Help! (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Help!
(Help!)
1965-ös brit film

The Beatles Trailer USHelp.jpg
Rendező Richard Lester
Producer Walter Shenson
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene
Operatőr David Watkin
Vágó John Victor Smith
Jelmeztervező
 • Julie Harris
 • Dinah Greet
 • Arthur Newman
Gyártásvezető John Pellatt
Gyártás
Gyártó
 • Walter Shenson Films
 • Subafilms
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 92 perc
Költségvetés 1 500 000 USD
Képarány 1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Bevétel
USA
12 066 667
USD
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Help! témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Help! 1965-ben bemutatott amerikai zenés filmvígjáték, melynek főszereplői John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr, azaz a Beatles együttes tagjai. Az élőszereplős játékfilm rendezője Richard Lester, producere Walter Shenson. A forgatókönyvet Marc Behm és Charles Wood írta, a zenéjét Paul McCartney és Ken Thorne szerezte. A mozifilm a Walter Shenson Films és a Subafilms gyártásában készült, a United Artists forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés, abszurd kalandfilm és filmvígjáték.

Amerikában 1965. július 29-én mutatták be a mozikban. Magyarországon 1993. december 31-én az MTV2-en vetítették le a televízióban.

Egy ázsiai szekta hisz az emberáldozatban, és Ringo Starr után jön Londonba, aki nem tudva erről egy áldozati gyűrűt visel. Üldözőbe veszi nem csak a szekta, hanem pár őrült tudós, egy másik szekta tagjai, valamint a Scotland Yard, „akik csak segíteni akarnak”.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy keleti szekta (a Thuggee-kultusz paródiája) egy nőt készül feláldozni istennőjüknek, Kailinak. Észreveszik, hogy a nő nem viseli az áldozati gyűrűt. Helyette Ringo Starr, a Beatles dobosa viseli a gyűrűt, amelyet a tervezett áldozat küldött neki, aki rajong a Beatlesért. A szekta elhatározza, hogy visszaszerzik a gyűrűt, majd feláldozzák a lányt. A főpap, Clang, a szekta néhány tagja és Ahme főpapnő Londonba indul. Miután sikertelenül próbálják ellopni a gyűrűt anélkül, hogy Ringo észrevenné, egy indiai étteremben sarokba szorítják. Ringo megtudja, hogy ő lesz a következő áldozat, ha nem adja át a gyűrűt. A gyűrű azonban beragad az ujjára, és nem tudja levenni.

A Beatles-t a szekta tagjai üldözni kezdik Londonban (mivel elhatározzák, hogy nem hagyják magára Ringót, inkább együtt menekülnek). Miután egy ékszerésznek nem sikerül levágnia a gyűrűt, a zenekar egy őrült tudós és asszisztense botcsinálta erőfeszítéseihez folyamodik; és amikor a felszerelése nem hat a gyűrűre, a tudós úgy dönt, hogy valahogyan meg kell szereznie azt.

A banda a svájci Alpokba megy, és csak hajszál híján menekülnek meg az ottani csapdából, hála Ahme-nak, aki titokban segíti a Beatlest. Hogy biztonságban legyenek, a Scotland Yardtól kérnek védelmet.

A Buckingham-palotában rejtőznek el, és csak hajszál híján kerülik el, hogy az őrült tudós elfogja őket. Ezután a Bahamákra menekülnek, ahova a rendőrök, a tudós és a szekta tagjai követik őket. Miután Ringót majdnem elfogják, a rendőrök a többi Beatles-tagot ráveszik, hogy együtt csalják csapdába a szekta tagjait. Minden igyekezetük ellenére azonban a tudós elkapja Ringót, és egy hajó fedélzetén elrejti, ahol le akarja vágni az ujját, hogy megszerezze a gyűrűt. Ahme úgy menti meg Ringót, hogy cserébe zsugorító oldatot ad a tudósnak. Mindketten az óceánba ugranak, hogy elmeneküljenek, de kiderül, hogy Ringo nem tud úszni, és mindkettőjüket elfogja Clang és a követői.

Végül, amikor Ringót éppen fel akarják áldozni a parton, a gyűrű hirtelen lekerül róla. A gyűrűt Clang ujjára húzza, akit ezután a saját szektája üldözni kezd, miközben a „Help!” című Beatles-dal szól.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
John Lennon Tóth Sándor
Paul McCartney Fekete Zoltán
George Harrison Kálloy Molnár Péter
Ringo Starr Berzsenyi Zoltán
Ahme Eleanor Bron Kisfalvi Krisztina
Clang Leo McKern Buss Gyula
Bhuta John Bluthal Vass Gábor
Rendőrkapitány Patrick Cargill Tolnai Miklós
Foot Victor Spinetti Forgács Gábor
Algernon Roy Kinnear Kocsis György
Ajtónálló Alfie Bass n. a.
Abdul Warren Mitchell n. a.
Ékszerész Peter Copley Pusztai Péter
Gyepmester Bruce Lacey n. a.
Takarítónő a templomban Golda Casimir Némedi Mari
Úszó a jeges vízben Mal Evans Galbenisz Tomasz
Szomszédnők Gretchen Franklin Gyimesi Pálma
Dandy Nichols Lóránd Hanna

Betétdalok[szerkesztés]

 • "Help!"
 • "You're Going to Lose That Girl"
 • "You've Got to Hide Your Love Away"
 • "Ticket to Ride"
 • "I Need You"
 • "The Night Before"
 • "Another Girl"
 • "She's a Woman"
 • "A Hard Day's Night"
 • "I'm Happy Just to Dance with You"
 • "You Can't Do That"
 • "From Me to You"

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

TV-2

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Help! (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]