The Beatles LOVE

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beatles LOVE
Vállalat Cirque du Soleil
Műfaj Kortárs cirkusz
Típus Állandó műsor
Helyszín The Mirage, Las Vegas, Nevada
Rendező Dominic Champagne
Alapító és kreatív vezető Guy Laliberté
Művészeti vezető Gilles Ste-Croix
Előkészületek Chantal Tremblay
Zene The Beatles
Remix Sir George Martin
Giles Martin
Díszlettervező Jean Rabasse
Jelmeztervező Philippe Guillotel
Sminkmester Nathalie Gagné
Koreográfus Dave St-Pierre
Hansel Cereza
Daniel Cola
Kellékek Francis Laporte
Michael Curry
Patricia Ruel
Kötélzet tervező Guy St-Amour
Kronológia
← Előző műsor
Következő műsor →
Delirium (2005)
Koozå (2007)

Hivatalos oldal
A műsor Facebook oldala

A The Beatles LOVE (angol szó, röviden csak LOVE, magyarul: The Beatles SZERELEM) egy 2006-os színházi produkció, amely a Cirque du Soleil és a The Beatles együttműködésével jött létre, ötvözve a Beatles zenéjét és a Soleil kortárs cirkusz alapú művészi és színpadi produkciót. A műsor a las vegasi The Mirage-ban található, speciálisan, külön erre az alkalomra épített színházteremben tartja előadásait.

A Cirque du Soleil és a The Beatles Apple Corps Ltd közös vállalatának, ez volt első alkalom hogy együttműködött az Apple Corps Ltd.-lel. A műsort írta és rendezte Dominic Champagne. A zenei igazgató Sir George Martin, aki szinte minden Beatles-t kiadó producere volt, fia Giles Martin, az előadás zenei producere. A show albuma 2006 novemberében jelent meg.

2007. június 26-án a Beatles élő tagjai, Paul McCartney és Ringo Starr, valamint George Harrison (Olivia Harrison) és John Lennon (Yoko Ono) özvegye a CNN Larry King Live című műsora keretein belül tekintették meg az előadást a Mirage-ban.

Története[szerkesztés]

A The Beatles LOVE nem az első las vegasi show, amely a The Mirage-ben fut. 1993-ban a létesítmény adott otthont a Cirque du Soleil egyik hosszútávú műsorának, a Nouvelle Expérience-nek, melyet a Mirage parkolójában felállított sátorban adtak elő. Steve Wynn ekkor kérte fel a társulatot, hogy állítsák össze a Mystère című előadást, melyet a szomszédjában hamarosan felépülő Treasure Island attrakciójának szánt. 2006-ban a Cirque du Soleil visszatért a Mirage színpadjára, a The Beatles LOVE-val.[1] 2010-ben Michael Jackson hagyatékának kezelői és a Cirque du Soleil bejelentették, hogy Michael Jackson-tematikájú műsort készítenek. Az állandó show az MGM Resorts International segítségével készült, 2013. május 25-én került bemutatásra és a Michael Jackson ONE nevet viseli.

A projekt egy vitával indult 2000-ben George Harrison és barátja Guy Laliberté (a Cirque du Soleil egyik alapítója) között. Hároméves tárgyalás folyt a Beatles még élő tagjaival, Sir Paul McCartney-val és Ringo Starr-ral, valamint George Harrison (Olivia Harrison) és John Lennon (Yoko Ono) özvegyével, A The Beatles 'holding Apple Corps Kft. az MGM Mirage kötött megállapodást.

A show első vezető producere az Apple Corps Ltd akkori vezetője Neil Aspinall volt, aki ezt posztot megosztotta a Cirque du Soleil egyik alapítójával, Gilles Ste-Croix-el, aki készítő csapat tagja volt. Az előkészületek rendezője Chantal Tremblay volt. Az első jegyek 2006. április 19-én kerültek forgalomba. A sajtóbemutató előadások június 2. - június 29. között futottak. Ekkor változások történtek, az éjszakai közönség reakcióját figyelembe véve, a zenét néhol megvágták vagy újabb szakaszokat tettek hozzá. A június 16-ai és a 17-ei műsoron Paul McCartney is részt vett. Az ünnepi megnyitó június 30-án volt, többek között McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono, Cynthia Lennon, Julian Lennon, Olivia és Dhani Harrison, valamint Sir George Martin részvétel. Ez volt a legnagyobb találkozás a zenekar feloszlása után. A show végén McCartney, Starr, Olivia, Ono és Martin felment a színpadra. McCartney azt mondta a közönségnek "Ez a taps, Johnnak és George-nak is szól!"

