Hegylakó 2. – A visszatérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hegylakó 2. – A visszatérés
(Highlander II: The Quickening)
1991-es francia–brit–amerikai film
RendezőRussell Mulcahy
ProducerWilliam N. Panzer
Műfaj
ForgatókönyvíróBrian Clemens
Főszerepben
Zene
OperatőrPhil Meheux
Gyártás
Gyártó
Ország Franciaország

Egyesült Királyság

Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínBuenos Aires
Játékidő91 perc
Költségvetés34 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Entertainment Film Distributors
  • Netflix
Bemutató
  • 1991
  • 1991. január 31. (Németország)[1]
  • 1991. február 6. (Franciaország)[2]
  • 1991. április 12. (Egyesült Királyság)[2]
  • 1991. november 1. (Amerikai Egyesült Államok)[2]
Korhatár16 III. kategória (rendezői változat, F/7473/J)
Bevétel15 556 340 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőHegylakó
KövetkezőHegylakó 3. – A mágus
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hegylakó 2. – A visszatérés (eredeti címén: Highlander II: The Quickening) egy 1991-ben bemutatott amerikai fantasy és akciófilm, amelyet Russell Mulcahy rendezett. A produkció főszerepében Christopher Lambert, Virginia Madsen, Sean Connery és Michael Ironside.

A film az 1986-ban bemutatott Hegylakó folytatása. A második rész negatív visszhangot váltott ki a kritikusokból és a rajongókból, ezért a Hegylakó filmsorozat a második rész cselekményét figyelmen kívül hagyja, és a harmadik részt tekinti közvetlen folytatásnak.

A film premierjét Németországban mutatták be 1991. január 31-én.[3] Magyarországon október 11-től vetítették a mozikban.[3] Az amerikai bemutatóra 1991. november 1-jén került sor.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

1994-ben az ózonréteg megsemmisült, így sokan haltak meg az ultraibolya sugárzás miatt, így Brenda, Connor MacLeod barátnője is. Connor, aki halhatatlan, tudósok segítségével pajzsot épít, amely 1999-től kezdve megvédi az embereket a sugárzástól.

2024-ben az emberek már 25 éve élnek a pajzs alatt, Connor MacLeod pedig már öregemberré vált. Egy színházban Connornak eszébe jut a származása. A nézők megtudják, hogy Connor az első filmtől eltérően a Zeist bolygóról származik. Onnan száműzte őt egykor más idegenekkel együtt a Földre a gonosz Katana tábornok: Az összes halhatatlan, aki egykor a Földet benépesítette, lázadók voltak, akik Ramírez vezetésével Katana ellen harcoltak a Zeist-on. A Földön arra kényszerítették őket, hogy halhatatlanokként harcoljanak egymás ellen, amíg csak egy nem maradt. Ez az egy aztán visszatérhetett a Zeistre, ha úgy akarta. Ez az utolsó túlélő Connor MacLeod.

Most, hogy MacLeod tud a valódi származásáról, Katana fél a visszatérésétől, és a Földre küldi a csatlósait, hogy megöljék. Közben Louise Marcus újságírónő megkeresi őt, és elmondja neki, hogy a pajzsra már nincs szükség, mert az ózonréteg az évek során helyreállt; ezt azonban David Blake, a pajzs üzemeltetője eltitkolja az emberek elől, aki nem akar lemondani a bevételéről. Miután a két csatlós megérkezik a Földre, harc tör ki Connor és köztük. Miután Connornak sikerül megölnie az egyik csatlóst, megfiatalodik és kiiktatja a második csatlóst is.

Katana megérkezik a Földre, és szövetkezik a pajzs üzemeltetőivel. Connor Ramírezzel együtt, aki korábban egy varázslat révén visszatért az életbe, fellép Katana ellen. Ramírez feláldozza az életét, mielőtt Connor megölné Katanát és a pajzs üzemeltetőit, és megsemmisítené a pajzsot. Ezután Connor Louise-zal együtt visszatér a Zeistra.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[4]
1. magyar szinkron
(Mokép 1991)
2. magyar szinkron
(Flamex 1995)
3. magyar szinkron
(Videovox)
Ramirez Sean Connery Sinkovits Imre Kristóf Tibor
Louise Marcus Virginia Madsen Orosz Helga Spilák Klára Söptei Andrea
Connor MacLeod Christopher Lambert Vass Gábor Szakácsi Sándor Vass Gábor
Katana tábornok Michael Ironside Haumann Péter Papp János Szombathy Gyula
Allan Neyman Allan Rich Szabó Ottó Horkai János
David Blake John C. McGinley Kárpáti Tibor Mihályi Győző Sinkovits-Vitay András
taxis Phil Brock Csuja Imre Gáspár András n.a
részeg nő Rusty Schwimmer Mányai Zsuzsa Némedi Mari
Jimmy Ed Trucco Rékasi Károly Holl Nándor Takátsy Péter
Hamlet Steven Grives n.a Rosta Sándor Oberfrank Pál

Fogadtatás[szerkesztés]

A film a kritikusok körében rosszul szerepelt. A Rotten Tomatoeson 0%-os minősítést kapott 25 értékelés alapján, az összesítő szerint: „Elég lett volna az első film”.[5] Matthew Gilbert a Boston Globe-tól azt írta: „A Hegylakó 2. az év legunalmasabb és legpocsékabb akció-kalandfilmje, és csak néhány aranyos Sean Connery-pillanat menti meg a teljes, puszta és teljes mocsokságtól.”[5] Rita Kempley a The Washington Posttól azt írta: „Mulcahy és társai nem azt kérik tőlünk, hogy függesszük fel a hitetlenséget; azt kérik, hogy tegyünk úgy, mintha mindannyiunknak lobotómiája lett volna.”[5] A Variety úgy gondolta „az első filmet nem ismerő közönségnek nehéz lesz követnie a cselekményt [Brian Clemens története alapján], amely összefüggéstelenül ugrál térben és időben.”[5]

A MetaCritic 31 pontot a 100-ból 14 értékelés alapján.[6] John Stanley a San Francisco Chronicle-től azt írta: „Reméljük, hogy Mulcahy egyszer majd elkészíti az akciót és a történetet ötvöző remekművét. Addig is, a Hegylakó 2.-t csak egy ugródeszkának kell tekinteni.” Roger Ebert úgy vélte „a Hegylakó 2. a legviccesebb, legérthetetlenebb film, amit utoljára láttam - a film szinte félelmetes a maga rosszaságában.”

A Box Office Mojo szerint 15 millió dolláros bevételt ért el a film, a költségvetésről nincs információ.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lexicon of international films (német nyelven). Zweitausendeins
  2. a b c Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. december 11.)
  3. a b c Internet Movie Database
  4. iszdb.hu
  5. a b c d Rotten Tomatoes
  6. MetaCritic
  7. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]