-megjelenésre már egészen korán, 1997. november 19-én sor került (a DVD-filmek 1997. március 1-jén kerültek kereskedelmi forgalomba), szélesvásznú (letterbox) és teljes képernyős verzióban is, kétoldalas diszken, felújított 5.1-es hanggal.[24] Tíz évvel később, 2007. december 18-án újra kiadták a filmet.[25]

Magyarországon videókazettán az Intervideo adta ki a produkciót 1989. november 24-én.[26] A DVD-megjelenésre 1998. őszén került sor, az InterCom forgalmazásában.[27] A lemez, melyre magyar hangsáv nem került, mára már hiánycikké vált.

Kapcsolódó média[szerkesztés]

A film regényváltozatát Alan Dean Foster írta, s 1981 márciusában jelent meg a Warner Books gondozásában.[28] Az amerikai Heavy Metal magazin 1981 júniusa és 1981 októbere között, illetve 1982 januárjában rövid képregényt közölt a Gyilkos bolygó alapján.[21]

Remake[szerkesztés]

2009. augusztus 18-án a Warner Bros. bejelentette, hogy Michael Davis rendező leszerződött a film új változatához. A forgatókönyvet Chad St. John írja, s a felújítás némi változást eszközöl a történetben: a cselekmény egy holdkörüli pályára épült városban játszódik, ahol egy rendőr az egész várost fenyegető összeesküvésre bukkan. Egy héttel a Földre való visszatéréssel járó nyugdíjazása előtt választania kell, hogy feleségével tart, vagy magánhadsereget szervez túlteljesítő extársával és felesége egykori barátjával.[29] Az IMDb-n a remake 2012-re volt előjegyezve.[30]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Outland (1981) - box office/business (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 2. Outland box office (angol nyelven). The Numbers. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 3. a b forrás: MOKÉP
 4. Edward Buscombe és Christopher Brookeman, (1988). The BFI Companion to the Western, British Film Institute, 105. oldal. ISBN 0-233-98332-5
 5. a b Gary Arnold: "Unlikely 'Outland'". Washington Post, 1981. május 23.
 6. a b Michael Blowen: "Outland is Western out of This World". Boston Globe, 1981. május 22.
 7. a b c d Outland - Trivia (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 8. http://iszdb.hu/?szinkron=6010
 9. Az HBO megbízásából készült, második szinkron hangjai.
 10. Gyilkos bolygó szinkron-szereposztás (magyar nyelven). Szinkronhangok.hu. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 11. a b c Martin Bower weboldala (angol nyelven). Martinbowersmodelworld.co.uk. [2010. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 12. Outland (1981) - forgatási helyszínek (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 13. Introvision International (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 14. Outland-kritikák (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 15. Ryan Desmond: Outland: A Brilliant Sci-Fi Western. Philadelphia Inquirer. 1981. május 21.
 16. Nick Sambides, Jr.: Outland (angol nyelven). Allmovie.com. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 17. Farkas Miklós: Gyilkos bolygó (magyar nyelven). FilmVilág. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 18. Outland - díjak és jelölések (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 19. Outland Box Office (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 20. Filmévkönyv 1983. Magyar Filmtudományi Intézet és Filmarchívum, 1984.
 21. a b Outland (angol nyelven). Heavy Metal Magazin Fan Page. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 22. Outland - Laserdisc details (angol nyelven). IMDb. [2005. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 3.)
 23. Outland VHS (angol nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. június 3.)
 24. Outland - DVD details (angol nyelven). IMDb. [2005. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 3.)
 25. Outland DVD (angol nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 26. Intervideo magazin (magyar nyelven). YouTube. (Hozzáférés: 2010. június 3.)
 27. Gyilkos bolygó DVD (magyar nyelven). Xpress.hu. (Hozzáférés: 2010. március 30.)[halott link]
 28. Outland - irodalom (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 29. Outland remake in the works (angol nyelven). The Hollywood Reporter. [2009. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 30. Outland (2012) (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2010. március 30.)

További információk[szerkesztés]