The Beatles (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Beatles
The Beatles
stúdióalbum
Megjelent 1968. november 22. (Anglia)
1968. november 25. (Amerika)
Felvételek 1968. május 30.–október 14.
EMI Studios és Trident Studios, London, Anglia
Stílus Rock
Nyelv angol
Hossz 93:43
Kiadó Apple
Producer George Martin
The Beatles-kronológia
Magical Mystery Tour
(1967)
The Beatles
(1968)
Yellow Submarine
(1969)
SablonWikidataSegítség

A The Beatles, melyet gyakran Fehér Albumnak (The White Album) neveznek egyszínű fehér borítója miatt, a The Beatles együttes 1968. november 22-én megjelent egyetlen eredeti dupla albuma.

1997-ben a Fehér Album a HMV, a Channel 4, a The Guardian és a Classic FM rendezte 'Music of the Millennium' szavazáson a tizedik lett. 1998-ban a Q magazin olvasói a 17., 2003-ban a VH1 nézői a 11. helyre juttatták. Szintén 2003-ban a Rolling Stone Minden idők 500 legjobb albumának listáján a 10. helyet szerezte meg. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Az USA-ban a Fehér Album a Beatles legtöbbször eladott albuma (19-szeres platinalemez), ugyanitt minden idők kilencedik legkelendőbb albuma.

A vég kezdete[szerkesztés]

Ezen a dupla albumon mind a négy zenész megmutatta egyéni dalszerzői képességeit és későbbi szólóalbumaik stílusát. A hagyományos rockdalok, mint a "Back in the USSR" (sokan a The Beach Boys "California Girls" című dalának paródiáját látják benne) mellett találhatók rajta klasszikussá vált balladák, mint az "I Will" és a "Julia" (az utóbbit John írta halott édesanyja emlékére), egyéni hangzású dalok, mint Paultól az "Ob-La-Di, Ob-La-Da" és a "Rocky Raccoon" és társadalomkritika: Georgetól a "Piggies" és Johntól a "Happiness is a Warm Gun"; itt hallható Ringo első saját dala, a "Don't Pass Me By" és a híres/hírhedt "Helter Skelter", mely ugyan az angol vidámparkok spirál alakú csúszdájáról szól, Charles Manson mégis a faji háború próféciájának vélte.

A dalok[szerkesztés]

Sok dal az albumon személyes vonatkozású; a Dear Prudence például Mia Farrow színésznő húgáról szól, aki a Beatlesszel egyidőben vett leckéket a transzcendentális meditációból az indiai Risikésben. Az album legtöbb dalát rosszul végződött indiai látogatásuk alatt írták. A Sexy Sadie című dal Maharishi Mahesh Yogiról szól, aki a meditációt tanította a zenekarnak. Eredeti címe Maharishi volt, de Lennon átírta, hogy elkerülje a pert, ugyanis a jógit többször rajtakapták, hogy zaklatja a társaság nőtagjait. A Glass Onion szintén John dala, és azokról a rajongókról (vagy nekik) szól, akik mindenféle rejtett üzenetet próbálnak kihallani a dalokból; a dal öt másik Beatles-dalra utal, melyek közül kettő, a Lady Madonna és az I am the Walrus további utalásokat tartalmaz.

Két hónapos indiai tartózkodásuk alatt csak akusztikus gitárokon tudtak komponálni. Ez időben vált szokásukká, hogy bizonyos dalokat vagy egyedül, vagy pedig csak ketten-hárman vették fel.

Yoko Ono is énekelt az albumon: a Birthday-ben Patti Boyddal vokált, a The Continuing Story of Bungalow Bill-ben szintén vokált és egy sort egyedül, de a legnagyobb hatást Lennon Revolution 9 című konkrét zenei kísérletére gyakorolta, melynek elkészítésében ő és George Harrison is segédkezett.

A While My Guitar Gently Weeps című dalban Harrison kérésére Eric Clapton játszotta a gitárszólót.

Néhány dal, melyet a Fehér Album ülésein elpróbáltak, nem került fel az albumra. 1968. augusztus 30-án megjelent a Hey Jude/Revolution kislemez. Harrison Not Guilty című dalának több mint százszor kezdtek neki, de semmi sem lett belőle (1979-es George Harrison című szólóalbumán jelent meg átdolgozott változatban). Lennontól a What's the New Mary Jane? nem fért rá az albumra. Ezek először a The Beatles Anthologyban jelentek meg hivatalosan.

