Bruno Ganz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bruno Ganz
Bruno Ganz DFF Tokyo 2005.jpg
Életrajzi adatok
Született 1941. március 22. (77 éves)
Zürich,  Svájc
Pályafutása
Iskolái Zurich University of the Arts
Híres szerepei Adolf Hitler (A bukás – Hitler utolsó napjai), Damiel angyal (Berlin felett az ég)

Bruno Ganz az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bruno Ganz témájú médiaállományokat.

Bruno Ganz (Zürich, 1941. március 22. –) svájci színész, 1996 óta az Iffland-gyűrű tulajdonosa.

Élete[szerkesztés]

Bruno Ganz apja svájci (német) gyári munkás, anyja olasz származású svájci. Ganz még az érettségi előtt elhatározta, hogy színész lesz. Első filmszerepét tizenkilenc évesen játszotta Der Herr mit der schwarzen Melone (Az úr a fekete dinnyével) című filmben. Gustav Knuth, az egyik főszereplő, már akkor meg volt győződve tehetségéről.

Bruno Ganz a zürichi Hochschule für Musik und Theater (Zene‑ és Színművészeti Főiskola) növendéke volt és egyidejűleg dolgozott a Zürcher Bühnenstudio-nál. Mindemellett könyvesbolti állásával egészítette ki jövedelmét, a svájci katonai iskolában elsősegélynyújtó végzettséget szerzett.

Pályája[szerkesztés]

1972-ben Ganz Németországban kezdett játszani a göttingeni Jungen Theaterben. 1964-től 1969-ig a brémai Theater am Goetheplatz-ban játszott Kurt Hübner irányítása alatt. 1967-ben ismerkedett meg Peter Steinnal, és az elkövetkező évtizedekben számtalan színházi projekten dolgoztak együtt. Később a Zürichi Színház tagja lett.

1970-ben lett a berlini Schaubühne tagja. Olyan kiemelkedő rendezők mellett játszott mint Peter Zadek, Peter Stein, Claus Peymann, Klaus Michael Grüber, Luc Bondy és Dieter Dorn. 1972-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon (Salzburger Festspiele) Peymann rendezésében Thomas Bernhard osztrák író Der Ignorant című színdarabjában az őrült szerepét játszotta. Ezért az alakításért az év színésze díjjal tüntették ki.

Számtalan filmszerepének köszönhető (többek között Wim Wenders, A brazíliai fiúk, Az amerikai barát és a Berlin felett az ég), hogy Ganz a 70-es évek közepétől kezdve a szélesebb közönség körében is ismertté vált.

1996 februárjában Josef Meinrad reá hagyományozta az Iffland-gyűrűt, amelyet immáron több mint száz éve a legkiemelkedőbb német nyelvű színpadi színész kap meg.

Silvio Soldini 2000-ben bemutatott Kenyér és tulipánok című filmjében alakított főszerepet, a filmet elsősorban Olaszországban tüntették ki többször. Még abban az évben játszotta Ganz Peter Stein rendező 21-órás Faust-bemutatóján a főszerepet, amely a 2000-es hannoveri világkiállításon debütált. 2003-ban Ganz a Wiener Burgtheater előadásában, Grüber rendezésében Szophoklész Ödipusz Kolonoszban című darabjában debütált.

Eric Till rendező 2003-as Luther című angol-amerikai-német játékfilmjében Johann von Staupitzot, Luther gyóntatóatyját játszotta. Oliver Hirschbiegel A bukás – Hitler utolsó napjai című filmjében 2004-ben Adolf Hitlert testesítette meg, színészi közreműködését a német sajtó egyhangúlag kiemelkedőnek ítélte.

Bruno Ganz 1965-ben házasodott meg, bár nem váltak el, de külön élnek. Egy fiuk született, aki négyéves korában megvakult. Szülővárosában Zürichben, Velencében és Berlinben él. Élettársa Ruth Walz fényképésznő.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bruno Ganz című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]