Emlékezz! (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emlékezz!
(Remember)
2015-ös kanadai–német–mexikói–dél-afrikai film

A film magyarországi plakátja
A film magyarországi plakátja
RendezőAtom Egoyan
ProducerAri Lantos
Robert Lantos
Műfaj
ForgatókönyvíróBenjamin August
FőszerepbenChristopher Plummer
Martin Landau
Bruno Ganz
Jürgen Prochnow
ZeneMychael Danna
OperatőrPaul Sarossy
VágóChristopher Donaldson
Gyártás
GyártóEgoli Tossell Film
Ország Kanada

Németország
Mexikó

Dél-afrikai Köztársaság
Nyelvangol, német + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő94 perc
Költségvetés(CAD) 13 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország ADS Service
USA A24
BemutatóUSA 2016. március 11.
Magyarország 2016. július 14.
Németország 2015. december 31.
Kanada 2015. október 23.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel1,9 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Emlékezz! (eredeti cím: Remember) 2015-ös kanadai-német filmdráma-filmthriller, melyet Atom Egoyan rendezett és Benjamin August írt. A főszerepben Christopher Plummer, Bruno Ganz, Jürgen Prochnow, Heinz Lieven, Henry Czerny, Dean Norris és Martin Landau látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016. március 11-én mutatták be a mozikban, míg Németországban 2015. december 31-én, Kanadában 2015. október 23-án és Magyarországon 2016. július 14-én.

A film általánosságban pozitív véleményeket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 52% a 100-ból, amely 25 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson az Emlékezz! 71%-os minősítést kapott, 84 értékelés alapján.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A New York-i idősek otthonában, egy megöregedett Auschwitzi koncentrációs tábor túlélő, Max Rosenbaum (Martin Landau) összebarátkozott a Demenciában szenvedő beteggel, Zev Guttmannal (Christopher Plummer), akit régen még a táborban ismert meg. Max folyamatosan emlékezteti Zevet, hogy a családjukat megölték a táborban, egy bizonyos Otto Wallisch nevezetű Blockführer; emigrálták Észak-Amerikába, mert hamis nevet használt: Rudy Kurlander. Maxnek sikerül meggyőznie Zevet, hogy kutassa fel Wallischt és ölje meg, a családjuk megbosszulása érdekében. Max elvezeti Zevet egy fegyverüzletbe, ahol vásárol egy Glock 17-est, majd az Egyesült Államokban és Kanadában fel keres négy férfit, akiknek a nevük Rudy Kurlander, de ezek közül csak az egyik az egykori Blockführer.

Zev szembesül az első Rudy Kurlanderrel (Bruno Ganz) (egy német veterán a második világháborúból) az ő saját házában, de Kurlander bebizonyítja, hogy ő volt az Észak-Afrika kampány keretében Erwin Rommel, és soha semmi köze nem volt Auschwitzhoz. Zev megtalálja a második Rudy Kurlandert (Heinz Lieven) egy idősek otthonában, Kanada határán, de kiderül, hogy ő egy fogoly volt Auschwitzban, emellett egy homoszexuális küldött.

Zev megérkezik a harmadik Rudy Kurlander házához. A fia, John egy rendőr, aki elmondja Zevnek, hogy az apja már meghalt három hónappal ezelőtt. A házban, miután néhány pohár whiskyt megisznak ketten, kiderül Johntól, hogy az apja csak egy szakácsfiú volt a háborúban. Amikor John (aki egy neonáci) rájön, hogy Zev egy zsidó, dühössé válik és ráereszti a német-juhászát az öregemberre. Zev lelövi a kutyát, majd a pisztolyával védekezni próbáló Johnt is. Kimerültség közepette Zev befekszik John ágyába, majd elhagyja a házat reggel.

Zev megérkezik a negyedik Rudy Kurlander (Jürgen Prochnow) és családja házához, ahol felismeri a férfi hangját, mint az Auschwitzi Blockführer. Zev fenyegeti Rudyt, hogy lelövi az unokáját, ha nem mondja el "az igazságot". Rudy végül bevallja a lányának és az unokájának, hogy ő egy S. S. tiszt volt és számos embert megölt. Ugyanakkor elmondja az igazi nevét is: Kunibert Sturm – és Zev maga Otto Wallisch. Mindketten Blockführerek voltak a háborúban, valamint egymásra tetováltattak egy számsort, hogy zsidó túlélőkként álcázzák magukat. Megdöbbenve, Zev lelövi Sturmot, majd kijelenti: "Emlékszem!" és végzetesen fejbe lövi magát.

Ismét New Yorkban; a megrémült idősek otthonában a lakók nézik a tévét, melyek szerint a hírekben gyilkosságot / öngyilkosságot közölnek. Max elmondja, hogy ő ismerte Zevet, mint Wallisch, amikor megérkezett az idősek otthonába, elmondja, hogy Wallisch és Sturm voltak felelősek a szülei haláláért.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Zev Guttman / Otto Wallisch Christopher Plummer Ujréti László
Max Rosenbaum Martin Landau Szersén Gyula
Rudy Kurlander #1 Bruno Ganz Fodor Tamás
Rudy Kurlander #2 Heinz Lieven ?
Rudy Kurlander #3 Jürgen Prochnow Vass Gábor
John Kurlander Dean Norris Törköly Levente
Charles Guttman Henry Czerny Juhász György
Rebecca Guttman Liza Balkan ?
Paula Kim Roberts ?
Molly Sofia Wells ?

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Emlékezz!. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2016. november 4.)
  2. EMLÉKEZZ!. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2016. október 4.)
  3. REMEMBER. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. október 4.)
  4. emlékezz (2016). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2016. október 4.)
  5. Emlékezz! az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]