Dylan Thomas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dylan Thomas
Dylan Thomas portrait.jpg
Élete
Születési név Dylan Marlais Thomas
Született 1914. október 27.
Swansea
Elhunyt 1953. november 9. (39 évesen)
New York
Sírhely Parish Church Of St. Martin
Házastársa Caitlin Thomas (1937. július 11.–1953. november 9.)
Gyermekei Aeronwy Thomas
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) vers, próza
Dylan Thomas weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dylan Thomas témájú médiaállományokat.

Dylan Marlais Thomas (Swansea, 1914. október 27.New York, 1953. november 9.) walesi költő és prózaíró. Már életében nagy népszerűséget szerzett, amiben nagy szerepe volt harsány megjelenésének, ragyogó felolvasásainak. Verseire így jellemző a romantikus sokszínűség mellett az erős zeneiség.

Élete[szerkesztés]

Apja walesi pedellus volt, édesanyja háztartásbeli. A középiskolát Swansea-ban végezte, majd a gimnázium után újságírással kezdett foglalkozni. A Sunday Referee-ben rendszeresen megjelent verseit a kiadó 1934-ben könyv alakban is megjelentette Tizennyolc vers címmel. 1936-ban jelent meg következő kötete Huszonöt vers címen. 1937-ben feleségül vette Caitlin MacNamarát, akitől két fia és egy lánya született. Ezután főleg prózaírással foglalkozott.

A második világháború alatt – mivel tényleges katonai szolgálatra alkalmatlan volt – a BBC megbízásából egy dokumentumfilmes csoporttal járta be a harctereket. A háború alatt alakult ki szenvedélye a versfelolvasás és a játék a hangjával.

A háború után egyre többet ivott és egyre kevesebbet írt: élete utolsó hat évében mindössze hat verset költött. Egyre népszerűbb lett Angliában, már életében mítosz bontakozott ki körülötte. A 20. század legjelentősebb angol költőjének tartották már életében is. Bohémsága, ital- és nőszeretete, kitűnő előadókészsége a költészet iránt nem érdeklődők körében is híressé tette. Később írt filmforgatókönyvet, tévésorozatot és újságcikkeket is. 1949-től nagy hírnévre tett szert az Amerikai Egyesült Államokban is, saját maga által rendezett felolvasókörútjaival. 1953-as negyedik felolvasókörútja alkalmával napokig tartó depresszió és ivászat után New Yorkban kórházba került, ahol november 9-én meghalt. A walesi Laugharne-ban temették el, sírját egy egyszerű fakereszt jelzi. Felesége 1994-ben halt meg Olaszországban, ahol férje halála utáni éveit töltötte.

A szerelem határai című, Magyarországon 2008-ban bemutatott film, életének a háborúban eltöltött évét dolgozza fel.[1]

Magyarországon megjelent főbb művei[szerkesztés]

További művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Szakirodalom[szerkesztés]

Tűz Tamás: A walesi bárd. Dylan Thomas születésének 50. évfordulóján. Irodalmi Újság 1965/5.

További információk[szerkesztés]