A producer George Martin volt. Ez az album volt az Apple első terméke és a Beatles egyetlen eredeti dupla albuma. Martin személy szerint nem volt elégedett az albummal, többször javasolta a Beatlesnek, hogy hagyjanak ki dalokat és két közepes album helyett adjanak ki egy igazán jót, de a Beatles elutasította javaslatát.

A monó változat[szerkesztés]

A Fehér Album volt az utolsó, melynek monó (csak Nagy-Britanniában) és sztereó változata is megjelent. A harminc dalból huszonkilencnek (a "Revolution 9" kivételével) létezik hivatalos monó változata, mely a Beatles-rajongók féltve őrzött kincsei közé tartozik.

A következő albumoknak csak néhány országban adták ki monó változatát, de ezek – a Yellow Submarine, az Abbey Road és a Let It Be – a sztereó kiadások monó levonatai voltak.

A borító[szerkesztés]

A borítót Richard Hamilton, egy neves pop-art művész tervezte, aki az előző évben egy Duchamp kiállítást rendezett a Tate Galleryben. Hamilton műve éles ellentétben állt a Sgt. Pepper színes borítójával, ugyanis ez teljesen fehér volt, a cím dombornyomással került rá, és egy matricán volt a sorozatszáma. A későbbi kiadásokon a cím szürke betűkkel szerepelt. Az első CD kiadásokon is rajta volt a sorozatszám. A későbbiekben a cím szürke vagy fekete betűkkel szerepelt.

Az album csomagolásának belső oldalán egy poszter volt, melyen dalszövegek és John Kelley 1968 őszén készült fotói voltak, melyek mára világhírűvé váltak.

Az 1970-es évek végén két kiadás (egy a Capitol, egy pedig a Parlophone kiadása) fehér bakeliten jelent meg.

Tisztelgés[szerkesztés]

 • Az albummal párhuzamba állítható a Metallica önmagáról elnevezett fekete borítójú albuma, amit a köztudatban The Black Album” (A fekete album) néven él.

Az album dalai[szerkesztés]

1. lemez[szerkesztés]

Első oldal
  CímSzerző(k)Ének Hossz
1. Back in the U.S.S.R.John Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 2:43
2. Dear PrudenceJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 3:56
3. Glass OnionJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 2:17
4. Ob-La-Di, Ob-La-DaJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 3:08
5. Wild Honey PieJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 1:01
6. The Continuing Story of Bungalow BillJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 3:14
7. While My Guitar Gently WeepsGeorge HarrisonGeorge Harrison 4:45
8. Happiness Is a Warm GunJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 2:43
Második oldal
  CímSzerző(k)Ének Hossz
1. Martha My DearJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 2:28
2. I'm So TiredJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 2:03
3. BlackbirdJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 2:18
4. PiggiesGeorge HarrisonGeorge Harrison 2:04
5. Rocky RaccoonJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 3:41
6. Don't Pass Me ByRichard StarkeyRingo Starr 3:42
7. Why Don't We Do It in the Road?John Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 1:41
8. I WillJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 1:46
9. JuliaJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 2:54

2. lemez[szerkesztés]

Első oldal
  CímSzerző(k)Ének Hossz
1. BirthdayJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney, John Lennon 2:42
2. Yer BluesJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 4:01
3. Mother Nature’s SonJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 2:48
4. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My MonkeyJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 2:24
5. Sexy SadieJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 3:15
6. Helter SkelterJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 4:29
7. Long, Long, LongGeorge HarrisonGeorge Harrison 3:04
Második oldal
  CímSzerző(k)Ének Hossz
1. Revolution 1John Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 4:15
2. Honey PieJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 2:41
3. Savoy TruffleGeorge HarrisonGeorge Harrison 2:54
4. Cry Baby CryJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon, Paul McCartney 3:11
5. Revolution 9John Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon, George Harrison és Yoko Ono 8:22
6. Good NightJohn Lennon, Paul McCartneyRingo Starr 3:11

Kiadások[szerkesztés]

Ország Dátum Kiadó Formátum Katalógus
Nagy-Britannia 1968. november 22. Apple Records Monó dupla nagylemez PMC 7067-8
Sztereó dupla nagylemez PCS 7067-8
USA 1968. november 25. Apple, Capitol Records Sztereó dupla nagylemez SWBO 101
Új kiadás az egész világon 1987. július 20. Apple, Parlophone, EMI dupla CD CDP 7 46443-4 2
Japán 1998. március 11. Toshiba-EMI dupla CD TOCP 51119-20
Japán 2004. január 21. Toshiba-EMI TOJP 60139-40
Új kiadás az egész világon 2009. szeptember 9. Apple, Parlophone, EMI dupla CD remaster: új kiadás, az eredeti sztereó master felvételeket újradigitalizálták modern, mai digitális berendezésen.

