Visszakézből (film, 1991)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Visszakézből
(Ricochet)
1991-es amerikai film
RendezőRussell Mulcahy
ProducerMichael Levy
Joel Silver
AlapműFred Dekker
Menno Meyjes
Műfaj
ForgatókönyvíróSteven E. de Souza
Főszerepben
ZeneAlan Silvestri
OperatőrPeter Levy
VágóPeter Honess
Gyártás
GyártóHBO
Silver Pictures
Cinema Plus L.P.
Indigo Productions
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő102 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSAWarner Bros. Pictures
ENSZThe Summit Group [1] magyar InterCom
BemutatóUSA 1991. október 4.
magyar 1992. február 7.
magyar 1993. május 23. (TV premier - HBO)
KorhatárUSAR
magyar Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel21 756 163 $[2]
További információk
  • IMDb
  • PORT.hu
  • SablonWikidataSegítség

    A Visszakézből (eredeti cím: Ricochet) egy 1991-ben bemutatott, amerikai akció- és krimi-thriller film, amelyet Russell Mulcahy rendezett, Steven E. de Souza írt, és amelyben Denzel Washington, John Lithgow, Ice-T játssza a főszerepet. A film egy Los Angeles-i kerületi ügyész (Washington) és egy bosszúszomjas bűnöző (Lithgow) küzdelmét mutatja be.

    Cselekmény[szerkesztés]

    Alább a cselekmény részletei következnek!

    1983-ban az újonc Los Angeles-i rendőr és joghallgató Nick Styles (Denzel Washington) megismerkedik Alice-szel (Victoria Dillard), és eltávolodik gyerekkori barátjától, Odessától (Ice-T), aki drogdíler lett Los Angeles déli részén. Styles és társa, Larry Doyle (Kevin Pollak) egy karneválon járőrözik, ahol találkoznak a bérgyilkos Earl Talbot Blake-kel (John Lithgow) és bűntársával, Kimmel (Josh Evans). Styles fegyveres összetűzésbe keveredik a bűnözőkkel, és miután Blake kényszeríti, hogy vegye le az egyenruháját és dobja el a fegyverét, Styles az atlétatrikójába rejtett pisztolyt használja, térden lövi Blake-et. Az esetet egy amatőr videós felveszi, és a televízió közvetíti, így Styles hőssé válik. Őt és Doyle-t nyomozóvá léptetik elő, míg Blake és Kim börtönbe kerül.

    Nyolc évvel később, 1991-ben Styles helyettes államügyész lett, és ekkor már Alice a felesége, akitől két lánya van. A rácsok mögött Blake az árja testvériséggel szövetkezik, hogy szökést tervezzen, és bosszút álljon Styleson. Kim feltételesen szabadlábra kerül, és segít Blake szökésében. Blake és az árja testvériség vezetője sikeresen megszöknek a börtönből. Ezt követően Blake meggyilkolja az bandavezért, és elégeti a holttestét, korábban a börtönben azonban kicserélte a fogászati kartonjukat, hogy eljátssza a saját halálát, és a hatóságok azt higgyék, hogy Blake összeégett holtestét találták meg.

    Blake és Kim megöli a Styles-szal együtt dolgozó városi tanácsost, gyermekpornográfiát tesznek a táskájába, és öngyilkosságnak álcázzák a halálát, Stylesra kenik a városi pénzek elsikkasztását. Blake és Kim elrabolják Styles-t az otthona elől, és több napig túszként tartják fogva egy üres medencében. Rendszeresen heroint és kokaint injekcióznak Stylesnak. Blake felbérel egy prostituáltat (Linda Dona), hogy szexeljen Styles-szal. A nő figyelmen kívül hagyja a legyengült Styles tiltakozását, és megerőszakolja őt, miközben Blake videóra veszi az esetet. Miután Blake és Kim leteszik az eszméletlen Styles-t a városháza lépcsőjére, Alice meghallja, hogy Styles felettesei közlik vele, hogy pozitív lett a gonorrhea-tesztje, és a nő azt hiszi, hogy Styles megcsalja őt.

    Styles szemtanúja lesz egy videónak, amelyen Blake egy baltával lép be a lányai szobájába. Styles elmegy a parkba, ahol a családja cirkuszi előadást néz, és fegyvert fog egy fekete ruhás alakra, akiről azt hiszi, hogy Blake, azonban az illetőről kiderül, hogy egy bohóc. Blake nyilvánosságra hozza a Styles megerőszakolásáról készült felvételt, ami azt a látszatot kelti, mintha Styles prostituáltakkal múlatja az idejét. Priscilla Brimleigh (Lindsay Wagner) kerületi ügyésznő felfüggeszti Styles-t.

    Mivel Styles elhatározta, hogy tisztázza a nevét, Styles és Doyle információkat vert ki Blake egyik korábbi szövetségeséből. Egy sikátorban Blake lelövi Doyle-t, és Styles ujjlenyomatát elhelyezi a fegyveren. Styles kétségbeesésében Odessához (Ice-T), az hírhedt drogdílerhez fordul segítségért, és elviszi a családját a lakótelepre, amelyet Odessa droglabornak használ. A tetőn Styles az utcán tombol, látszólag öngyilkosjelöltként, ezzel előcsalogatja Blake-et, aki azt akarja, hogy Styles hosszú, nyomorúságos életet éljen. Styles megrendezi a saját halálát, amikor azt hiteti el, hogy ő is a felrobbant droglaborba volt.

