Let It Be… Naked

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beatles
Let It Be... Naked
remixalbum
Megjelent2003. november 17.
Felvételek1968. február 4.1969. január 31., 1970. január 3.
Apple Corps, EMI és Twickenham, London
StílusRock
Nyelvangol
Hossz34:49
KiadóApple Records
ProducerPaul Hicks
Guy Massey
Allan Rouse
The Beatles-kronológia
1
(2000)
Let It Be... Naked
(2003)
The Capitol Albums, Volume 1
(2004)
SablonWikidataSegítség

A Let It Be... Naked a The Beatles 1970-es Let It Be albumának alternatív, újrakevert változata, amelyet 2003. november 17-én adott ki az Apple Records. A projektet Paul McCartney kezdeményezte, aki úgyérezte, hogy az eredeti album producere, Phil Spector nem ragadta meg a csoport lecsupaszított, az albumra szánt élő-kazettás esztétikáját.[1] A Naked nagyrészt a Let It Be albumon található számok újonnan kevert változataiból áll, miközben kihagyja a rögzített stúdióbeszélgetéseket és Spector legtöbb díszítő elemét. Emellett két számot is lehagy az 1970-es kiadásból – a Dig It és a Maggie Mae dalokat –, helyettük a Don't Let Me Down került fel, amely a Get Back kislemez B-oldala volt.[2]

Háttér[szerkesztés]

Az albumot olyan formában mutatják be, amelyet Paul McCartney közelebb állónak tartott eredeti művészi elképzeléséhez: „visszatérni” a korai évek rock and roll hangzásához,[3] nem pedig a Phil Spector által az album három dala során hozzáadott zenekari áthangosításhoz és díszítésekhez, amelyek a végleges Let It Be albumon hallhatóak. McCartney mindig elégedetlen volt Spector három számból készült újrakeverésével, különösen a The Long and Winding Road című dal esetében.[1][4] George Harrison még halála előtt jóváhagyta a Naked projekt megvalósítását.[5][6]

McCartney hozzáállása ellentétben állt John Lennon állásfoglalásával, amelyet a Rolling Stone magazinnak adott 1970 decemberi interjújában kifejtett. Ő megvédte Spector munkáját, és azt állította: "a legszarabb, legrosszabbul fölvett, leglélektelenebb anyagunkat kapta meg, és hallgathatóvá varázsolta, azaz nagy munkát végzett rajta."[7] Harrison és Ringo Starr szintén dicséretet mondott Spector közreműködéséről. Starr így nyilatkozott erről: "Nekem tetszik, amit Phil csinált. Igaz, elvitte a zenéket másfele, de nem rossz irányba. Különben is, ha nem tetszett nekünk a stílusa, miért kértük föl? Tudtuk, hogy mit tud, nem?"[7]

Különbségek az eredeti és az újrakevert változat között[szerkesztés]

Két dalt, amelyek az eredeti albumon szerepeltek – a hagyományos liverpooli népdal, a Maggie Mae feldolgozása és a Dig It improvizatív darabot – lehagyták, mivel „jók voltak egy filmzene albumhoz… de nem fértek bele a végleges album koncepciójába” – mondta Allan Rouse, az album keverője.[3] Lennon Don't Let Me Down-ja felkerült[8], habár a Naked változat a tetőkoncert két felvételének összeszerkesztésének eredményét tartalmazza, nem pedig a Get Back kislemez B-oldalán hallható számot.[3] Az I've Got a Feeling című dal két tetőkoncert felvételét is hasonló módon szerkesztették el. A The Long and Winding Road dalhoz a Naked producerei az utolsó rögzített felvételét használták, amelyet öt nappal azután vettek fel, hogy Spector véglegesítette az eredeti album számlistáját.[3]

Dalonkénti eltérések[3][9][szerkesztés]

