Lucy in the Sky with Diamonds

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Beatles
Lucy in the Sky with Diamonds
dal a(z) Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band albumról
Megjelent 1967. május 26.
Felvételek EMI Studio, 1967. március 1.2.
Stílus rock
Nyelv angol
Hossz 3:28
Kiadó Parlophone
Szerző John Lennon, Paul McCartney
Producer George Martin
A(z) Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band album dalai
With a Little Help from My Friends
(2)
Lucy in the Sky with Diamonds
(3)
Getting Better
(4)
SablonWikidataSegítség

A „Lucy in the Sky with Diamonds” a híres brit együttes, a Beatles egyik legtöbbet vitatott szerzeménye. John Lennon írta, és a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című albumon jelent meg 1967-ben.

A dalt John Lennon kisfiának, Juliannek egyik rajza inspirálta, amelynek a kisfiú a „Lucy az égben gyémántokkal (Lucy in the sky with diamonds)” címet adta. A dal azonban a megjelenése után felháborodást, másrészről vitákat váltott ki. A BBC be is tiltotta, mert feltételezték, hogy a Lucy in the Sky with Diamonds kezdőbetűi az LSD-re utalnak. Természetesen az együttes tagadta ezt.

A dalról[szerkesztés]

A dal elég bonyolult felépítésű, ami jellemző a későbbi Lennon–McCartney szerzeményekre. A dallam nagyon egyszerű, ezt bonyolítja John Lennon éneke, George Harrison tamburajátéka és Paul McCartney, aki Lowrey orgonán játszott.

John Lennon később több interjúban elpanaszolta, hogy a dal nem olyan lett, amilyennek szerette volna. Sok eredeti ötlet kimaradt belőle. Lennon ezt az akkori intenzív LSD fogyasztásának tulajdonította, ami szokatlanul passzívvá és engedékennyé tette őt.

Julian rajza[szerkesztés]

A Beatles állítása szerint 1966-ban Julian, John Lennon fia egy rajzzal tért haza az iskolából, ami egyik osztálytársát, Lucyt ábrázolta. Mikor megmutatta apjának, azt mondta, a kép neve „Lucy az égben gyémántokkal”.

Julian később azt mondta, „Nem tudom miért neveztem így el, vagy miért különítettem el a többi rajztól, de nyilvánvalóan ragaszkodtam Lucyhoz abban az időben. Sokszor megmutattam apának, amit építettem vagy festettem az iskolában, és épp pont ez adott ötletet a „Lucy in the Sky with Diamonds” című dal megírásához.”

2007. június 1-jén a Daily Mail Online megjelentette a képet[1]

Ki volt Lucy?[szerkesztés]

Juliannek valóban volt egy Lucy O’Donnell nevű osztálytársa a Heath Schoolban. Még ma is tartják a kapcsolatot, néha találkoznak. Lucy a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című album évfordulójának megünneplésén is megjelent.

Célzás a drogokra?[szerkesztés]

Paul McCartney sokáig azt hangoztatta, hogy „Mi addig nem észleltük az LSD kezdőbetűit, amíg később rá nem mutattak. Ezután persze az emberek nem hittek nekünk.” John Lennon egy 1971-es interjúban hozta fel ezt, ahol a többi dal címében is keresett hasonlót, hogy bebizonyítsa „nem betűztek ki semmit”. Mark Lewisohn könyvében George Martin is tagadta, hogy a dal az LSD-ről szólna. Habár Lewisohn továbbmegy: „kétséges lehet, hogy vajon milyen anyag váltott ki egy olyan színes szóábrázolást, ami Lennon fejéből került a papírra”. Viszont Paul McCartney egy 2004-es interjúban elismerte, hogy a dalt nemcsak Julian egyik képe inspirálta, hanem eléggé nyilvánvalóan az LSD is. Szerinte Lennon érdekes szövege azonban nemcsak a drogoknak köszönhető, hanem Lewis Carroll írásainak, amit John előszeretettel olvasott. George Martin szintén elismerte Carroll és Dylan Thomas befolyását Lennon dalszövegein.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lucy in the Sky with Diamonds című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.