Felvételi részletek:

 • "Revolution 1". Első felvételi nap: 1968. május 30. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick, Peter Brown.
 • "Don't Pass Me By". Első felvételi nap: 1968. június 5. az Abbey Road 3. stúdiójában. Írta: Ringo. Ének: Ringo. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick, Ken Scott.
 • "Revolution 9". Első felvételi nap: 1968. június 6. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick.
 • "Blackbird". Első felvételi nap: 1968. június 11. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick.
 • "Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey". Első felvételi nap: 1968. június 26. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick, Ken Scott.
 • "Good Night". Első felvételi nap: 1968. június 28. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: Ringo. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick, Peter Brown, Ken Scott.
 • "Ob-La-Di, Ob-La-Da". Első felvételi nap: 1968. július 3. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick.
 • "Cry Baby Cry". Első felvételi nap: 1968. július 15. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick, Ken Scott.
 • "Helter Skelter". Első felvételi nap: 1968. július 18. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Sexy Sadie". Első felvételi nap: 1968. július 19. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "While My Guitar Gently Weeps". Első felvételi nap: 1968. július 25. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: George. Ének: George. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Mother Nature's Son". Első felvételi nap: 1968. augusztus 9. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Yer Blues". Első felvételi nap: 1968. augusztus 13. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Rocky Raccoon". Első felvételi nap: 1968. augusztus 15. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Wild Honey Pie". Első felvételi nap: 1968. augusztus 20. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Back in the USSR". Első felvételi nap: 1968. augusztus 22. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Dear Prudence". Első felvételi nap: 1968. augusztus 28. a Trident Studiosban. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Barry Sheffield.
 • "Glass Onion". Első felvételi nap: 1968. szeptember 11. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: Chris Thomas, George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "I Will". Első felvételi nap: 1968. szeptember 16. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: Chris Thomas. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Birthday". Első felvételi nap: 1968. szeptember 18. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul és John. Producer: Chris Thomas. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Piggies". Első felvételi nap: 1968. szeptember 19. az Abbey Road 1. és 2. stúdiójában. Írta: George. Ének: George. Producer: Chris Thomas, George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Happiness is a Warm Gun". Első felvételi nap: 1968. szeptember 23. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: Chris Thomas. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Honey Pie". Első felvételi nap: 1968. október 1. a Trident Studiosban. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Barry Sheffield.
 • "Savoy Truffle". Első felvételi nap: 1968. október 3. a Trident Studiosban. Írta: George. Ének: George. Producer: George Martin. Hangmérnök: Barry Sheffield, Ken Scott.
 • "Martha My Dear". Első felvételi nap: 1968. október 4. a Trident Studiosban. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Barry Sheffield.
 • "Long, Long, Long". Első felvételi nap: 1968. október 7. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: George. Ének: George. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "I'm so Tired". Első felvételi nap: 1968. október 8. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "The Continuing Story of Bungalow Bill". Első felvételi nap: 1968. október 8. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John, Yoko. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Why Don't We Do It in the Road?". Első felvételi nap: 1968. október 9. az Abbey Road 1. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
 • "Julia". Első felvételi nap: 1968. október 13. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Minden idők 500 legjobb albumaRolling Stone magazin (2020)
Előző album:
D’Angelo
Voodoo
(28. helyezett)
The Beatles
The Beatles
(29. helyezett)
Következő album:
The Jimi Hendrix Experience
Are You Experienced
(30. helyezett)


Minden idők 500 legjobb albumaRolling Stone magazin (2003)
Előző album:
Bob Dylan
Blonde on Blonde
(9. helyezett)
The Beatles
The Beatles
(10. helyezett)
Következő album:
Elvis Presley
The Sun Sessions
(11. helyezett)