  • Get Back – az 1969. január 27-én rögzített felvétel újrakeverése, amelyet mind a kislemezhez, mind az albumhoz használtak. Nem tartalmazza a január 28-án felvett zenei hidat (,amely a kislemez változatban szerepel) és a stúdió, tetőkoncerten elhangzott keretes párbeszédet (,amelyet hozzáadták az album változathoz).
  • Dig a Pony – az 1969. január 30-i tetőtéri koncert újrakeverése. A keretes párbeszéd és a hamis indítás eltávolítása[8]; hiba a második refrénben (a "because" szó Lennon éneksávjában) utólag, digitálisan javítva.
  • For You Blue – az 1969. január 25-i felvétel újrakeverése, amelyet az albumon is használtak. Harrison 1970. január 8-án újra felvett vokáljának és ritmusgitár hangzásának visszaállítását; a keretes párbeszéd elhagyása.
  • The Long and Winding Road – az 1969. január 31-ei, 19-es, utolsó felvétel (ami a filmben is hallható), a január 26-i albumváltozat helyett.[10] Korábban kiadatlan.
  • Two of Us – az 1969. január 31-én rögzített felvétel újrakeverése, amelyet az albumon is használtak. A keretes párbeszéd eltávolítása[10]; a kisebb hiba Lennon akusztikus gitár hangzásán utólag, digitálisan javítva.
  • I've Got a Feeling – a tetőkoncert két felvételének összeszerkesztése.
  • One After 909 – a tetőkoncert felvételének újrakeverése. A Danny Boy rögtönzött feldolgozása kivágva.[11]
  • Don't Let Me Down – a tetőkoncert két felvételének összeszerkesztése. Korábban kiadatlan.
  • I Me Mine – az 1970. január 3-án rögzített szám, Spector szerkesztésének (amely a szám hosszát megnövelte a második refrén végének beillesztésével) újrakeverése. Kissé eltérő újrakeverése; a zenekar eltávolítása, gitár áthagnosítása és orgona szólamok keverése, hogy az ismételt versszak másképp szólaljon meg.
  • Across the Universe – az 1968. február 4-én rögzített eredeti verzió újrakeverése. A szám sebességének, hangosításának megváltoztatása, a hangeffektusok, zongora, maracas és vokál kihagyása; egyedi visszhangeffektusok hozzáadásával.[12]
  • Let It Be – Az 1969. január 31-i, 27/A felvétel újrakeverése, amelyet George Martin a kislemez változathoz, Spector pedig az albumváltozathoz használt fel. Az újrakeverés szerkesztett darabokat tartalmaz[13], köztük Harrison gitárszólójával a 27/B felvételből.

Megjelenése[szerkesztés]

2003. november 13-án volt az elkészült Let It Be... Naked album világpremierje az Infinity Broadcasting kétórás rádiókülönkiadásában.[14][15] A különkiadás tartalma: egy 50 perces dokumentumfilm az eredeti Get Back/Let It Be ülésekről (beleértve az interjúkat az együttes mind a négy tagjával), az új Let It Be... Naked album megszakítás nélküli lejátszása;[14] és egy 20 perces kerekasztal-beszélgetés, amelynek házigazdája Pat O'Brien volt.[14][15] A kerekasztal-beszélgetésen ismert zenészek, köztük Sheryl Crow,[15] J.C. Chasez, Billy Joel[15] és Fred Durst,[15] valamint Alan Parsons és Jimmy Iovine lemezproducerek,[15] David Fricke zenekritikus,[15] Geraldo Rivera újságíró,[15] és a Breakfast with the Beatles rádióműsor műsorvezetője, Chris Carter vett részt.

Fogadtatása[szerkesztés]

Kritikák
Forrás Értékelés
Metacritic
68/100[16][szerkesztés]
AllMusic 4/5[17]
The Encyclopedia of Popular Music 4/5 (2007)[18]
The Guardian 3/5 (2003)[19]
Pitchfork 7.0/10 (2003)[20]
Rolling Stone 3/5 (2003)[1]

Rovi Staff az AllMusic-tól a Let It Be... Naked-et "összességében valamivel erősebb... karcsúbb, simább albumnak" nevezte az eredeti 1970-es kiadáshoz képest.[17] Dominique Leone, a Pitchforktól úgy jellemezte, hogy „nem nélkülözhetetlen, bár kifogástalanul van bemutatva".[20] Anthony DeCurtis, a Rolling Stone egyik munkatársa megjegyezte, hogy "[bár] az album egészének hangzásbeli fejlesztései tagadhatatlanok, az újoncoknak még mindig meg kell kapniuk az eredetit".[1] Rick Rubin producer azt mondta, hogy "vegyes érzései" vannak; noha izgatott volt az új Beatles-kiadás és különösen a Two of Us hangzása miatt, csodálatát fejezte ki az eredeti Phil Spector-produkció iránt, amelyet a Let It Be... Naked kivetkőzött, különösen a The Long and Winding Road esetében.[21]

Adam Sweeting, a The Guardian egyik munkatársa így nyilatkozott: „Technikailag remek munkát végeztek… érdekes lehet hallani az „Across the Universe” egy olyan verzióját, amelyben csak Lennon hangja és némi visszhangeffektus szerepel, de az új keverés csak a dalt hangsúlyozza ki. A "The Long And Winding Road” kétségtelenül jobb lett a Spector-féle schmaltz szerkezet eltávolításával, de még mindig fogcsikorgatóan makacsul hangzik".[19] A Salon.com munkatársa, Thomas Bartlett nehezményezte, hogy a Let It Be... Naked "megfosztotta az eredeti albumot mind John humorérzékétől, mind Phil Spector furfangos, és legalábbis kissé kimondottan nagyképűségétől".[22]

Az album dalai[szerkesztés]

Mindegyik dal Lennon–McCartney szerzemény, kivéve a For You Blue és az I Me Mine esetében, amelyeket George Harrison írt.