2007. június 26-án McCartney, Starr, Olivia és Ono megint találkozott a show első évfordulója alkalmából a The Mirage-ban, az előadás helyszínén. A CNN Larry King Live című műsor nem sokkal a koncert előtt kezdődött. A csapat felmutatott egy emléktáblát John Lennon és George Harrison emlékére.

2010. október végétől kezdve a Cirque du Soleil backstage túrát szervez a LOVE-színházban. A látogatók betekinthetnek a kulisszák mögé. A színfalak mögött megnézhetik a tantermeket, a ruha műhelyt, a pihenőket és a hang- és fénytechnikai fülkéket is. Nem mindegyik túra ugyanolyan, valamikor az előadók próbálnak, sőt új produkciókat dolgoznak ki.

Kellékek és műszaki információk[szerkesztés]

A LOVE színpadja a show kezdése előtt

A The Mirage-ban található LOVE-színházat a francia, Jean Rabasse tervezte. 6341 hangszóró és 2013 ülés található a központi színpad körül. Minden üléshez három hangszóró tartozik, beleértve a fejtámlában lévő párt is. A hangrendszert Jonathan Deans tervezte.

A színpad felülnézetből egy rombuszra hasonlít, ami merőben eltér megszokott kör alaktól. A nézők teljesen körbeveszik a pódiumot, amely tartalmazza a kilenc felvonót, a nyolc automata pályát és kocsikat.

A 2 keskeny LED fal a közönség felett a nézőtér két oldalán található, ezek kihangsúlyozzák a show egyes elemeit vagy átmenetet adnak a műsorszámok között. Nagy felbontású projektorok által létrehozhat hatalmas képeket, melyeket Francis Laporte tervezett, négy áttetsző vetítővászonra is kivetítik, hogy mindenki jól láthass nézőtérről. Összesen 28 projektort használnak.

A LOVE-színház építése, amely Siegfried & Roy színházát váltotta fel, a Mirage szerint több mint 100 millió amerikai dollárba került.

Sztori[szerkesztés]

A laza történet végigköveti a The Beatles életrajzait, nagy vonalakban a zenekart és alapítóit, hogy hogyan váltak szupersztárra, a pszichologikus és a szellemi munkát és a break-upot 1970-ben. A finálé egy örömteli esemény, mikor mindenki a Beatlest ünnepli, amit az egész show is képvisel.

A LOVE azt az utat vezeti, amely nem támaszkodik egyes emberek szó szerinti vagy történelmi ábrázolására. A helyszínen laknak a kitalált karakterek, akiket a Beatles dalszövegei ihlettek. Bors Őrmester, a központi figura, aki sok ismerős arccal találkozik, köztük Lucyvel az Égben, Eleanor Rigbyvel, Lady Madonnával és Mr. Kite-tel. Egy kivétel azért akad, a "Here Comes the Sun" jelenet tartalmaz egy emlékeztető karaktert, Krishna-t. Hasonlóképpen, több jelenetet is rongykorong tetejű, sötét hajú számokat fekete öltöny. A nemzetközi szereplőgárda összesen 65 előadó. Minden dal vagy egyveleg a neve a jelenetet. Hasonlóképpen, több jelenet is tartalmaz sötét hajú figurákat fekete öltönyben.

A nemzetközi szereplőgárda összesen 65 előadóból áll. Vannak köztük artisták, színészek, komikusok, táncosok és zenészek is. Minden dal vagy egyveleg az adott jelenet neve is egyben. Ilyen például a "Lucy in the Sky with Diamonds" (Lucy az égben) jelenet is, ahol Lucyt egy gurtni légtornász alakítja, partnere pedig egy tűzoltó, aki létrán egyensúlyoz és segít Lucynek feljutni a levegőbe. A "Help!" című jelenetben őrölt görkorcsolyások száguldanak két "u" alakú pályán.

Előadás időpontok[szerkesztés]

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
19:00 és 21:30
szünnap
19:00 és 21:30
 • Nincsenek előadások kedden és szerdán.