    Odessa bandája elrabolja Kimet, Odessa pedig üzenetet küld Blake-nek, hogy Styles életben van, és jöjjön a Watts-toronyba. Blake megtalálja az állványzathoz kötözve Kimet, és megöli. A tornyokon Blake és Styles addig harcolnak, amíg Odessa áramot nem vezet a fémtoronyba, és Blake-et áramütés éri. Styles lerántja Blake-et a toronyról, aki lezuhanva tüskékre esik, amik felnyársalják. Styles újra találkozik a családjával. A televíziós híradósok közvetítik a drámai fordulatot, és Styles-t ártatlannak nyilvánítják. Amikor az egyik híradós (Mary Ellen Trainor) Styles-t kérdezi, hogy mit szól az esethez, ő kikapcsolja a híradós kameráját.

    Itt a vége a cselekmény részletezésének!

    Szereplők[szerkesztés]

    Szereplő Színész Magyar hang (1992-es szinkron)[3] Magyar hang (1997 után készült szinkron)
    Nick Styles Denzel Washington Jakab Csaba Kálid Artúr
    Earl Talbott Blake John Lithgow Tordy Géza Várkonyi András
    Odessa Ice-T Szabó Sipos Barnabás Bognár Tamás
    Larry Doyle nyomozó Kevin Pollak Sörös Sándor Fazekas István
    Priscilla Brimleigh kerületi ügyész Lindsay Wagner Menszátor Magdolna
    Gail Wallens Mary Ellen Trainor Pápai Erika
    Kim Josh Evans Fekete Zoltán Seszták Szabolcs
    Alice Styles Victoria Dillard Ráckevei Anna Kéri Kitty
    Styles tiszteletes John Amos Gruber Hugó Varga Tamás

    Forgatás[szerkesztés]

    Eredetileg Fred Dekker a forgatókönyvét Piszkos Harry-filmnek szánta, de Clint Eastwood túl komornak ítélte. Amikor a forgatókönyv Joel Silver producerhez kerül, Dekker találkozott Kurt Russell-lel, hogy a főszerepről tárgyaljon, miközben Dekker lett volna a rendező, ami azonban a gyártás előtti szakaszban már nem valósult meg. [4]

    Állítólag a film erőszakos jeleneteit a tesztvetítések után erősen megvágták. Russell Mulcahy rendezővel készült interjú szerint az egyik kivágott jelenetben Blake fizikailag addig bántalmazza Styles-t, amíg Styles elhányja magát, Blake pedig szivaccsal tisztogatja meg. Ezért van Styleson hányás, amikor az utcán találják meg. A film vágatlan változata soha nem került kiadásra.

    A forgatás 1991. január 28. és 1991. április 5. között forgatták Los Angelesben. [5]

    Filmzene[szerkesztés]

    A film zenéjét Alan Silvestri szerezte. A zenét a Skywalker Szimfonikus Zenekar adta elő. A filmzenealbum tartalmazott egy addig nem hallott alternatív zenét, amit Silvestri a Silver Pictures logojához komponált.

    Ice-T "Ricochet" című dalát a Warner Bros. külön kislemezként adta ki. A dalt eredetileg a Home Invasion című albumra vették fel, de a dalszövegével kapcsolatos korábbi viták után eltávolították. Miután a Warner Bros.-tól a Priority Records-hoz távozott, később a Home Invasion példányaihoz csomagolt bónusz CD részeként került fel.

    Kritikai visszhang[szerkesztés]

    A Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő weboldalon a film 19 kritika alapján 74%-os pontszámot ért el, 5,7/10-es átlagértékeléssel. A Metacritic-en a film 17 kritika alapján 49-es súlyozott átlagpontszámot ért el, ami "vegyes vagy átlagos kritikákat" jelez.

    Bevétel[szerkesztés]

    A film szerény bevételt hozott. 1991. október 4-én mutatták be, és a nyitóhétvégén 4 831 181 dollárt keresett, ezzel a 2. helyen végzett a harmadik hete műsoron lévő A halászkirály legendája mögött, és végül több mint 21 millió dolláros bevételt ért el a mozikban. A film 5 héttel megelőzte a hasonló történetű, Robert De Niro és Nick Nolte főszereplésével készült Cape Fear – A rettegés foka című film premierjét. [6]

    Fordítás[szerkesztés]

    • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ricochet (1991 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. Ricochet (1991). Swedish Film Database . (Hozzáférés: 2021. október 31.)
    2. Ricochet (1991). Box Office Mojo, 1991. október 4. (Hozzáférés: 2023. december 22.)
    3. Visszakézből az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
    4. Fred Dekker interview. fakeshemp.net. [2019. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva].
    5. Locations. imdb.com
    6. Weekend Box Office : 'Fisher King' Still Reigns”, Los Angeles Times (Hozzáférés: 2012. augusztus 5.) 

    További információk[szerkesztés]