  CímÉnek Hossz
1. Get BackPaul McCartney 2:34
2. Dig a PonyJohn Lennon 3:38
3. For You BlueGeorge Harrison 2:27
4. The Long and Winding RoadMcCartney 3:34
5. Two of UsMcCartney, Lennon 3:20
6. I've Got a FeelingMcCartney, Lennon 3:30
7. One After 909McCartney, Lennon 2:44
8. Don't Let Me DownLennon 3:18
9. I Me MineHarrison 2:21
10. Across the UniverseLennon 3:38
11. Let It BeMcCartney 3:55
34:49

Mindegyik dalt a Northern Songs publikálta, kivéve a 3. és 9. számot, amit a Harrisongs cég adott ki.

Fly on the Wall bónusz CD[szerkesztés]

Egy 22 perces bónuszlemez, amely dalrészleteket és stúdióbeszélgetéseket tartalmaz a Let It Be ülések során rögzített és felhalmozott sok órányi kazettafelvételről. Az eredeti albumon szereplő, de az újrakevert változaton eltávolított párbeszédek egy jó része megjelenik ezen a lemezen. Az album hossza 21 perc és 55 másodperc hosszú, így az album teljes hossza 56 perc és 59 másodperc lenne.

A bónusz CD anyagait összeállította és szerkesztette Kevin Howlett. Mindegyik dal Lennon–McCartney szerzemény, kivéve ahol jelölve van.

Az album néhány régióban Copy Control védelmi rendszerrel jelent meg.[23]

Közreműködött[szerkesztés]

The Beatles[szerkesztés]

További zenészek[szerkesztés]

A technikai stáb[szerkesztés]

  • Paul Hicks – társproducer, keverés
  • Guy Massey – társproducer, keverés
  • Allan Rouse – társproducer, keverés
  • Steve Rooke – mastering
  • The Beatles – társproducerek (az eredeti felvételeknél)
  • George Martin – társproducer (az eredeti felvételeknél)
  • Glyn Johns – hangmérnök
  • Ethan Russell – fényképezés
  • Wherefore Art? – tervezés
  • Kevin Howlett – megjegyzések írói, összeállító és szerkesztő (Fly on the Wall)
  • Brian Thompson – technikai asszisztens (Fly on the Wall)

Helyezések[szerkesztés]

Ország (2003-2004) Helyezés
Amerika Billboard 200[24] 5
Ausztrál albumlista[25] 11
Ausztriai albumlista[26] 8
Belga albumlista[27][28] 13, ill. 33
Brit albumlista[29] 7
Dán albumlista[30] 5
Finn albumlista[31] 35
Francia albumlista[32] 14
Holland albumlista[33] 8
Ír albumlista[34] 7
Kanada RPM Top 100[24] 8
Német albumlista[35] 13
Norvég albumlista[36] 6
Olasz albumlista[37] 6
Portugál albumlista[38] 29
Svéd albumlista[39] 2
Svájci albumlista[40] 21
Új-Zélandi albumlista[41] 23

Eladások[szerkesztés]

Régió Minősítés Eladás
Amerikai (RIAA)[42] Platina 1,211,000+[43]
Ausztrál (ARIA)[44] Arany 35,000+
Brit (BPI)[45] Arany 100,000+
Japán (RIAJ)[46] 2x Platina 500,000+
Német (BVMI)[47] Arany 100,000+
Svéd (GLF)[48] Arany 30,000+