Karakterek[szerkesztés]

A LOVE-ban rengeteg a Beatles zene ihlette karakter.[2]

A doktor egy titokzatos karakter, de nem feltétlenül az orvostudomány szempontjából. A szívélyes házigazda, aki örömmel látja vendégül teával a gyanútlan vendégeket, és arra ösztönzi őket, ne féljenek a változásoktól.

Eleanor Rigby egy rugalmas angol nő, akit kifogásolt a magány, a kor, a háború és múltjának terhelt súlya, amit mindenhová magával cipel. Ő egyszerre egy túlélő és egy elveszett lélek is.

Father McKenzie egy régimódi pap, fel van háborodva változások miatt, ugyanakkor csalódott is, szerinte a világ összeomlik, ha prédikációi nem hallhatóak, a Rock ’n’ Roll miatt nagyrészt megsüketült.

A korai Rock ’n’ Roll-al fertőzött fiatalok nem többek, mint a groupie - lányok eszelősen ​​és eszeveszetten megszállottjai a hajsza fiúknak, akik bizonyítani akar bujaságukat, táncukkal és kockás zoknijukkal.

Lady Madonna megtestesíti az erőt és az anyaság szépségét. Bátor és nagylelkű asszony. Lady Madonna kedvesével, Sugar Plum Fairy-vel táncol, gyermekei lába körül.

Műsorszámok[szerkesztés]

A LOVE bonyolult koreográfiák, különféle akrobatikus és légtornász produkciók összessége.[3]

Jelmez[szerkesztés]

A show jelmeztervezője, Philippe Guilottel azt akarta, hogy a jelmezek hűen tükrözzék a Beatles szellemiségét. A különböző jelmezekben tükrözik az évtized, amikor a Beatles dalok a legnépszerűbbek voltak. Ezek mellett más elemeket is használt, mint például a hagyományos és viktoriánus divatot, amit színes, fantáziadús terveivel kombinált. Sok jelmez nagyon kifinomult és terjedelmes, mintha egy rajzfilmből vették volna. Például a Savile Row-szabású ruhák, melyek belülről kifelé-fordíthatóak. Ilyen például az Őrmester kosztümje is.

Zene[szerkesztés]

Ellentétben a legtöbb Cirque du Soleil produkcióval, amely az élő zene jellemző, a The Beatles LOVE előre felvett Beatles anyagokat használ. Sok az eredeti Abbey Road Studios által bakelitlemezre írt dal. Ez ihletett a műsor koreográfiáját, akrobatikus produkciókat, valamint a vizuális és színházi hatásokat. A rendezők 130 dal közül válogatták ki azt a 26-ot, amiből felépül a zenés darab. A dalok keverednek, a szöveg és a hangszerelés is beleolvad a következőbe. A show egy zenei fénypontja a "While My Guitar Gently Weeps" új változata, melyet a műsor zeneszerzője Sir George Martin írt.

A show albuma, amely szintén a Love címet kapta, 2006 novemberében jelent meg. A következő 26 dal található rajta.

 1. Because
 2. Get Back
 3. Glass Onion
 4. Eleanor Rigby/Julia (Fordítás)
 5. I Am the Walrus
 6. I Want to Hold Your Hand
 7. Drive My Car/The Word/What You're Doing
 8. Gnik Nus
 9. Something/Blue Jay Way (Fordítás)
 10. Being for the Benefit of Mr. Kite!/I Want You (She's So Heavy)/Helter Skelter
 11. Help!
 12. Blackbird/Yesterday
 13. Strawberry Fields Forever
 14. Within You Without You/Tomorrow Never Knows
 15. Lucy in the Sky with Diamonds
 16. Octopus's Garden
 17. Lady Madonna
 18. Here Comes the Sun/The Inner Light (Fordítás)
 19. Come Together/Dear Prudence/Cry Baby Cry (Fordítás)
 20. Revolution
 21. Back in the U.S.S.R.
 22. While My Guitar Gently Weeps
 23. A Day in the Life
 24. Hey Jude
 25. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise)
 26. All You Need Is Love

Hang és Kép[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Norm Clarke: A Mystere munkatársának visszaemlékezése a show születésének bizonytalan idejére. Las Vegas Review-Journal, 2003. június 17. (Hozzáférés: 2012. szeptember 23.)(angolul)
 2. Love: Karakterek. Cirque du Soleil (Press Kit). (Hozzáférés: 2013. július 25.)
 3. Love: Műsorszámok. Cirque Tribune. (Hozzáférés: 2013. július 25.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]