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Let It Be... Naked című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d DeCurtis, Anthony: Let It Be… Naked (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2003. november 20. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  2. Let It Be - the Beatles. AllMusic. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  3. a b c d e The Naked Truth About The Beatles' Let It BeNaked. web.archive.org, 2010. január 31. [2010. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  4. Nast, Condé: The Beatles: Let It Be... Naked (amerikai angol nyelven). Pitchfork. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  5. Melon, Blind: It's a Bad Day on CNN (angol nyelven). Rediff. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  6. Sedgewick, Austin; Harris, John: The Beatles Get "Naked, 2003. szeptember 18. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  7. a b szerk.: Brian Roylance et al.: The Beatles. Antológia., 323. o. (2001) 
  8. a b Marsi József. Beatles kódex, 128. o. (2022) 
  9. [https://web.archive.org/web/20031205205124/http://www.jp.dk/kultur/advsog/artikel:aid=2118846:fid=9828/ Internetavisen Jyllands-Posten - s�g begivenheder]. web.archive.org, 2003. december 5. [2003. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  10. a b Marsi József. Beatles kódex, 133. o. (2022) 
  11. Marsi József. Beatles kódex, 132. o. (2022) 
  12. Marsi József. Beatles kódex, 127. o. (2022) 
  13. Marsi József. Beatles kódex, 131. o. (2022) 
  14. a b c INFINITY BROADCASTING AND APPLE CORPS LTD PARTNER FOR UNIQUE, ONE TIME ONLY RADIO EVENT – THE WORLD PREMIERE OF THE BEATLES “LET IT BE…NAKED,” THE ALBUM MORE THAN 30 YEARS IN THE MAKING – CBS Radio. web.archive.org, 2017. május 17. [2017. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  15. a b c d e f g h RadioWorld: Infinity Ready to Get 'Naked' (amerikai angol nyelven). Radio World, 2003. november 12. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  16. Let It Be... Naked Reviews - Metacritic. Metacritic. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  17. a b Let It Be...Naked. AllMusic. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  18. Larkin, Colin. The Encyclopedia of Popular Musi, 4. kiadás, Oxford: Oxford University Press (2007). ISBN 978-0195313734 
  19. a b Sweeting, Adam. „The Beatles: Let It Be... Naked”, The Guardian, 2003. november 14. (Hozzáférés: 2023. július 11.) (brit angol nyelvű) 
  20. a b Nast, Condé: The Beatles: Let It Be... Naked. Pitchfork Media. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  21. The Musicangle Interview: Producer Rick Rubin Part I (angol nyelven). Analog Planet, 2004. április 30. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  22. "Let it Be ... Naked": Nudity isn't always pretty (angol nyelven). Salon, 2003. december 2. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  23. The Beatles - Let It Be... Naked at Discogs. Discogs. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  24. a b The Beatles | Biography, Music & News (amerikai angol nyelven). Billboard. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  25. australian-charts.com - The Beatles - Let It Be... Naked. australian-charts.com. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  26. Hung, Steffen: The Beatles - Let It Be... Naked. austriancharts.at. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  27. The Beatles - Let It Be... Naked - ultratop.be. www.ultratop.be. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  28. The Beatles - Let It Be... Naked - ultratop.be. www.ultratop.be. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  29. LET IT BE - NAKED. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  30. danishcharts.com - The Beatles - Let It Be... Naked. danishcharts.dk. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  31. Suomen Virallinen Lista (finn nyelven). Musiikkituottajat. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  32. lescharts.com - The Beatles - Let It Be... Naked. lescharts.com. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  33. Hung, Steffen: The Beatles - Let It Be... Naked. hitparade.ch. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  34. GFK Chart-Track. web.archive.org, 2017. december 1. [2017. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  35. Offizielle Deutsche Charts - Offizielle Deutsche Charts. www.offiziellecharts.de. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  36. norwegiancharts.com - The Beatles - Let It Be... Naked. norwegiancharts.com. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  37. italiancharts.com - The Beatles - Let It Be... Naked. italiancharts.com. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  38. portuguesecharts.com - The Beatles - Let It Be... Naked. portuguesecharts.com. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  39. swedishcharts.com - The Beatles - Let It Be... Naked. swedishcharts.com. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  40. Swisscharts.com – The Beatles – Let It Be... Naked. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  41. charts.org.nz - The Beatles - Let It Be... Naked. charts.nz. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  42. Gold & Platinum (amerikai angol nyelven). RIAA. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  43. Week Ending April 7, 2013. Albums: Timberlake Is Livin’ La Vida Loca (amerikai angol nyelven). Yahoo Entertainment, 2013. április 10. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  44. 2003 Accreds.pdf (angol nyelven). Dropbox. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  45. Award (angol nyelven). BPI. [2018. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  46. 一般社団法人 日本レコード協会. www.riaj.or.jp. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  47. Datenbank: BVMI. www.musikindustrie.de. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  48. Guld- och Platinacertifikat − År 2003. web.archive.org. [2011. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 11.)